El Tribunal de Gant dictarà sentència per l’euroordre de Valtònyc el 17 de maig

  • El tribunal ha examinat ara si el delicte d'injúries contra la corona és equiparable amb al delicte belga d'injúries

VilaWeb
Arnau Lleonart
07.04.2022 - 13:24
Actualització: 07.04.2022 - 15:22

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha examinat novament l’euroordre contra Valtònyc i ha decidit que dictarà sentència el 17 de maig. El desembre de l’any passat aquest mateix tribunal ja va desestimar totes les causes d’extradició adduïdes per l’Audiència espanyola perquè els delictes pels quals fou condemnat a Espanya –enaltiment del terrorismeinjúries a la corona i amenaces– no encaixaven amb el codi penal belga, situació indispensable perquè s’executi l’euroordre. Tanmateix, la fiscalia belga –que representa els interessos espanyols– va presentar un recurs dient que no s’havia analitzat si les injúries a la corona espanyoles es podrien equiparar a un delicte d’injúries entre particulars o a un d’ultratge a diputats, ministres o funcionaris. El Tribunal de Cassació ho va acceptar i va ordenar de repetir el judici.

Valtonyc ha explicat avui que confia en la justícia belga i que és una oportunitat de poder dir que no hi ha llibertat d’expressió davant de tres jutges més, i ja són dotze: “Penso que és interessant que un tribunal de la Unió Europea estigui debatint què està passant a sa estat espanyol en referència a sa llibertat d’expressió”.

En el procés d’esclarir si el delicte espanyol d’injúries a la corona tenia correspondència amb el codi penal belga va acabar motivant l’anul·lació, per inconstitucional, d’una llei del 1847 que protegia el rei belga dels insults. Quan es va posar sobre la taula, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va demanar al Tribunal Constitucional belga si la llei de lesa majestat era constitucional. Perquè entenia que no respectava la llibertat d’expressió, tal com va reconèixer el tribunal. Tampoc no li podien aplicar el delicte d’enaltiment del terrorisme perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dir, a petició del tribunal de Gant, que l’estat espanyol no podia jutjar-lo per aquest delicte atès que la tipificació actual era més dura que quan havien passat els fets.

Amb aquests dos delictes pràcticament descartats, el desembre passat l’única incògnita que restava era si el tribunal acceptaria d’extradir Valtònyc a Espanya pel delicte d’amenaces, però va dir que les cançons per les quals l’havien condemnat eren avalades per la llibertat d’expressió.

Tanmateix, la fiscalia belga va argumentar en un recurs que no s’havia avaluat si els delictes espanyols d’injúries a la corona i d’enaltiment de terrorisme podien encaixar en el redactat d’uns altres articles del codi penal belga, per bé que inicialment poden semblar encara més distants. Quan el Tribunal de Cassació va ordenar de repetir el judici d’extradició no va analitzar a fons si els delictes encaixaven o no, sinó que va dir que el Tribunal de Gant ho havia d’haver avaluat. De totes maneres, sí que va descartar que el delicte espanyol d’enaltiment del terrorisme fos equivalent a l’article 140 bis del codi penal belga –que castiga la difusió d’un missatge amb la intenció d’incitar a cometre accions terroristes–, perquè diu que en la cançó no hi havia ni intenció ni risc real de cometre cap atemptat.

Avalua l’equivalència amb delictes castigats amb penes entre vuit dies i mig any de presó

En canvi, sí que va ordenar que el Tribunal de Gant comprovés si les injúries contra la corona espanyoles podien tenir equivalència amb els articles 448 o 275 del codi penal belga. El primer castiga amb penes de presó de vuit dies a deu mesos i/o una multa de vint-i-sis euros a cinc-cents qui hagi injuriat una persona, sigui per fets, escrits, imatges o símbols. El segon persegueix qui ultratgi amb fets, paraules, gests o amenaces un diputat en exercici de les seves funcions o en relació amb l’exercici de les seves funcions, un ministre, un membre del sistema judicial o un funcionari. En aquest cas, la condemna seria entre quinze dies i sis mesos de presó i/o una multa de cent euros a tres-cents.

En canvi, quan l’Audiència espanyola el va condemnar a tres anys i mig de presó, un any va ser pel delicte d’injúries contra la corona. Si finalment Bèlgica acceptés d’extradir Valtònyc perquè troba equivalència amb els articles 448 o 275, però no per enaltiment del terrorisme i amenaces –com ja es va determinar–, Espanya només podria fer-li pagar la condemna pel delicte d’injúries, però ho faria tal com ho recull el codi penal espanyol, no pas el belga.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any