Comença el SAGA 2023, el saló de referència dels videojocs en català

  • El saló del videojoc en català amplia la durada i duplica l'espai en aquest segon certamen

VilaWeb
Redacció
30.11.2023 - 21:40
Actualització: 01.12.2023 - 09:25

Avui comença el SAGA, el saló del videojoc que organitza la Plataforma per la Llengua per segon any. Després de l’èxit de l’any passat, l’objectiu d’enguany és consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català. Per això, amplia la durada a tres dies (l’1, el 2 i el 3 de desembre) i duplica l’espai a la Farga de l’Hospitalet, amb set mil metres quadrats i setanta-cinc expositors. A més, l’organització s’ha marcat com a fita superar amb escreix els 3.500 assistents de l’any passat i vol arribar als 5.000.

El SAGA 2023 reivindicarà la inclusió del català a la interfície de les principals videoconsoles de Nintendo, Xbox i PlayStation, tot fent promoció de la petició que la Plataforma per la Llengua ha començat a la web Canvia.cat. A més, reforçarà la connexió entre els videojocs i l’educació, amb tallers i ofertes de formació. En aquest sentit, s’hi faran xerrades sobre l’ús conscient i saludable dels videojocs, autodefensa contra violències masclistes digitals, doblatge de videojocs o com millorar l’accessibilitat visual i cognitiva. Un altre dels plats forts seran les sessions de mentoria per a dones, novetat vinculada a la promoció d’un gaming inclusiu.

Com l’any passat, al saló es lliuraran els premis SAGA, organitzats per la Plataforma per la Llengua, Gaming.cat i la revista especialitzada Lúdica, que s’atorguen als millors videojocs editats en català. L’acte serà presentat pels comunicadors Marc Lesan i Ofèlia Carbonell. Enguany, s’hi incorpora una nova categoria, el premi al videojoc en català amb més impacte social, que distingirà la inclusió i la representació de la diversitat i també l’ús de tecnologies pioneres per a l’accessibilitat. A més, es lliuraran els guardons al millor videojoc en català de l’any, el premi del públic al videojoc en català i es reconeixeran les millors propostes en les categories de narrativa, art visual, disseny de so i jugabilitat.

També s’hi lliurarà el premi al millor creador de contingut de videojocs en català, concedit per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, i s’hi farà un concurs de disfresses.

Les entrades poden comprar-se in situ o bé a la web del SAGA, al preu de 7 euros un dia; 15 euros tots tres dies; i 40 euros si inclou l’accés a la LAN Party. Els socis de la Plataforma per la Llengua i els usuaris del Carnet Jove tenen l’entrada a preu reduït, i els socis de l’SX3 i els participants dels concursos hi tenen accés de franc.

Nous espais

El saló creix i incorpora quatre espais nous. En primer lloc, l’espai Creadors, on els visitants podran fer directes propis per internet amb la mentoria de Creadors TV, l’associació de creadors de contingut a internet en català.

Un altre dels nous reclams serà l’espai Pòdcasting, pensat per enregistrar-hi pòdcasts. Amb aquesta novetat, el saló vol potenciar la creació de contingut audiovisual en català relacionat amb els videojocs. També s’hi inaugurarà una zona Retrogaming, on els visitants podran jugar a consoles i jocs clàssics. Finalment, el quart espai nou es dedicarà al món de l’empresa del videojoc, amb l’objectiu de crear una xarxa entre productors i consumidors de jocs en català.

Competicions d’esports electrònics

Més enllà de les novetats, el punt central de saló continuarà essent l’escenari SAGA, on es disputaran les competicions d’esports electrònics organitzades per Gamesports Electrònics.

Concretament, es farà una Copa de les Estrelles entre els vuit millors equips de la competició LlOP de la League of Legends (LOL), que és la competició oficial de videojocs que s’emet en català a Twitch. A més, també s’hi jugaran dos partits d’exhibició entre l’equip de la LOL del Futbol Club Barcelona i els dos finalistes de la Copa de les Estrelles.

Enguany, els equips que hi participaran seran Gaming Barcelona, Next Level Martorell, LAL Pink Girona, SL Titans Reus, Egoats Gavà, EDG Girona, Dream Makers Lleida, Dragons Gaming Barcelona, Família Iogurt Girona i Titans Lore Tarragona. Tots els partits s’emetran en directe pel canal de Twitch de Gamesports Electrònics i també pel de YouTube de la Plataforma per la Llengua.

Presentació del joc de mòbil “Top Troops”

L’estudi barceloní Social Point presentarà la seva creació “Top Troops”, un projecte ambiciós pensat per a telèfons mòbils en què ha col·laborat GameBCN, un programa público-privat que s’encarrega d’assessorar i contribuir al desenvolupament de videojocs a Catalunya.

És una fusió entre el joc de rol i d’estratègia que permet de jugar-hi tant individualment com entre amics. De fet, incorpora set modalitats diferents. Es desenvolupa en un món de fantasia i l’objectiu principal és crear un exèrcit i entrenar-lo per disputar batalles. L’ha desenvolupat un equip de cinquanta persones establert a Barcelona i ha tingut un pressupost de desenes de milions d’euros.

També creix la LAN Party

La LAN Party organitzada dins el recinte també augmentarà la capacitat i la durada. Aquest espai permetrà als visitants de portar el seu ordinador o la videoconsola i connectar-se a una xarxa local per jugar fins a cinquanta-cinc hores seguides.

També serà un punt de trobada entre afeccionats als videojocs catalanoparlants que podran participar en una gran varietat de torneigs i activitats, com ara la competició de Minecraft Extrem que organitzarà Extremecat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any