Un exèrcit d’aparences, els espanyols

  • L’octubre del 2017 Espanya va posar dempeus un exèrcit d’aparences que el pas del temps va resituant: no tenien, sense els errors de l’independentisme, la capacitat de frenar el procés

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari La Voz de Galicia va publicar ahir una entrevista hilarant amb un dels policies espanyols enviats a Catalunya per provar d’impedir el Primer d’Octubre. L’home és un dels que acabaran anant ara a judici a respondre dels seus actes, i el record que té d’aquells dies, com expliquem en aquest article, és espaterrant. Diu que allò era com un Vietnam i que la immensa majoria dels seus companys van acabar abandonant la unitat amb què havien estat destinats al Principat, traumatitzats per l’experiència que hi van viure.

No és la primera volta que sentim a parlar d’això. Durant el judici del procés ja vam veure desfilar tot de policies i guàrdies civils que explicaven la por que havien passat i que la maniobra que els havien ordenat era impossible i impracticable. I durant la batalla d’Urquinaona tot es va fer definitivament clar. La policia espanyola va abandonar els carrers després de cinc nits d’enfrontaments, incapaç d’encarar-se a aquella onada d’indignació ciutadana.

Qualsevol analista mínimament sensat ja és conscient avui que aquell desplegament violent que Espanya va adoptar el 2017 com a resposta al referèndum, tot allò de l’aporellos i el somos la tormenta, tenia molt més pa que formatge i no hauria pogut frenar la revolta desencadenada per la gent al carrer si aquesta gent n’hagués estat prou conscient i els polítics no haguessen posat el fre.

Ja ho sabíem aleshores, i alguns ho explicàvem abans no passàs, que no ens podrien guanyar així. I que en tot cas nosaltres tan sols podíem perdre si no fèiem bé allò que havíem de fer. Però, amb tot i això, l’estat va saber organitzar un exèrcit d’aparences que, per desgràcia, van fer efecte sobre el govern i sobre el president Puigdemont. El carrer va fer la independència, el parlament va fer la independència, però el govern no. L’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, la fuita d’empreses, la impressió que encara podien ser molt més violents, les manifestacions espanyolistes on es barrejaven sense manies des dels socialistes a l’extrema dreta i, sobretot, la divisió i la desorientació pròpies van frenar aquella oportunitat primera.

A parer meu, però, no es tracta de mirar cap arrere sinó cap avant. Perquè avui som més conscients que mai que les forces de l’ordre espanyoles no es van poder imposar ni sabien com fer-ho, ni es veien capaces d’aconseguir-ho. De la mateixa manera que sabem que la fuita de les empreses que se n’anaren obedients al seu rei no ha tingut gens de repercussió, gens ni mica, sobre l’economia catalana, que no ha notat res. Com sabem, en fi, que si aleshores, enmig del desconcert per l’imprevist, Europa va estar a un pas d’intervenir-hi però es va frenar, avui s’ha girat tant la truita que Europa imposa preventivament a Espanya els límits entre què pot fer i què no pot fer, condemnant i desautoritzant l’ús de la justícia com a arma punitiva.

I tot això, en definitiva, ho hem d’entomar com a grans lliçons apreses en el curs d’aquests anys, que caldrà aplicar correctament a la següent oportunitat. Una oportunitat que arribarà quan siguem ben conscients que ara mateix tan sols nosaltres, principalment la nostra classe política, som el nostre fre.

 

PS. La banca torna a guanyar molt diners, d’una manera gairebé insultant. I Jordi Goula, amb aquesta capacitat única que té de fer la dissecció de la realitat econòmica, ens explica per què passa això i de quina manera. Un article extraordinari que us recomane molt de llegir: “Rècord de beneficis bancaris… amb un servei molt millorable

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
06.02.2023  ·  22:06

La gran tempesta només era soroll. Com els seus trens que no passen pel túnel, els submarins que no suren i com tot allò que fan. Aparença. Com el que volen fer-nos veure molts politicastres de casa nostra, que passen d’ací cap allà per no quedar-se sense pagueta. Uns ineptes malfeiners i avesats a viure bé sense fer res. Un llast. Seguim.

Pere Subirana
Pere Subirana
06.02.2023  ·  22:19

“Una oportunitat que arribarà quan siguem ben conscients que ara mateix tan sols nosaltres, principalment la nostra classe política, som el nostre fre”, diu l’editorial.

No només la classe política, també la “classe associativa” representada per l’ANC i Omnium. I els militants dels partits…

Em crida molt l’atenció l'”omertà” que fa Vilaweb del fet que a l’ANC el 96% d’associats vulgui la llista cívica i en canvi el secretariat ho freni. Això es democràcia?

La nostra llibertat consisteix en l’estudi de la nostra esclavitud, i especialment del reconeixement de tots els enemics interns soterrats.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
06.02.2023  ·  22:22

“i no hauria pogut frenar la revolta desencadenada per la gent al carrer si aquesta gent n’hagués estat prou conscient i els polítics no haguessen posat el fre.” Massa condicions, estimat Vicens. Falla la gent, fallen els polítics. No ho veu?

Mati Sancho
Mati Sancho
06.02.2023  ·  22:28

Benvingut siga l’aprenentatge dels darrers anys si s’aprofita en el primer “momentum” que aparega.
Tant de bo si en aqueix moment el CdR té ben fets els deures i pot liderar-ho.

joan rovira
joan rovira
06.02.2023  ·  22:48

Caram, després de cinc anys d’un fet històric inesborrable, resulta que no tenim ni les raons, o sí, ni les responsabilitats històriques compartides o, tampoc; d’un procés d’avortar l’alliberament que s’ha repetit al llarg de les tres darreres generacions (1931-1936), (1978-1983) i (2017-2022).

Sense autocrítica dels partits -esdevinguts partitocràcia de totes les coloraines i tendències- dels seus representants colonials d’obediència -empresarial, acadèmica, sindical, professional de tots els col.legis i gremis- inclosa la premsa independent: estem alliberats; però, no ho som, encara.

Perquè no hi ha voluntat per part de tots aquests intermediaris i col•lectius de tallar les baules de la corretja amb què el colonialisme alimenta mitjançant la mentalitat retributiva -reconeixement, retribució i favors- la dissonància cognitiva -entre la llibertat i la dependència-. Rellegint ho trobes.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
06.02.2023  ·  22:51

Si Clara Ponsatí va dir que el Govern anava de catxa, sembla que els colonitzadors també ho feien.

Pel que hem vist després amb els Leopards españols als ucraïnians, que els hagueren fet més servei -a Ucraïna- si se’ls hagueren regalats als russos de Putin.

Vaja, una paròdia d’Oliver Hardy & Stan Laurel.

Govern i Gobierno

En quant a la diatriba que començà Agnès Buscart, vaig seguir jo, la desviació errònia de na Margarida Sellarès al cap de la filosofia i la rematada final final d’en Marià Pou que ens deia que l’accepció de “Ahir va faltar” no era al DCVB: La la mostre, n’era l’accepció 3:

“|| 3. Morir; deixar d’existir. Y ‘l més trist és que’l dia que jo falti aniran a captar, Víct. Cat., Film (Catalana, ii, 257).”

Usada ni més ni menys per en Víctor Català (Na Caterina Albert).

Diccionari fet per Mossèn Alcover front el rebuig barceloní, que continuà el menorquí En Francesc de B. Moll ajudat pel valencià En Manuel Sanchis i Guarner.

I, òbviament, és al Diccionari Normatiu Valencià.

Aqueixa mateixa maniobra és la que fan els blavers valencians i els gonelles mallorquins.

És a dir, el que alguns “pancatalaníssims” subscriptor d’aquest diari també fan amb la major inconsciència.

I el que mai faria un español, rebutjar un mot perquè no li és del seu entorn. Mireu, en español fa anys “ningunear” ningú español l’havia sentit. El mot naix a Mèxic i algú el traslladà a españa, i ara els és d’ús comú. Cap francès rebutjaria un mot quebequès o del cantó de Vaud perquè al seu poble, vila o ciutat no l’ha sentit, sinó que se’n va a cercar-lo al Larousse, o al Littré o al que siga.

I comence a sospitar que és per això que españols i francesos hi han aconseguit diversos estats i nosaltres encara som batallant pel segon, el tercer i el quart.

Al cap i la fi, conformar i crear un estat és una de les fites on cal tindre molta imaginació, talent, audàcia i saber enganyar l’enemic amb elles.

I després en diem que som terra d’artistes!

L’Espinàs sota l’aparent calma saxona mossegaria claus en veure com amb quatre canyes van alçar un castell (veieu l’estada a Ca Gustau Muñoz a Xodos, Alt Maestrat) les fotos amb Fuster, Vicent Ventura, Raimon, etc a Castelló de la Plana).

Heu llegit Joan Sales, parlant de Xàtiva o a l’Ebre?

Doncs això….gent que està en una guerra de colonització i no sap distingir qui i què és llur enemic o llur amic.

Doncs, ara 2023 i ací, igual, tu!

Tururú viola!

