Solé demana a Metsola que defensi els seus drets com a eurodiputat després de la resolució de la JEC

  • No va jurar la constitució perquè Luxemburg va concloure que la condició d'eurodiputat s'adquiria només amb l'elecció a les urnes

VilaWeb
ACN
04.11.2022 - 16:16
Actualització: 04.11.2022 - 18:27

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha demanat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que defensi els seus “drets com a càrrec electe i els drets dels electors”. Després de la resolució de la Junta Electoral espanyola (JEC) que diu que Solé i els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no tenen condició plena d’eurodiputats, el representant d’ERC ha dit en una entrevista a RTVE que cal esperar la decisió de Metsola sobre la resolució de la JEC abans de pensar en cap més pas, com ara haver d’anar a Madrid a prometre la constitució espanyola.

El Parlament Europeu ja ha rebut la carta de la JEC i la delegarà als serveis jurídics perquè l’estudiïn. Solé diu que la resolució no li ha “sorprès”, perquè dóna continuïtat al posicionament fixat per l’òrgan electoral després de les eleccions europees del maig del 2019. “Hem de veure com respon el Parlament Europeu”, ha insistit, i ha recordat que el president aleshores, David Sassoli, va admetre tant Solé com Puigdemont, Comín i Ponsatí arran de la sentència de la justícia europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. “Ara veurem si la presidenta segueix la línia que va adoptar el president Sassoli o la contradiu.”

De fet, Solé ha dit que la sentència sobre Junqueras apuntava si el requisit de prometre la constitució espanyola era compatible amb el dret comunitari. Com que Luxemburg va concloure que la condició d’eurodiputat s’adquiria només amb l’elecció a les urnes, aleshores no va prometre la constitució. “Entenem que afegir aquest requisit és posar un obstacle i intentar de canviar un resultat sorgit de les urnes”, ha subratllat.

Carles Puigdemont va acusar ahir de “trumpisme” l’estat espanyol i de maniobrar per retirar-li la seva condició d’eurodiputat: “El Parlament Europeu fa una petició senzilla a l’estat espanyol, en poques línies perquè ho entenguin. Li responen amb un embolic de deu pàgines… sense incloure la llista per la qual el Parlament preguntava. Això és trumpisme. Però com que és en nom d’Espanya i del rei, tots xiulant”, va escriure ahir l’ex-president de la Generalitat.

El català a l’eurocambra

Sobre la petició de l’estat espanyol de permetre el català als plens del Parlament Europeu, Solé ha admès que si la proposta prospera, “anirà d’un pèl”. Per l’eurodiputat republicà, aquest és un pas “intermedi” a l’espera que el català tingui en algun moment l’oficialitat a la Unió Europea, cosa que implica una revisió dels tractats i el vist-i-plau dels vint-i-set. “És una cosa menys ambiciosa, però seria un pas endavant en la situació actual”, ha insistit.

Finalment, l’eurodiputat d’ERC ha reivindicat el paper del comitè parlamentari que investiga l’ús de programaris com Pegasus a la Unió Europea, del qual forma part. Solé ha defensat que la resposta europea a l’espionatge ha d’arribar en forma de legislació. “Volem entendre què ha passat i fer propostes perquè no torni a passar.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any