Veneçuela i la Guaiana pacten una reunió per a abordar el contenciós de l’Essequibo

  • Els veneçolans van donar un suport pràcticament unànime al referèndum que proposava la reclamació de la Guaiana Essequiba

VilaWeb
Europa Press
10.12.2023 - 13:18
Actualització: 10.12.2023 - 19:09

Els governs de Veneçuela i de la Guaiana han acordat de reunir-se per a cercar una solució al contenciós territorial de l’Essequibo, un territori que Veneçuela reclama com a propi d’ençà del segle XIX, quan es van definir les fronteres dels estats sud-americans. L’objectiu de la reunió és arribar a un acord sense cap interferència d’actors externs.

Els veneçolans van donar un suport pràcticament unànime al referèndum que formulava cinc preguntes sobre la reclamació de la Guaiana Essequiba. El 95,93% dels votants estan a favor de crear-hi d’un estat incorporat al territori veneçolà “conforme l’Acord de Ginebra i el dret internacional”.

L’Acord de Ginebra és un pacte entre Veneçuela i la Guaiana per a crear una comissió per a trobar una solució al conflicte territorial assolit el 1966. Tot i que la frontera entre Veneçuela i la Guaiana Britànica va ser definida pel riu Essequibo, els colons britànics van expandir-se més enllà del riu i van ocupar el territori. Per a resoldre la disputa, el 1899 Veneçuela i el Regne Unit van acordar que un tribunal ho resoldria d’acord amb el dret internacional. El tribunal l’havien d’integrar cinc membres: dos de Veneçuela, dos del Regne Unit i un cinquè membre que fos neutral. Tanmateix, el Regne Unit va exigir que la representació de Veneçuela la decidissin els Estats Units. El cinquè membre va ser el ciutadà rus Fiódor Martens, que era catedràtic de les universitats britàniques de Cambridge i Edimburg. El tribunal va donar la raó al Regne Unit, però Veneçuela no va considerar-lo imparcial, motiu pel qual dècades més tard es va haver de tornar a abordar amb l’Acord de Ginebra.

La reunió és fruit de les converses telefòniques mantingudes entre el president veneçolà, Nicolás Maduro; el seu homòleg brasiler, Luiz Inácio da Silva; el primer ministre de Saint Vincent i les Grenadines, Ralph Gonsalves; i el secretari general de l’ONU, António Guterres. “Veneçuela expressa la seva satisfacció i assumeix aquesta convocatòria amb beneplàcit i compromís”, ha assenyalat en un comunicat el ministre de Relacions Exteriors veneçolà, Yván Gil.

Maduro ha ratificat la posició històrica sobre els inqüestionables drets sobirans de Veneçuela sobre la Guaiana Essequiba.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any