Josep Blesa (València)

Ramon Perera
Ramon Perera
06.02.2023  ·  23:02

“A parer meu, però, no es tracta de mirar cap arrere sinó cap avant.”
Mirar cap avant. Aquesta és la condició ‘sine qua non’. La manera d’avançar pot ser variada, però és imprescindible avançar mirant endavant.

PS. Que el 96% dels associats de la ANC vol la llista cívica. D’on treu aquesta dada el Sr. Subirana?

jaume vall
jaume vall
06.02.2023  ·  23:02

Sense que serveixi de precedent avui estic -parcialment- d’acord amb el sr. Subirana.
No és només la classe política, també l’associativa, i potser una mica, també la ciutadana.
Els primers ja han estat prou blasmats, també per mi, per tant, no cal afegir massa cosa.
La classe associativa, ANC, OMNIUM, CONSELL REPUBLICA, pels que hi hem estat o encara som membres, també hi observem força mancances. Sobretot la “jerarquitis” de càrrecs intermedis cap amunt. Molta administració, burocràcia i segmentació, molta comunicació de dalt a baix, poques ganes d’escoltar i fer realment participar els membres de base.
Els ciutadans. Podem fer la independència amb tants independentistes “de Diada”, però amb tants pocs de compromís amb qui ara representa el més gran desafiament a l’estat espanyol? Volem fer la independència amb tants independentistes que tenen valors espanyolistes, per activa o per passiva?
L’ús del català, i l’empenta del Consell de la República són els “ocells de la mina” que ens garanteixen -o no- que hi ha suficient “oxigen” per un nou enfrontament amb l’estat.

Antoni Soler
Antoni Soler
06.02.2023  ·  23:48

Crec q si s’haguessin trobat amb la tessitura,haurien entrat novament els tancs per la Diagonal

Daniel Mir
Daniel Mir
07.02.2023  ·  00:25

Copio i enganxo un paràgraf d’en Jaume Vall amb el que hi estic totalment d’acord:

“La classe associativa, ANC, OMNIUM, CONSELL REPUBLICA, pels que hi hem estat o encara som membres, també hi observem força mancances. Sobretot la “jerarquitis” de càrrecs intermedis cap amunt. Molta administració, burocràcia i segmentació, molta comunicació de dalt a baix, poques ganes d’escoltar i fer realment participar els membres de base.”

La gent tenim molt a dir, en especial, de com volem que sigui el nostre país, ara que el farem nou de trinca. També per a fer queixes. Jo crec que si no som més inscrits al CdR és per la dificultat d’omplir correctament el formulari d’inscripció. Encara no sé com m’ho vaig fer per inscriure’m, perque ho he provat, per a inscriure algun amic que m’ho ha demanat, i no ho hem aconseguit. Als formularis es busca més l’estètica que la facilitat d’us. Com sempre ens perd l’estètica.

No sé si és per “clandestinitat” però, a hores d’ara, encara no sé on és el meu Consell Local ni qui en forma part. Crec que així serà difícil poder col·laborar-hi.

… et sic de ceteris.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.02.2023  ·  00:42

“Un exercit dxe aparences”. Exacte! Totalment d’acord, Partal. España és el regne de la mentida on res és el que sembla, on tot és decorat de cartró i paper. El poli cia gallec té raó: per l’operatiu de l’1-O calien 200.000 policies o més. Perquè segueix siguent cert que no tenien ni tenen prous policies ni jutges per aturar-ho. Tot depèn de nosaltres i de la nostra determinació i fe en el que volem. La confrontació sempre serà nostra si no ens deixem enganyar per un teatre de poder que no és tal si no li fem cas, i amb el que no té cap sentit ni lògica volguer-hi pactar i conviure-hi.

Aprenem dels errors i experiències que hem tingut recentment.

Salvador Molins
Salvador Molins
07.02.2023  ·  07:20

Mai m’he cregut la Clara Ponsatí, en allò que va dir, que els nostres polítics anaven de catxa.

Fou l’estat qui va anar de catxa i Puigdemont i els nostres se la van empassar.

Haurem de tornar-hi ben aviat, com més aviat millor i espero que aquesta vegada Puigdemont no es deixi enredar.

Per això, ara cal que preparem amb totes les nostres forces la Llista Cívica, a l’estil de com ho van fer les Repúbliques bàltiques després de la seva gran cadena.

Un sol capdavanter, un sol objectiu, una sola llista, una sola estratègia i les tàctiques combinades i coordinades, i un sol crit: “Endavant!” i tot seguit un altre crit: “Prou!”.

Sense pors, sense manies … Res d’allò “no volem messies”. Res d’aliats dèbils i equivocats, potser els EUA, potser Israel, potser Anglaterra, … No fotem! Volem ser un Poble lliure? Sí o no?

