El PEN instarà l’ONU a investigar els atacs contra la llengua

  • Portarà la denúncia a la comissió de drets humans

VilaWeb
Redacció
27.03.2012 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del PEN català, Carme Arenas, i el president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN internacional, Josep Maria Terricabras, han anunciat que, a instàncies del PEN Internacional, demanarien a la comissió de drets humans de l’ONU d’investigar els atacs a la llengua a tot el territori lingüístic (denúncia). El document parla de genocidi lingüístic i de vulneració dels drets humans fonamentals.

La denuncia precisa: ‘El recent accés del PP al govern d’Espanya ha exacerbat la situació: a Catalunya pretén posar fir a un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys; a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica. Especialment en aquests territoris, cada dia hi és més impossible de viure en català, de tenir una escola catalana, cap mitjà de comunicació en català, i ja no diguem una política o unes institucions que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon. A les Illes es comença, fins i tot, a fer la substitució lingüística de la toponímia tradicional. De fet, doncs, l’àrea lingüística catalana –de més de deu milions de ciutadans– viu des de fa temps, i amb matisos diferents segons el territori, un autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola.’

La denúncia acaba amb una demanda explícita al PEN Internacional que, ‘com a membre consultiu de l’ONU, es faci càrrec de la denúncia i la porti a la comissió corresponent del màxim organisme internacional, a fi que aquest investigui les vulneracions dels drets humans fonamentals denunciades i hi actuï en conseqüència’.

Els membres del PEN empren la frase ‘vulneració dels drets humans fonamentals’, per vincular la denúncia amb el ‘Manifest de Girona sobre els drets lingüístics‘ (vídeo), que en el punt desè diu: ‘El dret d’ús i de protecció de la pròpia llengua ha de ser reconegut per la Nacions Unides com un dels drets humans fonamentals.’

Si el PEN internacional es fa càrrec de la denúncia (ho podria aprovar al juny), la farà arribar a la comissió de drets humans de l’ONU amb seu a Ginebra, on el PEN Internacional té una delegada permanent al plenari.

No és pas la primera vegada que el PEN Català insta el PEN Internacional perquè porti a un plenari de l’ONU els problemes relacionats amb la llengua. Fa dos anys, el PEN Català va entrar a tràmit una pregunta referent al poc ús del català en l’àmbit de la justícia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any