ERC i Reagrupament formalitzen l’entesa per a les eleccions espanyoles

  • Els republicans es reivindiquen davant CiU com a impulsora del debat sobre el concert econòmic

VilaWeb
Redacció
08.10.2011 - 18:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC i Reagrupament han formalitzat aquesta tarda l’entesa per concórrer plegats a les eleccions espanyoles, en un acte a l’Ateneu Barcelonès amb Oriol Junqueras i Joan Carretero. El candidat de la coalició per Barcelona, Alfred Bosch, ha explicat que no ha estat possible comptar amb Solidaritat perquè ‘els temps no eren prou madurs’.

 

Junqueras ha admès que les converses amb Reagrupament van començar el desembre de 2010, i ha anunciat que d’aquí dos o tres dies s’anunciarà el candidat de la coalició al senat per Barcelona, que previsiblement serà un membre de Reagrupament. Junqueras ha explicat que, a més d’una satisfacció política, l’anunci de la coalició és ‘una alegria personal’, ja que a molts dels membres de les dues formacions els uneix una llarga amistat.

Carretero ha negat tenir la maleta feta per traslladar-se a Madrid i ha afirmat que obtenir un lloc a la capital espanyola és el que menys l’interessa ara mateix. ‘Francament, ser senador a Espanya no m’hi acabo de veure. Però, en fi, com deia aquell, estic a disposició del partit i del país.’ ha dit Carretero. ‘No ens barallem per cap posició’, ha afegit, ‘perquè no cerquem la rendibilitat a curt termini, sinó sumar forces perquè l’independentisme sigui visible a Madrid’. Segons el cap dels reagrupats, Esquerra és ‘l’únic partit en condicions’ per obtenir representació a Madrid i ha lamentat la divisió viscuda pels partits independentistes. ‘La realitat, el país i els ciutadans ens han dit als independentistes que ens ho hem de fer mirar i hem de sumar i no restar. Hem entès el missatge, o anem junts o destrucció assegurada’, ha dit.

El candidat Alfred Bosch ha assenyalat que es tracta d’una ‘satisfacció continguda’ perquè hauria volgut molt més i que altres formacions i persones significades s’haguessin integrat en la candidatura. ‘Hem trucat a moltes portes, hem parlat amb molta gent i això és un signe de canvi’, ha reflexionat Bosch, que no obstant, ha reconegut que les converses amb Solidaritat Catalana (SI) no han arribat a bon port. ‘Fins a l’últim minut hem treballat per aconseguir alguna cosa però al final no ha estat possible. Segurament els temps no eren prou madurs però estic segur que la propera vegada ho aconseguirem’, ha considerat Bosch. 

Consell nacional d’Esquerra

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha apuntat que el partit va introduir ja fa més de vint anys conceptes com el concert econòmic. ‘És evident que nosaltres no fem cap gir enlloc’, ha assenyalat. ‘En tot cas, són els altres que giren cap a nosaltres i dues dècades més tard, amb vint anys de retard ens vénen a donar la raó’, ha afegit referint-se a CiU. Ho ha dit en la decurs de la reunió del consell nacional, la primera en la que Junqueras hi participa com president de la formació republicana. En la seva intervenció, també ha reclamat que siguin les institucions de cada comunitat autònoma les que gestionin les entitats financeres que siguin intervingudes.

Tot i que aquest dissabte es fa la fotografia d’ERC i Reagrupament ja formada com a coalició per a concórrer plegats a les eleccions, no serà fins dimecres de la setmana vinent quan es tanquin definitivament tots els noms de les llistes electorals. Això sí, ERC ja ha ratificat les posicions més destacades que ocuparan els seus integrants.

Entre aquests destaquen Alfred Bosch i Joan Tardà com a número 1 i 2 a les llista del congrés per Barcelona. A Lleida, Xavier Castellana i Gamisans serà candidat pel congrés mentre que l’ex-president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert i Torruella, serà el cap de llista de la demarcació pel senat. Per la seva banda, l’ex-batllessa de Ripoll, Teresa Jordà, serà la cap de llista al congrés per Girona mentre que l’escriptora Maria Mercè Roca serà la número 1 pel senat. 

Finalment, a les comarques de Tarragona encapçalaran la llista pel congrés i el senat Adam Tomàs i Roiget i Jordi Cartanyà i Bente, respectivament. ERC ha ratificat els noms durant el consell nacional d’avui, tot i que encara queda pendent fer ‘l’encaix’ definitiu amb les persones que integren Reagrupament i alguns independents més. Resta per saber el nom de la persona que encapçalarà la candidatura a Barcelona pel senat, on no es descarta que sigui de la formació liderada per Joan Carretero o un independent.

A més, el consell nacional ha escollit l’ex-batlle de Palafrugell (Baix Empordà), Sergi Sabrià, com a president del màxim òrgan de direcció entre congressos. Amb Sabrià, són sis el nombre de consellers nacionals de les comarques gironines escollits per a tasques de direcció després del Congrés Nacional de dissabte passat. A banda d’aquests, també hi ha quatre gironins més que formen part de la nova executiva d’Esquerra. Segons el partit, això fa augmentar el pes gironí i del municipalisme. Sergi Sabrià és militant d’ERC des del 2007, està llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració i ha estat cap de llista a Palafrugell durant dos mandats.

Eixos programàtics

Un dels cavalls de batalla d’ERC per als comicis espanyols serà aconseguir que els bancs condonin les hipoteques amb l’entrega de l’habitatge, mesura coneguda com a dació en el pagament. A grans línies i en aquest àmbit, els republicans advoquen per ‘un habitatge digne i a preu assequible’, de la mateixa manera que demanen que les pensions s’adequïn al cost de vida.

ERC demana també ‘un bon finançament dels serveis públics, de la sanitat i de l’atenció a la dependència’ i exigeix, en paraules d’Anna Simó, ‘la corresponsabilitat entre els qui més tenen enfront del qui menys té’. El programa dels republicans també aspira a fer respectar ‘el dret a la unitat i a l’oficialitat’ del català  i consideren que el corredor del mediterrani és ‘la clau del futur’ en infraestructures. Simó, a més, ha reivindicat ‘la independència fiscal i el dret a decidir l’autodeterminació’. Per tot plegat, els eixos que han presentat responen a ‘valors de l’esquerra, a valors republicans i a valors nacionals’, ha sentenciat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any