Vinyataires Lliures, amb més de cent cellers vinculats, demana a l’INCAVI que aclareixi la normativa d’etiquetatge dels vins

  • El celler Ficaria de la Figuera de Montsant ha rebut la notificació d'una multa de més de quatre mil euros per haver posat el nom del municipi a l'etiqueta

VilaWeb
Vinyataires Lliures aplega un centenar de petits cellers de tot el territori vinícola català.
Montserrat Serra
25.03.2021 - 21:00
Actualització: 25.03.2021 - 22:51

Aquesta setmana més d’un centenar de vinyaters catalans, aplegats amb el nom de Vinyataires Lliures, han presentat a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) una carta en què li demanen que aclareixi la normativa d’etiquetatge dels vins. La major part d’aquests cellers no són emparats per cap denominació d’origen. Demanen de poder posar el nom del municipi on hi ha el celler. Ara mateix, l’INCAVI, a instàncies de les DO, ha sancionat uns quants cellers precisament per haver posat a l’etiqueta el nom del municipi.

La carta de Vinyataires Lliures posa de manifest les contradiccions de les normatives sobre topònims i informació bàsica del producte. Per això demana a l’INCAVI que aclareixi la normativa d’etiquetatge del vi català i alhora que aturi les sancions i deixi de discriminar els cellers que no formen part de cap DO.

Darrerament ha estat multat el celler Ficaria, de la Figuera del Montsant, que va rebre una notificació de sanció el 18 de març del Departament d’Agricultura, denunciat per la DO Montsant. La sanció és de 4.102 euros, que es reduiria a 2.461,2 si el celler fes un reconeixement voluntari de la responsabilitat i pagués la multa abans de la resolució.

En aquesta pàgina web trobareu la carta enviada a l’INCAVI amb el desenvolupament legislatiu sobre etiquetatge i toponímia i la llista dels cellers que conformen fins ara el col·lectiu Vinyataires Lliures.

Tal com va explicar VilaWeb en l’article “La revolta dels petits cellers sense denominació d’origen“, el moviment Vinyataires Lliures va sorgir pels volts del Nadal del 2020, ara fa tres mesos, arran de la sanció que va rebre un petit celler de Valls, Dasca Vives, que va denunciar la sanció per les xarxes socials i espontàniament va començar a rebre el suport de molts cellers sense denominació d’origen, però també d’alguns adscrits a una DO. Es van organitzar en comissions per debatre i treballar per impulsar un moviment crític amb alguns aspectes de les denominacions d’origen.

Fins ara la posició de l’INCAVI ha estat inamovible: estableix l’organització del territori vinícola català en denominacions d’origen, com a forma de garantir la procedència del vi i de la seva qualitat, i considera que només els cellers adscrits a les DO poden utilitzar els topònims de les poblacions que engloba cada una. Alhora remet a la llei catalana de vitivinicultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor