17-A: els dies que van posar Espanya en alerta

  • El 17 d'agost de 2017 i els dies següents, Espanya va veure les orelles al llop de l'estat independent català, perquè el llop era ben real

Vicent Partal
16.08.2019 - 21:50
Actualització: 16.08.2019 - 22:50
VilaWeb

Una qüestió prèvia sobre la polèmica creada per alguns mitjans pròxims al govern espanyol sobre un presumpte enfocament conspirador dels fets del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Aclarim-nos: aquesta mena de coses no les resolen els diaris, sinó les investigacions oficials irrefutables i l’obertura sense reserves de la informació confidencial en poder de totes les autoritats. Després d’haver reconegut que l’imam de Ripoll tenia relacions amb el CNI, l’estat espanyol hauria hagut de permetre l’accés dels parlaments a tota la documentació possible i necessària i, en canvi, va reaccionar-hi denegant, mitjançant els partits del règim, les comissions d’investigacions que són pertinents en un cas com aquest i que a tot el món són habituals quan hi ha atemptats d’aquesta magnitud. A partir d’aquesta gravíssima actuació, que tan sols pot explicar una voluntat encobridora, cap acusació que es puga fer precisament contra els qui reclamem l’esclariment dels fets no té gens de credibilitat. I no mereix ni una ratlla més de discussió.

Ara, al gra.

Hi ha una cosa dels fets del 17-A que no és substancial però que va tenir una gran influència posterior i que, tanmateix, no ha estat prou remarcada. Per això m’agradaria centrar-hi el meu comentari, avui que fa dos anys dels atemptats.

Parle del control absolut del territori i de les institucions que la Generalitat de Catalunya va tenir entre el 17 i el 19 d’agost de 2017, un control de caràcter estatal que va fer que aquells dos dies el Principat actuàs com un estat completament independent. Estic convençut que aquest fet va disparar totes les alarmes a Madrid i que va precipitar la repressió a partir del 20 de setembre i l’actuació del primer d’octubre. Rajoy hauria pogut optar per desentendre-se’n, com va fer amb el 9-N, però aquesta vegada es decantà cap a l’enfrontament violent. Crec que una de les raons fou allò que observà immediatament després dels atemptats.

Pense que tothom té en el record l’extrema coordinació i capacitat del mecanisme de reacció a l’atemptat. Tots els serveis públics van funcionar d’una manera sincronitzada, malgrat estar en plenes vacances. Els Mossos varen desplegar per primera volta –i això no és cap anècdota– el pla Cronos, destinat a prendre el control complet del territori. Els hospitals i tots els serveis sanitaris es van coordinar amb una gran eficàcia.  Es va coordinar el transport públic a tot el país, i sobretot a l’àrea metropolitana. A tots els mitjans públics, s’hi va establir un sistema d’informació, i de combat contra la desinformació, que més endavant fou destacat internacionalment com a exemplar. El govern de Catalunya va donar la cara des del primer minut i generà un clima de confiança amb les intervencions del president Puigdemont, dels consellers Forn, Comín i Romeva i del major Trapero. I, evidentment, es va investigar ràpidament qui eren els autors, que foren perseguits amb una gran velocitat –les famoses cinquanta hores– per eradicar l’amenaça de nous atacs, d’una manera que, si bé és polèmica i discutible (era necessari matar-los tots?), ningú no pot qualificar ni de lenta ni d’ineficaç.

L’absència, en tot això, del govern espanyol va ser clamorosa. No hi pintava res. Els mitjans internacionals tan sols tenien de referència el govern català i els ‘catalan ministers’ que apareixien ara i adés per a donar explicacions. Rajoy va trigar set hores a venir a Barcelona i no sabia què fer. Va acceptar de comparèixer al Departament d’Interior i no a la delegació del seu govern en un acte organitzat per la Generalitat, rere un faristol amb el logotip de les quatre barres, cosa que trencava tot el protocol. I dos moments concrets, que tots deveu recordar, em sembla que van desencadenar totes les alarmes a la Moncloa.