La propera vegada com a l’India, “aquesta nit la llibertat!” i després ja volarem sols com els fills de les aus!

Som-hi!

Primera estació, d’ací a pocs dies, … Conferència Nacional de l’independentisme civil unilateral !

Ho sentiu … ?
L’ANC ens crida … !
i davant amb l’estelada moral,
com un ardit banderer, hi veig una dona de caràcter i fermesa: Dolors Feliu!

Carme Perello
Carme Perello
07.02.2023  ·  08:18

Més que parlar d’aparences per part d’Ezpaña, hauríem de parlar del teatre d’alguns polítics catalans.
Sorprenentment pels catalans, començant per una servidora, ara m’adono després de llegir un article en la revista “Mirall” -La bunquerització-, i aquest article, que el que vaig llegir entre línies, sobre que alguns polítics els hi va venir gros i , es van tirar enrera…..No era Cert.
Aqui les aparences, també viuen en el cercle català de la politica; quan ens han venut que:
La dreta i els empresaris só el dimoni….
parlar incansablement de la república, les esquerres….fins i tot, utilitzar la paraula independentisme, volem ser l’abanderat de tot allò que ens portaria a ser un ESTAT….i quan arriba l’hora, prefereixen que pensen que hem perdut (jo m’ho vaig creure), per l’actitud d’Ezpaña….
No¡ Vam perdre, per l’actitud d’una part dels nostres polítics.
Ells mai, mai s’han volgut desarrelar d’Ezpaña.
I ara mateix, ocupen la Generalitat, amb un President empresari, de família burgesa…..representa l’estereotip d’ERC?
i ara ell…..TORNEN A FER ELTRIPARTIT, que si el primer ja va ser un tripijoc escandalós…aquest, en aquest moment…no te NOM¡¡¡
Peròel pitjor de tot, és que s’han tornat com una secta:
“Aqui ningú opina diferent que l’ImanJunqueras. Aqui ningú surt del cercle sinó ho sap la cúpula.
Búnker: no entra ni surt res ni ningú.
Aquesta és la definició.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.02.2023  ·  08:36

ANEM VEIENT CLAR…

Però els balanços del procés, del que hem fet malament, mai són d’aplicació immediata.

Complexos mecanismes mentals, en general, fan difícil que un cop la consciència de la ciutadania entra en un camí de clarificació, els fets ho corroborin de forma automàtica. Això requereix un temps de pair les idees i els canvis. En principi discernim i actuem diferent.

Vull dir que la ràbia i la frustració d’un sector majoritari de l’independentisme contra els partits polítics es fonamenta en una dissonància cognitiva.

Per una banda, va fent seu el balanç que insisteix molt bé VilaWeb, de què el principal fre és la nostra classe política i les institucions públiques i privades lligades als interessos espanyols, i per l’altra, cerca la sortida de l’atzucac en unes noves eleccions autonòmiques, amb una llista cívica, que un cop entri al marc autonòmic, deixaria de ser una força recolzada en la mobilització i presonera de la repressió dels togats i les seves lleis…

Un article de Carles Castellanos al PUNT “Continuar i obrir un camí nou” resumia el que ens cal evitar:

1/ L’independentisme no es pot limitar a anar a la recerca de vots en el marc autonomista. 2/ La independència no serà un fet puntual (DUI, etc.) sinó per la capacitat de fer efectiva la ruptura i mantenir-la. 2/ La independència no es produirà pels líders que arrosseguin al poble, sinó perquè sigui el poble qui es posi en moviment. 4/ La independència no és només una qüestió de voluntat i valentia. És compromís, constància, intel·ligència, moral de victòria i acció permanent.

Carles Blas
Carles Blas
07.02.2023  ·  08:43

Ahir vaig recuperar un documental de France 5 sobre la manipulació de l’informacio “la fabrique du mensonge”, https://www.france.tv/france-5/la-fabrique-du-mensonge/
Per explicar com els russos a les ordres de Putin havien manipulat l’opinió pública. Tot semblava més o menys creïble, fins que van parlar de com Rússia havia “manipulat l’opinió pública catalana el 2017”. Els experts consultats, completament desconeguts per a mi, deien per exemple que l’octubre del 2017 Rússia Today era el mitjà més seguit.

Estic convençut que Rússia ha après molt a generar caos desinformat, pero Espanya no té res a envejar.

Al final em vaig adonar que en el documental com a les pel·lícules que feien els dissabtes als 60, tot és resumia a dir que el 7è de cavalleria era molt bo i els pells roges molts dolents i calia abatre’ls com si fossin una plaga. El menys important eren els fets.

