La tertúlia proscrita

Ferran Adrià tanca una dècada revolucionària i n’obre una altra per continuar liderant l’avantguarda del segle XXI

  • El restaurant elBulli tanca avui amb l'objectiu de reobrir el 2014 convertit en una fundació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
30.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És difícil arribar a copsar avui la influència que Ferran Adrià ha tingut en la cuina internacional, al capdavant d’elBulli. Caldrà un temps per descobrir l’abast de la comesa. Però, sens dubte, la cuina de Ferran Adrià i tota la recerca que se’n deriva, és un dels espais d’avantguarda que han marcat les dues dècades que ens precedeixen, les del tombant de segle. Aquesta nit elBulli tanca definitivament com a restaurant per reobrir el 2014 convertit en una fundació. Adrià i el seu equip es preparen per continuar liderant l’avantguarda culinària del segle XXI.

Ferran Adrià ha revolucionat la cuina mundial. Té defensors i detractors de la seva cuina, però tots els restauradors han adoptat un munt de tècniques noves que Adrià i el seu equip han introduït. I els joves cuiners cerquen sense complexes la seva personalitat, la seva aportació singular, perquè són conscients que es formen en l’era Adrià, on la cuina creativa està normalitzada. Perquè la cuina creativa és una manera d’afrontar el dia a dia.

En aquestes dues dècades Ferran Adrià ha rebut infinitat de reconeixements, però els més valorats i els que reforcen el seu nivell d’excel·lència i d’influència són els que ha rebut de fora del món de la cuina. I és clar que ser considerat el millor restaurant del món durant diversos anys consecutius i ser nomenat millor restaurant de la dècada (2000-2010) és  imprescindible pel reconeixement internacional, però també ho són fets excepcionals com per exemple, que Ferran Adrià hagi portat la cuina catalana d’avantguarda a la Universitat de Harvard, la més prestigiosa i influent del món (vídeo); o que elBulli hagi arribat a ser un pavelló més de la Documenta 12 de Kassel, un dels esdeveniments d’art contemporani més influents del món; o que Ferran Adrià hagi estat el primer cuiner investit Doctor Honoris Causa a proposta d’una facultat de l’àmbit científic. Perquè és això, art i ciència, el que Ferran Adrià ha posat al servei de la cuina. Es va ben mostrar en l’exposició de l’Arts Santa Mònica de Barcelona, ‘Matèria condensada. Cuinar ciència‘, una proposta que relacionava el món de la gastronomia amb la recerca científica i tecnològica, a partir del treball realitzat per la Fundació Alícia i del paper fonamental que ha jugat Ferran Adrià en aquest binomi.

A més, la influència de la ‘cuina adriànica‘ va més enllà del món de la restauració. Així es mostrava en l’exposició ‘L’art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià‘, que s’ha vist aquest any a La Pedrera de Barcelona. La cuina d’elBulli va inspirar el compositor Bruno Mantovani, que va composar una suit a partir de trenta-cinc plats. O les textures d’aigua, fotos de Hans Gissinger, el fotògraf que va imortalitzar Ferran Adrià al The New York Times. Fotografies de Hanna Collins, també fotografies de Francesc Guillamet, el fotògraf oficial d’elBulli, a partir d’una selecció de plats de tota la trajectòria del cuiner. I, per suposat, el material de la Documenta 12 de Kassel i l’argumentació del seu comissari, Roger Buergel, sobre el perquè de convidar-lo i de l’artista Richard Hamilton, sobre la intel·ligència creativa.

elBullifoundation

La inquietud de Ferran Adrià no té aturador i per això l’etapa que va començar el 1987 i que durant tres dècades no ha deixat de revolucionar la restauració internacional, ara fa un salt endavant amb elBullifoundation. És un nou envit, ple de futur, de modernitat, de respecte al medi, de recerca i de talent. Les preguntes clau del nou projecte i la progressió arquitectònica i discursiva del nou edifici de la fundació a la cala Montjoi, obra d’Enric Ruiz-Geli, es poden seguir a la web d’elBulli.

La fundació no es proposa pas com una escola, sinó com un espai de creació. Cada any se seleccionaran quinze col·laboradors (cuiners, professionals de sala, sommeliers…), i cinc col·laboradors més d’unes altres disciplines creatives (dissenyadors, realitzadors audiovisuals, arquitectes…). Desapareixerà el concepte de restaurant, encara que s’hi servirà menjar, però sense regles fixes, i cada any serà diferent.

La inquietud, la recerca i l’excel·lència han marcat l’esperit d’elBulli des que Ferran Adrià i Juli Soler van tirar-lo endavant: amb un nou concepte de cuina, tancant el restaurant a l’hivern, creant un taller, eliminant la carta… (vídeo). També ara la fundació vol ésser innovadora, començant per un nou edifici sostenible i sensible al canvi climàtic. L’autor, Enric Ruiz-Geli, deixa clar que  elBulli és dins el parc natural del Cap de Creus, i que el propòsit és de protegir, conservar i acréixer la biodiversitat. I assajarà una arquitectura que anomena de partícules. La innovació tecnològica del projecte anirà a càrrec de Telefónica i la Fundación Tecnalia Research & Innovation hi aportarà la recerca en matèria de sostenibilitat.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any