El primer va ser quan, el dia 18 a la vesprada, el conseller Raül Romeva va rebre de manera oficial a l’aeroport de Barcelona els ministres d’Afers Estrangers francès i alemany, Jean-Yves Le Drian i Sigmar Gabriel, respectivament. La Generalitat va organitzar tota l’estada dels dos ministres a Barcelona –en el cas de Sigmar Gabriel amb alguna complicació que es va saber resoldre brillantment– i va coordinar tota l’assistència als turistes afectats per l’atemptat. Romeva fins i tot els va acompanyar a una reunió amb la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz, que es va limitar a fer un paper secundari. Recordeu que en aquell moment l’estat espanyol, un mes i mig escàs abans del referèndum d’autodeterminació, maldava per evitar qualsevol contacte del govern català amb els de la Unió Europea. L’eficàcia i el tracte del conseller Romeva van ser reconeguts pels seus col·legues.

El segon gran moment d’alarma, i jo crec que definitiu, arribà pocs dies més tard, concretament el 26 d’agost, a conseqüència de la manifestació al passeig de Gràcia de condemna dels atemptats. Totes les maniobres de la Moncloa i la Zarzuela per a reconvertir aquella manifestació van fracassar i l’acte fou una mostra del rebuig del país i de les institucions catalanes al rei d’Espanya i al cinisme de l’estat, alhora que esdevingué un homenatge popular als Mossos d’Esquadra, que varen veure els seus vehicles inundats de flors. En un ambient que recordava episodis històrics, molt únics, de complicitat entre forces armades i població.

Van ser aquell ambient i aquella realitat que desencadenaren la violència posterior contra el referèndum. Perquè si ningú dubtava de la preparació i la capacitat de Catalunya per a encarar el futur tota sola, en aquell moment va obtenir una bona resposta. Durant unes quantes hores i uns quants dies Catalunya funcionà com un estat completament independent, amb tots els atributs d’un estat, amb una eficàcia, una coordinació i una capacitat que impressionaven.

I un comentari final. Hi ha la famosa discussió sobre si tot era a punt o no. Per a la independència. La resposta està en el 17-A. Ningú no funciona, sota aquella tensió, com un estat independent si abans no ha fet els deures per a ser-ho. Entenc que tot allò que va passar a partir del primer d’octubre haja suscitat crítiques i dubtes. Però si mireu què va passar després dels atemptats, algunes de les discussions que segons qui continua volent sostenir no semblen gaire sensates. El 17-A i els dies següents, Espanya va veure les orelles al llop de l’estat independent català perquè el llop era ben real. I és per això, i no els fets del primer d’octubre, que el cos de Mossos d’Esquadra fou trinxat pel 155. I per això, i no pels fets del primer d’octubre, el Departament d’Afers Exteriors va ser derruït. Per això el conseller Forn i el major Trapero són al punt de mira del règim, i no pels fets del primer d’octubre. Per això volen afeblir la Generalitat per totes les vies possibles, i no pel primer d’octubre. I per això el president Puigdemont és l’enemic a abatre. Perquè fou el president que dirigí un govern de la Generalitat que durant uns quants dies va funcionar com un estat de fet.

Però, per damunt de tot, d’ací ve la urgència absoluta que ha obligat l’estat espanyol a despullar-se a la desesperada davant la societat i davant el món, assumint un paper brutalment repressor, violent i antidemocràtic que ningú, cap estat del planeta, no assumeix mai si no és com un últim recurs, quan no té cap més remei que fer-ho. Penseu-hi…

PS. Tres enllaços que crec que avui tenen molt de trellat. L’entrevista que hem publicat aquests dies amb Robert Manrique i, la d’avui, amb Javier Martínez, el pare del xiquet mort en l’atemptat.