Albert Miret
Albert Miret
07.02.2023  ·  08:44

Siguem seriosos. Si amb aquell espantall no n’hi hagués hagut prou, tal com ja van amenaçar farien servir el foc de les seves armes i hi hauria hagut molts morts. És això el que hagués estat preferible? Crec que no. La majoria són curts de gambals, però són molt violents i tots ho sabem.
Aquesta matraca que tots hem hagut d’aguantar, de què el President no hauria d’haver-ho deixat tot en stand by, no em sembla gens raonable. I tot el que es va sentint aquests dies, em sona una mica a campanya de desprestigi del procés. Deu ser el de moda aquesta temporada.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
07.02.2023  ·  08:55

La contesa encara no ha acabat, estem just a la mitja part…

Jo veig a la comunitat indepe (o GOI català) com l’afecció que omple el nostre gran estadi i que veiem que a la mitja part el nostre equip perd 4-1 (tot i que havíem començat marcant nosaltres…), quan gairebé tots pensàvem que érem favorits o, si més no, tant forts com el rival. La graderia, abans enfervorida, ara està muda, frustrada i/o emprenyada…

Però encara hi ha partit. L’equip tècnic (donant veu a tots els seus membres i apartant el primer entrenador, a qui se’l veu incapaç de capgirar res) ha aprofitat el descans per definir amb l’equip una nova estratègia. I al minut 50 fem un gol i un petit grup comença a corejar els càntics motivadors i tots ens sumem i inundem d’aplaudiments i cridòria les jugades dels nostres i en pocs minuts l’estadi torna bullir, és altre cop una injecció d’adrenalina, d’il·lusió i de confiança pel nostre equip a la vegada que paralitza i desmoralitza al rival. No cal dir que desprès de mantenir aquest ambient de plena confiança en la remuntada, y amb la nova estratègia, el nostre equip acaba GUANYANT !!!

Avui estem al final de la primera part d’aquest partit.
Fins al principi de la contesa (abans del l’Octubre de 2017) ens viem molt forts i amb moltes possibilitats de guanyar. L’ambient es va escalfar molt abans del partit (molta declaració emmetzinada, amenaces de l’afecció rival, molta benzina al foc per part dels mitjans,…). Als primers minuts del partit vam fer el primer gol (1-O, 1-Octubre) però també vam veure com de brut es deixava jugar a l’equip contrari amb un àrbitre, descaradíssimament a favor d’ells, que anava traient targetes i expulsant els nostres jugadors i cos tècnic a tort i a dret per motius d’un surrealisme diabòlic (com “mirar malament el rival”)…

Aprofitem el “descans”. Fem que aquesta aturada de partit sigui de només 15 minuts, no allarguem més la rendició, la frenada de la pandèmia, la traïció,… Recuperem veus del cos tècnic que han quedat silenciades (col·lectivament com els CDR i individualment com el Josep Costa, la Clara Ponsatí o l’Albano D. Fachín), aprofitem l’experiència de la primera part, canviem l’estratègia: SORTIM A GUANYAR !!!

He simplificat moltíssim l’exemple i alguns diran que és perquè no acabem d’entendre el que passa. NO estic d’acord. Sabem perfectament el que hi ha i com es pot desllorigar i reconduir la situació (el partit, la contesa) per culminar exitosament els nostres legítims anhels. Però cal que ens hi posem tots. Que ens aixequem del sofà. Que trenquem l’estatus quo. No serà fàcil. Serà dur. I molt aviat (sinó ja) serà pitjor seguir no fent res que arriscar-se.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Victor Serra
Victor Serra
07.02.2023  ·  09:08

Especular en què hagués passat si… serveix de ben poc. Ningú ho pot saber. Espanya estava disposada a matar per mantenir la seva unitat. Potser si tots els partits independentistes haguéssin sortit junts a convocar eleccions plebiscitàries per refrendar els resultats del 1-O, de manera que poguéssin ser reconeguts internacionalment… qui sap !. El més frustrant a hores d’ara és que hauriem d’haver après, però tothom sembla que ha après coses diferents. Caldrà tornar a començar pel principi.

