S’equivoca el president Aragonès

  • Les eleccions espanyoles seran una gran oportunitat per a l'independentisme, a condició que no es prove de salvar Espanya, l'única cosa que interessa als comuns

Vicent Partal
30.05.2023 - 21:40
Actualització: 31.05.2023 - 07:44
VilaWeb
El president Aragonès després de la compareixença d'ahir. (Fotografia de Quique García)

Després de la consulta del 9-N, el 25 de novembre de 2014, el president Artur Mas va fer un parlament en què proposà per primera vegada d’anar a fer la independència directament. Va instar a fer una llista única en unes eleccions catalanes, que havia de tancar ell i recollir una proposta molt concreta i detallada de com proclamar la independència. Era el temps de la Via Catalana, el moment en què el Consell Assessor per la Transició Nacional havia fet la millor anàlisi que tindrem mai de com es passa de ser part d’Espanya a ser independents, el moment en què el PSC defensava de fer un referèndum d’autodeterminació, quan els liberals europeus havien expressat el seu suport al procés, l’hora en què Espanya estava més desconcertada amb tot allò que es vivia.

Però, una setmana després, Oriol Junqueras va respondre al discurs de Mas amb un contradiscurs que ho engegava tot a rodar. No tan sols per allò que deia, sinó per com ho deia. Mas seia a primera fila de l’auditori i va haver d’aguantar estoicament tot de provocacions de l’orador i d’un públic que va aclamar Junqueras als crits de “president, president”.

El resultat d’aquella setmana terrible per a l’independentisme van ser molts mesos d’una guerra civil implacable i la pèrdua d’una gran oportunitat. El carrer, els independentistes de base, vam quedar estabornits amb tant d’odi i en vista de la primera gran constatació de fins a quin punt el partidisme d’uns pocs podia fer descarrilar el tren que empenyia amb tanta il·lusió tot un poble.

El terratrèmol polític que es va viure diumenge gràcies a la fermesa i la dignitat dels votants independentistes ara ha canviat completament les regles del joc, una altra vegada, com ho va fer aquell 9-N. I tothom es mou. Dilluns Jordi Turull, en nom de Junts, va tornar a proposar una llista independentista unida a les pròximes eleccions espanyoles, sense concretar res més –sense concretar, especialment, si serviria per a ajudar a salvar Espanya, tot investint Sánchez, o si realment i des del minut u, aquesta vegada, anirien a Madrid a atiar la confrontació contra Espanya. Siga com siga, aquesta vegada no hem hagut d’esperar una setmana perquè ERC fes la contraproposta, ara per boca del president Aragonès. I ha estat molt decebedora.

Aragonès ha estat prudent en les formes, però ha tornat a equivocar-se greument. Ha estat prudent en les formes perquè, personalment, ell no és un Oriol Junqueras. Però també perquè no té més remei que ser prudent –el 2014, Esquerra era el partit que pujava i ara és el que baixa. Ha estat prudent perquè tota l’estratègia que el seu partit ha dibuixat després del 2017 se n’ha anat en orris, s’ha demostrat equivocada, i ara no en tenen cap –m’ha impressionat que done per descomptat que guanyaran el PP i Vox, sense concedir ni una sola possibilitat de victòria a Pedro Sánchez. Ha estat prudent, en fi, perquè no podia ser res més –amb els resultats de diumenge a la mà, ell hauria d’haver convocat eleccions i una pila de gent hauria d’haver dimitit, però tan sols ha dimitit el sempre digne Miquel Pueyo. Ha estat prudent, també, perquè segurament es veu a venir la guerra interna dins Esquerra, que ahir Joan Tardà ja va començar. I, dit tot això, s’ha equivocat. I s’ha equivocat molt.

S’ha equivocat provant de tornar a dividir l’independentisme amb l’excusa dels comuns. Per orgull, ara no pot acceptar, de la nit al dia, la mà oberta de Junts, després d’haver guerrejat tant contra ells i després d’haver narcotitzat les seues bases fent que odien més el partit del president Puigdemont que el del president Sánchez. Però passa que amb els comuns no es pot anar a Madrid a fer res, perquè l’objectiu dels comuns, ben legítim, per una altra banda, és salvar Espanya. I l’objectiu de l’independentisme és enfonsar-la. No per res, únicament perquè enfonsar-la és una condició necessària per a la llibertat de Catalunya.

Esquerra està atrapada en la dinàmica que ella mateixa ha creat tots aquests anys, en aquesta lluita per una hegemonia, malentesa, que ja no pot obtenir. Els dies del president Aragonès a palau són comptats, tan sols depèn de Salvador Illa i els seus interessos. I sap que a les eleccions vinents no té cap possibilitat, ni una, de repetir com a president.

Si vol continuar essent un actor important de la política catalana i servir el país, Esquerra necessita un líder, una persona capaç de treure el partit del pou on es va enfonsant. Un líder que entenga que l’independentisme és un moviment plural que cap partit, tampoc Junts, evidentment, pot intentar de subordinar a la lluita per l’hegemonia electoral i la gestió de les cadires. Un líder que reflexione i entenga que els millors dies del país, els dies més il·lusionants per al poble català, els ha portats la unitat, han vingut de bracet de la confrontació i la unilateralitat i els ha protagonitzats l’independentisme, no barreges diluents de la realitat del conflicte.

Només els militants d’Esquerra tenen el dret de decidir què ha de fer Esquerra. Si no ho volen entendre, ja s’ho faran, serà problema seu i tenen tot el dret de menjar-se’l tots sols. Ells deuen saber què en volen fer, de l’organització que van crear els presidents Macià i Companys. Però els independentistes ara tornem a tenir pressa, perquè cinc anys després s’obre una altra oportunitat molt clara i hem de posar en pràctica tot allò que hem après d’ençà del 2014. El 23 de juliol aquest país pot protagonitzar un altre pas endavant, ferint el cor mateix del règim del 78 i d’Espanya. Ara mateix no sé si hi haurà condicions per a fer-ho votant algú o si caldrà fer-ho, com diumenge, amb una abstenció en massa. Però és una oportunitat que més val que no deixem passar, que ja hem perdut prou temps.

 

PS1. A última hora de la vesprada, quan ja havia escrit aquest article, s’ha sabut que Compromís ha decidit d’oferir-se a Sumar. És la fi del viatge, novament, dècades després. El potent valencianisme de final del franquisme –socialista i demòcrata-cristià– va desaparèixer a mans dels partits estatals i va costar dècades que n’aparegués un altre amb cara i ulls, que ara ha decidit de deixar de ser-ho, una altra vegada. En parlarem, però és una gran desgràcia que es puguen llançar a l’aigua tants anys de faena de tanta gent, per tornar a fer un camí que els valencians sabem de sobres, i per experiència personal, que no porta enlloc.

PS2. Rep molts comentaris sobre la veu sintètica que llegeix els articles de VilaWeb. Voldria repetir que, ara com ara, no és sinó una prova, imperfecta per tant. Som conscients que ha de millorar molt i treballarem les setmanes i mesos vinents perquè s’acoste tant com siga possible a allò que voldríem que fos. Demane una miqueta de paciència, per tant. Quant a la decisió de llegir jo mateix els editorials, és una cosa que intentarem anar ampliant també a més periodistes de la casa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.05.2023  ·  21:57

El president Aragonés s’equivoca perquè intueix que no té cap paper rellevant a jugar. Posades cara amunt les cartes, ni ell ni ERC tenen cap mena de joc per a continuar la partida. Per no ser capaç, ni tan sols ho és de dimitir. L’hauran de fer fora. Que Compromís vaja decidit salvar Espanya és certificar la seua pròpia defunció. Els independentistes només necessitem algú decidit as tirar endavant. I tots els seguirem fins el final. Els que es queden enrere, enrere quedaran. Quan el vaixell s’enfonsa, cal saltar a l’aigua per a poder salvar -se. I Espanya s’enfonsa en un pou que no sembla tindre fons.

Enric Martínez
Enric Martínez
30.05.2023  ·  22:09

Junts va tenir dos presidents, temps i la millor oportunitat, no van fer res, ni independència, ni cap millora per la ciutadania. Com a demòcrata, tenia un president, com a independentista, tenia un líder, estàvem TOTS D’ACORD, ens va deixar penjats, a la ciutadania al carrer, al govern als despatxos, incloent TRES companys de partit. MAI MÉS M’ENGANYARÀ!

Matilde Font
Matilde Font
30.05.2023  ·  22:22

De l’editorial no tinc res a comentar perquè estic d’acord. Els partits actuals i els seus dirigents no ens serveixen per fer la independència, i no hem de donar cap estabilitat a Espanya.
Respecte a la veu que llegeix els articles (segur que ho millorareu) vos he de felicitar. Ara puc fer coses a casa i anar seguint les notícies perfectament. M’agrada molt!