I, si m’ho permeteu, ací teniu el meu editorial immediatament posterior als atemptats. Perquè crec que continua essent vàlid i dedicat a aquells manipuladors que avui diran que sempre mirem les coses des del mateix angle.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Gabriel Vives
Gabriel Vives
16.08.2019  ·  22:54

Genial. Moltes gràcies Vicent per un periodisme tan brillant per part teva i per tots els que escriviu a Vilaweb. Molt pocs pics tenim la alegria de que un mitja de comunicació ens agradi molt; així moltes gràcies per aquesta alegria de bona feina, honestedat i sacrifici per fer les coses bé.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
16.08.2019  ·  23:28

Evidentíssim el que diu en Vicent en aquest editorial. Del tot d’acord. Vam funcionar govern, forces de seguretat, infraestructures de tota mena i la ciutadania com un autèntic estat.
Van veure les orelles al llop i per això van actuar de forma barroera i salvatge.
Ho tornarem a fer!!!
PD: Acabo de llegir el llibre d’en Cuixart des de la presó. Em trec el barret i crec que amb persones com ell ens en sortirem.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
16.08.2019  ·  23:29

Jo penso, Sr. Partal, que té tota la raó, i això fa que em quedi bastant clar que el que ara fan els nostres polítics és desfer tot aquest edifici institucional que llavors va ser modèlic i s’està convertint en vergonyós gràcies a la seva deixadesa, la seva inseguretat i la seva por. Sense oblidar la canallesca actuació de la grande liebre i el desori mental de bona part de la península. Si els ciutadans no ens posem tiesos i els obliguem a posar-se “firmes”, haurem d’esperar que passi un altre tren.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.08.2019  ·  23:45

Totalment d’acord Vicent! Això i la immensa befa de les urnes no ho han pait ni ho pairan mai. Però sobretot això del 17A els va posar histèrics i encara els hi dura la por i la histèria. A partir d’aquí han actuat com el que són : l’estat neofranquista, autoritari i que no té res a veure amb cap democràcia. I els hi han fracassat els intents de netejar-se la cara i les mans, brutes a més no poder; només ha lograt fer el ridícul amb la España Global i similars. I moltíssim d’acord amb que no és cert que no hi havia res preparat per a després de l’1O, per a la independència. És clar que estava preparat tot el que era lógic i raonable que ho estigués. D’aqui ve la quasi unanimitat dels partits politics espanyols per aplicar el 155: la por i el pànic a que s’els acabés el modus vivendi a que estan acostumats:”avui roba tu que demà robaré jo!”. Van veure les orelles del llop i el llop sencer! i mentre els nostres politics van fent el pellús discutint sobre hegemonies i l’eixample de la base que fa dos anys tenien a la mà…

lluïsa noguera
lluïsa noguera
17.08.2019  ·  00:03

Totalment d’acord amb Gabriel Vives.
Sou el millor periodisme actual en aquest país.
No deixeu de ser com sou, honestos i bons periodistes.
Me n’alegro molt de ser subscriptora.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
17.08.2019  ·  01:06

Només 2 qüestions:
1a Era necessari matar.los a tots? Amic Vicent, el dubte ofèn.No només era necessari, era imprescindible. Qui assassina d’aquesta forma(es assassinar x assassinar) NO mereix viure.
2a Tot el prestigi internacional que es va guanyar en aquelles 50h s’ha dilapidat d’una manera que no entenc. Els errors comesos posteriorment per Independentisme(la majoria els desconec) han fet que no poguem aixecar el Cap durant molts anys.I això ES CULPA NOSTRE

Antoni López
Antoni López
17.08.2019  ·  01:49

Just al pinyol, com sempre.Vicent Partal vos desitjo molta salut i llarga vida. Us heu plantejat quelca vegada presentar-vos pera President de la Generalitat?. Perdoneu la meva tafaneria, si axis ho considereu.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
17.08.2019  ·  02:42

Excel’lent Vicent!

Josep Usó
Josep Usó
17.08.2019  ·  06:21

És molt cert. Jo recorde les cares de les autoritats espanyoles el dia de la manifestació de rebuig als atemptats i eren un poema. I un altre detall. Poden trinxar els Mossos, però no substituir-los. Ells prioritzen fins la nàusea el seu odi per qualsevol diferència. I això els fa inútils per a desenvolupar les tasques de profit.