Carles Serra
Carles Serra
07.02.2023  ·  09:49

Gràcies Vicent per l’editorial; com fa esment el subcriptor Sr. Víctor Serra 09:08; jo també crec que aquesta espaÑa franquista i corrupte estava disposada a MATAR; com han fet en el llarg dels 300 anys de colonització.
Així com també aquesta societat que hi ha a la colònia catalana, els polítics/partits que tenim és el reflexe d’aquesta societat.
Ja em diràs Vicent, només com a reflexió/detall, quant subcriptors segueixen sent clients d’entitats bancàries com La Caixa, Banc de Sabadell i BBVA; per cert, a uns beneficis € milionaris com ens recorda l’apreciat economista Sr. Goula; com també quants segueixen sent clients d’empreses de l’Ibex 35, com Endesa i així apreciat Vicent, podríem seguir posant exemples; tenim molt mala peça en el Teler; és una societat del cinisme, que són el reflexe del polítics que tenim; mossèn Junqueres, Vilalta, Rufián, Rovira, Anna Gabriel, Mundo i així apreciat Vicent la llista és llarguíssimaaaaaa.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
07.02.2023  ·  09:51

Bona anàlisi d’aquells dies que visqueren perillosament a Urquinaona . Vietnam diuen! No en tenen ni idea del que és un veritable infern, només ràbia i fatxenderia, tot aparent cartó pedra i força bruta descontrolada de fer mal. Constatació que només amb l’engany van tenir prou. Vàrem guanyar sense saber-ho, no per la rendició de la gent del carrer, van perdre i marxar deixant en les nostres memòries que hem de tornar-ho a fer, no hi ha altra sortida.

Antoni Sans
Antoni Sans
07.02.2023  ·  09:56

Escriu Rosa:
Sr Partal s’ha deixat algunes condicions:
-Si els polítics d’ER que havien de fer-ho haguessin preparat les estructures d’estat i el suport internacional.
-Algú s’hagués encarregat del control del territori
– Algú hagués explicat de bon començament les traiduriues que hi havia dins del propi govern.
– la gent i els funcionaris (que hi estaven disposats) haguéssim fet front al 155 i aconseguit una Catalunya ingovernable, cosa que van frenar els polítics i els mitjans de comunicació, amb VW inclosa.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
07.02.2023  ·  10:09

Els tancs Leopard abandonats a Saragossa, malgrat haver costat una fortuna, no serveixen per cap mena de combat. Però si encara es poden moure (i és possible que alguns puguin fer-ho) farien el seu efecte entrant per la Diagonal si amb piolins, fiscals i jutges no en tinguéssin prou per aturar-nos Si poden evitaran exhibir la seva impotència amb l’ajut de quintacolumnistes, menfotistes i colonitzadors, polítics inclosos, però si no en tenen prou potser vrurem tancs i tot per la Diagonal.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.02.2023  ·  10:22

Hi ha una entrevista – https://www.youtube.com/watch?v=lnR3l6XORF4&t=177s- que la Lídia Heredia fa a Xavier Rubert de Ventós -2014, home savi, home guia, home honest- on explica que, durant el cop d’estat del 23-F estava a Washington tenint converses amb persones de l’Administració Americana i els va demanar què farien si el cop reeixia. La resposta que va obtenir és que es tractava d’un afer intern. Això vol dir -amb l’aguda interpretació de Rubert- que estaran amb els que guanyin. Xavier Rubert de Ventós ha estat un home bàsicament seductor, que seduïa sabent explicar, baixant de l’elit que li va tocar al néixer, als homes i dones ordinaris la complexa partitura d’un pensament tan treballat i convertir-la en una melodia fàcil que acompanyava amb un somriure de “hamelin” prou pertorbador per no poder desenganxar-s’hi. Europa dirà Si en el darrer minut, però només en el darrer minut -diu Rubert-. Cal saber arribar aquest darrer minut amb prou força i determinació, saltant-nos totes les trampes a mode de la biblioteca del “Nom de la Rosa” que Umberto Eco va saber imaginar per impedir la lectura de “La Poètica d’Aristòtil” que estava en oberta contradicció amb els cànons filosòfics de l’església catòlica en aquell segle XIII. Trampes, repressió, cost personal, … en el darrer minut reconeixement. Imprescindible la unitat estratègica i serenitat. Una de les més bones de Rubert de Ventós: quan crema el cor hi ha fum al cap.

Joan López
Joan López
07.02.2023  ·  10:26

Bè el tornar-ho fer que cridava jordi cuixart,que es anar-se tothom a suissa?
Jo dic fer-ho,com? amb la DUI la proclamacio d’independencia està ja feta,hi est suspesa……però no mès cal aixecat la suspensiò. I per això necessitem un parlament plenament independentiste (51%)i no la butifarra que tenim ara.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
07.02.2023  ·  10:30

Ens van volgué espantar però la nostra resistencia va ser més forta que mai. Espero que continuem lluitant per la nostra causa

Joan Royo
Joan Royo
07.02.2023  ·  10:44

Carros de combat rovellats (els han enviat a Ucraïna?) trens que no caben pels túnels…podríem fer un llistat ben llarg. Corrupció, ganduleria, “que inventen ellos”… i l’exèrcit de les aparences (bona expressió). El president d’Omnium deia aquests dies que hem d’aprendre dels errors del 2017. Un dels errors més importants va ser creure en unes forces policials que en realitat eren aparences.

