Una Espanya exòtica on han de redactar una llei pensant en les trampes que faran els jutges

  • Llegint la llei d'amnistia tens la sensació que el legislador es posa la bena abans de la ferida. És escrita pensant de quina manera el poder judicial no la rebentarà

Vicent Partal
13.11.2023 - 21:40
Actualització: 13.11.2023 - 21:48
VilaWeb
Conferència de premsa de Félix Bolaños (PSOE) després de presentar la llei a registre (fotografia: Fernando Villar).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Finalment s’ha presentat la llei d’amnistia i finalment l’ha presentada el PSOE i prou. Tot sol. Després de molts dies d’especulacions, per tant, ja en sabem el contingut i en podem parlar amb propietat. Josep Casulleras, en aquest article, en fa una anàlisi aprofundida, per a entendre què hi ha i què significa.

La meua opinió, una volta llegida, és que és una llei certament molt treballada, això no es pot negar, que té quatre defectes preocupants, però que sobretot posa en relleu l’excentricitat d’aquesta Espanya democràticament anormal, on els legisladors han d’escriure un text legal pensant ja d’entrada que els jutges faran totes les trampes possibles per a rebentar-lo.

Sobre els defectes, primer, deixant de banda el debat polític sobre la llei, crec que és un gran error no incloure-hi clarament la lawfare. Expliquen, diuen, que hi ha la possibilitat que quan les comissions del parlament espanyol en facen evident l’existència i siga assumida per totes les forces polítiques –ara tan sols hi insisteix Junts –, aleshores la llei d’amnistia presentada ahir serà modificada per incloure-hi la lawfare sense suscitar polèmica. A mi em sembla que és refiar-se massa.

El segon aspecte preocupant és el tractament de l’anomenat terrorisme. Crec que queda més ben lligat amb la decisió que els casos que no tinguen sentència ferma entraran de segur dins l’amnistia, però potser s’han hagut de fer massa equilibris i el text se’n ressent. Especialment quan es marquen un seguit d’excepcions, algunes de les quals són massa interpretables.

El tercer aspecte preocupant és que no es tornen els imports de les multes i embargaments que ja s’han fet. Són milions d’euros que molta gent s’ha esforçat molt a recaptar i que han estat, són i seran importants per a la vida de molta gent. Però no ho dic tan sols pels diners. La presentació d’aquesta llei és d’alguna manera un reconeixement que l’estat espanyol no es va comportar com era raonable i democràtic el 2017. I no sembla sensat que no haja de retornar els diners pagats i s’enriquesca.

I el quart punt és que s’equiparen les víctimes i els botxins i que s’amnistien els policies espanyols enviats a reprimir el Primer d’Octubre. Ací és on es pot veure amb més claredat aquesta escriptura a l’inrevés, perquè es fan definicions tan i tan concretes i tan a mida, que reconeixes que això és escrit, per exemple, per no deixar desemparat Roger Español.

I aquest és el problema principal de la llei d’amnistia. Llegint-la no et pots llevar del cap la sensació que el legislador es posa la bena abans de la ferida. Que han escrit la llei al revés de com l’haurien de fer. No pas pensant què vol el poder legislatiu sinó pensant de quina manera evitar que el poder judicial faça miques la feina més endavant.

El debat sobre la separació de poders i els equilibris entre els uns i els altres és central en les democràcies. I molt complicat de resoldre. Perquè al capdavall es basa en un intangible: la lleialtat mútua. Una lleialtat que en el cas del poder judicial implica no tenir una agenda política pròpia ni perseguir objectius polítics amb els actes judicials. Els jutges apliquen la llei que fa el legislatiu. No s’haurien de dedicar a combatre’l, fins i tot abans que aquest presente el text. Però tots sabem que gran part de la crisi institucional espanyola deriva d’això. I per això aquesta llei d’amnistia és com és. I per això la desconfiança és justificada.

 

PS1. Com ha passat algunes altres vegades, aquests dies hi ha subscriptors que escriuen uns comentaris inhabituals a VilaWeb. Comentaris que no són opinions ni anàlisis, sinó insults, mostres de menyspreu i agressions, a vegades a uns altres subscriptors, a vegades a qui signa els articles o als qui hi són esmentats.

VilaWeb pensa que un diari és una comunitat de persones, i creu en la llibertat d’expressió i en el debat obert i intens sobre qualsevol tema. I sempre hem dit que volem crear una atmosfera responsable que faça possible que aquest debat siga lliure i de qualitat.

Crec sincerament que ho anem aconseguint, en general. El fet, per exemple, que tothom haja de signar amb el nom real hi ajuda molt, perquè l’anonimat és una font de violència i fomenta la irresponsabilitat. Però això lamente haver de recordar avui que el respecte i l’elegància són imprescindibles per a un debat d’altura com el que volem. I que l’atac personal no tan sols no té cabuda en aquests debats sinó que els anul·la. Inste la comunitat dels subscriptors a reflexionar-hi i demane als comentaristes que entenguen que cada vegada que no respecten l’altre ens fan mal a tots.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Paul Ambrose
Paul Ambrose
13.11.2023  ·  22:16

“Inste la comunitat dels subscriptors a reflexionar-hi i demane als comentaristes que entenguen que cada vegada que no respecten l’altre ens fan mal a tots.” Ben dit.

carme vilella
carme vilella
13.11.2023  ·  22:20

Estic molt d’acord en que ningú te dret a insultar a ningú, tot tenim dret a manifestar les nostres opinions i respectar les dels altres, encara que no ens agradin. Es senyor Partal en dona un bon exemple, tot i que sempre diu les coses pel seu nom, encara que a alguns no agradi, va sempre amb la màxima correcció. Molt bon article avui.

Marià Puig
Marià Puig
13.11.2023  ·  22:23

Trist lo del PS1. Però el titular de l’article del Sr. Partal, és una marevella. Que bé saber escriure el pensament amb aquesta claretat. I quina sort tenir-lo al meu abast.

lluïsa noguera
lluïsa noguera
13.11.2023  ·  22:28

Gràcies pel vostre article, Sr Vicent Partal.

