22.01.2016 - 02:00
|
Actualització: 22.01.2016 - 10:00
Aquest cap de setmana es reuniran al barri de Sant Andreu de Barcelona més de 130 associacions –institucions, entitats, federacions, confederacions i col·lectius– en la primera Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona Som Cultura Popular. S’hi faran prop de 300 activitats ben variades. Per un costat, les que aniran adreçades als col·lectius de la cultura popular i al món científic i de l’antropologia, per tal que puguin interactuar i aprendre els uns dels altres. Per una altra banda, les que seran obertes al públic general perquè qualsevol assistent pugui viure la cultura popular en primera persona.
Els màxims responsables de cultura popular de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han posat en relleu la importància de la mostra. Francesc Fabregat, artífex del projecte i cap de cultura popular de l’Ajuntament de Barcelona, diu: ‘La proposta és innovadora perquè no ho fem gaire, d’escoltar-nos. Per això és especialment important posar les bases d’aquesta trobada que només el futur ens dirà, segons com vagi aquest primer any, quina periodicitat, format i abast ha de tenir. Al Som Cultura Popular ajuntem associatius i teòrics i d’això, no hi ha precedents. Ens hauríem de remuntar a les expocultures dels anys vuitanta, potser.’ Afegeix encara que si s’ha volgut fomentar aquest debat tranversal ara és perquè les entitats han mostrat una gran maduresa i capacitat d’organització.
Pere una altra banda, Carles Sala, director de Barcelona Capital de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), diu: ‘L’objectiu no és solament mostrar-se sinó explicitar la voluntat del sector de crear debat, reflexió, marc teòric a l’entorn de la cultura popular.’ I afegeix: ‘El sector ja ha conquerit el carrer, el contacte amb la gent, fer les coses de bracet amb les persones, fer-los participar. El repte actual és aprofundir el treball artístic. És un treball complementari al de mantenir viu el contacte amb la gent.’
Finalment, Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat, reflexiona sobre el sector. ‘Contràriament a allò que la gent pensa –diu–, el sector de la cultura popular és dinàmic i notablement autònom. El sector federatiu no hauria pogut respondre a una trobada com aquesta fa uns quants anys, perquè no tenia la potència que té ara. Actualment hi ha una trentena de federacions i tres confederacions. Aquests últims anys, el sector s’ha organitzat en entitats de diversos nivells i això fa que resulti, globalment, molt més operatiu i eficaç’.
La mostra es va inaugurar ahir a la Fàbrica de Creació amb una visita guiada a les exposicions que configuren el Museu Nòmada, sota el guiatge del Museu Etnològic.
Un cap de setmana ple de tradicions
Durant aquests dies, el públic trobarà nombroses propostes per a assaborir el patrimoni immaterial: danses tradicionals, bastoners, castellers, cançó improvisada, gegants i teatre. Les actuacions es veuran tant a la plaça de Can Fabra com a l’escenari de l’esplanada de Fabra i Coats. Demà hi haurà també una cercavila participativa, que sortirà a la plaça d’Orfila, i els Versots infernals dels Diables del Clot.
A més, un espai gastronòmic al bar de la Fabra i Coats, a càrrec de l’associació El Cargol Graciós, oferirà un tast de caves (demà), un tast de cervesa neolítica i un dinar de festa major (diumenge) i caragolades i més tasts cada dia.
Per als més petits hi haurà tallers infantils i familiars gratuïts: les famílies que s’hi arribin aprendran a ballar sardanes, fer castells o dansar al ritme del ball de bastons. També hi haurà propostes per a conèixer millor el bestiari popular, com ara fer un pessebre o confeccionar puntes. A la Fira de Jocs i Joguines, al pati del CEIP de Can Fabra, els nens i nenes podran jugar al carrer tal com ho feien els seus avis, amb baldufes, bombolles de sabó, cartes, bitlles, i un llarg etcètera.
A la Fabra i Coats hi ha el ‘Museu Nòmada’, una exposició que agrupa 43 exposicions divulgatives creades per diverses associacions i col·lectius catalans. Totes tenen caràcter itinerant i una temàtica ben diversa, que va des de la Moixiganga al Campanar de Gràcia, passant per les cançons de Pandero i la història dels Ateneus Catalans. Amb la mateixa idea, també hi ha l’Espai de les Pantalles, en què es podrà veure una mostra de cinema etnogràfic, que inclou una àmplia selecció d’audiovisuals elaborats per entitats i que exposen algunes de les tradicions del país.
Reflexions sobre la cultura popular
Per una altra banda, també a la Fàbrica de Creació hi haurà una mostra d’entitats, amb parades d’una trentena d’entitats de la ciutat de Barcelona i una vintena més dels Països Catalans. La Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona es convertirà en un espai de reflexió entorn de la cultura popular: durant quatre dies s’hi faran més de trenta presentacions de temàtiques diverses, moltes de les quals han estat proposades per les entitats participants. Som Cultura Popular també inclou una part de reflexió, amb debats, conferències, cursos de formació, assemblees i reunions. Entre més temes, es parlarà sobre el paper de la cultura popular en la integració, la repercussió que tenen els canvis socials, polítics i econòmics del país en la cultura popular, o bé la relació entre cultura popular i gènere.
La proposta ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, i ha tingut una resposta molt bona de col·lectius tan diversos com l’Associació per a la Difusió del Folklore, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca i Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia i l’Institut Català de la Cuina Catalana.