Esther Miquel
Esther Miquel
17.08.2019  ·  08:19

També poso en dubte això de si era necessari matar-los tots.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
17.08.2019  ·  08:27

Bon artícle Director, una veritable pena i una ocasió perduda que el mateix Govern després no sapigués o no volgués perfeccionar el projecte de independència. Salut.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
17.08.2019  ·  08:41

Posant un cop més aigua al vi: una actuació brillant dels mossos i un capteniment eficaç de les autoritats no presuposen ni el control del territori ni un pla preexistent.

Catalunya va brillar per fer les coses com s’havien de fer, per la inèpcia de Rajoy i SSS, no pel fet de tenir-ho tot a punt.

No ens enganyem: si tan control teníem dels mossos i del territori, algú em pot explicar d’una refotuda vegada per què no vàrem tirar endavant? Amb ordenar els mossos que controlessin els centres neuràlgics de poder, demanar a la població de defensar pacíficament la república i prendre el control de les diferents institucions n’hi hauria d’haver hagut prou oi? I di tanta comunió entre autoritats i poble hi havia, què nassos feien els partits tirant-se els plats pel cap 3 mesos més tard ( i continuen i continuaran fins la nostra autodestrucció total)?

Ho senti però em quadra més l’argument molt més prosaic de la Dra. Ponsati segons el qual anàvem de catxa (fet provat per la deserció- per no llepar- de Santi Vila), i el resultat als atemptats va ser simplement la resposta que s’espera d’un país occidental normal o les seves autoritats funcionen. És més: goso posar la mà al foc per dir que, si els atemptats passessin avui, la resposta de mossos i de govern seria la mateixa (malgrat el 155, la inèpcia d’en Buch i la indefinició del MHP Torra)

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
17.08.2019  ·  09:19

Politics es tornen els periodistes unionistes quand s’els acaba el sidral a les tertulies de la vergonya… sr. Partal ni cas. N’hi ha alguns que intenten descalificar li amb total menyspreu. Cony en semblen pañolis amb perfils des de baix cap a dalt cosa que fa que els budells estigan al primer pla de l’image…

Qué hi farien sense La llei mordassa i el 155? Que hi farien sense manipular els fets?. S’en passarien seus propis budells al frenopatic més proper…

Carles Farre
Carles Farre
17.08.2019  ·  09:20

Mes enllà de les conspiracions de l’estat espanyol, i de la solvència amb que van actuar els mossos, el cert es que de potencials terroristes i fanàtics islamistes, en tenim un bon grapat al territori, i amb aquest personal no els faràs canviar amb manifestacions i proclames de no tinc por.
Be a ser com quan la gent llençava clavells a la guardia civil….igualment els van atonyinar..

Josep Salart
Josep Salart
17.08.2019  ·  09:24

D’acord amb tot el què diu el senyor Gilibert, també afegiría que l’editorial deixa com intel.ligent el senyor Rajoy i rés més lluny de la veritat.
Després d’atemptats com lo recent de París, la actuació policial va ser molt bona matant-los a tots. Es lo normal.
Si tant parlem de falsa bandera, és normal que fessin el paper de l’orni. Segurament Rajoy no en sabia rés, en canvi el traficant d’armes i aquesta empleada del bufet de lladregots Cuatrecasas, sí que debien estar al corrent de tot. Es per això que les alarmes de la Moncloa les varen fer sonar els que realment manen al veure l’eficàcia catalana. A la Moncloa només sónen les campanetes del servei, estil “Upstairs, Downstairs”.

Les estructures d’estat no estàven muntades, la més important encara ho podríem preguntar al professor Mas-Colell.

I per la resta i fins avui, només podem parlar de la manera que el partit d’ERC juntament amb les restes putrefactes del PdCat i els de la CUP que no hi ha maneres de fer-los baixar de la parra, acompanyades de “dolça premsa digital i independent” han anat a fer-nos fregir espàrrecs a les eleccions municipals (Ajuntament de Barcelona), a les europees (alguns proposàven anar de segon i varen ser menyspreats), a la Diputació de Barcelona (on els calerons són els calerons sense confondre-ho amb canelons) i anar marxant…
Només ens queda la Cambra de Comerç i alguna associació..