Victor Serra
Victor Serra
30.05.2023  ·  22:25

Bàsicament estic d’acord amb l’editorial excepte en 2 coses. L’abstenció no és una opció si realment es vol aconseguir alguna cosa.
I crec que seria un error anar a enfonsar Espanya . No sé si encara no hem après que Espanya és un Estat fort i que enfrontant-nos-hi cara a cara, a pit descobert tenim les de perdre.
Nosaltres hem d’anar a salvar Catalunya del feixisme espanyol . I així com no hem d’enfonsar Espanya, tampoc hem de salvar-la. Això és feina dels espanyols. Si es dona el cas que s’enfonsa, mala sort. Nosaltres ens hem de dedicar a salvar Catalunya.
Cal recordar cada dia als espanyols, que cada vegada que hem intentat salvar Espanya, un cop salvats, sempre ens han pagat amb el despreci . Mai més.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
30.05.2023  ·  22:26

La unitat de l’independentisme haurà de sorgir d’un foc nou i dubto que es faci des dels partits tal com estan ara. M’agradaria equivocar-me.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
30.05.2023  ·  22:37

Com Topol al final del violinista a la teulada, tornem al cami, carreguem amb alló q som i comencem de nou. Compromís certifica el q sabiem, un apendix més de l’espanyolisme al nostre País.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
30.05.2023  ·  22:44

A veure si ho entenc. No hi ha cap partit independentista. No sé si això queda clar. Cap partit. Alguns tenen més militants independentistes que altres. Però els partits com a tals, no són independentistes i ho demostren cada vegada que en tenen l’oportunitat. Per tant, parlar de la unitat dels partits independentistes és absurd.

L’independentisme, que no és altra cosa que la gent que és independentista, ja està unit. De sempre.

Com es pretén fer la independància amb partits que no són independentistes? És impossible. És com si barreges peres i taronges i esperes que en surti una síndria.

Oblidem-nos d’aquests partits i d’aquests polítics i organitzem-nos. Cal un partit polític? Fem-lo. De bell nou.

Aquests ens han traït i ens tornaran a trair.

Ara demanen unió independentista per despistar a veure si enreden el personal una altra vegada i, qui dia passa, any empeny i a viure del mòmio que es viu molt bé.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
30.05.2023  ·  22:59

D’acord amb en Francesc Rosés,res a afegir.

Mati Sancho
Mati Sancho
30.05.2023  ·  23:02

Enric Martínez (30.05.2023 · 22:09): Un president de Junts està a l’exili intentant corregir els seus errors passats. Crec que és molt deshonest no voler reconéixer-li l’enorme esforç.
Per la resta, res a dir sobre l’editorial, simplement gràcies per ser clar. “Pels seus fets els coneixereu” i vaja si s’estan coneixent uns i altres.

Joan Benet
Joan Benet
30.05.2023  ·  23:02

El senyor Junqueras serà la ruïna d’ERC. Pel bé del Independentisme, espero hi posin remei abans no ens arrossegui a tots. Ja prou mal ha fet.
Amb aquest lideratge, porten prenent decisions horroroses des de fa molt i, directament suïcides des del 2018.
Què els mateixos inútils adquireixin ara el do de la sagacitat en qüestió de dies sembla bastant improbable

jaume vall
jaume vall
30.05.2023  ·  23:03

“…… però mai tot un poble ha de morir per un sol home” S.Espriu

Potser algun líder -o tots- dels republicans s’ho haurien d’aplicar.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
30.05.2023  ·  23:07

Allò que anava a dir ja ho ha deixat ben clar en Francesc Rosés.

El discurs d’Aragonés delata fins quin punt continuen al marc mental espanyol. Lamentable. I donar per fet un govern de PP-Vox és de vergonya aliena, d’un derrotisme que ja el desqualificaria per la feina de president en general.

JUAN MANUEL PEREZ
JUAN MANUEL PEREZ
30.05.2023  ·  23:15

Les eleccions espanyoles no signifiquen res per Catalunya. Rebrem el mateix mal sigui quin sigui el resultat. Per a tant, no paga la pena participar.
Però tenint en compte que l’abstenció i el vot nul, ajuden a superar el llindar del 5% (abarateixen la representació); i que el vot en blanc (encara que vàlid) no guanya escó; penso que el més intel·ligent seria crear una agrupació d’electors (el seu nom podria ser “DESOBEDIENTS”) amb l´únic propòsit de guanyar escons però no recollir mai les actes, deixant les cadires buides al “Congreso” i “Senado”, visualitzant inequívocament el pes de l’independentisme

Marià Armengol
Marià Armengol
30.05.2023  ·  23:22

Les eleccions nyordes son les úniques a les quals no vaig mai a votar… M’importa un rave quina mena de feixista surti allà… que si els de blau, que si els de vermell…
El resultat, en lo que es refereix al comportament dels partits catalans (ja ni dic independentistes) Sí que se sap… i d’aqui mor la criatura:
1.- La Comuna arrenglerada amb l’espanyolisme més ranci.
2.-PSC, es l’espanyolisme ranci.
3.- Junts, Cup, i ER… ‘Que vé el llop!!!’…’Que vé el llop!!!’… Per evitar una més que possible victòria dels feixistes blaus (…uuuiii, que no il.legalitzin partits…), faràn com ha fet ER fins ara… baixer-se els pantalons fins als turmells i, amb l’única contrapartida de que no guanyi els altres, li faràn la gara-gara al venedor de corbates del Corte Inglés.
Per a mí, anar a Madrid només té un sentit: Anar a dir NO a TOT.
La unitat necessaria la va rebentar el ‘moltimissim bonimissim home’ ja el 2014. Tot el que no sigui unitat previa aquí, PER A FER EL QUE TOCA: Aixecar la suspensió temporal de la DI, no em serveix.
PS: Qui defensi a mort el meu pais es dels meus, sigui FNC, sigui Aliança Catalana…
//*//

Víctor Torguet
Víctor Torguet
30.05.2023  ·  23:30

(Disculpeu la llargada del text, però tornem a viure dies que poden fer història)
Aquestes eleccions municipals han esdevingut molt més importants del que s’albirava gràcies, un altre cop, a la decisió d’una gran part de l’Independentisme de carrer de dir PROU a la rendició, a la mentida i a la traïdoria dels maleits partits fake-indepes (molt especialment d’ERC). L’abstenció i la baixada impressionant d’ERC (tota una bufetada antològica) i de la CUP tenen una lectura tan evident que aquests partits seran incapaços d’acceptar-la. JUNTS (el tercer fake-indepe) ha tingut la sort de la conjunció dels astres, l’habilitat de diluir-se en tots els corrents interns (que és, de fet, el seu càncer també) i la capacitat de tenir alguna neurona encara activa, però tampoc no pot celebrar res.

Al meu parer, d’aquestes eleccions es dedueixen un seguit de punts molt importants a treballar amb la màxima celeritat i fermesa possible:
1/ El Poble ha tornat a parlar i ho ha fet molt clar. Aquest Independentisme de carrer (l’autèntic, el de base, el que segueix dempeus i amb el que assolirem la Independència), ha tornat a fer por als professionals de la política i de la pixada a la cara dels seus votants. El Poble li ha dit als fastigosos professionals de la política fake-indepe que si segueixen traint i mentint estan acabats. El Poble, per fi, ha tornat a aixecar-se i dir que som nosaltres qui triem el nostre destí i no els farsants polítics mercenaris fake-indepes al servei d’espanya. Des de l’Octubre de 2019 que havíem romàs calladets com tòtils espantats, sedats i desorientats.
2/ ERC ha tornat a protagonitzar aquesta grandíssima trompada que es fot cada 11 anys (des de l’inici de la fake-Transició). Un partit, que va ja pel seu 4rt fracàs estrepitós en poc més de 4 dècades, d’ADN fratricida, amb total absència de valors i amb una febre indissimulada pel poder, que ha de ser definitivament escombrat del nostre escenari polític. ERC no farà autocrítica, a ERC no dimitirà cap líder (i menys l’actual caudillo embogit i conspirador). El primer que va dir Junqueras al Poble el passat diumenge (amb la marca de la bufetada històrica ben fresca a tota la cara) va ser no-sé-què de fer la Independència i de la República (el paio seguia pixant-se a sobre de la gent)… Més prova de que aquesta colla tornarà a fer en 3 dies un gir de 180 graus per seguir aixecant-nos la camisa no en trobareu. De fet a la compareixença d’Aragonés de dimarts 30/Maig ha estat el 1er pas oficial de la posada en escena d’aquest gir de 180º (sense autocrítica explícita, sense despentinar-se i amb la supèrbia habitual). Quina vergonya i quina ràbia!!!
3/ ERC no pot seguir al volant de la Generalitat (al volant, que no conduint). Si tenia credibilitat, dignitat i competència zero fa 3 dies, ara ja no en té res a que agafar-se. Se’ls ha de fer fora. S’ha de consumar el càstig. Ha d’haver-hi una moció de censura, una convocatòria anticipada d’eleccions. Aprofitem que el votant Indepe per fi comença a veure la llum i completem el camí de la neteja de miserables fake-indepes. Res (ni el PSC) no pot ser pitjor que el govern d’ERC. ERC és el pitjor enemic de Catalunya !!!
4/ La CUP ha pagat la seva irrellevància i covardia. Pel seu viratge de ser un mil-homes a restar amagat al racó fosc. Han de fer un gran exercici estratègic i decidir si estan amb el Poble o en contra d’ell.
5/ JUNTS estan tan contents com espantats. Aquesta neurona política que encara tenen els deixa veure com de potent ha estat el “PROU” que ha pronunciat el Poble. El problema és que aquest partit és avui un Frankenstein incapaç de posar per davant de la seva cobdícia política l’interès del País. JUNTS segueix sent una organització de professionals que han treballat tota la vida per l’estat espanyol amb les seves regles i els seus vicis. JUNTS necessitaria una regeneració que és 200% impossible a mitjà i llarg termini (totalment increïble a curt). La neurona de JUNTS ja ha parit la proposta de fer front comú a les eleccions del Juliol per evitar que el Poble segueixi torpedinant als 3 partits fake-indepes i per foter-li la traveta a ERC, i perquè tenen molt clar que en les properes eleccions ells també en rebran de càstig (ja no hi haurà un Trias o un focus principalíssim de càstig en ERC que salvi els mobles).
6/ El dimarts 30/Maig, ERC també se sumava a la festa de la unitat i la conciliació (impossible de creure… aigua i oli mai es dissolen en una sola cosa). Tant JUNTS com ERC comencen a creure en la capacitat del POBLE per crear una Llista Cívica (o plataforma electoral/agrupació d’electors) que sigui alternativa viable i creïble als partits fake-indepes. Ja estan intentant avançar-se. NO deixem que ens robin també aquesta iniciativa.
7/ Nosaltres, el POBLE, hem de seguir empoderant-nos. Si hem fet trontollar l’ignominiós taulell polític fake-indepe a les Municipals, hem de seguir amb les següents. La llàstima és que per Juliol no hi ha prou temps per bastir una Llista Cívica alternativa als indesitjables fake-indepes (ERC, CUP, JUNTS). Però hem de tornar a creure en nosaltres. Si el POBLE sense lideratge clar pot fer el que ha fet el passat diumenge, què podríem arribar a assolir amb un lideratge efectiu??? (aquesta és la por dels partits fake-indepes)
8/ Per les Estatals, una brutal abstenció no seria una mala estratègia. Deixaria molt clar que nosaltres no som espanya, que si ells volen enfangar-se en un guerracivilisme de fireta (PSOE vs. PP+VOX) que s’ho facin tot sols (ja estem farts que tant uns com els altres ens facin servir de munició i de diana). Els partits fake-indepes, diguin el que diguin en campanya, acabaran pactant amb espanya segons els seus interessos partidistes i no pensant en el Poble. Ho han fet sempre i ho tornaran a fer un altre cop. Mai he vist a un lleó fent-se vegetarià. La immensa majoria dels polítics fake-indepes només saben/poden viure de la política en el marc del corrupte estat espanyol. La Independència seria la fi dels seus ingressos (personals i de partit), així com del tros de poder (embrutat sempre de corrupció i injustícia) que espanya els deixa tocar mentre segueixen sent membres fidels del clan / càrtel.
9/ Les properes eleccions de la Generalitat s’han d’enllestir aquest mateix any !!! (per molt que ERC parli de pressupost aprovat, responsabilitat institucional i mentides flagrants mil vegades demostrables). Per aquestes eleccions SI hem de tenir una Llista Cívica (o com se li digui finalment), per consumar la recuperació de les rendes del nostre destí inevitable i no llunyà de la INDEPENDÈNCIA (tan ràpid com sigui possible, és clar, que d’enemics en tenim a cabassos).
10/ I prèviament a la Llista hem d’haver fixat una estratègia, una tàctica i un pla consensuats i guanyadors (tenim l’experiència i ens hem de desfer per fi de la ingenuïtat). Hem de tenir un lideratge fort i distribuït. Amb gent competent, honesta, decidida, valenta i aliena a la política professional alienadora. Ens hem d’haver dotat dels mitjans, de les tecnologies, dels models d’organització i comunicació guanyadors i no captius de l’enemic (els fake-indepes). NO estem tan lluny. Només cal voler. I hem deixat clar que volem !!!

Abstenció massiva per les Generals… Llista Cívica per les eleccions de la Generalitat del 2023 !!!… INDEPENDENCIA JA !!!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.05.2023  ·  23:41

“El 23 de juliol aquest país pot protagonitzar un altre pas endavant, ferint el cor mateix del règim del 78″ Com li deia ahir: ” la vita è bella.”
Com deia vosté mateix: Res non verba.
Com deia el poeta: Tenim a penes el què tenim.
Com deia Sun Tzu: Cal avaluar correctament les forces de l’enemic.
El relleu de Junqueras no està a punt.
En aquests moments la incògnita interessant és: Giró o Nogueras.?
Un pacte polític ampli, al meu entendre, només es possible amb Giró superant clarament el sector borrassista a les primàries..
Avui Girò s’ha explicat de manera entenedora al programa d’en Grasset.
Veurem com gira tot plegat mentre esperem el relleu dels lideratges.

Jaume Riu
Jaume Riu
30.05.2023  ·  23:58

GERRA DE LA INDEPENDÈNCIA, I NO UNA GUERRA CIVIL
Fa dues setmanes dèiem que el cop d’estat militar de 1936 amb bombardejos sobre la població civil, de cap manera no va ser una guerra civil sinó una insurrecció franquista.
Però avui Partal em fa pensar que després del 9-N de 2014 ja va començar una guerra civil implacable i la pèrdua d’una gran oportunitat per l’independentisme.
Per culminar la revolució catalana de l’1-O de 2017 no necessitem per res el conflicte partidista, que porta a fer una guerra civil.
A Catalunya sabem perfectament qui és el contrincant, i hem decidit que volem ser un nou estat democràtic d’Europa, independent del regne d’Espanya en forma de república.
No ens hem de distreure de l’objectiu, perquè a Catalunya fem una guerra de la independència i no una guerra civil.

Josep Jallé
Josep Jallé
31.05.2023  ·  00:18

Res de nou sota la capa del (sol) sou.
Sempre han estat així aquests capdavanters de l’Esquerda … des d’aquella proclama del President Companys: Declaro la República Catalana DINS de la Federació de Repúbliques Ibèriques, és a dir dins d’una entelèquia inexistent.
Llarga llista de dirigents que sempre han primat el concepte – que no els fets – “esquerra” sobre cercar, primer, l’alliberament nacional. Els darrers: Carod-Rovira, Jonqueres (ui!, perdó: Junqueras) i Aragonès Garcia.
Els quinta columnistes de l’independentisme, referendats en el cicle més recent, des del 2014 fins ara. I seguiran. Així que res de nou sota la capa del … sou, malgrat que, des de fa un parell de segles, se sap que … Roma (Madrid) no paga els traïdors.
Salut!.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
31.05.2023  ·  00:35

Hi ha una frase del Groucho Marx, que fa així més o menys i cite de memòria en el seu divertit “Memòries d’un amant sarnós” / “Memoirs of a Mangy Lover “:

” Si no pots aconseguir una cosa per addicció, procura-la per substracció”

Done la meua paraula d’honor de que si -després de 45 anys de brega contra l’estat colonial al llarg de ma vida- feu coalició amb l’esquerra españolista colonial, el meu vot a l’españolisme serà doble: a VOX directament.

El q perdreu directament i el q li’n donaré a la facció colonial més dura contra @compromis

Josep Blesa (València)

Josep Sivillà
Josep Sivillà
31.05.2023  ·  00:42

Temps per organitzar una llista independentista per anar a Madrid si se li dona prioritat, n’hi ha.
Si aconsegueixen unir a totes les sensibilitats, millor. Però ni que sigui una llista i prou, mils i mils d’independentistes la votarem.

Oriol Roig
Oriol Roig
31.05.2023  ·  01:17

Molt d’acord amb els comentaris anteriors d’en Francesc Rosés, Josep m Uribe-echevarria, Alex Rodríguez, Marià Armengol i potser algú que em deixo. Com a opcions transversals potser hi haurà la llista cívica i també potser hi haurà Acord per la Independència. O potser no…
Per fundar un partit polític calen tres ciutadans espanyols no inhabilitats, una raó social i uns estatuts. És un pel just per fer-ho en un parell de setmanes.
El que segur que podem fer és, triar un partit independentista extraparlamentari i concentrar-hi el vot. Se me’n fot quin sigui. Fem un sorteig públic un dia (ajudaria si per exemple VilaWeb se’n fes ressò) i el promocionem per xarxes. És indiferent quin partit triem. El que importa és demostrar que si els votants emprenyats ens posem d’acord, podem capgirar una cambra parlamentària. Fem la prova al Congreso i rematem la jugada al Parlament.

Albert T
Albert T
31.05.2023  ·  01:24

Aquest individu al que fa referència el títol de l’editorial (que de president res de res) i els que li manegeuen els fils, no s’equivoquen pas…, fan el paper que han de fer, que és el de servir els interessos de nyordia…, per convenciment, per xantatge, per interès personal o pel que sigui…, això encara no ho sé…, però ho sabrem ben aviat!

Albert Ventura
Albert Ventura
31.05.2023  ·  02:45

El que sembla que no entenen es que se’ls ha acabat el credit i que ja ens importa un carall si van a Madrid o no o que hi van a fer perque ja no n’esperem res del que puguin fer mentre pululen per aquells verals.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
31.05.2023  ·  03:21

El trastorn clínic que un Ego patològic pot desenvolupar té el nom de Psicòpata. La psicopatia té diversos graus, des del considerats normals als patològics. És difícil mesurar-lo de forma precisa i només hi ha mètodes aproximatius basades en tests de personalitat, com el test de Hare que puntua entre 30 i 40 i a partir de 30 és oficialment un psicópata. Per això, no podem dir del cert que Junqueras és un psicòpata, però sí podem establir-ho com a base teòrica per aprofundir en l’anàlisi dels fets. La diferència entre el psicòpata i el sociòpata és bàsicament que el psicópata neix i el sociòpata és fa durant el seu desenvolupament i amb l’acumulació d’experiències. Es podria anar a la biografia de Junqueras per esbrinar si es tracta de un psicòpata o d’un sociòpata, però tot indica, pel seu comportament i personalitat amable i manipuladora, que és un psicòpata. En tot cas, sigui un o l’altre, aquest trastorn és perillosíssim per diverses raons.