Pepi Oller
Pepi Oller
07.02.2023  ·  11:59

No ho sabem, perquè no ho vam provar, i mai sabràs quin resultat hauria tingut allò que no vas fer.
Fóssim on fóssim, hauríem arribat més lluny.

Josep Soler
Josep Soler
07.02.2023  ·  12:35

Coincideixo amb Albert Miret, amb la possibilitat que hi pogués haver morts aquell dia, en funció de la tradició de certs espanyols, a l’hora de resoldre els seus problemes, sobretot quan la gent va desarmada.
Confesso que els llibres que el MHP Puigdemeont va escriure inmediatament despres d’aquell Octubre, em van commoure de debò, no tant pel que si deia (que tambe), com pel molt que si endevinava.
Crec que si el MHPresident va cometre el gran error que se li atribueix, que amb el temps ja ho ha pagat amb escreix, amb la seva actitud d’exemple i sacrifici a l’estranger, juntament amb els seus companys d’exili.
El Sr. Partal, en el present article, reivindica la decisiva i contundent participació de la gent, davant del pussilamisme dels polítics encarregats de dur tot aquell procés a terme, i tot i així, encara hi ha qui asobre, no solament van fallar els polítics, sinó que també ho va fer la gent del carrer, tots nosaltres.
En definitiva que per arribar a la certes conclusions, encara veig que alguns haurem d’estudiar medecina o alguna altre materia per l’estil.
Que him farem.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
07.02.2023  ·  12:40

Ni millor, ni pitjor, ni per menyspreu, ni soc ni em sent espanyol. Però estic en contra d’ells en la mesura que m’obliguen a ser-ho o intenten que ho siga. “No lliguem”. Culturalment, i no només, som com l’algeps i el ciment. Els PPCC, ni millors ni pitjors, no em canse de repetir-ho, no som ni serem mai Castella, per molt “imperativo legal” que s’ens impose. Tot matrimoni forçat pel poder o interessos, o acaben separant-se a bones o a males. Que es miren l’Imperi que foren i, encara més, el que acabaren sent, mai, allí on han soltat amarres, a la força, sense honor ni dignitat. Només els restem nosaltres…., amb l’ajud de tots els mandataris del PP o Sociates Espanyolistes de torn.

Mercè Duran
Mercè Duran
07.02.2023  ·  13:20

La inmensa majoria dels que estavem al carrer i als col.legis l’1-O erem molt conscients del que feiem i de que podria tenir conseqüències . Jo sóc gran i tenia molt clar que em podien trencar la cara i això no em va fer afluixar. Estic segura que com jo hi havia mil.lers.

Josep Navarro
Josep Navarro
07.02.2023  ·  15:03

Realment va ser un miracle no hi haver morts. Una bastonada mal donada a tantes persones que ja pentinaven canes, podria acabar malament. Però si analitzem la història, quan hi hagut una orgia de sang, ha sigut un revulsiu en les diverses societats. Qui vol violència? Però a vegades la vida t’ obliga.

Noemí Serra
Noemí Serra
07.02.2023  ·  15:14

Si la policia és de mentida, l’exèrcit, també.
Amb la guerra de L’OTAN contra Rússia amb el pretext d’Ucraïna, s’ha vist prou bé. Tenen els tancs rovellats. Si no demanen un préstec a França no hi ha manera que entrin per la diagonal amb tancs nous de trinca.

Podem tenir militars a Talarn o Zaragoza però tampoc estan preparats. Ja no recordeu que fent exercicis van trucar el 112 perquè es vam perdre.
I la imbecil·l’imatge catalana de Puigdemont i er cagant-se als calçotets. No hi pot haver violència.
També tinc dubtes si els Mossos ho podrien aguantar tants dies als carrers… estan plens de piolins!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
07.02.2023  ·  15:58

M’atonisc la candidesa tan tendra dels partidistes catalans independentistes del carrer. Sabeu on treballa Elsa Artadi, persona de confiança, cap de campanya electoral d’en Carles Puigdemont i en el passat no tan llunyà alcaldable a la batllia de Barcelona?

Doncs bé. Treballa amb Sánchez Llibre a Foment del Treball.

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sanchez-llibre-incorpora-elsa-artadi-asesora-foment-treball_912993_102.html

I, en Carles Mundó?

