Les perles: Les respostes més esperpèntiques de Mariano Rajoy a l’Audiència Nacional i l’espectacular mapa que mostra l’explosió d’Airbnb a Barcelona

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
26.07.2017 - 21:30
Actualització: 26.07.2017 - 21:38

Les perles d’avui

Un espectacular mapa interactiu mostra la ràpida explosió d’Airbnb a Barcelona. La implantació d’Airbnb a Barcelona no sorprèn ningú però el que sí que pot sorprendre és la rapidesa amb què aquesta plataforma, que gestiona la demanda i oferta de pisos de lloguer a les grans ciutats del planeta, s’ha estès a la capital catalana. Per mostrar-ho d’una manera visual, l’organització sense ànim de lucre Inside Airbnb ha creat aquest mapa que ensenya la ràpida l’expansió de la plataforma des del març del 2009 fins a l’actual als diferents barris de la ciutat. Ho podeu veure ací.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha declarat avui davant de l’Audiència Nacional espanyola. En bona mesura, la seva declaració s’ha basat a repetir que no sabia res dels afers econòmics del Partit Popular. Ni del cas Gürtel, ni dels papers de Luis Bárcenas i els sobresous en B. ‘La meva responsabilitat és política i no pas comptable’, ha assegurat. Ara bé, durant la declaració també hi ha hagut moments de certa tensió amb l’advocat de l’acusació, com quan el president espanyol ha insinuat que s’havia equivocat de testimoni. Ho podeu veure ací.

https://www.youtube.com/watch?v=5vbWFz7NF1w

Les notícies del dia

El reglament del parlament ja permet la tramitació ‘per la via ràpida’ de la llei del referèndum. Després d’un debat amb molta tensió ambiental, els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP han servit per a aprovar la reforma del reglament del parlament. Amb els canvis introduïts, el parlament podrà tramitar per la via de la lectura única les anomenades lleis de desconnexió, és a dir, la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica. D’aquesta manera, la majoria parlamentària vol que es puguin accelerar els tràmits en l’aprovació d’aquestes lleis cabdals per a culminar el procés i engegar la desconnexió, i que el Tribunal Constitucional i el govern espanyol tinguin un marge de maniobra més reduït. Ho podeu veure ací.

El cinisme d’Alejandro Fernández (PP) amb el referèndum encén els diputats independentistes. Un dels moments més calents del debat sobre la reforma del reglament que ha de permetre la tramitació per la via ràpida de les lleis de desconnexió ha tingut lloc amb la intervenció del diputat del PP Alejandro Fernández. Fernández ha arribat a dir que estava segur que ‘en un referèndum legal i acordat’ Junts pel Sí i la CUP no acceptarien la victòria del no. Això ha encès els diputats, amb aplaudiments i crits. Fernández ha afegit: ‘La decisió ja la tenen presa, que és la independència per les braves, per això teniu les lleis desconnexió. És el supremacisme hispanofòbic del director dels mossos.’ Ho podeu veure ací.

Un Rajoy impertinent s’espolsa la responsabilitat de la comptabilitat del PP. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que no sabia res dels afers econòmics del Partit Popular. Durant el judici del cas Gürtel, ha insistit que no sabia res de la presumpta caixa B del partit ni tampoc dels sobresous, que ha qualificat de falsos. ‘La meva responsabilitat és política i no pas comptable’, ha reblat. Ho podeu veure ací.

Ha arribat l’hora de proposar la il·legalització del PP? El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, declara aquest matí a l’Audiència espanyola. El rebrà una concentració de protesta convocada per la Coordinadora 25-S –la mateixa que el 2012 va cridar a envoltar el congrés– amb el lema ‘Il·legalitzar el PP, el partit de la màfia’. Independentment de la dimensió que tingui aquesta manifestació, això que proposa, la il·legalització del PP per estar implicat en nombrosos casos de corrupció, és una demanda que aquest últim temps ha anat prenent cada vegada més cos. Ho podeu veure ací.

El secretari de la Presidència no ha estat encausat, contràriament al que diu El Mundo. El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona investiga els preparatius del referèndum de l’1-O. I en el marc d’aquesta investigació la guàrdia civil ha cridat a declarar avui el secretari de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Els ha fet anar a la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona, on, al final de l’interrogatori, els agents han elaborat un informe en què indiquen que hi ha ‘indicis de criminalitat’ en la gestió de Nin sobre l’1-O. Així n’informa El Mundo, que titulava en un principi que ‘imputaven’ a Nin pel referèndum; el text de la notícia també diu que la guàrdia civil ha informat Nin ‘de la seva imputació’ al final de l’interrogatori. Però ni Nin ni Graells no estan ‘imputats’, és a dir, no tenen la condició d’encausats, o d’investigats’, en la nova terminologia de la llei d’enjudiciament criminal. Ho podeu veure ací.

Ximo Puig demana al govern espanyol que expliqui ‘per què està en contra del valencià’. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit avui que el govern espanyol hauria d’explicar perquè no acceptava el fet que el País Valencià tenia dues llengües oficials. En aquest sentit, ha demanat al govern de Rajoy ‘per què està en contra del valencià’, després del recurs que ha presentat el govern espanyol contra el decret d’usos lingüístics i institucionals, que preveu que el català sigui prioritari en les comunicacions de l’administració. Ho podeu veure ací.

Les recomanacions d’avui

Avui us recomanem l’entrevista de Pere Cardús al doctor en història Gonzalo Berger. ‘El govern de la república va voler ofegar financerament la lluita antifeixista de la Generalitat el 1936’, diu Berger.

També us recomanem l’article d’opinió de Joan M. Minguet Batllori. Es titula ‘Catalans, el sud també existeix!

També podeu llegir l’article del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades sobre ‘Els localismes i l’estandardització‘. Hi defensen, entre altres coses, que ‘el fet que les llengües encarnin diferents interpretacions de la realitat les converteix en formes de coneixement’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any