Desigs per al 2013, la llista de projectes

  • Apleguem les propostes fetes per vint-i-dos personatges significatius en àmbits socials diversos. Paga la pena de llegir-les.

VilaWeb
Montserrat Serra
07.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si, com deia l’escriptora i traductora Mary Ann Newman, un desig possible és un projecte realitzable, la relació de desigs que segueix és tot un programa de projectes per enfilar. Gairebé una cinquantena, a voltes ben concrets, a voltes prou genèrics. Són els que VilaWeb ha aplegat durant el mes de gener, en la sèrie ‘Tres desigs possibles per al 2013’. Hi han participat vint-i-dos personatges significatius en àmbits diversos de la societat. Llegiu-vos aquesta llista de voluntats, propostes, projectes i veureu com paga la pena.

Alguns desigs fan de mal complir, són ‘possibles però improbables’ com apunta el científic Juli Peretó. Alguns altres, ben concrets i que es poden fer realitat en els propers dies, com el desig de Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, sobre la incorporació de la ciutat de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència. De fet, forces polítiques municipals es van fer ressò del desig expressat per Forcadell a VilaWeb.

Hi ha desigs radicals, com el de l’escriptor Martí Sales que demana l’eliminació dels mercats financers, i alguns altres d’arrel filosòfica, com el del periodista Lluís Foix que diu que ‘el segle XXI ha de ser el segle de l’altre, que ha d’ocupar un espai digne dintre el nostre univers’, o el del periodista científic Martí Domínguez que apel·la a la humanitat de l’individu.

Hi ha una gran preocupació social: pels desnonaments, per la corrupció generalitzada, per la desocupació, per la impunitat dels responsables de la crisi (‘la gran estafa’, que en diu l’artista Antoni Miró)… Hom desitja una societat més justa i solidària, també vinculada al procés cap a la independència, un desig d’àmplia majoria entre els participants en la sèrie.

Desigs per al 2013

—Que s’acabin els desnonaments.

—Que es redueixi d’una manera notable la desocupació.

—Que el conjunt de la societat catalana concentri les energies culturals, polítiques i creatives en el procés cap a la independència.

—Que una immensa quantitat de catalans, d’origen i nouvinguts, siguin capaços de resistir l’allau d’insults, amenaces i paranys que ens posaran (en el procés cap a la independència).

—Que es construeixi bé l’Agència Tributària de Catalunya com a hisenda pròpia.

—Que l’Institut Català de Finances es converteixi en el banc públic català.

—Que el 2013 serveixi per assolir una majoria de catalans amb què puguem proclamar el 2014 una Catalunya lliure.

—Que això de pensar quin país volem ser sigui una decisió ponderada entre tots.

—Que respectem més l’altre, integrament.

—Que l’home es comporte humanament. Que faça honor al seu nom científic, ‘Homo sapiens’. Per això voldria que la cultura recuperàs el seu lloc en la societat, i que dins la cultura hi hagués la ciència, d’una manera totalment natural. Una humanitat més culta, més formada, més racionalista, més atenta al conreu de la ciència, i en què el diàleg constructiu dels uns amb els altres siga la norma.

—Que el govern de Catalunya preserve l’estructura de recerca científica pròpia.

—Que el País Valencià copie de manera correcta el model de Catalunya i comence a espolsar-se l’estructura funcionarial escleròtica, per fer un pas endavant en la recerca científica.

—Que el País Valencià recupere l’empenta per la llibertat nacional.

—Que la justícia respongui a les legítimes expectatives dels ciutadans.

—Que els corruptes i responsables de la crisi vagin a la presó.

—Que els qui tenen responsabilitats públiques no caiguin en actes de corrupció. Que es gestioni el bé públic amb eficàcia i no amb presumpció o vanitat.

—Que augmente la consciència ciutadana sobre el deute impropi, les males pràctiques financeres i la corrupció política.

—Que es posin les bases d’un creixement econòmic de Catalunya seriós, allunyat de les ficcions i corrupcions de les darreres dècades dels successius governs espanyols amb complicitats catalanes.

—Que la gent jove tinga futur.

—Més justícia social a l’hora d’abordar aquesta crisi econòmica.

—Que l’empresa catalana continuï internacionalitzant-se com ho ha anat fent els darrers anys; que evitem el tancament d’empreses i la pèrdua d’ocupació, que costa molt de tornar a crear.

—Stop als mercats financers.

—Aconseguir de mancomunar els esforços de molts col·lectius per a pal·liar la gana, la necessitat material i la fretura d’un percentatge altíssim de la població illenca.

—Crida a la militància, a favor d’una societat governada per les persones i no per entitats abstractes d’interessos absolutament aliens i contraposats als nostres.

—Desitjo per a Catalunya el mateix que per als Estats Units: un electorat, un poble, actiu i activista.

—Que la Generalitat recreï el Centre UNESCO de Catalunya, en el context d’un pla general per a disposar d’instruments especialitzats amb l’objectiu de relacionar-se amb les institucions del sistema de les Nacions Unides i amb la diplomàcia internacional.

—Capgirar el cinisme de la política internacional del regne d’Espanya, que té una relació excel·lent amb el del Marroc, per interessos econòmics i estratègics, a costa d’ignorar la violació sistemàtica dels drets humans i la crisi humanitària que sofreixen els saharians.

—Sobre la gran quantitat de conflictes horribles que se succeeixen al món, des de la guerra a Síria a les guerres i enfrontaments de l’Àfrica central, tan greus i tan oblidats, el més gran desig és que queden liquidats o resolts aquests conflictes, perquè són terriblement cruels i destructius.

—Que els mitjans de comunicació facin més atenció als molt bons productes dels nostres artistes, en tots els camps.

—Que la cultura no es banalitzi.

—Evitar el tancament d’espais culturals.

—Que s’acabe el 21% d’IVA ‘cultural’.

—Que, quaranta anys després, s’ordene la captura internacional de Pedro Barrientos, presumpte autor dels trets mortals contra Víctor Jara, i que un judici n’esclaresca els fets i els còmplices.

—Que es consolide al País Valencià un nou moviment de fons polític, que siga una alternativa real i efectiva al PP.

—Avançar en la construcció d’una escola valenciana, democràtica i pública, on el valencià siga la llengua vehicular del sistema educatiu.

—Que s’anul·le l’ERO de Ràdio Televisió Valenciana.

—Que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) doni el Premi Nacional de Literatura a una obra escrita en català.

—Que es proposi l’Enric Casasses per a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

—Que es creï la marca ‘Universitat de Catalunya’, que inclogui les onze universitats publiques de Catalunya.

—Comprovar si hi ha un altre camí possible, per a la terra i per a qui vol viure’n.

—Que l’espècie humana entengui que sense respectar la natura el nostre final és pròxim

—Que Barcelona s’incorpori a l’Assemblea de Municipis per la Independència.

—Mantenir, a les Illes Balears, les mobilitzacions en favor de la llengua i de la cultura catalanes.

—Que la manifestació de l’Onze de Setembre del 2013 sigui tan multitudinària com la de l’any passat o més.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any