La UE obligarà les grans empreses a informar sobre els impactes socials i ambientals

  • L'acord al qual han arribat el Parlament i el Consell Europeu estableix que a partir del 2024 les empreses amb més de 250 treballadors i 40 milions de facturació siguin més transparents

VilaWeb
Redacció
22.06.2022 - 13:23
Actualització: 22.06.2022 - 16:08

Els negociadors del Parlament Europeu i del Consell han arribat a un principi d’acord sobre una nova normativa que obligarà les grans empreses europees a donar explicacions públiques sobre els impactes socials i mediambientals de la seva activitat. L’acord, que s’emmarca en la revisió de la directiva sobre rendiment de comptes de la Unió Europea (UE), vol augmentar la transparència de les companyies amb els inversos i la ciutadania. Està previst que entri en vigor, com a molt tard, a partir de 2024.

A més d’informar sobre com gestionen els riscos socials i mediambientals, les empreses hauran d’oferir altres dades relacionades amb el seu impacte en matèria de drets humans –per exemple en les relacions amb proveïdors de països amb estàndards menys exigents–, la lluita contra la corrupció i altres normes deontològiques. Aquestes informacions seran avaluades i certificades per un òrgan independent.

“Avui en dia, la informació sobre l’impacte d’una empresa en el medi ambient, els drets humans i l’ètica laboral és poc fiable i fàcilment alterable. Algunes empreses no informen, i altres informen sobre allò que volen. A partir d’ara, tenir un historial net de drets humans serà tan important com tenir-ne un balanç net”, ha dit l’eurodiputat ecologista que ha liderat les negociacions, Pascual Durand.

L’objectiu, segons que es reflecteix al comunicat de l’Eurocambra, és que la sostenibilitat es converteixi en un dels pilars del rendiment de les companyies europees –en contraposició a les estratègies que prioritzen els beneficis a curt termini– i que la UE es converteixi en un referent en el disseny de normes internacionals en aquest àmbit

Més enllà de les grans empreses europees

D’entrada la directiva s’aplicarà a totes les empreses europees amb més de 250 empleats i 40 milions d’euros de facturació, però els europarlamentaris han demanat que afecti també les empreses de fora de la UE que tinguin una activitat de més de 150 milions d’euros dins el territori europeu.

Les pimes que cotitzen en borsa estaran subjectes a normes d’informació més lleugeres, i podran mantenir-se exemptes d’aquest control fins el 2028. Així mateix, les empreses subcontractades tan sols hauran de retre comptes als seus clients, perquè respondran a una versió més lleugera de la norma.

Un cop que el ple del Parlament i els vint-i-set països de la UE adoptin formalment el pacte, els governs tindran un termini de divuit mesos per a traslladar la nova directiva a la legislació estatal i fer-la complir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any