Obama contraataca, pressionat pels sondatges

  • Recupera el to en un debat de gran altura

VilaWeb
Redacció
17.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pressionat pels sondatges –més desfavorables que no preveia– i després d’un primer debat en què fou clarament derrotat, el president nord-americà Barack Obama ha passat anit a l’ofensiva, en el segon cara a cara abans de les eleccions del 6 de novembre. Obama parlava més segur i era més incisiu que no que no pas Mitt Romney, que s’ha limitat a resistir, en un debat intens i en el qual hi ha hagut episodis d’una certa tensió. En un moment al final del debat els aplaudiments al president han estat tan forts que no deixaven sentir els candidats.

Obama no ha improvisat, però ha procedit amb més espontaneïtat i no ha seguit tant el guió previst, cosa que ha destarotat Romney, el qual ha evitat de fer errades, si bé ha tingut moments d’una certa inseguretat.

Obama ha tornat a advertir que Romney apujaria els impostos a les classes mitjanes i els abaixaria a les classes altes. ‘El governador diu que té un pla de cinc punts, però té un pla d’un sol punt, que és garantir que la gent que està a dalt jugui amb regles diferents. Aquesta ha estat i és la seva filosofia’, ha dit.

En aquest sentit, ha indicat que la reforma del sistema fiscal que proposa Romney costa sis bilions de dòlars i que, a més, pretén invertir dos bilions de dòlars en programes militars, ‘que les forces armades no han demanat’, que suma un total de vuit bilions de dòlars ‘que no ha explicat d’on va a treure’.

Romney ha promès: ‘Sota cap circumstància abaixaré els impostos a les classes altes i tampoc els apujaré a les classes mitjanes’. I alhora ha afegit: ‘Per descomptat que els comptes surten, tinc molta experiència en el sector empresarial i sempre he quadrat els números’.

Sobre la desocupació, Romney ha criticat la deriva de la taxa de desocupació, subratllant que en els últims quatre anys ha arribat al 10,7%. ‘Ara hi ha menys gent treballant que quan el president va arribar al càrrec, és evident que no hem adoptat les mesures necessàries perquè la gent torni a treballar’, ha dit, repetint la seva promesa que crearà 12 milions de llocs de treball.

En resposta, el candidat demòcrata li ha recordat que en els últims 30 mesos s’han creat més de cinc milions de llocs de treball. ‘I en volem crear més’, ha dit, i ha acusat Romney d’utilitzar la taxa d’atur com a arma llancívola, quan ‘volia deixar que Detroit (on es concentra la indústria automobilística nord-americana) fallida’.

Els sondatges publicats per cadenes com la CNN i la CBS indiquen que Obama s’ha imposat a Romney en aquest debat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any