Jordi Peiró
Jordi Peiró
13.11.2023  ·  22:35

Estimat Vicent,
Veig q fins i tot tu t’has cregut el PSOE.
En Sánchez es rentarà la boca amb els fulls d’aquesta llei.
I no serà culpa de ningú més q de Junts per haver dit una cosa i fer-ne una altra.
Ni català a Europa, ni amnistia, ni referèndum.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
13.11.2023  ·  22:45

Venen temps complicats. La situació de frontisme és evident. Les rèmores de la tradició nacional-catòlica franquista ja es veien acabant de desmuntar l’escaduser Estat de les autonomies i la diversitat democràtica.
No els ha sortit bé la jugada i ara no s’ho acaben. Els hi han pres, al menys temporalment, la joguina i s’hi giren com un nen malcriat i venjatiu.
Caldrà molta serenor, paciència i pagar un preu, per no enviar-ho tot a rodar.

I pel que fa als que insulten. Insultar no fa un debat viu, l’empobreix, no aporta res de bo i empetiteix l’espai de VilaWeb que va costar molt de construir i costa molt de mantenir.
Pot ser que creguin que, amb les eines de la intemperància, s’arriba a la República i a la Llibertat. No és així.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
13.11.2023  ·  22:48

Riem o plorem? Perquè ja comencen !

Gràcies pels vostres editorials Vicent.

És trist haver de fer un toc d’ atenció als comentaristes, però ben fet. L’ insult no es pot acceptar.

Matilde Font
Matilde Font
13.11.2023  ·  22:51

Aquest article de la Marta Rojals explica molt bé que el problema no és la llei, que el problema són els jutges.
https://www.vilaweb.cat/noticies/son-els-jutges-estupid/

Respecte a l’educació I el no insult a l’hora d’escriure és bàsic. Moltes vegades no llegeixo els comentaris perquè només insulten rebaixant tot possible raonament.
Ben dit, Vicent!

Joan Benet
Joan Benet
13.11.2023  ·  22:58

Estadísticament, és molt difícil que algú estigui totalment encertat o totalment equivocat. Impossible no, però molt improbable. Moltes persones és comporten com els creients de les religions, la meva és la veritable i la resta són falses. Com si tot fos qüestió de defensar un dogma. La vida és torna més fàcil, però més avorrida i i satisfactòria. Volent viure en blanc o negre, ens perdem els moltíssims tons de gris que és on més possibilitats hi ha d’encertar alguna cosa.
De tota manera, Vilaweb la llegeixen quants? Cent mil? I té trenta mil subscriptors. Aquí opinem una vuitantena com si ens hi anés en joc la vida i ho sàpiguesim tot del cert. I entre aquesta mini minoria, uns quants són un maleducats.
Francament, jo no em preocuparia…

Anna Linares
Anna Linares
13.11.2023  ·  23:08

Trobo molt encertat el cop d’atenció del director a les persones que insulten i es creuen que estan en possessió de la veritat absoluta, aquí tots i diem la nostra, però ningú disposa de la vola de vidre de la veritat!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
13.11.2023  ·  23:17

Totalment decebuda amb aquesta llei d’amnistia. Em sembla una llei de vençuts. Si tenia cap dubte amb l’acord de Junts i el psoe, ha desaparegut. Era evident que cap llei d’amnistia amb cara i ulls passaria a través de la judicatuura espanyola. Llavors, per què acordar-ne una de mínims que tampoc passarà? El pp europeu ja comença a ger passes per fiscalitzar-la. Un desastre! Em sento com la Manon: sola, peeduta, abbandonata.

Jaume Riu
Jaume Riu
13.11.2023  ·  23:18

AMB AQUESTA LLEI S’AMNISTIA AL REI
En la Llei d’Amnistia d’octubre de 1977 es va reconèixer que els comunistes i els republicans exiliats des de la guerra, ja podien tornar i no serien jutjats ni condemnats, però de seguida vam veure que tampoc podrien ser jutjats ni condemnats els crims del franquisme comesos abans del 15 d’octubre de 1977, per això en vam dir “Llei de Punt Final” i ens vam desilusionar profundament.

La proposta de Llei d’Amnistia presentada ahir, sembla establir que l’actuacció violenta dels cossos i forces de seguretat de l’estat contra la població desarmada que volia votar en aquell 1-O, no és un delicte, i per tant la violència policial tampoc no es pot jutjar ni condemnar.
Però aquesta aberració ens distreu i ens amaga el més interessant, doncs els milers de policies que van arribar en tres vaixells d’estat, no ho feien ni ho podien fer per iniciativa pròpia, sinó que complien ordres des de molt alts comandaments de l’estat i, naturalment el darrer responsable és sens dubte el cap d’estat, de manera que amb aquesta llei s’amnistia al rei.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
13.11.2023  ·  23:27

Hi ha comentaris que diuen que no podem confiar en ERC, ni en la CUP, ni tampoc en JUNTS i pel que sembla no podem confiar en NINGÚ. O sigui que la situació de força en què el president Puigdemont es troba ara és producte de l’atzar, oi? Bé, aleshores deixeu-me creure en la força dels miracles i aprofitem-ho sense tants dubtes transcendentals. Seguim.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.11.2023  ·  00:04

“La reforma del senat espanyol que prepara el PP pot allargar els terminis i fer que no entri en vigor fins a la PRIMAVERA. Una vegada entri en vigor, els jutges tenen dos mesos per a aplicar-la” (Vilaweb ahir)

Han tingut una confiança suïcida amb el Regne hispànic. Confiança que mai han tingut els espanyols amb nosaltres… més ben dit, tenen només la confiança en que Catalunya mantingui Espanya i el seu DEUTE IMPAGABLE.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
14.11.2023  ·  00:22

Veig aquesta llei com un pas endavant en situar el conflicte amb l’Estat en el terreny polític però en el fons és una llei parcial perquè només parla de conseqüències com trobar la convivència i recuperar una normalitat democràtica que no reconeixen haver alterat i, això és la.causa i el fons del problema, el del greu comportament antidemocràtic i de Lawfare que s’ha practicat contra un moviment dissident políticament i social que l’Estat ha tractat de forma autoritària i tramposa.
Francament, estic més atent al que puguen dir el TJUE i el TEDH sobre la qüestió de fons que no pas al que supose aquesta amnistia en resoldre el problema d’arrel.

enric arquimbau
enric arquimbau
14.11.2023  ·  00:53

Ben dit Vicent.
Crec que suarem tinta per fer d’aquesta Llei un avenç cap a un canvi de paradigma.

