L’enigmàtic claustre romànic de Palamós obre la porta

  • Ahir hi van accedir experts de la Generalitat, que diuen que no sembla ni una imitació si ser de factura recent, i avui hi podran entrar periodistes i fotògrafs

VilaWeb
Redacció
08.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els propietaris de la luxosa finca Mas del Vent de Palamós han obert finalment la porta, a requeriment de la judicatura de Girona. Ahir van visitar-lo una estona els experts en patrimoni de la Generalitat, i avui hi passaran periodistes i fotògrafs.

La curiositat per a comprovar si el claustre romànic de la finca privada és del segle XII va néixer quan el professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto va parlar-ne en la conferència internacional Art Fugitiu, tinguda a Barcelona a principi de maig.

Boto va tenir esment del claustre d’una manera accidental, a través d’unes fotos publicades a la revista francesa AD l’estiu del 2010. Al cap de poc, va publicar l’estudi ‘De Silos al Mediterráneo. El último claustro románico inédito de España’ a la revista Amigos del Románico. Arran d’aquest estudi la Generalitat va demanar als propietaris que donessin permís per a entrar a la finca. Però, al cap de tres peticions no satisfetes, el Departament de Cultura va optar per un requeriment judicial. Tot i que no se sap encara el resultat de la visita d’ahir, ha transcendit que els experts creuen que no és de factura recent ni és una imitació.

Els propietaris diuen que dubten de l’autenticitat del claustre i que mai no n’han amagat l’origen; que el van comprar a peces, fa més de cinquanta anys, a Madrid. Però el cas és que la Generalitat i alguns organismes públics, tot i tenir proves indirectes del claustre, no el tenien catalogat entre els béns patrimonials, que són objecte d’una protecció i d’un seguiment especials. A més a més, els experts sostenen que el claustre és molt semblant al del monestir de Santo Domingo de Silos, de manera que deu procedir de les terres de Burgos o de Segòvia.

El cas ha tingut un ressò mediàtic especial des que El País va publicar un article sobre el claustre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any