La nació sioux acomiada el seu gran cap Russell Means

  • Les cendres del dirigent històric del Moviment Indi Americà han estat escampades a Black Hill · Means va dirigir la revolta contra l'FBI a Wounded Knee

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les cendres del cap Russell Means, de nom lakota Oyate Wacinyapin (‘Qui ajuda els altres’) han estat escampades a les muntanyes Black Hill de Dakota, considerades pels sioux terra sagrada. El seu darrer viatge ha estat una comitiva de genets que escortaven un cavall sense genet. La família i els amics, com marca la tradició, han cavalcat unes quantes hores al seu costat cantant cançons per acompanyar-lo en el viatge ‘cap als avantpassats’.

Russell Means, de setanta-dos anys, era la figura més representativa del Moviment Indi Americà. El 1973 Russell Means es va fer famós quan va dirigir l’ocupació amb indis sioux i d’algunes altres tribus de la reserva índia de Pine Ridge (Woundeen Knee). Més de tres-cents indis van lluitar armats contra l’FBI durant setanta un dia. Woundeen Knee havia estat el 1890 l’escenari de la darrera de les batalles entre els indis americans i els Estats Units.

Després Means es va desmarcar del Moviment Indi Americà, molt dividit en faccions contràries, però sempre ha estat respectat com una de les grans veus indígenes dels Estats Units. La seva popularitat va créixer més encara a partir del 1992, quan va començar a aparèixer a films com ‘El darrer dels mohicans’ o ‘Pocahontas’, en què posava veu al cap indi d’aquest film d’animació. Andy Warhol va contribuir també a la seva fama convertint-lo en motiu d’una de les seves famoses sèries de quadres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any