Ferran Adrià, portada de la revista tecnològica Wired

  • L'edició anglesa dedica el tema central del número d'octubre als nous projectes creatius del cuiner

VilaWeb
Redacció
02.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revista californiana Wired és, des de 1993, la publicació de referència sobre la filosofia i la innovació lligades a les noves tecnologies i internet. Amb unes quantes versions en paper i digitals (EUA, la Gran Bretanya, Itàlia…), aporta idees i reflexions sobre el futur immediat de l’era digital. Per això no és gens estrany que, a l’edició anglesa, la portada i el tema central del número d’octubre siguin dedicats al cuiner Ferran Adrià. A ‘After elBulli: Ferran Adrià on his desire to bring innovation to all‘ es parla de cuina, és clar, però sobretot del lligam que ha explorat insistentment el cap d’elBulli entre la gastronomia i la ciència i la tecnologia.

En concret, l’autor del llarg reportatge, Greg Williams, es fixa en la tasca i l’esperit innovador que mostra Ferran Adrià amb el Taller (que qualifica d’espai per a ‘hackers’ de la cuina) i la futura elBulli Foundation (centrada en la creativitat i el talent), després de tancar el 26 de gener de 2010 el restaurant de cala Montjoi. ‘Adrià no va plegar perquè es va arruïnar o a causa de lluites amb els seus col·laboradors, sinó perquè no podia innovar més al nivell que volia: ‘Havíem arribat al límit.’ (…) Ferran Adrià va tancar el restaurant més lloat del món per a obrir una fundació per la innovació.’

Williams dedica una bona part de l’article a parlar d’un dels projectes en què treballa el Taller de Ferran Adrià, la Bullipedia, ‘un banc de dades en línia que contindrà el màxim coneixement gastrònòmic aplegat fins ara’. Es llançarà l’any vinent amb quinze mil pàgines, i els continguts es podran cercar no sols per productes o ingredients gastronòmics, sinó també per tècniques i conceptes, en la línia d’Adrià.

El reportatge inclou una bona col·lecció de fotografies.

Notícies relacionades:

Vídeo: Ferran Adrià: ‘La gran revolució d’elBulli és filosòfica, no tècnica’

El fenomen Ferran Adrià: d’elBulli a elBullifoundation (1-2-2012)

Hannah Collins i la volta al món en trenta ingredients de la cuina d’elBulli (6-7-2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any