El TGUE retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí i obre la porta a noves euroordres

VilaWeb
Redacció
05.07.2023 - 09:40
Actualització: 05.07.2023 - 12:17

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha desestimat el recurs de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra el suplicatori que va aprovar el Parlament Europeu, de manera que perden la immunitat que fins ara tenien garantida per unes mesures cautelars. La decisió l’ha anunciada el tribunal a Luxemburg. Cal recordar que el TGUE és la primera instància judicial i els eurodiputats exiliats encara poden presentar un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

El TGUE diu que desestima tots els motius formulats pels tres diputats, “en particular les seves al·legacions segons les quals el Parlament Europeu va incórrer en error quan va concloure que el procés judicial contra ells s’havia incoat amb la intenció de fer mal a la seva activitat com a diputats”. Diu el TGUE que no correspon a l’eurocambra d’examinar la legalitat dels actes judicials espanyols.

A més, desestima que hi hagués manca d’imparcialitat del president de la Comissió d’Afers Jurídics, l’espanyol de Ciutadans Adrián Vázquez, ni del ponent, el búlgar neonazi Ànguel Djambazki, per més que formi part del mateix grup parlamentari que Vox, que és part en el procés judicial. Diu el TGUE que no es pot pretendre neutralitat d’un eurodiputat, sinó que la seva funció se circumscriu en una dinàmica de treball d’una comissió parlamentària. Així mateix, assegura que el ponent dels tres suplicatoris “va ser designat per la Comissió d’Afers Jurídics d’acord amb el torn en igualtat de condicions amb la resta de grups polítics”.

Aquesta decisió del TGUE obre la porta de bat a bat a l’enviament de noves euroordres pel jutge Pablo Llarena. Perquè la immunitat cautelar que tenien fins ara s’anul·la automàticament i caldrà demanar unes noves mesures cautelars al TJUE que acompanyin el recurs contra aquesta sentència. Les cautelars poden trigar mesos a arribar, en cas que el TJUE les torni a concedir. Mentrestant, perden la immunitat que tenien fins avui.

Petició d’empara de la immunitat

Quant a la petició frustrada d’empara de la immunitat, el TGUE assegura que “no és un acte susceptible de recurs” perquè no se’n deriven efectes jurídics obligatoris: “El parlament no pot adoptar decisions d’empara de la immunitat que tinguin efectes jurídics vinculants per a les autoritats judicials espanyoles, ni sobre la base de la competència exclusiva que té per a suspendre aquesta immunitat, ni sobre la base del dret nacional al qual remet el dret de la UE”.

Recurs al TJUE

Tant Puigdemont com el seu advocat, Gonzalo Boye, han reaccionat de seguida a la sentència del TGUE i han anunciat que presentaran un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la segona i última instància de Luxemburg. Aquest tribunal ha estat més favorable als exiliats, tenint en compte la sentència sobre les euroordres i la resolució que va garantir cautelarment la immunitat dels eurodiputats després del suplicatori.

A partir d’ara, els eurodiputats tenen dos mesos per a presentar els recursos i, més endavant, el TJUE tindrà un termini de sis mesos per a pronunciar-s’hi, de manera que la sentència final sobre el suplicatori i la immunitat es dictarà una volta s’hagi acabat la legislatura actual (les eleccions europees vinents són a començament de juny de l’any vinent).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any