Joan J. ESTOQUERA
Joan J. ESTOQUERA
14.11.2023  ·  01:00

Molta gent tenim molts dubtes.
Amb aquest acord, s’han perdut les oportunitats de les sentències europees?
Aquest acord serà una oportunitat real d’avançar cap a la independència?
El nostre president Puigdemont se l’ha jugada totalment?

Veig molta gent que expressa histrionisme i incomprensió per tot plegat, sobre tot a Twitter-X.
Es parla molt de traïdoria, i noto molta falta d’empatia.

Les presses no són bones i espero que anem per bon (i difícil) camí i el temps ens doni la raó, el que voldrà dir, que haurem arribat a bon port.
Hi ha molta gent que se l’ha jugat, no solament tots aquells que possiblement no seran amnistiats, si no també gent que sí que ho serà.

Com molta gent, no estic d’acord amb aquesta llei d’amnistia.
Desitjo i espero que puguin afegir a la gent del carrer i a la gent de la lawfare, si el tema segueix endavant.
I també m’hagués agradat que no haguessin inclòs els piolins.

Ara ja només cal esperar el desenvolupament dels fets.
Seguim.

Daniela Grau
Daniela Grau
14.11.2023  ·  01:09

No me’ n puc avenir que de cara a Europa Puigdemont i Junts hagin recolzat els socialistes espanyols en lloc de desmiftiicar -los, ens hagin donat falses esperances de trencar drfinitivament amb Espanya, i hagin tornat a cometre l error gravíssim del 1978 no sols com llavors no processant els policies sinó pitjor encara amnistiant -los.!

Santiago Sanyé
Santiago Sanyé
14.11.2023  ·  04:29

Ja, desde fa molt temps, hem sento “derrotat”, ni hi va haber taule de dialeg, ni hi ha català a Europa, ni ha referendum (ni l’haura mai)….ni tampoc haura ammistia. Han guanyat i el que ens semtim catalans hem tornat a perdre.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.11.2023  ·  04:34

Diria que allò important no és la llei d’amnistia en si mateixa (és el que és), sinó com d’enfurismats estan a les Castelles. I és d’això darrer que hem de mirar de treure partit. No passa gaire sovint que Madrid estigui així de dèbil.

Salvador Molins
Salvador Molins
14.11.2023  ·  05:34

Per tot això, Daniela Grau, i per més coses encara, les dues darreres eleccions vaig fer, lleial, el vot nul de l’1-O i la DUI, escrit amb retolador i lletres grosses sobre les paperetes de vot que vaig creure oportú. Ara, esperava que Puigdemont complís les cinc exigències que ell mateix va concretar, no ho ha fet, no crec que el voti la propera vegada, no me’l crec després de tantes ensarronades i incompliments.
Partal, fa uns dies parlava de maduresa democràtica, jo no vull una maduresa democràtica que arrosseguem des del Compromís de Casp, i ara, Junts concretament, s’han tornat embolicar amb Espanya que és la nostra perdició. Necessitem forces polítiques absolutament independentistes, no en votaré cap altra, per descomptat ni Junts, ni ER, ni CUP. Haurien de canviar la pell com les serps.

La lluita continua, visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, visquem la Independència, són indestriables.

Reafirmem tothora el Mandat del Primer d’Octubre de 2017, edificar la incipient República Catalana Independent. Disposem-nos completar la DUI catalana i portar-la al Tribunal de Dret Internacional de La Haia. Ho sento, definitivament no puc confiar en Puigdemont. No sé si mai podré refer aquesta confiança?

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
14.11.2023  ·  06:02

De moment benvolgut Partal no he vist cap insult fins aquest hora. No cal amoinarse gaire com diu en Joan Benet 22:58. Per altre banda, no sé si té massa sentit opinar si el pacte és bo o dolent, la justícia no existeix, el que hi ha sont jutges, uns tindran més sort que d’altres. Com en totes les comunitats, entre els jutges també hi ha el percentatge corresponent de incauts, intel·ligents, estúpids i psicòpates, segons proposa C.M.Cipolla. Salut.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
14.11.2023  ·  06:19

Val si m’insulto a mi mateixa per haver cregut i confiat en Puigdemont i companyia ?
Com deia en Josep Costa, el procés s’ha acabat oficialment.
I dubto molt que en comenci un altre…

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
14.11.2023  ·  06:43

Moltes gràcies Vicent Partal per parlar dels insults que es profereixen als comentaris dels subscriptors. La situació comença a ser greu.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
14.11.2023  ·  06:50

S’està firmant la pau i el poble català encara forma part de l’estat que l’oprimeix. Els catalans han deixat de banda els seus anhels de llibertat? Aquesta és la pregunta que es deu estar fent qualsevol observador extern de la nostra causa. Felicitats a tots als nostrats partits polítics sa. Bona feina heu fet.

Ignasi de
Ignasi de
14.11.2023  ·  06:52

La llei d’amnistia deixa fora l’expresident del Barça, la presidenta del parlament de cataluña i l’advocat Boye. Cal arreglar-ho….. I lo de retornar les multes també.

Marc Mateos
Marc Mateos
14.11.2023  ·  07:25

Tot plegat l’enèsim acte de fe en una Espanya catalanòfoba, demòfoba i tafur fins la medul·la.

A mi em sembla una capitulació en tota regla.
Això d’amnistiar els sicaris que van venir a estomacar-nos és el més evident i fa un tuf de Transición ejemplar que tira enrera. Els criminals són ells, no pas els que vam votar sobre el nostre futur.
Així ens crimininalitzen igualant-nos en aquells agitadors i ultres franquistes amb placa policial.

Trobo que s’ha acabat per llençar a les escombraries tot el capital i la redibilitat acumulada en 6 anys de lluita i exili.
Es torna a blanquejar Espanya i això és mortal per al moviment independentista.
Tornaran els exiliats i poca cosa més, o sia, un altre “a cambio de nada” o per unes engrunetes.

Així no es basteix pas la independència.
Calen nous partits i nova gent al capdavant, els actuals s’han rendit, no pas nosaltres, no pas en el nostre nom.
Em penso que en som molts d’indepes encara, exceptuant els oportunistes i els lliristes que es deixen conduir (que tornaran si tornen a veure l’independentisme com un cavall guanyador, i això no s’aconsegueix a base de capitulacions).

P.S.: el dia de la última mani a Via Laietana vaig cridar uns bons “Puta Espanya” que unes quantes lliristes em van recriminar. Els vaig qüestionar si, tal vegada, hem de tractar els nostres captors i botxins, els lladres franquistes que ens odïen a mort i ens ficarien a tots en cambres de gas si poguessin, amb el respecte que no mereixen i mai han tingut amb nosaltres.
Diuen que hi havia jueus que, ja dins les cambres de gas nazis, deien que no els passaria res, que els alemanys no farien pas una cosa així, que els necessitaven…

De la llei espanyola a la llei espanyola no hi arribarem mai a la llibertat.
L’única manera serà fent, i aplicant sobretot, les nostres pròpies lleis.

Visca Catalunya Lliure!!!
Donec perficiam!!!
//*//

Antoni Morros
Antoni Morros
14.11.2023  ·  07:30

Absolutament d’acord anb el director. Absolutament!!! Mai s’han de perdee les formes ni el respecte. I, a més, es pot fer perfectament redactant amb habilitat i, si cal , amb ironia sense deixar de ser contunden. Abans d’escriure és molt convenient passar les paraules pel sedaç de l’enteniment!!!

Mati Sancho
Mati Sancho
14.11.2023  ·  07:30

Bona sort o mala sort, qui sap!
Des del meu modest punt de vista, la sort cal treballar-la i tractar de copsar on està la millor finestra d’oportunitat per a continuar. Sóc de les que pensen que el passet és molt menut, però que s’està avançant. Els grans avanços sempre es fan passet a passet (la llei d’amnistia al franquisme funcionà per la desmobilització, no per la llei en sí). No hi ha res perdut mentre haja gent decidida a tirar endavant. Ànim!!*!!

Sobre el PS1: Estic d’acord que últimament havia massa insults en els comentaris. Em feien pensar que es tractava de “talps” que havien decidit rebentar-ho tot des de dins. Mentre s’insulta -i ens quedem “enganxats” als insults- no es pensa amb claretat cap a on dirigir les energies. A les espanyes fa anys que potencien molt els programes televisius, xarxes socials…, on s’insulta i així els va.
Gràcies director de VW per posar el focus en aquest problema i gràcies als i les subscriptores per seguir el consell del director!

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
14.11.2023  ·  08:06

Ahir a “la sexta”un art. de Vilaweb.Senyal de normalització!

Carles Serra
Carles Serra
14.11.2023  ·  08:21

Apreciat Vicent, llegint l’article d’en Josep Casulleras, per cert, que aconsellés, quedà clar que és aquesta llei d’amnistia i que enterrà definitivament l’1-O.
Ara la desmobilització ja serà total i l’incredulitat envers els partits mal dits independentistes ja que dir.
Sobre faltar O dir improperis, Vicent, com definiries aquells que tenen la mentida per bandera, que ens porten al genocidi com a nació, ja que dir cultural i econòmic?
Ja fa molt de temps va dir Unamuno, a los catalanes les pierde la estètica

Pep Agulló
Pep Agulló
14.11.2023  ·  08:30

L’AMNISTIA DELS DEL 155…

La força que pot tenir una amnistia forçada per una revolta que fa recular l’Estat, no es pot comparar amb una amnistia fruit d’una negociació amb el PSOE, on la una part catalana només té la força de 7 vots i l’altra tot l’aparell de l’Estat.

D’aquí aquests fangs…

Jaume Sastre
Jaume Sastre
14.11.2023  ·  08:41

Molt hábil el director de Vilaweb quan treu la cortina de fum dels indults per desviar l’atenció en una qüestió estètica i no anar al bessó de la qüestió.

Anem a pams, La proposta de llei d’amnistia presentada en solitari pel PSOE exclou el lawfare, beneficia tan sols 300 dirigents i militants independentistes, una quantitat irrisòria si es compara amb la xifra de 73 policies espanyols, no es recuperen els doblers de fiances i multes imposades pels tribunals espanyols, no es parla de la causa general contra els catalans que arriba a afectar fins ibtot l’actual president del Barça i tres ex presidents; la proposta de llei del PSOE implica -com ha assegurat Asens- la renuncia a la unilateralitat i és un xec en blanc –res de cobrar per avançat, com exigia Puigdemont– que es lliura en mà al president del PSOE, Pedro Sánchez, sense cap garantia que compleixi les seves promeses.

Per altra banda, què van votar els militants de Junts fa uns dies? Quina versió van votar? La de Junts? La de Sumar ? La del PSOE? La d’ER?

Després de la votació favorable dels militants de Junts, Carles Puigdemont està obligat, el proper dimecres o dijous, a deixar tirats sota els peus dels cavalls centenars d’independentistes anònims, activistes dels CDR acusats de terrorisme amb base a proves falses i persones destacades que formen part del seu primer cercle de confiança com Laura Borras, Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye, etc.

L’estratègia del triler Sánchez està més vista que el TBO i es resumeix en una frase: “aquí te pillo, aquí te mato”. El poder dels 7 vots de Junts estan en la investidura i la realitat és que Puigdemont anirà als investidura sense tener res fermat, ben lligat i dins el sac. Un aconseguida la investidura, tot será paper banyat i “si te he visto, no me acuerdo”.

I mentrestant, el sr. Partal, donant-me una freda i una de calenta, sembrant la confusió i fent l’anguila però ja se sap que el qui vol estar bé amb tothom, al final no està bé amb ningú.

En fi, recoman rellegir la seva editorial de dia 26 d’octubre:

https://www.vilaweb.cat/noticies/lemboscada-de-sanchez-acorrala-cada-dia-mes-clarament-junts/

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
14.11.2023  ·  08:44

Faig meu el comentari de la Matilde Font.L’article de la Marta Rojals,explica que ens podem trobar d’aquí poques setmanes o mesos.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
14.11.2023  ·  08:50

Espanya no es exòtica. Tothom sap què es.

https://elmon.cat/opinio/odi-espanyol-756535/

Això es el que hi ha des de … i que continúa sent. Això no ho arregla cap llei espanyola.
Independència.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
14.11.2023  ·  08:53

I el rei, De los Cobos, Zoido, policies estirant dels cabells, agredint avis,… tos de Rositas?

Dolors Busquet
Dolors Busquet
14.11.2023  ·  09:12

Totalment d’acord.
Tothom pot expressar el que pensi, sempre que sigui de forma respectuosa amb d’altres lectors. Si no, passa allò que les formes et poden fer perdre la rao.
Magnifics articles, Sr. Partal. Gràcies.

Jordi Manchon
Jordi Manchon
14.11.2023  ·  09:18

Molt d’acord amb Jaume Sastre en el seu comentari, fins i tot, crec que en la seva introducció volia parlar de la cortina de fum dels INSULTS i no dels indults, per desviar l’atenció. Vull pensar que ha estat un error del corrector.

Cosme Viladegut
Cosme Viladegut
14.11.2023  ·  09:25

Amb aquesta llei d’amnistia penso que esta passant el mateix que va passar amb l’estatut. Primer el PSOE passa el ribot per a deixar-la com volen ells i segon serà el TC qui acabarà d’anorrear-la. Temps al temps.
Per això crec que hagués estat mes adient anar a noves eleccions i deixar que els tribunals de la UE haguessin fet la seva feina.

Martí Cabré
Martí Cabré
14.11.2023  ·  09:27

Una manera de gestionar els insults sense censurar és permetre als usuaria del fòrum i als editors de marcar un comentari com a irrespectuós. A partir de certes marques el comentari queda tapat per un bàner que indica “comentari irrespectuós”. Clicant sobre el bàner els usuaris del fòrum el poden llegir, la gent sense registrar no. I l’autor del comentari s’adona que els altres consideren que ha escrit sense respecte.

Joan Amell
Joan Amell
14.11.2023  ·  09:48

Bon dia director,

Ho escric per aquí, perquè no sé on comentar-ho.

He llegit aquests dies la notícia d’un bebè britànic a qui el govern italià l’hi havia concedit la nacionalitat per assegurar el seu tractament mèdic davant la negativa de fer-ho del govern britànic.

Sembla un cas una mica estrany que en un país Europeu, es negui el tractament a una persona, i sembla més propi d’un sistema sanitàri com el dels EUA.

No sé si desde Vilaweb, es podria fer un anàlisi del cas per saber si es tracta de:
– Un problema de costos pel govern britànic
– O contràriament és una prescripció d’eutànasia per part dels serveis mèdics en contra de la voluntat dels pares

– Si es tracta del primer cas? Estem ja a “Europa” perdent el servei sanitari universal?
– Si és el segon cas, pot un govern i el seu sistema de salut, prescriure una eutanàsia sense els consentiment del malalt ni el dels seus familiars?

Salutacions

Juan Millán
Juan Millán
14.11.2023  ·  09:53

El que veig amb la llei d’amnistia es el de sempre. Cada cop que es prepara quelcom a l’estat español que sembla un gest a favor dels catalans, mitja España surt a manifestar-se. Igual que amb la recollida de firmes contra l’Estatut. L’odi contra nosaltres no es pot aconsseguir amb cap llei. No els canviarem mai i això fa que s’incrementi el meu afany independentista.
Per altre banda han conseguit que nosaltres estiguem cada cop més separats. Sol fa falta llegit els comentaris cada día.

Francesc Costa
Francesc Costa
14.11.2023  ·  09:59

Dona l’impresio que tornarà a ser una enganyifa. Dijous Sànchez President i un cop ja amb els vots, tot serà paper mullat. JUNTS no s’ha entregat lligat de mans i peus com ha fet en totes les votacions en el Congrés ERC, però els trilers seguiran fent la seva feina, que es enganyar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.11.2023  ·  10:03

La manera com han aplicat la llei queda clar que el terreny judicial pot fer maniobres tramposes, per tant no és de fiar
Felicitats per la editorial Sr Partal com sempre molt brillant

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
14.11.2023  ·  10:06

En Resina ha de saber q justificar el genocidi palestí mereix , com a resposta educada , suspendre la subscripció al diari .

Gerard Palacín
Gerard Palacín
14.11.2023  ·  10:25

Som molt els que pensem que tenim una justícia que no se la pot deixar sola, que no mereix cap confiança, que tenim mostres més que suficients per pensar que molts d’aquests jutges delinqueixen i no hi ha manera de castigar aquesta forma d’actuar.
Sí, és una Espanya excèntrica i anormal. Els jutges estan desmarxats i van per lliure, i segueixen pensant que ells no son funcionaris, sinó deus, que poden fer el que els doni la gana. El CGPJ és una caricatura de control. Ara els de la dreta diuen: Pedro Sánchez a la presó, amb uns càrrecs que ningú entén, que s’inventen delictes i volen fer veure que son demòcrates, mentre, mantenim una Justícia estrafolària i perillosa, a la que cal posar sota control.

Joaquim Radresa
Joaquim Radresa
14.11.2023  ·  11:23

Sempre he cregut, que el qui per rebatre alguna opinió, insulta d´antuvi, es per manca d´arguments convincens.

agusti jover
agusti jover
14.11.2023  ·  11:26

Quan el poble palestí pateix la segona nakba amb centenars de milers de desplaçats, milers de morts i la crueltat d’un estat militaritzat venjatiu i d’esquenes al dret internacional i als drets humans, el cessament del foc immediat és el mínim que qualsevol interlocutor internacional hauria de defensar i exigir. Malauradament dubto que això passi, però si passa, mai podria veure’s com una victòria, sino només com el que és un primer element de justícia i, potser, el principi d’un procés de reparació i memòria.
Quan amb una llei d’amnistia, s’esmena la plana a la judicatura espanyola i espanyolista i es prova de frenar la seva fúria desbocada contra l’independentisme, quan s’anmistien activistes, artistes i polítics condemnats injustament per fer d’activistes, artistes i polítics i ser processats i condemnats per càrrecs tan sobredimensionats com terrorisme o sedició, tampoc no es pot considerar una victòria. Falta passar el ribot de la judicatura, d’una Europa club d’estats que defensa l’estatus quo, d’una CEOE que pressiona i es posiciona contra qualsevol dret civil i polític, la Guàrdia Civil, els sindicats policials, l’extrema dreta desbocada, i tants altres que no estan disposats a perdre l’oportunitat d’escarnir l’enemic intern més potent de l’Espanya imperial que encara ressona als seus imaginaris. L’ammistia no és una victòria i encara està per veure si serà el principi de qualsevol cosa.

Ignasi Zorita
Ignasi Zorita
14.11.2023  ·  11:29

Sobre la part final, els insults, no he insultat ningú en cap comentari pero responc perque hem d’aturar aquesta inquisició del “guardem les formes” o com jo ho anomeno en entorns segurs, “fill de putisme il·lustrat “, soc un ferm defensor de la llibertat d’expressió en el seu abast mes ampli.
L’ insult es part fonamental de la discussió i mes o menys elaborats o gratuïts es molts cops l’única eina de les persones amb menys recursos intel·lectuals o educatius, mentre vostè pot fer servir la sàtira o el sarcasme per desqualificar, moltissima gent no sap dir allò que vol transmetre d’un altre forma que mitjançant l’ insult. Quant una persona et diu “fill de puta” o “subnormal” es senzillament perquè no coneixen altres mots, no te altres recursos, obviament en la majoria de casos.

Molts cops es tendeix a barrejar l’insult amb la violència i ans al contrari es una vàlvula d’escapament contra aquesta, i aquí ve un altre parany quant s’equipara insult amb “violència verbal”, es a dir et prendré la capacitat de defensar-te per la força i un cop t’he reprimit físicament et reprimire també en la teva llibertat per defensar-te verbalment ja que com no tens altres recursos quant m’insultis també m’estaràs agredint i així es com s’aconsegueix una ciutadania mansa i obedient.

Vicens, esteu fent un flac favor condemnant l’insult, si un insult et pica pots rascar-te amb una resposta enginyosa que a mes farà créixer l’insultador, l’obra d’ Edmond Rostand Cyrano de Bergerac t’assenyala el camí.

PS
M’ho va dir en PP Rubianes un cop, l’únic cop que hi vaig parlar amb ell, “cuidado chaval con todos estos hijos de puta que te dicen que hacer y como”, tenia jo vint i pocs anys i com pots veure encara hi ha persones miserables i menyspreables que ens volen dir el que, el qui, el com i el quant.

Salut

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
14.11.2023  ·  11:42

Ras i curt i per no anar perdent el temps, cinc punts:
1.- el referendum o l’autodeterminació han desaparegut de l’escenari i ens ho anem empassant.
2.- Crec que és Omnium qui ha xifrat en gairebé 4.000 les persones represaliades. I doncs?
3.- Catalunya vota progressista i, curiosament, hem de mirar dia i nit sempre Madrid, salvar-los dels seus fatxes i estar informats, al minut, del que passa per allà.
Mitjans públics i privats, polítics i comentaristes ens donaran la tabarra i ens alliçonaran sobre feixismes et alii.
4.- Estic molt d’acord amb el Jaume Sastre. Tret que voldria remarcar que Junts sap perfectament el que es trobarà després de la investidura. Són polítics experts i no són ingenus. No els traiem responsabilitat perquè ens acaben de vendre.
5.- Ningú parla, tret del Josep Costa, de l’abstenció.

Jordi Brugarolas
Jordi Brugarolas
14.11.2023  ·  11:43

Al PSOE no els cal dir “ho tornarem a fer”, però tornen a fer el mateix de sempre i nosaltres no n’aprenem ni sabem dir PROU.

Gerber van
Gerber van
14.11.2023  ·  11:45

En resum, la llei d’amnistia és, contràriament a l’acord, sense lawfare, deixa els acusats per terrorisme fora, robatori d’aquells que generosament van ajudar els polítics i líders civils i, sobretot, perdó de la violència policial i els qui van donar l’ordre, amb el rei al capdavant.

És un insult als votants que Junts estigui d’acord amb aquesta anomenada llei d’amnistia.

Francesc Romero
Francesc Romero
14.11.2023  ·  12:09

Molt encertat lo toc d’atenció als maleducats. Per sort, n’hi ha pocs però fan un sirollet que no és agradable.

PD: pot ser que faci dies que no veig els comentaris del Sr. Josep Usó?? Ja és tot u clàssic per mi. Gairebé sempre el primer!

Violant Trepat
Violant Trepat
14.11.2023  ·  12:11

L’insult no és interpel.lar l’opinió dels comentaristes, ans al contrari, crec que enriqueix el debat i fa pensar. Si algú se sent insultat perquè li qüestionen els arguments, el que ha de fer, si li dóna la gana, és rebatre’ls.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.11.2023  ·  12:19

Prepareu-vos per les lamentacions de sempre, 400 anys sense conèixer els veí. Ho repeteixo un cop més, o carrer o esperem la propera generació. Els dirigents actuals han triat la cadira en lloc de la nació, es veia venir.

Marga Cernadas
Marga Cernadas
14.11.2023  ·  12:37

Quant a la llei d’amnistia, que no m’he llegit, tot el que estigui supeditat a la lliure inerpretació dels jutges, continuarà essent utilitzat per reprimir, escarmentar, arruinar econòmicament, invisibilitzar socialment i humiliar els encausats, com fins ara. Tots sabem la imaginació desbordant ( diguem-ho així, finament) que tenen alguns jutges per fer encaixar fets reals amb acusacions.

Quant als insults i agressions en alguns comentaris de subscriptors, em sembla necessari que el director hagi donat un toc d’atenció, i alhora em sembla lamentable que ho hagi hagut de fer.

miquel segura
miquel segura
14.11.2023  ·  12:56

No sé si algun cop he faltat el respecte a algú i si ho he fet a set sense voler, en tot cas demano disculpes.

Josep Carreras
Josep Carreras
14.11.2023  ·  13:35

PUIGDEMONT, CAPELLÀ PANXUT, CUPS : PLEGUEU!!!.
Aixó és RENDICIÓ TOTAL. ELS PAÏSOS CATALANS, MAI MORIRAN!!!. BOTIFLERS!!!

esteve prats
esteve prats
14.11.2023  ·  13:36

Gracies sr Partal per donar un toc d’atencio als insultadors, pocs pero ben sorollosos, aixo s’estava convertint en un pati d’escola on un parell de “bullies” atacaven de manera personal a tothom qui no combregava amb les seves proclames.

josep maria pericay
josep maria pericay
14.11.2023  ·  14:15

A l’espera de com es concretin els detalls del pacte Psoe – Junts, detecto una sensació més aviat dolça de fi d’etapa, allò que en Partal en diu un acord de pau. Ara mateix el quart espai es fa més petit.

