[Aquest és el segon editorial que publiquem avui sobre el cop d’estat en marxa. El primer el trobareu ací]

El Govern de Catalunya ha reaccionat de manera oficial al cop d’estat ordenat per Mariano Rajoy. I ho ha fet aplicant el principi més sagrat de qualsevol negociació que vulga acabar amb èxit: no moure’s de la posició inicial.

El cop d’estat intenta que no votem el primer d’octubre perquè saben que tant la participació com la victòria del sí justificarien i legitimarien la proclamació de la república. I és fruit de la desesperació del govern espanyol, que veu que van passant els dies i no aconsegueixen de frenar-nos. Davant això, la reacció del govern no podia ser cap altra que la reafirmació en la idea de fer allò que els colpistes no volen que fem: el referèndum. I continuar la via de les mobilitzacions pacífiques, evitant precisament les seues provocacions.

El govern, així, situa la resposta en el pitjor terreny possible per als colpistes. Ells avui han creuat la línia vermella i ja en sofreixen les conseqüències. La unitat de les forces polítiques catalanes en la lluita contra la repressió ja va més enllà del bloc independentista, a Espanya creixen la indignació i les reaccions de suport al govern de la Generalitat, i a Europa la incredulitat aviat donarà pas a la preocupació i, probablement, a la presa de decisions.

Més enllà de qualsevol altra consideració, el que cal ara és saber quina és la nostra jugada guanyadora, tenir-la ben clara. I aquesta no és cap altra que votar el primer d’octubre i guanyar amb molta claredat. Això és el que tem Mariano Rajoy. Per això han fet aquest cop d’estat.

D’ací al primer d’octubre, doncs, mobilització permanent al carrer per obstaculitzar les actuacions de la Guàrdia Civil, defensa col·lectiva davant qualsevol agressió vinga d’on vinga i vaja contra qui vaja, fermesa en favor de les llibertats civils i nacionals i unitat per a guanyar.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb