El 1989 es va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el primer document que els reconeixia com a subjectes de ple dret. El tractat va ser adoptat per Nacions Unides, és a dir, pels quasi dos-cents països que formen part d’aquest organisme, el que hauria d’haver sigut una garantia de protecció global a la infància. La realitat, però, és que els nens segueixen sense gaudir de l’especial protecció per part dels adults que els atorga aquest document. D’aquí a que, per promoure en l’àmbit català els drets recollits a la Convenció, es creés el 2007 la Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya (TIAC). Amb el seu president, Josep Maria Villena, hem parlat per conèixer quina repercussió ha tingut en el benestar dels nens la constitució d’aquesta entitat.

-Per què han hagut de passar quasi dues dècades per comptar a Catalunya amb un òrgan encarregat de promoure els drets reconeguts a la Convenció sobre els Drets de l’Infant?

-Perquè portem molts anys de retard en l’observació dels drets dels infants. De fet, a Catalunya, hi ha moltes entitats que han estat treballant per la infància durant molt de temps però no ha estat fins el 2010, amb l’aprovació de la Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància, i la posterior signatura del Pacte per la Infància, quan podem dir que s’ha produït un canvi de paradigma en les polítiques de la infància.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.