Ah, i m’oblidava, i no m’ho perdono, de lo més important: tenim gent privada de llibertat. Això no em deixa viure.

Antònia Renau
Antònia Renau
17.08.2019  ·  09:31

Gràcies per la vostre visió analítica,profunda, entenedora i que ens dóna en aquest actual desgavell polític ,una profunda confiança de les pròpies possibilitats de devenir un estat propi.
Gràcies Parpal.

Pere Grau
Pere Grau
17.08.2019  ·  10:11

Sr. Gilibert: Indefinició del MHP Torra? On la veu la indefinició? Té contactes ben públics i oberts amb Waterloo i amb els empresonats. I les seves declaracions són sempre ben diàfanes. I el seu treball d’organitzar el dia a dia del país (en aquestes circumstàncies) és més eficaç del que alguns volen veure. I molt sacrificat. Molts arrauxats li retreuen que no proclami la Independència demá mateix. Avui per Avui, els resultats serien un 155 més ferotge. Però aquesta tardor poden canviar moltes coses. Tant des del carrer com des de l’exili. “Esmolem ben bé les eines”… I pel que fa a l’article d’aquest periodista exemplar, barretada i fins i tot reverència…

Núria Feliu
Núria Feliu
17.08.2019  ·  10:28

Tens raó Vicent, la nostra força els va espantar. Moltes gràcies pels teus editorials

JUAN JOSE IRAEGUI
JUAN JOSE IRAEGUI
17.08.2019  ·  10:32

Felicidades,es una gloria tener un periodista de pluma esquisita ,de pensamientos profundos e ideas diafánas.
Relata las situaciones con rigor y respeto ,con análisis muy certeros describiendo una realidad cruel sin que en ningún momento incite a crear animos de rebanchas.
Gracias de tener este regalo casi diario que en momentos de incertidumbres y de defensa de intereses mundanos en la que nos estan propiciando la clase política en su gran mayoria.Tus escritos nos fortalece y nos serena ante tanta injusticia y represión.Un fuerte abrazo de un ciudadano lector.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
17.08.2019  ·  11:04

M’afageixo als elogis d’altres lectors. Gràcies per escriure amb claredat i per posar llum en tot aquest batibull de tenebra en què estem submergits tots plegats. És un exemple excel.lent del que hauria de ser el periodisme.

Montserrat Pagès
Montserrat Pagès
17.08.2019  ·  11:19

Magnífic, Partal, per haver-ho posat per escrit i tant bé¡

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.08.2019  ·  11:41

Si. Segur que van veure Catalunya massa organitzada i autosuficient.
Però tot aquest anàlisi ens serveix de ben poc si no fem res per trobar la manera d’alliberar-nos de l’ocupació militar.

Interessant editorial que només ens constata que seguim sota les urpes poderoses del règim del 78.
Règim descendent directe del que España_Castella va instaurar per la força bruta l’any 1714.

Seguirem a la ‘roda d’hamster’ si no som capaços de revertir la gran desfeta de la nostra nació tiranitzada per una constitució borbònica.
Per ara no anem bé ni podem veure cap polític que vegi la solucio.

Potser Jordi Cuixart o Clara Ponsati?

Puigdemont està perdent el tren perquè ha posat tots els ous en la solució legalista prescindint de la desobediència i a la denúncia sistemàtica.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
17.08.2019  ·  12:19

Molt bones les dues editorials i hi estic d’acord. Tornarem a fer el què calgui per aconseguir el què volem, en parlarem, discutirem, i al final ens en sortirem. Cal tenir el cap clar, no deixar-se enredar per promeses que ja sabem d’entrada que son falses, ni distreure’ns en les “batalletes” de partits que sempre han existit. Sabem el què volem, els fem por i intenten desmuntar-nos. Depèn de nosaltres, ho podem fer!

Enric Vilar
Enric Vilar
17.08.2019  ·  12:28

Esplèndid Editorial.
Tot lo dit I comentaris com firmen que la República Catalana la farà el Poble i no els patits com ERC (ecs..) que només fan la puta i la Ramoneta, bisbe inclòs.
Visca Catalunya Independent i Sobirana.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.08.2019  ·  13:23

No ens fem trampes al solitari, l’actuació del Govern català i dels mossos al 17A i els dies posteriors va ser el què va ser per la incompareixença de l’estat espanyol. Evidentment que ho vam fer bé aquells dies, l’eficiència de la nostra policia va rebre elogis de tot el món i els nostres governants van donar la cara com a caps d’estat. Això demostra que sabem, que sabríem ser un país independent, com aquell noi de 18 anys que ja pot mantenir-se i cuinar prou bé per independitzar-se dels seus pares. Però això no demostra de cap manera que estiguéssim preparats per fer front a l’embat previsible de l’estat espanyol, aquest és el problema, Vicent, controlar el territori en contra de l’estat.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.08.2019  ·  14:02

Ho has encertat de ple. El problema és què diuen els partits a dos anys vista.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.08.2019  ·  16:32

L’article fa una bona reflexió, però també la fan Miquel Gilibert i Salvador Aregall. Una cosa és controlar el territori després d’un atac terrorista i l’altra fer-ho davant de l’estat espanyol. Abans d’arribar a aquest punt, s’han d’implementar mesures de boicot econòmic.

Albert Miret
Albert Miret
17.08.2019  ·  16:57

Els vam ridiculitzar demostrant al món que no és res més que un país pirata, que viu d’atracar als que l’envolten. Per cert senyors europeus, també viuen de vosaltres que crèduls els heu omplert de milions d’euros a canvi de res, i que ja no tornareu a veure mai més. És evident la capacitat de Catalunya de ser un país independent, i ells ho tenen molt més clar que nosaltres mateixos. No només podem ser un país que s’autogoverni i que s’autoabasteixi, sinó que serem un país dels més rics d’Europa si som capaços de treure’ns de sobre la lepra que ens corroeix i ens esclavitza.
Prou ja de dubtes sobre el que vam fer i el que farem. Estic fart de sentir que jugàvem amb farols, que mentíem al poble sobre la capacitat o no de ser independents. Estic cansat de llegir comentaris de gent que no entén que desfer-se d’un país que ha viscut des de sempre de nosaltres, que té tota la força del món i la que no te se la inventa menyspreant les seves ridícules i íniques lleis, no és gens fàcil. De debò que hi ha lectors que creuen que amb dos anys hi ha algun país que s’ha alliberat del jou d’un estat colonial feixista? Els aliats van estar lluitant quatre anys per a acabar amb els nazis alemanys, i eren els aliats dels països més potents del món. Assolir una cosa així és molt difícil i, pel que veig bastant més complicat que el que molta gent valora. Prou d’insults i menyspreu als pocs polítics intel·ligents, valents i amb capacitat de lideratge que hem tingut en molts anys, i prou de gemecs i llàgrimes. No es va fer res malament. Acollonir una bèstia d’aquesta dimensió i ensenyar al món que són uns farsants i uns delinqüents, no ha estat res fàcil i ho està pagant amb la seva llibertat molta gent digna i decent, i ells amb el descrèdit més gran de la seva història. Despertem d’una puta vergada! Ho tenim a l’abast de la mà, i només ens cal perseverar una mica més, i sobretot, respectar-nos perquè el que hem fet és només la base del que ha de venir. Aviat començarem a veure la seva vall de llàgrimes per tots els crims que han fet.

JORDI MATA
JORDI MATA
17.08.2019  ·  17:16

Completament d’acord !

teresa permanyer
teresa permanyer
17.08.2019  ·  22:26

Molt, molt d’acord, Vicent. Hi afegeixo la pancarta que encapçalava la manifestació de condol: No tenim por.
Els feia por que ens expreséssim així? Necessitaven que sentíssim por?

Ignasi Mora
Ignasi Mora
18.08.2019  ·  02:25

Ser agosaratt sense mentir, tenir el mapa sencer del conflicte català-espanyol en la memòria i no confondre’s en les dades, no tener por, són propio d’aquest director.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes