Iniciativa per a recuperar els noms tradicionals dels òrgans i càrrecs municipals al País Valencià

  • El conseller de Governació, Serafín Castellano, favorable a canviar la nomenclatura local d'origen castellà

VilaWeb
Redacció
11.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vicent Franch, impulsor del jove Grup d’Estudis Foralistes, és al darrere d’una proposta que ha assumit el conseller de Governació valencià, Serafín Castellano: recuperar els noms tradicionals dels càrrecs, òrgans i institucions municipals del País Valencià. El designi, com explica aquest article de Levante-EMV, és de recuperar la nomenclatura pròpia del Regne de València, proscrita pel decret de nova planta. La petició de Franch es considera un pas més en la recuperació de la terminologia pròpia de les institucions del país, després del rescat el 1982 de les figures de la Generalitat, les Corts, el Consell i el Síndic de Greuges.

 

La modificació és tot just un projecte i, de fet, encara no hi ha una llista precisa i definida dels noms que s’han de canviar. D’això, s’encarregaran la Comissió de Codificació Civil Valenciana i l’Observatori de Dret Civil Valencià, amb l’assessorament d’experts en dret foral com el Vicent Franch, Enric Solà, Vicent Domínguez, Simó Santonja i Vicent Garcia Edo.

Com explica el conseller Castellano, la modificació és possible gràcies a l’article 7.1 del nou estatut valencià de 2006, que estableix explícitament aquest canvi. Entre els termes que es poden reintroduir per recuperar la ‘identitat’, indica el conseller, hi ha  els de ‘batle’ (alcalde), consell de la vila (per ajuntament), i conseller en cap (per tinent alcalde).

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any