Jaume Vall
Jaume Vall
14.11.2023  ·  14:33

Els aspectes tècnics que blinen la visió espanyola ja els ha tractat en Casulleres. Els político-socuals, sobre l’e,otisme d’Espanya, que l’equipara a Polònia, Hongria, Turquia, enlloc de a un europeïsme respectuós, els comenta en Partal.

Només afegeixo: imaginem com de malament ho estan fent els partits “suposadament” progressistes dins de l’independentisme, Erc, Cup, que haurien de ser els radicals, per tal de que passi que qui aparegui com el més extrem, perillós, radicalitzat, disruptiu, sigui aquell que és titllat de “neo-convergent”, amb tota la càrrega reaccionària que això se li suposa.

Berta Carulla
Berta Carulla
14.11.2023  ·  14:57

Que lleig condemnar l’insult, si sovint és el més gran que es pot fer, per desgràcia… prou pena tenim que sigui així, que a sobre ens voleu censurar..

Visca la llibertat d’expressió, en totes les seves vessants i formes!

Dit això,

em sembla estrany que el president Puigdemont deixi fora de la llei d’amnistia les persones de la seva màxima confiança. Ha d’haver-hi alguna cosa més. Si mirem retrospectivament hi trobem la traïdoria dels socis d’ER. No viuen si no és per a fer el llit al president i españa bé que se n’aprofita. M’hi jugaria alguna cosa.

Per cert, tots aquests que diuen que ara ja s’ha acabat tot i que ja no votaran més i estriparan carnets i tal i qual, no entenen que ells i només ells seran els culpables si tot s’acaba i acabem (valgui la redundància) per no tenir representació? No s’adonen que facin el que facin els polítics, nosaltres i només nosaltres som els responsables de prendre totes les eienes grans o petites de veritat o de mentida per a fer-nos sentir la presència i la veu de totes les maneres possibles? En fi. Fa riure… (riure es pot?).

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
14.11.2023  ·  15:09

La pregunta que em faig sempre quan vull analitzar si una circumstància canvia una situació és: La situació ha millorat, ha empitjorat o s’ha quedat allà on era?. I després del pacte Junts-PSOE tinc clar que estem millor que no estàvem dos anys enrera. Potser no com l’any 2017 (aquell va ser un moment excepcional), però sí que, per l’independentisme, la realitat actual és, com a mínim, més esperançadora que fa uns mesos.
Potser sóc un il·lús pensant que aquest pacte ens portarà més beneficis que no pas decepcions, però vull creure que s’ha obert una porta que fins ara teníem totalment tancada.

Mercè Duran
Mercè Duran
14.11.2023  ·  15:13

Només comentarė el que fa referència als comentaris dels subscriptors.
Em molesten els insults, dit això, hi ha que s’el agafen amb paper de fumar i una opinió contraria a la seva, o al seu articulista de capçalera, ja la consideren un insult.
Comentaristes que insultin en aquest diari només en tenim 3 o 4 a molt estirar . Jo sempre he pensat que estan a sou d’algún partit o grupuscle, com passa a d’ altres diaris.
No crec que la solució sigui demanar contenció només. Com és diu en castellà “la cabra tira al monte”
El meu parer és que és tindrien que limitar els comentaris com a l’editorial, un de sol. Buides el pap i et quedes a gust sense tenir que llegir desautoritzacions i exabruptes de gent que no saps ni quina cara que té.
A mi personalment m’interessen les opinions sobre el tema tractat. Llegir-les i prou.
Per discutir hi ha el xat privat

Rosa Gispert
Rosa Gispert
14.11.2023  ·  15:25

Malauradament això de posar la bena abans de la ferida és una tàctica bastant habitual dels polítics mediocres, com els nostres.

En lloc de fer neteja del sistema judicial franquista i corrupte que tenim rebaixen les exigències i les espectatives de tot el que legislen. Perquè les seves prioritats no van més enllà dels quatre anys de legislatura i qui dies passa anys empeny.

La mateixa comèdia amb l’indult i l’amnistia. Són incapaços de mirar pel bé i el futur del país i només ho fan per ells mateixos i els quatre que tenen al voltant.

Això sí, s’omplen la boca de retòrica i són incapaços de reconèixer, que una vegada més han claudicat.

Margarita Abella
Margarita Abella
14.11.2023  ·  16:10

Diu V Partal

Inste la comunitat dels subscriptors a reflexionar-hi i demane als comentaristes que entenguen que cada vegada que no respecten l’altre ens fan mal a tots.

Totalment d’acord!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
14.11.2023  ·  17:09

Per mi el problema no és que Puigdemont hagi negociat una amnistia, per mi el problema és que Puigdemont hagi hagut de negociar una amnistia.

Fer efectiva la república és molt més dificil que fer que Espanya no pugui empresonar mi multar. Que Espanya no controli part del territori. Que hi hagi xarxes de suport que permetin als que Espanya persegueix evitar de ser segrestats i torturats i evitar que els robin els seu patrimoni i la seva renda.

La història n’està plena de xarxes creades per la resistència per aconseguir-ho, des de els que protegien als negres als Estats Units quan els preseguien per haver escapat de la esclavitud fins als que protegien als jueus que fugien de la inquisició espanyola o del règim naci.

Recomanaria a tots els que critiquen Pugdemont per haver negociat l’amnistia a arromagar-se a treballar, ajuntar-nos tots i bastir una organització que faci que ni Puigdemont ni nigú hagi de negociar mai més cap amnistia. Si ho aconsegissim ja tindriem la independència mig guanyada.

Joan Royo
Joan Royo
14.11.2023  ·  17:17

No tornaran els diners que ens han robat? Però quina merda de negociació ha fet Junts? L’espoli continu que patim es veu augmentat per les multes, embargaments…No donaré ni un xavo més per ajudar els perseguits per la injustícia espanyola. La crida del director a fugir dels insults en els comentaris, senyor Partal, hi ha moments que no podem escapar a dir alguna paraula forteta, com ara la notícia que comente.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
14.11.2023  ·  17:42

Estic molt d’acord amb que cal molt respecte amb i entre els/les comentaristes i els/les signants dels articles. També estic d’acord amb que els/les periodistes que signen els articles, i que siguin clarament contraris/es a la veritat i el bon ús de la informació i per tant de l’ofici del periodisme, carregant d’una forma clarament partidista, excloent i malaltissa amb els fets, les persones i els actes tractats, siguin amablement criticats i destacats, sense que, evidentment, això representi cap intent de crear un clima de censura sobre aquest digne diari ni els seus dignes lectors i lectores.

Josep Ramon Fernandez
Josep Ramon Fernandez
14.11.2023  ·  18:10

Jo trobo decebedor tot plegat… Penso que, en general, una llei d’amnistia hauria de resultar d’una negociació que donés resposta al conflicte que es tracti : s’estableixen uns acords, i és en base a, i com resultat dels quals, que se’n deriva la necessitat d’amnistiar, com una manera de rescabalar drets i determinar responsabilitats…

No sóc jurista, i probablement estigui equivocat, però de ser així, agraïria que algú m’aclaris el perquè dels termes en que està plantejada la llei que, aparentment, justifica votar a favor de la investidura del Sr. Sánchez…Potser el Sr. Boye?

Suposo que em passa el mateix que els deu passar a tots els que no estem afiliats a cap partit… És natural, doncs les regles del joc electoral així ho determinen, que la negociació dels vots es faci entre partits, però no em direu que no és estrany que, en el cas de Junts, lideri aquesta negociació el MHP Carles Puigdemont, que, si no vaig errat, no té cap càrrec institucional dins el partit. Val a dir que sento un gran respecte pel Sr. Puigdemont, fet que m’ha fet seguir, esperançat, el decurs de la negociació. Però ara que veig en què ha culminat tot plegat, i en especial, la llei d’amnistia, em sento decebut. I estafat. I sé que la culpa és meva. És meva per haver confòs el que era la negociació entre dos partits, amb la negociació entre un estat reconegut i el govern en l’exili d’altre estat, aspirant a ser reconegut… Sé que la meva confusió deriva del fet que el meu subconscient segueix veient a en Carles Puigdemont com el nostre president legítim, i no vaig saber entendre que el Sr Puigdemont actuava com a representant de Junts, i que és el meu problema no haver-ho entès així des del primer moment…

Però segueixo decebut pels resultats de tanta negociació, que a la fí, només resol el “problema” del Sr Sánchez.

Vaig llegir que els afiliats a Junts havien ratificat l’acord… Pel que deia l’article, si el nombre d’afiliats fos de 10.000, haurien participat 6.700, i a favor de l’acord poc més de 5.000… A les eleccions, Junts va obtenir 392.634 vots… És consulta a qui paga la quota, però no a qui ha possibilitat la situació, amb el seu vot. Forma part del “sistema”…

Però bé. Resistirem i persistirem. Donec perfidiam…

Eduard Castellón
Eduard Castellón
14.11.2023  ·  18:33

Tot i que considero al MH President Carles Puigdemont el legítim president de Catalunya, ara per ara, em sento decebut per els acords del text de la llei d´aministia que ha pactat Junts amb el Psoe. Em pensava que sería una amnistia auténtica i total. No entenc perquè s´han d´acollir a la amnistia els policies nacionals que ens van agredir brutalment l´1-O complint ordres del Ministerio del Interior de España, ni tampoc perquè no ens han de tornar els diners que em pagat els catalans independentistes en multes, fiances i campanyes de solidaritat, etc. Penso que l´únic guanyador de tot aquest affaire és el Pedro Sanchez, que será investit un altre cop com a president de España gràcies als 7 vots de Junts. Jo no estic afiliat a cap partit polític, nomès soc un simple ciutadà català que vol la independència per Catalunya.

Anna Riera
Anna Riera
14.11.2023  ·  19:57

Serà una enganyifa més d’un partit espanyol. Tres mesos dono de coll a la llei, desprès veurem que tot era fum fum fum.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
14.11.2023  ·  20:04

Pel que fa al tema de l’editorial, evidentment no és un acord perfecte però també obre camins que, si ho sabem fer mínimament bé, ens poden acostar als objectius d’una Catalunya independent d’Espanya.
En qualsevol cas, cal valorar si estem millor, igual o pitjor. La meva opinió és que no estem pitjor i si estem igual o millor és que avancem.
La perfecció no existeix, ni a la natura ni en res, és un ideal. I també recordar que les imperfeccions són el motor de l’evolució de les espècies.
Pel que fa al tema insults, observo que d’un temps ençà hi ha una part de comentaristes que entaulen batalletes estèrils amb desqualificacions que empobreixen aquest diari
Dit això, una possible explicació a l’anterior, és el biaix de certs tertulians, periodistes i articulistes d’aquest diari que només critiquen (cosa que em sembla bona i necessària) però no aporten ni alternatives ni solucions (cosa que em sembla errònia, empobridora i desinformadora).
Per exemple, la campanya pro abstenció de tertulians. O entrevistes a certs perfils i no a daltres. En podria posar altres exemples però crec que no cal, el director sap de què parlo.
A banda que tinc la sensació que s’han desfermat les desqualificacions, jo crec que acritiques, viserals i histèriques sobre tot el que sigui en contra del MHP Puigdemont.
Jo no sóc de cap partit ni ganes però vull acabar expressant la meva confiança i suport en el MHP Puigdemont.
Salut i força !!*!!

PS: un altre dia insistiré el mal ús (a parer meu) del terme Principat per part de VW. Encara espero respostes.

Josep M. Burgués
Josep M. Burgués
14.11.2023  ·  21:06

M’ha sorprés el qualificatiu d’ “exòtica”. De vegades he sentit a dir “turca”. Menys subtil pero tal vegada més descriptiu… No m’extranya que les lectors estiguin una mica exaltats. PAGUEM uns certs serveis que malden per esfixiar-nos. Tant de bo Tribunals Europeus hi posin ordre abans de quedar corcats tal i com sembla que ja els ha passat a alguns.

Josep Gualló
Josep Gualló
14.11.2023  ·  22:55

Piove?…..Porco goberno !!!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any