Una exposició al CaixaFòrum Girona converteix membres de col·lectius vulnerables en artistes

VilaWeb
Redacció
22.09.2015 - 19:00
Actualització: 22.09.2015 - 23:25

Girona (ACN).- Aconseguir transmetre un missatge i el seu estat d’ànim a través de l’art. Aquest és el rerefons que mou el projecte d”Una exposició més’, una mostra de l’Obra Social ‘la Caixa’ que recull treballs artístics fets per membres de col·lectius vulnerables de diferents punts Catalunya i la resta de l’Estat. Amb l’ajuda d’un artista que els guia, presos, immigrants, discapacitats intel·lectuals o persones en risc d’exclusió social s’aventuren a convertir-se en artistes a través de la fotografia, la pintura, el collage o, fins i tot, creant una pel·lícula. Els seus treballs es poden veure des de dimecres fins al 17 de gener al CaixaForum Girona.

A ‘Una expo més’ hi ha des de dibuixos a fotografies, còmics, llibres, cartells o, fins i tot una pel·lícula. El que fa especial aquesta mostra és que darrera de cada creació hi ha persones de col·lectius vulnerables. El projecte busca usar l’art com a vehicle d’expressió d’emocions i també mostrar com pot contribuir a l’apoderament de les persones en situacions complicades i a afavorir la cohesió social.

Els autors d’aquests treballs són membres de vuit col·lectius, entre els quals hi ha presos del Centre Penitenciari de Joves de Catalunya a joves amb síndrome de Down de Lleida, immigrants senegalesos que vivien en un pis pastera a Madrid, persones amb discapacitat intel·lectual o nens i joves amb síndromes minoritàries. La mostra ja s’ha vist a Barcelona i Saragossa i està previst que passi per més CaixaForum fins arribar a Madrid.

A través del programa d’Art per a la Millora Social de l’Obra Social ‘la Caixa’, alguns artistes van presentar propostes per tal de fer algun projecte amb aquests col·lectius. Segons ha explicat Glòria Cid, de l’Obra Social, l’artista fa “d’acompanyant i intermediari” i s’encarrega d’explicar als participants  les tècniques per arribar a aconseguir allò que busquen. Ara bé, la idea sobre el tema i la forma dels treballs ha de néixer dels mateixos col·lectius.
La importància de les obres i no dels autors
Els treballs es mostren en un format d’exposició col·lectiva però, inicialment, el visitant no coneix la història que hi ha al darrera de cada autor fins al final del recorregut. Aquesta és una de les peculiaritats de la mostra, segons el seu comissari, Frederic Montornés. “Busquem que aquells que vinguin a l’exposició d’entrada es fixin en les obres, no és que obviem res, però volíem donar més importància als treballs i no al fet d’on provenen”, ha explicat.

Tanmateix, al final del recorregut hi ha un vídeo on representants dels vuit col·lectius expliquen el procés creatiu i també com s’han sentit participant en aquest projecte. Durant la presentació d’aquest dimarts, el fotògraf lleidatà Edgar Dos Santos ha explicat la seva experiència guiant diferents persones sense sostre de la ciutat. “Volíem plasmar una idea positiva a través dels cartells”, ha explicat.

Un dels participants va ser en Rogerio, de 65 anys i d’origen portuguès. Per al seu cartell va dissenyar una espècie d’ocell que penja d’una corda de caps per avall. Al cartell s’hi pot llegir: ‘Si la vida te pone del revés, sonríe otra vez’. “M’ho vaig passar bé fent el cartell, és una imatge per a les persones que tot i que ho passin malament els agradi veure la part bona de les coses”, explica.

L’exposició s’inaugura dimecres 23 de setembre i es podrà visitar al CaixaForum Girona fins al 17 de gener

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any