Doncs també, amb Sánchez Llibre a Foment del Treball. Això sí, en un càrrec no remunerat “gratis et amore”. Em demane quin tipus d’amor professa en Mundó a Foment del Treball.

https://www.naciodigital.cat/noticia/252304/foment-treball-fitxa-carles-mundo-assessor-sanchez-llibre

I és ací, on em meravelle, n’estic encisat amb les capacitats camaleòniques i contorsionistes de tots aquests independentistes del carrer, la immensa majoria no militants, sense carnet, que s’afanyen i ufanegen en defensar uns partits, sigui el que sigui, que només són agències de col·locació de trilers professionals disfressats de bones persones.

El problema? El problema no és Espanya (la Cort del Regne). El problema tampoc són, en realitat, els partits nostrats. El problema són la colla d’entranyables votants convençuts que els seus partits fan part de la solució.

Si després de 5 anys de calvari, aquests entranyables votants no s’han assabentat de la realitat, aleshores no cal fer res. Ells ho faran tot i ens portaran a la ruïna, perquè encara són majoria.

Per finalitzar, una entranyable foto de “famiglia”. Només falta en Jaume Giró (Caixabank).

https://www.larepublica.cat/noticies/trias-serigeix-com-el-lider-del-canvi-a-barcelona-i-adverteix-les-eleccions-van-de-triar-cara-o-triar-creu-3/

Jaume Palau
Jaume Palau
07.02.2023  ·  19:10

Benvolgut Vicent Partal: La meva admiració per la seva feina en front de Vilaweb, es inqüestionable, però insistir una i altre vegada en el que poble, associacions i polítics, no varen fer després del referèndum, es donar-se, inútilment, cops de cap contra la paret. Potser sí que no varen culminar l’èxit del referèndum que sí ho va ser de tots els que he anomenat, sobretot d’aquells que hi van participar activament, i també de la gent que vàrem anar el dia abans o de matinada del dia 1 a escoles i llocs de votació, i dels que si varen afegir en l’esbatussada, però una cosa es el referèndum i l’altre la proclamació de la independència i sobretot fer-la efectiva, tenint en compte que en el camp exterior el més calent estava a l’aigüera, i quan la UE havia deixat clar que el referèndum no seria homologable. Si a més hi afegim las declaracions del Sr Trapero que ja tenia a punt la detenció de tot el govern i el seu President, i aquest no anava de catxa. Que s’aturés la brutalitat contra els votants, no significa que aquesta no tornés en cas de donar el pas següent, sense que la UE mogués un dit. Sort, dins de la impotència, del enteniment dels dirigents polítics i de les associacions que varen evitar el mal major. El no haver arribat tant lluny els hi ha evitat tenir víctimes mortals a la seva consciència, encara que n´hi ha que creguin que sempre n´hi ha de haver en aquests casos, mentre no hi siguin ells…. També els hi ha permès una defensa gegantina al exili, retratant la justícia franquista espanyola, cosa més difícil si hagueren culminat el procés. I si aquesta es la meva primera percepció, la segona es evidentment més negativa vist que una part dels polítics, bàsicament els que es mostraven més bel·ligerants ara s’han tornat totalment col·laboracionistes, i això em fa pensar que sí, que aquests sí que tenien pensada una segona opció: la claudicació total i absoluta. En quan a las declaracions del policia en qüestió son propaganda gratuïta per fer-se la víctima, cosa que acostumen molt a fer els botxins, convenientment assessorat pels Baenas de torn.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
07.02.2023  ·  19:15

Espero que l’oportunitat arribe quan l’UE i la comunitat internacional metabolitze totes les resolucions judicials pendents. Crec que en uns anys (menys que el “procès”) tindrem una nova oportunitat, però caldrà ser resilients, com ho és l’exili i les entitats.

Jaume Riu
Jaume Riu
07.02.2023  ·  19:59

NO HAVÍEM ARRIBAT MAI TAN LLUNY
Nosaltres tan sols podíem perdre si no fèiem bé allò que havíem de fer, mentre que ells només tenien un exèrcit d’aparences.
Aques dues obvietats m’han acompanyat tot el dia, i encara penso que no havíem arribat mai tan lluny.

Marc Mateos
Marc Mateos
07.02.2023  ·  22:31

Res no pot ser pitjor que romandre en un estat que ens odïa i ens escanya amb delit.
Cal bastir una majoria independentista de debò, que no doni la menor credibilitat en res a Espanya, tot fent fora els botiflers que ens han pres el número.
//*//

Oscar Bernades
Oscar Bernades
08.02.2023  ·  00:36

Del poc que se segur, és que la propera oportunitat no ha de tenir res a veure ni amb el procés ni amb l’1-O. No es pot fer dues vegades la mateixa jugada…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes