La tertúlia proscrita

El fenomen Ferran Adrià: d’elBulli a elBullifoundation

  • 'Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat' s'ha inaugurat al Palau Robert de Barcelona en l'escaiença dels cinquanta anys del cuiner

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El llegat de Ferran Adrià a la cuina contemporània i les seves aportacions en innovació i creativitat es recolliran en una exposició al Palau Robert. Titulada ‘Ferran Adrià i el Bulli. Risc, llibertat i creativitat‘ i produïda per la Generalitat, s’hi apleguen un gran nombre de documents textuals i gràfics i objectes lligats a la dilatada història del restaurant.
L’exposició es va presentar ahir, exactament sis mesos després del tancament d’elBulli, com la llavor del futur Centre-Museu dedicat a Adrià i al restaurant, que es construirà a Rose . L’any 2013 l’exposició, que estarà oberta tot un any, anirà després a Nova York i, en acabat, a Londres, diu l’ACN.

 

Sis mesos després del tancament definitiu del restaurant elBulli, i per tant coincidint amb el dia que el restaurant solia obrir les portes per una nova temporada, s’ha presentat l’exposició dedicada al llegat de Ferran Adrià a la cuina.

Segons Adrià, la coincidència no és cap mena d’operació de màrqueting, ans és deguda al destí i a una d’aquelles coses màgiques que han envoltat la història del restaurant. El cas és que enguany el prestigiós cuiner celebra el seu cinquantè aniversari.


Documents, imatges i estris

L’exposició instal·lada al Palau Robert i que va inaugurar el president de la Generalitat, Artur Mas, fa un recorregut per la cuina avantguardista amb què Adrià s’ha consagrat com el cuiner més influent del món en les dues últimes dècades. Els reconeixements locals i internacionals, els orígens, l’evolució de l’estil, la consolidació, l’esperit creatiu, el projecte d’elBullifoundation, etc, són alguns dels diversos àmbits en què s’estructura la mostra.

Comissariada pel lingüista i teòric de la comunicació Sebastià Serrano, l’exposició és exhaustiva en materials originals del restaurant i documents gràfics i textuals que expliquen l’evolució del cuiner i del restaurant. A més, el disseny és també innovador, la qual cosa va ser una petició expressa d’Adrià, que veia en aquesta mostra una “llavor” del projecte endegat amb l’Ajuntament de Roses per la construcció d’un Centre-Museu a la ciutat dedicat a Adrià i elBulli.

Entre els elements expositius, el germà d’Adrià i responsable dels postres a elBulli, Albert Adrià, ha expressat la seva predilecció per la caixa de xocolates, perquè representa l’evolució de la investigació, l’esforç i la intensitat creativa, mentre que el seu germà gran ha triat la portada del Financial Times, que anunciava el tancament d’elBulli per dos anys, per la repercussió mundial que va tenir i per l’efecte que va provocar sobre la gestió de la informació del projecte de la fundació.

Val a dir que des del Palau Robert s’ha fet una previsió de 300.000 visitants a l’exposició que avui s’inaugura i que, a dia d’avui, 171 escoles ja han confirmat el seu interès per visitar la mostra amb alumnes de diverses edats. Més enllà de l’exposició, se celebraran una sèrie d’activitats paral·leles, entre les quals destaca un cicle de conferències amb ESADE o projeccions de diversos treballs audiovisuals sobre elBulli i Adrià.

Els progressos d”elBullifoundation’

Ferran Adrià ha aprofitat l’ocasió per parlar de la fundació que impulsa sota el nom d’elBullifoundation i que vol convertir en “la wikipedia professional de l’alta cuina”. El cuiner ha revelat que fins a 53 escoles de negoci de tot el món treballen actualment en l’elaboració de propostes de finançament i organització d’aquesta fundació. Segons ha informat Adrià, el mes de juliol ja se sabrà quina és la opció escollida, i si tot va be entre els mesos de setembre i octubre d’aquest any “es constituirà la fundació i començaran les obres”.

En un altre ordre de coses, Ferran Adrià ha comunicat que el curs que ha impartit a la Universitat de Hardvard tindrà continuïtat de cara al proper curs acadèmic.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any