En el cas del psicòpata tenim els següents trets: no té empatia, sempre planifica els seus actes i poques vegades improvisa i busca integrar-se i camuflar-se socialment. El perfil característic queda definit per: egocentrisme (incapaç de veure el punt de vista de l’altre, narcisisme i sentiment de superioritat); sense empatia (no té capacitat per percebre el què l’altre sent i sense empatia no hi ha compassió, per contra sí entén el que l’altre pensa ja que no genera empatia emocional però si cognitiva); necessitat de satisfacció personal (té malmès els sistema de recompensa i només està pendent del què ell vol i no del què els altres necessiten); encant personal (mostren una aparença oberta i segura i utilitzen aquestes habilitats de forma premeditada per adaptar-se i assolir els seus fins); necessitat de control (obsessió per dominar a les persones i les situacions. Ho aconsegueixen mitjançant la manipulació, l’abús i la mentida).

Per contra els sociòpates, tenen una base d’impulsivitat, poden ser empàtics amb el seu cercle personal i les seves conductes criden l’atenció i resulten estranyes al ulls dels altres.

No hi ha solució per “curar” aquesta psicopatologia, ja que ells es creuen superiors i no en son conscients. De fet, Junqueras ha dit en públic, en una entrevista amb Vicent Sanchis, que es considera una molt bona persona i Rufián l’ha definit com “Junqueras és Amor”. Per contra, i només tenint en compte el seu comportament, Joan Ramon Resina ja va catalogar la seva deriva com “El Junquerisme és rancor”. La rancúnia és filla de l’odi que li provoquen les persones que li poden treure protagonisme, com Puigdemont, i va vinculada a la seva personalitat de psicòpata.

En els darrers mesos que van des del setembre en que vaig fer la publicació del comentari fins avui, em segueixo trobant que no hi ha ningú que doni una explicació clara i coherent sobre la forma de actuar de Junqueras. La majoria -Rahola, com l’exemple més popular, i un gran nombre de periodistes independentistes- pensen que el seu comportament es deu a canvi de la concessió dels indults, uns altres pensen simplement que és un traïdor, i les raons poden ser diverses: ha prioritzat el partit per sobre la independència, està sotmès a un xantatge (Pegasus) o és el seu ego (rancúnia i passió incontrolable pel poder segons Joan Ramon Resina).

Doncs bé, cap d’elles encaixa amb l’excepció d’un ego patològic (psicopata o sociopata), què és probablement al què es refereix Resina, encara que no esmenta la paraula. Jo ara defenso aquesta hipòtesi per sobre del infiltrat que vaig introduir fa 8 mesos.

A continuació explicaré la cronologia dels fets amb la hipòtesi que es tracta de un psicòpata i el per què no encaixa ni amb els indults ni amb cap possible xantatge:

Si ens remuntem al novembre del 2014, quan Mas va convocar la consulta no vinculant, o a principis del 2017 quan Junqueras va anar a Madrid a veure a la SSS en secret o en tota la seva darrera legislatura des de l’octubre del 2015 fins al referèndum durant la qual no va preparar cap de les estructura d’Estat, l’actitud de Junqueras no tenia res a veure amb els indults ni amb Pegasus. Res d’això hi era i ja Junqueras actuava de forma incomprensible. Fer-ho amb la conformitat del seu partit només s’explica per la capacitat del psicòpates de seduir amb el seu encant personal i manipulació. Des de l’inici l’ha mogut la seva lluita contra Mas primer i Puigdemont més tard que li treien el protagonisme que Junqueras pensa que només ell mereix. La rancúnia com ho definia Resina. Aquest és el motor que l’ha mogut fins avui i el continua movent.

Cadascuna de les seves accions posteriors (acusar a Mas de no fer un referèndum vinculant, no voler anar amb llistes conjuntes a unes eleccions plebiscitàries, no prepara les estructures d’estat ordenades per Puigdemont, rendir-se a la judicatura quan havien quedat en marxar al estranger, no proclamar Puigdemont President de la Generalitat mitjançant Torrent, acceptar els indults i no aguantar a obtenir l’amnistia, la taula fake de diàleg, el acord fake de claredat, el suport a Pedro Sánchez a canvi de res per estabilitzar Espanya, la defenestració de Torra i Borràs, no voler veure a la dona de Puigdemont a la presó, no visitar a Puigdemont a Waterloo ni contestar les seves cartes a la presó, no participar en el Consell de la República, intentar boicotejar les manifestacions del 11 de Setembre i del 1O, controlar Òmnium, voler dinamitar la ANC, promoure lleis que van en contra dels drets civils, control del mitjans de comunicació, demonització de Tweeter, acusar d’independentisme màgic JxC, dir que Pegasus no l’afecte perquè no té res a amagar, no dimitir quan has tingut una patacada històrica, etc, etc i ara, que vindran les resolucions judicials europees que poden donar força al moviment independentista, no hi ha ningú que no tingui clar que les boicotejarà de la manera més perjudicial possible per a nosaltres. En definitiva, tots, tots aquests posicionaments es poden explicar només si tens en el punt de mira perjudicar al màxim als qui consideres els teus competidors que et treuen protagonisme, Mas, Puigdemont o qualsevol altre que tingui a veure amb aquests, ja sigui directament o col·lateralment. La capacitat per seguir manant, malgrat els reiterats fracassos tampoc s’explica si no tens una personalitat psicòpata, ja que tens a tothom controlat i atemorit.

En definitiva, els indults tenen un recorregut molt curt (igual que el possible xantatge de Pegasus) que no expliquen la major part del temps de les accions produïdes en el període que va des del 2014 fins la presó a finals del 2017. La lluita per l’hegemonia del partit és un mer instrument que Junqueras utilitza per cohesionar la cúpula de ERC i el infiltrat és inversemblant. La resposta al comportament de Junqueras i d’ERC és l’Ego patològic (psicòpata) i no té solució. No és de fet una malaltia mental, és un desordre de la personalitat i per apartar-lo de la política, no podem fer altres cosa que buscar la seva irrellevància. La conscienciació i la denúncia constant és la nostra millor eina perquè això passi i la gran activitat dels independentistes a les XXSS ho fa possible. La bombolla de Tweeter tant denunciada per ERC és una realitat que els hi ha esclatat a la cara i que ha incidit molt positivament en la seva desfeta.

L’escenari ha canviat després de les darreres eleccions i hem de persistir per portar a ERC a la irrellevància o per pressionar de totes les maneres possibles a Junqueras i a la cúpula del partit més compromesa amb ell a dimitir. Prefereixo molt més la segona opció però es fa molt difícil creure que Junqueras abandonarà voluntàriament el vaixell, ja que probablement abans de marxar enfonsi del tot el partit.

Pot semblar que tot això és irrellevant, però és d’una gran importància en la presa de decisions. Ara mateix, JxC ha ofert anar plegats a la convocatòria d’eleccions legislatives espanyoles. Sabent tot el què ara ja sabem de ERC i Junqueras aquesta proposta és un suïcidi. Saps que Junqueras no és de fiar en absolut i que quan més mal et pugui fer et trairà.

Jordi Parera
Jordi Parera
31.05.2023  ·  04:36

Una abstencio en massa es precisament el que li aniria mes be als comuns i al psoe . No fotem

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
31.05.2023  ·  05:00

Res d abstenció, tenim una urna i cal aprofitar-la. Proposo una agrupació d´electors (ni que siguin els del club de la petanca) amb el nom Udoctubre. No esperem res de Castella, i preparem-nos per les nostres eleccions que les tenim molt a prop.

Josep Calbet
Josep Calbet
31.05.2023  ·  05:10

Molt em temo, o potser no, que el que passa i passarà a ER s’explica amb aquest acudit:
Me’n vaig trobar un que tenia l’ hàbit de beure més del compte; tenia les dues galtes ben cremades.
– Li vaig preguntar, “què t’ha passat a la cara”.
– “No t’ho creuràs -em va dir-, ahir al arribar a casa la meva dona estava planxant, va trucar el telèfon i em vaig equivocar”.
– “Ostres, i a l’altra galta, que t’ha passat?”
– “Res, que el tonto aquell va tornar a trucar!

M.ROSA (anglès) SOLER
M.ROSA (anglès) SOLER
31.05.2023  ·  06:49

Totalment d’acord amb en Francesc Rosés, res a afegir.

Carme Garcia
Carme Garcia
31.05.2023  ·  06:50

Si es vol fer una llista unitaria per anar a Madrid, encara hi sòm a temps,
ER no cal que vingui, que vagi sola i que acabi de enfonsar-se.
I han petits partits independentistes que segurament hi estan disposats.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
31.05.2023  ·  06:51

Excel·lent Jordi Sanaüja 03:21h, no havia llegit res tan interessant en aquest camp des de la lectura de Neurologia de la maldad del prof. Adolf Tobeña. Jo com mer caçador recol·lector simplement el faria fora de la tribu. Salut.

Carles Serra
Carles Serra
31.05.2023  ·  07:05

Cap novetat ni sorpresa sobre el guia espiritual del Judes de Junqueres i el partit que abandera ER.
Abans de les eleccions molts subcriptors Vicent ja denunciàvem aquest pajaro de Junqueres i la deriva d’ER; tu Vicent vares preferir nadar i guardar la roba, ja que dir tenir que suportà la crítica dels adoradors del seu guia espiritual.
Com ens recorda el Sr. Josep Jalle 00:18, que ER històricament els seus fets han sigut la traïció i la mentida, parlar de indepencia i després ser un col.laborador d’aquesta espaÑa; per aquest motiu Vicent et prego que no tornis a definir ER com ha partit independentista, per més que ho digui en Junqueres i en Rufian.
Lo mateix que Compromís i el seu cap visible el botifler de Baldoví, que els militants del seu partit en permès ser una crossa d’aquesta espaÑa; cal recordar la gran Valenciana Oltra? ; En aquesta colònia catalana també tenim un bon record d’una altre Valenciana Albiach; la llàstima Vicent que també amb Compromís la teva posició fins ara ha sigut nadar i guardar la roba.
Només esperar si d’una puta vegada l’ANC tira endavant la llista cívica, que el ritme que va quant arribi ja no farà falta, doncs ja esterem tots engolits amb l’ideològia nyorda; allò que ja fa molts anys va definir en Pla, el 90% dels espaÑols la seva ideologia es franquista.

pep gaya
pep gaya
31.05.2023  ·  07:12

Han perdut bous i esquelles i ningú dimiteix. Esperen unes noves eleccions per perdre més esquelles i més bous. Acabaran com Ciudadanos, amb els seus líders sense votants. Patètic. Això sí mirant d’eixamplar la base dels seus líders amb colauites i socialistos. Quina banda de mandataris. En quan a líders ja en tenim un i ben definit, aviat la justícia europea li rescabalarà l’honor: Carles Puigdemont, el nostre President.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
31.05.2023  ·  07:15

Junqueras s’ha envoltat d’un politburo sense veu ni vot, com bon comunista bolivariano que es. A ERC nomes hi han titelles ben comprats amb nomines exagerades pel seu nivell baix, i adoren al GRAN DICTADOR ESTARRUFAT

Carles Ortiz
Carles Ortiz
31.05.2023  ·  07:44

L’editorial d’ahir va ser decebedora, i avui tornes a insistir en que ens hem de presentar a les eleccions espanyoles. Segueixes pensant en clau espanyola, a Madrit no hem d’anar a fer-hi res i menys la Independència.
El proper 23J abstenció o vot nul.
Ah! I deixeu de pensar en els partits autonomistes de Junts, ERC i la CUP, no tenen cap intenció de fe la Independència tal com han demostrat sobradament des de l’1 d’Octubre de 2017.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
31.05.2023  ·  08:30

M’agrada molt poder sentir els editorials llegits en la teva dicciò valenciana, Vicent. Aporta molts matisos, pauses, èmfasis, etc que no hi són, a l’escrit. Enriqueix el contingut del text, per descomptat. A part que a mesura que avança l’article hi vas incorporant mots i girs que no són al text i que són propis de la llengua parlada. Arribes a canviar fins i tot un 2017 del text per un 2011 oral, sense adonar-te’n.
Enhorabona, per la innovació !!

Carme Perello
Carme Perello
31.05.2023  ·  08:50

President Aragonès, ERC…..us ho he dit mil vegades¡¡¡
I sí¡¡¡¡¡ Això de ……”Us ho havia dit” no queda bé.
Però ara SÍ¡¡¡¡ Perquè no heu volgut escoltar part del poble, no a a mi, que sóc un punt dins Catalunya; sinó a gent que us escrivia, que us parlava de tu a tu….i estàveu encegats ó potser, lligats de peus i mans…per algo que vau pactar.
Ara és e moment de deixar el traje d’economista, el traje de l’orgull ferit, el traje del periodista amic….que ho tapa i defensa tot i pensar,
NOMÉS EN CATALUNYA PERQUÈ SIGUI UN ESTAT¡¡¡
Teniu/Tenim, una opotunitat D’OR.
Penseu en la quantitat d’independentistes votants a ERC, que per no trair el vot a vosaltres….s’han quedat a casa.
Perquè ells sí con són fidels a vosaltres quan volíeu un País Independent…..i ells s’han sentit TRAÏTS.
Això és el que heu de llegir entre línies……i treure rendiment pel País……
SIMPLE I LLANAMENT….S’HAN D’ANAR TOTS A UNA

Jordi Torres
Jordi Torres
31.05.2023  ·  08:56

Si entenem per equivocació un error “involuntari”, el president Aragonès no s’equivoca. El futur expresident de la Generalitat ha fet en tot moment allò que el seu partit li ha manat que fes, de forma conscient i amb un propòsit principal: Engrandir el partit i enfonsar l’adversari polític.

Sí que s’equivoquen, en canvi, els d’ERC (però també Junts i la CUP), si creien que els independentistes actuaríem sempre com a ovelles desorientades. Fins ara hem estat un ramat d’allò més dòcil que les cúpules dels partits han menat allà on han volgut. D’un tancat a l’altre. Només han hagut d’utilitzar els pastors mediàtics que esbomben dia i nit els artefactes narratius que van fabricant segons convé. Hem tingut un eslògan per a cada situació: “Ni un paper a terra”, “La revolució dels somriures”, “Estructures d’estat”, “No som prou”, “Eixamplem la base”, “Taula de diàleg”, “Acord de claredat”… i ara: “Front democràtic pels drets i les llibertats” i “Front unitari de l’independentisme”. Tots dissenyats per evitar la confrontació amb Espanya i allargar tant com sigui possible la seva supervivència política.

El seu gran error és que han confós confiança amb ingenuïtat. Després de l’1-O els independentistes confiàvem en els nostres polítics. Per això els hi vàrem dipositar la nostra confiança en forma de vot en tots els processos electorals que van venir. Un cop hem vist com els partits han segrestat el nostre vot per fer allò que els ha interessat, la confiança s’ha trencat i els hi comencem a enretirar el vot.

Tothom qui tingui una mínima experiència en relacions humanes sap què passa quan la confiança es trenca. Que no es pot recuperar així com així.

Per anar afegint fonts d’informació alternatives als mitjans oficials, deixo l’enllaç al canal d’en Jordi Galves. No opino sobre el contingut, només l’he escoltat en algunes entrevistes, però em sembla una veu independent i interessant.

https://piped.video/watch?v=jD_e1UxGxyg

Salut.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
31.05.2023  ·  09:03

Llegint el llarg comentari de Jordi Sanahuja s’entén molt bé que un personatge narcisista i superb com Junqueras no pot llegir la realitat com ho fem la majoria dels mortals i no se n’anirà sinó és que el fan fora els seus propis militants desintoxicants. Molts pensem que hi ha d’haver un relleu dràstic en els polítics catalans, no només a ERC. El cop que ha rebut l’independentisme és com l’avís -el primer angor- que reb el fumador abans de deixar l’addicció. Relleu polític, o llista cívica, o abstenció.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
31.05.2023  ·  09:25

Hores d’ara ,i pels seus fets i discursos,ha quedat verificat que els partits parlamentaris dits independentistes no ho son. No faran l’independència de Catalunya . Sembla que s’ha entés per fí . Ara queda no qualificar-los de tals i fer-los fora del cami cap a l’independència.

D’acord i gràcies pels seus comentaris a Fransesc Rosés , J.M Uribe-Echevarria, Victor Torguet, Oriol Roig, Jordi Sanaüja, Lluís Castillo

Joan Vila
Joan Vila
31.05.2023  ·  09:31

I l’ANC, morta i adormida com està, no hauria de jugar algún paper en tot això?

Rosamaria Pujol
Rosamaria Pujol
31.05.2023  ·  09:43

Què li passa a Oriol Jonqueres ? Què li passa a Pere Aragonès ?? No entenen res o no ho volen entendre ?? Obviament també suspenen en lectura i interpretació de la davallada de vots que han tingut en les passades eleccions municipals. Són incapaços de preguntar-se què estan fent malament ?? El mal que han fet és irreparable i imperdonable. Per ER, que no ERC, la paraula independencia ha desaparescut del seu discurs. Ara , diu Aragonès, hem d’anar units per defensar la democràcia !!, és obvi Sr. Aragonès que tots som democrates, però el que volem es la unitat que ens donarà la força per ser independents !! No s’ equivoqui !! Em pregunto si la militancia d’ER será capaç de fer un toc d’atenció seriós als seus dirigents ??? Si no rectifiquen, possiblement la davallada de vots que han tingut en les municipals, serà un joc de nens comparat amb la davallada que tindran a les properes generals. El daltabaix que han tingut en les eleccions municipals ha estat un avís. No hi ha pitjor cec que qui no hi vol veure.

Berta Carulla
Berta Carulla
31.05.2023  ·  09:44

Benvolgut Vicent, tal com dius, amb la lliçó apresa, no només haurien de rectificar els polítics, també els mitjans de comunicació, Vilaweb inclosa. O si no, penseu com hauria pogut ser si fa cinc anys haguéssiu parlat tan alt i clar com quan dieu que Junqueras s’ho va endur tot en orris.

Però Vicent, si vosaltres, si vós no rectifiqueu, per què penseu que ho faran els polítics?

No, no rectifiqueu: dieu que l’Aragonès s’equivoca, que ER s’equivoca. I No. No s’equivoquen Vicent, i crec que ho saps prou bé. ER, igual que els Comuns que dius que volen només salvar españa, esquerra no s’equivoca sinó que també vol només salvar españa. Perquè s’han fet a si mateixos uns inútils als quals només els queda un bri d’enteniment per a saber que la seva permanència i supervivència només és possible dintre d’españa. I per això lluiten i seguiran lluitant per salvar españa, Vicent. No em diguis que no hi has pensat, en això!

El que s’equivoca és en Turull perpetrant el mateix intent de mentida que llavors. En Turull que hauria d’apartar-se de primera línia perquè és un ostatge amb els interessos enverinats. Prou bonisme! Jordi Turull marxa a casa!

Ahir vaig llegir un altre comentari excepcional, d’en Rubèn Pola, a l’editorial. Diu així:

Vicent Partal no explica perquè no veu fàcil la idea d’una candidatura conjunta independentista. Ja us ho explico jo: perquè l’esquerra independentista (i el VilaWeb, un dels seus òrgans de propaganda) és, primer, d’esquerres, i després, i només després, independentista. Aquest és l'”error”, el greu, tràgic, error que arrossega l’independentisme i que fa els seus 52 percents inoperants al Parlament i la seva incidència menystenible a Madrid. I no des del 2018, sinó des dels temps de les paperers històriques. El compost Junts+ERÇ+CUP és més inestable que un isòtop del plutoni. (Junts+CUP? Està de broma? Això no hi ha minipimer que ho emulsioni.)

Pep Agulló
Pep Agulló
31.05.2023  ·  09:52

ELS MÉS DE 300 (mil) ESPARTANS DE L’ABSTENCIÓ…

En referència a les Termòpiles que es van enfrontar al totpoderós Xerxes, aquesta avantguarda, que fa referència en J. de Jòdar, és una llum al final del túnel sempre que no ho veiem només com un càstig electoral, sinó com el principi d’una organització de la nostra iniciativa enfront del partidisme. No podem tornar aquest cop de puny a les aigües plàcides de la “normalitat” com ho intentarà el junquerisme…

–Passo de rabejar-me en les emocions, que les tinc, els partits són organismes polítics que representen un col·lectiu. Una realitat que difícilment, a curt termini, en podem prescindir. El problema, doncs, és la ideologia i l’estructura feta pel control d’un pocs… Ho dic perquè…

–El problema d’ERC és l’hegemonia ideològica que ha creat, intentant ofegar la independència en el marc constitucional espanyol. I la primera trompada se l’ha endut Junqueras però la ideologia continua corroïnt… Espero que les conviccions d’uns pocs militants prevalguin sobre l’obediència cega al líder i esclati alguna cosa…

–I acabo amb paraules d’en Julià de Jòdar que tant m’identifico perquè planteja futur:

“l’avantguarda dels tres-cents cinquanta mil hauria de ser ampliada, no pas sobre el desencís comportador de desmobilització, sinó sobre la convicció que ens esperen moments en què, ben organitzada, pot ser imprescindible per a defensar el país i, de passada, els que se n’adonin, tardanament, que no hi ha res a fer dins el sistema representatiu a l’espanyola.”

teresa permanyer
teresa permanyer
31.05.2023  ·  09:56

És sorprenent com Aragonès busca l’únic aliat possibe: el de la premsa mediàtica que invoquen la sang. “Tenim el llop a la porta, aviat el tindrem al passadís i després al menjador fins q3ens devorarà” són les paraules d’una coneguda periodista de TV3.
Imaginem-nos algú que està malalt i el metge no li parla de tots els passos, dolorosos potser, per curar-se. No, li diu que anirà pitjor i més pitjor i que es morirà. Sang!
Els mitjans hi jugaran un paper important. Calcem-nos!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
31.05.2023  ·  10:16

Sr. Enric Martínez (30.05.2023 · 22:09), no es pot posar al mateix sac als MHP Carles Puigdemont o Quim Torra, que al patètic Pere Aragonès. Els seus actes (no la seva xerrameca o la de Junqueras) són a les antípodes uns dels altres. En Aragonès ha fet servilisme descarat a espanya mentre feia discursos inflats però buits.

A veure, l’escolanet Aragonès fa el que li mana el seu mentor, el Gran Botifler Oriol Junqueras.

Aquesta unitat d’acció, que no de país, que demana no és més que vendre fum adaptat a la realitat de la ostia que s’ha donat la ER de Junqueras en aquestes municipals. Personalment esperava que fos més forta, però, menjadora a banda, encara queda molt votant que no veu que Junqueras és tòxic, treballa per a espanya.
El discurs d’Aragones no és més que la versió adaptada de les seves “acord de claredat” o “taula de negociació”, que ja no pot emprar, per això ara s’inventa aquesta nova ensarronada per a curtets.

Si Junqueras tingués dignitat i estima per Catalunya, el que hauria de fer és dimitir de la direcció d’ER, i deixar pas a gent que ens retorni ERC. Però no en té ni lo un ni lo un altre.

Jordi Camps
Jordi Camps
31.05.2023  ·  10:17

Sé que el que diré pot semblar absurd però una majoria absoluta de PP i vox al estat espanyol i del psoe a Catalunya, amb tot el que significarà contra la nostra pàtria i la nostra cultura, ha de ser el detonant per tornar a la lluita independentista amb més força que mai i obviament sense els partits que ens han traït fa temps.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
31.05.2023  ·  10:28

David c on estas? ben amagadet oi ,nomes vas sortir del cau per esbroncarme,algun dia es fara justicia

Secundí Mollà
Secundí Mollà
31.05.2023  ·  10:37

Un editorial sense concessions, directe com una línia recta. Per portar-lo a cal del marbre i que l’escrigui en pedra i en majúscules. Amén.

Jaume Palau
Jaume Palau
31.05.2023  ·  10:37

Gràcies Vicent Partal per recordar la ma estesa del President Mas d’aquell 25 de Novembre de 2014. A la setmana següent, com dieu, en Junqueras ho defenestrà tot. Ens va tornar a enganyar quan arrastrat per las circumstàncies va acceptar anar a JuntsxSi, pero ens va enganyar altre vegada, i la seva supèrbia de anar de segon del President Puigdemont va anar creixent. Certament ER te que fer un canvi de lideratge, però amb elements com Tardas o Rufians dins, ho te molt difícil.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
31.05.2023  ·  10:47

Aquesta unitat estretegica crec que ha de sortir del carrer, per tant ens fa falta més que mai una llista cívica per confrontació i per la indepèndencia. La societat civil te la paraula. Una llista em partits o no inclosos

Eugènia Blanch
Eugènia Blanch
31.05.2023  ·  10:55

Molt d’acord amb Sr. Francesc Rosés, subscric tot el seu argument. ERC segur que tornarien a trair-nos

Ferran Moreno
Ferran Moreno
31.05.2023  ·  11:15

Molt bon comentari de Francesc Rosés (22.44).

Tots els partits fan discursos, escenifiquen i actuen pensant que la immensa majoria dels seus potencials votants són uns innocents que s’empassaran qualsevol cosa. Però això no sempre funciona, com s’ha vist en aquesta ocasió. El processisme també té límit i arriba un moment que la gent se’n cansa.

Tot i així, molta gent encara associa i confon la lluita entre JUNTS i ERC pel poder autonòmic amb la independència.

Ara es parla d’anar a Madrid units i de tenir en compte les imminents resolucions de la justícia europea. Molt bé, fem un supòsit de màxims:

Imaginem que anem a Madrid (no pas per temes econòmics) i aconseguim blocar 🙂 la formació del govern espanyol i a més les resolucions europees ens en són molt favorables.

Algú creu que aquí s’aprofitaria el moment per aixecar la suspensió de la DUI? Jo tampoc. No deu estar ni tan sols contemplat.

Llavors, a què juguem?

Tot el que proposen els partits quan parlen de “avançar”, “culminar” 🙂 no és pas per aconseguir la independència sinó per deixar en evidència el partit rival i recuperar votants i poder.

També ens volen ficar al cos la por a l’extrema dreta. Vinga, tots junts a salvar la democràcia espanyola. No podem ser més pagafantes.
Pels nostres interessos és molt perillós el PSOE, pilar fonamental del R78, que el PP i VOX,

Sal·lustià Herrero
Sal·lustià Herrero
31.05.2023  ·  11:48

Ho he llegit i escoltat i no he oit les errades que s’adverteix a sota de l’editorial… S’agraeix la ficció del català del País Valencià perquè així els catalana o parlants del Principat podran familiaritzar-se més amb la dicció valenciana… Sense conèixer-se bé i tenir mitjans de masses en català a tot el domini lingüístic no és pot fer uns Països Catalans prou articulats i consistents… Reciprocitat de tots els mitjans de comunicació en català, altra cosa és ser còmplices de la desvertebració de l’economia, la llengua, la cultura, les infraestructures, l’ecologia i la nació catalana de Països Catalans.

Jordi Bonet
Jordi Bonet
31.05.2023  ·  11:53

Bona editorial, Sr. Partal.
Estic impressionat pels més de cinquanta comentaris fins ara.
No tinc tant coneixement com molts comentaristes però tinc una idea clara des de sempre. La independència de Catalunya.
On està el successor de Jordi Pujol? Aquesta persona que va aconseguir enamorar i unir a gran part de Catalunya, partint del no-res.
Que temps aquells, perquè ens permetia somiar amb una Catalunya poderosa.
Ens falta un lideratge que s’ocupi només de Catalunya i la seva independència. Que ens torni a enamorar. Valent, amb ganes i decisió.
Espanya ha aconseguit dividir-nos. Ho han fet molt bé. D’aquesta manera som molt febles.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
31.05.2023  ·  11:57

No es preocupin que ara el Sr. Trias fara la independència des de la plaça Sant Jaume!!!

Antoni Díaz
Antoni Díaz
31.05.2023  ·  12:40

La representació política té que sortir de nosaltres.
Els partits actuals no ens serveixen, encara que tinguin les butxaques plenes, s’aferren a la cadira perquè no en tenen prou.
Pregunta:
On són ANC, OMNIUM,CONSELL DE LA REPUBLICA…?

Josep Maria Coma
Josep Maria Coma
31.05.2023  ·  13:07

Oblideu-vos d’Esquerra, i cerqueu tant sols algún partit que hi figuri la DUI al seu programa fent-la efectiva només d’entrar al Parlament.

Josep Soler
Josep Soler
31.05.2023  ·  13:13

Un altre article excepcions del nostre director Vicent Partal, pel qual li agraeixo que per fi, s’hagi decidit a dir sense reticències, tal com veu el que està passant davant nostre darrerament.
Es evident que al meu aplaudiment, pel que diu en Vicent, està condicionat pel la coincidència amb el meu, si voleu pobre i elemental, criteri personal.
Bo i sent així, vull afegir que discrepar dels conceptes de com serien millors altres punts de vista, del com es pot arribar amb mes efectivitat a assolir la independència , cal afegir que determinats postulats no es poden explicitar en públic, per determinades condicions que tots ens consta que em d’observar, per no entrar en el conflictes, perfectament tipificats amb lleis que a tots ens condicionen.
Amb tot, dins la dinàmica dels possibles, que tothom em d’observar, crec que el nostre procés , avança inexorablement cap a l’assoliment dels seus objectius, perquè la realitat del temps domina i conflueix en aquest destí que l’ha de fer possible.
Per això les conclusions del que ahir va portar a un cert debat, per unes opinions emeses per en Ramon Peiron (interessants en el seu contexts), si no poden ser clares, tampoc serveixen a clarificar res, en aquestes planes.

Juan Antonio Grau
Juan Antonio Grau
31.05.2023  ·  13:15

ERC. No es d’esquerres. (Colla de biopijos) . Tampoc es Republicana fent joc al Rei. I ja s’ha vist que tampoc es catalana. Quedant clar que no defensa la independència. En definitiva no gaire diferents als comuns. Per això es posiciona així l’Aragonés.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
31.05.2023  ·  13:39

El comentari del Sr. Rosés l’hauriem de penjar tots a la nevera i llegir-lo deu cops al dia fins que ens entri dins el cervell i la consciència.

Sobre ERC, prefereixo que no dimiteixin, que no canviin res, que ho deixin estar. Perqué si canviessin alguna cosa, encara hi hauria gent que tornaria a caure a la trampa. Deixeu-los. Que no es moguin. Que s’autodestrueixin.

En quant a Junts, encara no ho saben però ja estan cremats. Com és possible que el Sr. Turull hagi fet una oferta com la que ha fet? A quin any s’ha quedat penjat?

Vilaweb, si us plau, us ho demanem manta suscriptors des de fa molts mesos: no torneu a parlar de partits independentistes quan us referiu a Junts, ERC i CUP.

Ah! i pareu de qualificar d’extrema dreta el FNC i AC. Pareu, si us plau o acabaré pensant que el virus de l’esquerreta caviar us ha afectat també a vosaltres.

Si el poble s’ha d’escoltar, escolteu. Els periodistes esteu per això, o no?

salvador pallares
salvador pallares
31.05.2023  ·  14:19

I la Sra. A N C que collons fot amb aqueste historie catalane. Mai es mulle el cul, perque no fot une lliste civique encabesade per noms com Josep Costa, Lluis Llac, Ramon Cotarelo. etc. etc.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
31.05.2023  ·  15:10

Em costa de creure que alguna persona ben informada, sabent que Aragonès cerca una Espanya republicana, em digui dia si, dia no que el president de la Generalitat s’equivoca.
Alguns subscriptors han dit avui mateix que és evident un descarat treball per reforçar l’estat espanyol.
Vilaweb, en cinc anys ha anat dient amb arguments discutibles que Espanya s’esfondrava. Cosa falsa.
Més aviat Vilaweb ha de començar a ser realista criticant tots els abusos dels partits independentistes o no.

I és que ara tenim per enemics també els partits catalans. ERC, de manera descarada, Junts de manera subtil ens han mentit I SEGUEIXEN MENTINT.
Vicent: aquest diari serà realment útil quan comenci a fer malfiar els subscriptors de la politiqueig enganyós de tots els partits… com quan citeu Simone Weil.

Aragonès no s’ha equivocat!!

* Una nota dirigida a Josep Blesa: Votar directament VOX? Recordeu com Hitler va arribar al poder pel resultat de les urnes de 1933?

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
31.05.2023  ·  16:03

Francesc Rosés, no cal afegir res més al vostre comentari.
No ens deixem entabanar per tota la colla que ja ens ha traït.
Asun

Carles Benito
Carles Benito
31.05.2023  ·  16:05

En primer lloc deman disculpes perquè els comentaris que vaig a fer són tan sols tangencials a l’article però me semblen previs.

1) Hem viscut, vivim i viurem encara incoherències, coses que no acaben de tenir sentit però que passen.

2) La més transcendent és:
“què coi feim al parlament d’un estat del qual ens vam declarar independents”?

I, en conseqüència:
“què coi feim discutint el sexe del àngels”? Per tal de participar en un merder que no és de la nostra incumbència i en el qual, PER PRINCIPIS, NO HAURÍEM DE VOLER PARTICIPAR.

3) Tot acceptant aquesta primera incongruència, en nom dels que defensen que ens convé de ser-hi i deixant clar que no hi estic d’acord, parlem de com hauríem d’entrar en “això” (per no repetir “merder”).

4) Crec que arribats a aquest punt cal començar per LES NOSTRES ELECCIONS

[que, per cert, ja haurien d’estar convocades de fa estona (i ara amb més motiu – si és que mancava motivació) perquè fa estona que hauríem d’haver forçat, des dels carrers, la dimissió del pitjor president de la Generalitat]

LES NOSTRES ELECCIONS, deia:

Han de ser les de la LLISTA CÍVICA

Impulsada per l’ANC o per qui sigui…

… PERÒ UNA LLISTA ÚNICA DE VERITABLES LLUITADORS PER LA INDEPENDÈNCIA INDEPENDENTS DELS PARTITS

5) Si els partits la volen avalar, benvinguts…

I SI els partits VOLEN PROVAR D’OPOSAR-S’HI AMB LLISTES SEVES QUÈ HO PROVIN!

Si el vot nul, el blanc i l’abstenció de les municipals els sembla poc advertiment, ja s’ho faran…

QUANT A NOSALTRES, LA LLISTA CÍVICA, NO TENIM RES A PERDRE.

Si els partits (sense tenir-hi representació) no s’avenen a avalar-la i presenten les seves llistes i guanyen NOSALTRES SEREM AL MATEIX LLOC ON SOM ARA PERÒ AMB LES COSES CLARES.

6) Ens acostam al final de les meves reflexions…

Si tenim clar que volem una llista cívica única per a les nostres eleccions…

I, malgrat ésser incongruent, volem participar a les parlamentàries imperials…

A aquestes parlamentàries imperials ja s’hi haurien de presentar candidats de la propera llista civica tot garantint la posició independentista.

Seria una incongruència afegida que al parlament imperial hi hagués gent d’altres partits diversos de la llista cívica.

Som conscient que no podem evitar que els partits si presentin però la llista cívica hi ha de ser i hi ha de ser tot iniciant aquest embat front als partits.

FI

Francesc Clarà
Francesc Clarà
31.05.2023  ·  16:32

Bon diagnòstic Jordi Sanahuja. Per entendre aquest senyor cal mirar-s’ho des de la medicina i no des de la política…i desgraciadament no és l’únic cas. Cal un tractament ja.

Roser Caminals
Roser Caminals
31.05.2023  ·  16:43

De bon principi ERC ha privilegiat les aliances amb l’esquerra unionista per sobre de les transversals amb l’independentisme. Continua amb la mordassa del bescanvi de l’alliberament dels presos. Dubto que pugui canviar.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
31.05.2023  ·  17:08

ERC, amb un lideratge enganyós des de fa temps -sense una revolta interna de la seva gent i sustituts- té els dies comptats.

Joan Fontcuberta
Joan Fontcuberta
31.05.2023  ·  17:27

Bona tarda,
De tot el que he llegit, potser m’agrada més l’opció de fer una llista única, cívica, etc.
Però ara he pensat que seria millor convocar eleccions a la Generalitat el mateix dia. Abstenir-se en massa a les espanyoles i votar en massa la llista única aquí… Faríem net de cop. Evidentment, dubto que el president Aragonès faci cas de la meva idea.
Sisplau, ens organitzem? Podem fer una llista sense aquests partits (cívica, però que inclogui també alguns noms que tots volem)? I comencem seriosament?

Jaume Bonet
Jaume Bonet
31.05.2023  ·  18:15

Els elegits per culminar la DUI del 2017(majoria al Parlament) acabin sa feina, aixequin la suspensió de la DUI ja declarada, demanin el reconeixement internacional i facin una proposta de partició d’actius i passius a l’estado (I Com que no ho faran, és urgent la Llista Cívica)

Francesc Font
Francesc Font
31.05.2023  ·  18:40

Francesc Font
A veure senyor Martínez, és evident que un dels presidents que tot l’espanyolerisme unificat defineix com fugat, fugitiu de la justícia espanyola, etcètera, i alguns altres d’aquí també, és el president Puigdemont. La qual cosa expressa un pregon desconeixement de la història. Aquesta està plena de fugitius i d’exiliats de tots els colors polítics i socials. Des de reis que no eren males persones malgrat ser reis, fins reis que eren uns veritables psicòpates. Des de gent plena de bona fe de canvi pacífic fins anarquistes tirabombes. Passant per intel•lectuals que formen part de la base cultural de la humanitat. Aquets també de tots els colors de l’arc polític.
Com a mostra tenim que ha inicis dels segle XX, per Europa pul•lulaven una pila de revolucionaris russos fugint del tsarisme, que després del 1918, van tornar a Rússia, alhora que algunes parts de es van omplir de tzaristes fugitius.
No. Puigdemont, i també Comín, Ponsetí, Puig o Vaytònic, amb tots els defectes i diferències que vulguem, va fer bé en fugir. Sí, fugir. I gràcies a això ha passat que Llarena, aquest jutge que demostra que a Espanya no hi ha cap mena de divisió de poder entre justícia i interessos de estat, s’ha fotut unes bones hòsties a Alemanya, Itàlia, Escòcia i Bèlgica. Així de senzill. Per cert, entre els tancs de la Divisió Nou que van alliberar París, hi havia uns quants tripulats per fugitius espanyols. Quines coses, oi?.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
31.05.2023  ·  18:56

Respecte al PV, tenim la hipotètica oportunitat de consolidar un sobiranisme polític en un partit i una persona de molta talla humana i molt digna per a mí, com ho és en Joan Baldoví. Tanmateix acabe de llegir les veus de sirena vers la coalició amb altres, suposadament d’esquerres però espanyolistes, i m’he quedat tan sorprés que no ho esperava. I tal qual, ho he manifestat en la meua opinió. No m’agradaria canviar el “tenim” expressat d’entrada, en el “teníem”. SUMAR per sumar no és prou ni sempre la millor manera de poder créixer. No és el mateix un bon company de viatge que un amic.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
31.05.2023  ·  20:21

Vicent, no és seriós que ens ”informis” que el 2014 “el Consell Assessor per la Transició Nacional havia fet la millor anàlisi que tindrem mai de com es passa de ser part d’Espanya a ser independents”. Et copio uns fragments de la pàgina 20 de la publicació que es va fer, en forma de Síntesi, del Llibre Blanc de la Transició Nacional:

Diu: “El primer obstacle és que el principi democràtic exigeix, perquè s’apliqui, la definició del subjecte sobirà.” Tot seguit, comenta la contradicció entre els qui ens neguen la qualitat de subjecte sobirà i les reiterades declaracions del nostre Parlament afirmant que sí que ho som. I acaba: “Tanmateix, per reforçar la justificació de per què la consulta es fa ara i no abans (p.e. el 1978), és aconsellable afegir l’argument de la secessió com a últim recurs.”

I al paràgraf següent: “La segona feblesa és de caràcter estratègic. L’aplicació del principi democràtic, especialment si no hi hagués acord amb l’Estat espanyol, crea (o reforça) un precedent internacional important. Com que legitima les separacions sense exigir-ne un esforç de justificació, redueix el cost de secessió i, per tant, augmenta la possibilitat que hi hagi més secessions al món. En un context internacional volàtil, si més no en algunes regions del món, la mera aplicació de la democràcia podria despertar preocupació o hostilitat entre els estat reconeguts.”

El CATN no va dir com es fa la independència. Simplement va posar sobre la taula una sèrie de reflexions sobre possible vies a explorar. Unes reflexions tan serioses com vulguis però estrictament especulatives. Era responsabilitat dels polítics –i del moviment en general– transformar aquestes reflexions en estratègies concretes.

El que sí que sí que va fer el CATN, com pots veure, és advertir-nos molt diàfanament del que et recordava jo en un comentari al teu editorial de dilluns, que no sé si devies llegir (https://www.vilaweb.cat/noticies/una-merescuda-bufetada-als-partits-independentistes/ 19:23). A saber, que aquesta teva remaleïda fe en “el poder de la democràcia” no és munició suficient, ni molt menys!

Com et deia dilluns, des del pensament màgic us heu afartat d’invocar un “poder que tenim de canviar-ho tot”, que s’ha demostrat que era pura fantasia. I en lloc de la resposta intel·ligent de reconèixer que les coses no eren tan senzilles i que si volem avançar ens queda molta estratègia per repensar, heu preferit l’orgull de mantenir que les vostres proclames eren infal·libles. I ¿quina millor manera hi ha de mantenir l’aparença de credibilitat d’aquesta fantasia que atiant la indignació de la gent contra els polítics i els partits per no haver-la fet realitat?

Dubto que els polítics i els partits et puguin exasperar més que a mi. Però m’exaspera molt més que permetem que el PSC certifiqui la fi del procés a les urnes, no només sense fer res per evitar-ho, sinó potenciant-ho com la gran solució.

¿De debò que creus que el canvi d’enfocament que requereix tot plegat es concretarà a base de castigar els partits i de cedir a l’enemic el poc poder real que podem arrabassar-li? ¿I que, per més inri, els el podem arrabassar d’una manera tan senzilla com és sortir a votar massivament pels nostres partits?

¿Que no ho veieu, Vicent, que per corruptes i aprofitats que siguin, els nostres polítics són uns aprenents d’escolanet, no només al costat dels espanyols, sinó dels de tot el món mundial? I no ho dic per allò del mal de molts, sinó per la ràbia que em fa aquesta estúpida sensació que ens hem deixat inculcar que els catalans només serem lliures si abans hem aconseguit destil·lar un país ideal.

Francament, la seqüència d’esdeveniments que suposo que mínimament deus imaginar per conduir-nos a la victòria, ha de ser molt i molt potent perquè creguis que pot triomfar prescindint de l’aval d’un independentisme invencible a les urnes. M’estranya que si hi ha unes armes tan poderoses, ningú no les hagi activat fins ara. ¿Esperàvem que ho fessin els partits? ¿Per deferència?

I si la solució és esperar que alguna mena d’esperit sant ens enviï una casta política incorrupta i miraculosa (llegeixi’s la famosa llista cívica), llavors el pensament màgic ja haurà fet el cim.

Fem que els partits que ja tenim prenguin el màxim poder possible en nom nostre, deixem que s’ocupin de la gestió del dia a dia, i dediquem les nostres energies a agafar el toro per les banyes (mai tan ben dit), elaborant estratègies basades en l’obtenció d’una successió de fites realistes que ens vagin acostant a l’objectiu final.

Acabo: beneïda sigui, si arriba, l’arribada del PP a Espanya, que ens protegirà de la “claredat” del referèndum pacificador que ens estaven coent entre l’Iceta, ERC i la Barrios. Això sí que hauria estat una patacada difícil de superar, sobretot després que els abstencionistes li haguéssiu facilitat al PSC de justificar-lo amb vot escrutat. Estic segur que per a les estratègies no-violentes, però al mateix temps no-màgiques, una Espanya governada per la dreta és un camp de batalla molt més favorable als nostres interessos.

Salut i República!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
31.05.2023  ·  20:25

Llista única amb totes les cares noves i un únic punt al programa: independència. Ni una coma més.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
31.05.2023  ·  21:16

No es parla -ni s’escriu- prou, em sembla, de l’existència de ‘una espècie de màfia que s’ha anat consolidant com a classe social, institucional i econòmica que va acaparant i pervertint el control de la ideología, de les funcions i prostituïnt els objectius i interessos d’estructures democràtiques teòricament destinades a representar i gestionar la voluntat col.lectiva dels ciutadans.
Cada vegada més aquesta casta segrestadora i suplantadora de la voluntat popular i teòricament encarregada i responsable de la salut material i cultural de la població, es va enrocant en els seus propis interessos fins a arrivar a situacions i moments crítics, com ara està passant amb ER, amb Ciudadanos i amb menys virulència a d’altres partits.
La consistència i qualitat de les institucions democràtiques es veuen fortament afectades per la implantació cada vegada més evident d’aquesta perversió, que degrada la qualitat, l’eficàcia i l’acceptació dels servidors públics i redueix la possibilitat de disposar de nova gent sana.
El futur de la independència de Catalunya depèn en gran part de l’actuació de les institucions polítiques transversals. POCA FIABILITAT OFEREIXEN ELS PARTITS POLITICS. Hauría de ser fonamental la confecció d’una llista cívica electoral, de la identitat o compatibilitat d’objectius, de l’encert i la credibilitat de les campanyes electorals i de que comportaments egocèntrics i exclussivistes com els d’ ER no siguin tolerats per uns votants amb les idées més clares, més ben informats i menys engatussats.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
31.05.2023  ·  23:45

Magnífic analisi el del Sr. Jordi Sanahuja… i totalment d’acord! I ei, bona gent d’Esquerra.que segur que n’hi ha molts- o defenestreu al Psicopata o acabareu tots cagant a la via!! I em sabria greu, perque encara que no us voti ,si que conec gent del meu poble d’Esquerra que son molt vàlids. Espavileu!!!

enric llopis
enric llopis
01.06.2023  ·  01:45

L’Aragonès és la titella del Junqueras. Una persona sense carisma ni personalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any