Les mobilitzacions que reivindicaran el Primer d’Octubre sis anys després

  • Al matí hi ha prevista una jornada antirepressiva a l'antiga presó Model i una manifestació que reclamarà de recuperar l'esperit d'Urquinaona i que acabarà a la plaça de Sant Jaume de Barcelona · A la tarda, les principals entitats civils independentistes han convocat un acte polític a la plaça de Catalunya

VilaWeb
Redacció
30.09.2023 - 12:00
Actualització: 30.09.2023 - 12:50

El Primer d’Octubre arriba enguany amb l’independentisme en una situació inèdita. Per primera volta en els sis anys que fa del referèndum d’independència del 2017, el govern espanyol és absolutament dependent de Junts i ERC i sembla que, de la negociació d’investidura, en pot arribar a sortir una amnistia que esborri totes les causes judicials relacionades amb el procés d’independència. En aquest context, les entitats socials independentistes han convocat tot de mobilitzacions per a commemorar la votació del 2017. Us les expliquem a continuació.

Marxes fins a la Model per a denunciar la repressió

Els Comitès de Defensa de la República (CDR), Desobediència Civil Catalunya, la Plataforma Antirepressiva de Ponent, la Plataforma Antirepressiva de Barcelona i la sectorial de Persones Represaliades de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han convocat una jornada antirepressiva.

Tot plegat començarà a les 7.00 a Badalona, ​​Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat ​​i aniran caminant fins a l’antiga presó Model de Barcelona. A més de les caminades, es faran marxes amb motos que sortiran del Prat de Llobregat i Sitges i una marxa lenta amb vehicles a partir de Sant Cugat del Vallès, que també acabaran a la Model.

Allà, a l’antiga presó, es farà un acte amb el títol “Operació Judes: judici al poble català”, amb l’ex-vice-president de l’ANC, Jordi Pesarrodona, Òmnium Cultural, Detingudes i Encausats de l’Operació Judes 23-S; “els 11 de la sub-delegació”, Adrián Sas i el Grup de Suport Xènia Absolució.

Després, a les 14.00, es farà un acte polític amb la presència del Consell de la República, Òmnium Cultural, la sectorial de Persones Represaliades de l’ANC i els CDR. A les 14.30 s’oferirà dinar i, en acabat, començarà un episodi especial de La tertúlia proscrita, el debat de VilaWeb sobre l’actualitat política. Serà en directe, a les 15.30, davant la Model, amb Albano Dante Fachin, Josep Costa i Txell Partal.

Durant el dia també hi haurà dos concerts: a les 11.00, de la Fera Ferotge i a les 16.30, d’Akoblats. Finalment, la jornada culminarà amb una manifestació que sortirà de la Model a les 18.00 i anirà fins a la caserna de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia.

Manifestació per a recuperar “l’esperit d’Urquinaona”

També al matí, l’ANC ha convocat una manifestació que sortirà de la plaça d’Urquinaona de Barcelona i anirà fins a la de Sant Jaume, on hi ha el Palau de la Generalitat. La idea, diu l’entitat, és fondre en un mateix acte reivindicatiu la commemoració del Primer d’Octubre i la de les protestes contra la sentència del 2019. És allò que han anomenat “l’esperit d’Urquinaona”.

Amb aquesta voluntat, han convocat un acte polític el primer d’octubre a la plaça d’Urquinaona de Barcelona a les 11.00, en el qual intervindran la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, i els activistes Marcel Vivet, Júlia Balas i Nacho Pallàs, membre de Meridiana Resisteix. En acabat, sortiran en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume.

L’ANC reivindica la plaça d’Urquinaona com a referent de l’independentisme per uns quants motius, però en destaca un: “Les càrregues policials contra un jovent que no feia sinó defensar el resultat del referèndum del Primer d’Octubre i denunciar la repressió política i judicial contra l’independentisme.”

Acte unitari a la plaça de Catalunya

Després de tot plegat, a les 18.00, encara hi haurà un altre acte polític per a commemorar el sisè aniversari del Primer d’Octubre. El Consell de la República, l’ANC, Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la Intersindical han convocat un acte unitari de l’independentisme civil, però obert també a partits, institucions i ciutadans, a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Vegeu-ne ací el vídeo promocional:

El lema de la mobilització serà “Defensem l’1 d’octubre. Independència. Autodeterminació. Amnistia” i hi participaran els màxims responsables de cada entitat convocant: Carles Puigdemont, com a president del govern del Consell de la República; Dolors Feliu, presidenta de l’ANC; Xavier Antich, president d’Òmnium; Jordi Gaseni, president de l’AMI; i Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical.

Els convocants remarquen el caràcter unitari de la mobilització. “Volem tornar a reafirmar que hi ha unitat, que treballem conjuntament, i des de fa més d’un any, amb més intensitat”, va dir el portaveu del Consell, Toni Castellà, en la presentació de l’acte.

L’any passat, l’independentisme civil ja va convocar un acte unitari en què, a més de les entitats, hi van participar polítics com l’ex-batlle de Sabadell Maties Serracant i l’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell, que va ser escridassada per una part del públic. Una protesta que Castellà ha dit que espera que no es repeteixi: “Tots considerem que van ser censurables i lamentables, i estem convençuts que no es repetiran.”

Votació a Òrrius per a ratificar la DUI

A Òrrius (Maresme) volen recuperar la gesta d’Arenys de Munt (Maresme) l’any 2009 i, com va passar llavors, han convocat una consulta popular sobre la independència. La votació es farà amb dues preguntes binàries, amb les possibles respostes de “sí” o “no”: “Voleu que Catalunya sigui un estat en forma de república?” i “Voleu fer efectiva la declaració d’independència proclamada el 27 d’octubre de 2017?”.

Les urnes estaran obertes diumenge, primer d’octubre, entre les 9.00 i les 20.00. Per votar, caldrà anar a la casa de la vila d’Òrrius (carrer de l’Església, 5). Hi tenen dret tots els ciutadans d’Òrrius més grans de setze anys, però no són els únics: també hi podran votar els altres catalans més grans de setze anys. Hi haurà una urna per als orriencs, i una altra per als veïns d’uns altres pobles que també vulguin expressar la seva opinió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor