Report diari sobre el coronavirus: els governs adverteixen que podrien canviar les restriccions per Nadal si augmenten els contagis

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
09.12.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El pont de la Puríssima ha deixat imatges preocupants als eixos comercials de les ciutats del país, plens a vessar per les compres de Nadal. Aquestes darreres hores, els governs s’han mostrat preocupats i, si bé consideren que les mesures acordades per a les festes són proporcionals, ara no descarten de fer algun canvi si les dades epidemiològiques dels dies vinents reflecteixen un augment generalitzat dels contagis.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit que el govern actuarà immediatament si empitjoren els indicadors sanitaris. I al Principat, el subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha dit que caldria reflexionar sobre les mesures i que analitzaria l’obertura dels centres comercials per a rebaixar la presència de gent a les botigues dels eixos comercials. A les Illes, la presidenta Francina Armengol ha avançat el confinament nocturn a les 22.00 a Mallorca per l’augment de la incidència acumulada aquests darrers dies. A més, Lloseta, Sóller i Muro hauran de tancar els interiors de bars i restaurants.

Pel que fa al brot a la residència de Tremp, que de moment ha deixat quaranta-dos morts, la fiscalia ha obert una investigació sobre el compliment dels protocols. Cap família ni usuari no ha denunciat els fets.

En l’àmbit internacional, el Regne Unit ha demanat a les persones amb al·lèrgies que s’abstinguin de vaccinar-se amb el vaccí de Pfizer, atès que dos sanitaris van presentar-hi reaccions al·lèrgiques. Avui el Canadà ha aprovat el vaccí de Pfizer/BioNTech, i demà és previst que rebi el vist-i-plau dels Estats Units. A Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha demanat als ciutadans que compleixin les mesures sanitàries en un discurs colpidor.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 465.575 casos, 19.365 morts i hi ha 673 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 68.933.047 confirmats i 1.570.246 morts. Del total de casos, 47.783.270 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 15.650.738 casos i 294.411 morts;
–L’Índia, amb 9.762.245 i 141.735 morts;
–El Brasil, amb 6.682.652 casos i 178.295 morts;
–Rússia, amb 2.541.199 casos i 44.718 morts;
–L’estat francès, amb 2.309.621 casos i 56.352 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.725.473 casos i 47.019 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “L’altra cara de l’ajut als autònoms”

D’ençà de divendres, totes les patronals i els sindicats han destacat molt positivament la promesa feta per la Generalitat de repartir 2.000 euros als autònoms que complien unes determinades condicions i que ho van demanar entre els dies 30 de novembre i 7 de desembre. La idea era esborrar la nefasta impressió que havia deixat la pretesa subhasta del dia 10 de novembre, en què els 10.000 primers autònoms que es van poder inscriure es van endur 2.000 euros cadascun. Els altres en van sortir molt dolguts, en un episodi que tardarem molt temps a oblidar perquè es va jugar amb l’esperança de milers de persones que ho passen molt malament. Bé, el cas és que, llegint les notes de les patronals, sembla que l’episodi s’ha arreglat, amb el pagament als 116.000 inscrits que complien les normes prèvies. Per tant, finalment s’han beneficiat de l’ajut de 2.000 euros uns 126.000 autònoms, que és si fa no fa una quarta part dels que hi ha a Catalunya.

Les patronals coincideixen a demanar pràcticament la mateixa cosa, que és que aquests ajuts s’abonin de manera imminent, atesa la gravetat de la situació d’aquest col·lectiu, agreujada per totes les restriccions de l’activitat econòmica. Així mateix, reclamen que es facin efectius nous ajuts per als autònoms mentre subsisteixin els efectes de la crisi derivada de la covid-19, a més de les limitacions al desenvolupament de l’activitat empresarial. També mantenen la demanda al govern que fixi uns criteris homogenis d’ajuts i suport a la reactivació econòmica del teixit productiu. I, finalment, demanen que la Generalitat insti el govern espanyol a declarar-los exempts de tributació.

Dit això, a mi hi ha dos aspectes que m’han impressionat i dels quals potser no s’ha parlat gaire, perquè la cosa important era que la gent pogués tenir aquests 2.000 euros. El primer és el sobtat canvi registrat en la dotació pressupostària entre el 10 de novembre i vint dies després. I el segon, haver palpat la realitat de la situació de molts autònoms, que no sempre es fa palesa d’una manera tan clara en les múltiples enquestes que es fan.

Anem pel primer. Després de la barbaritat de la subhasta fallida del dia 10, recordo molt bé que em van sorprendre les paraules de la consellera Meritxell Budó, quan va sortir a demanar disculpes. ‘Com a govern lamentem que no hagi anat [l’ajut] com havia d’haver anat. El problema real és que no tenim prou diners per a fer front a això que la gent necessita. És una realitat del nostre país… ‘ Aquesta frase, el ‘no tenim diners’, era un intent d’explicar que només s’haguessin dedicat a aquest problema 20 milions d’euros. Però ve’t aquí que vint dies després, la mateixa Generalitat està en disposició d’oferir 2.000 euros a 116.000 autònoms (no sabien quants serien, i haurien pogut ser més), cosa que vol dir que el cost serà de 232 milions d’euros. D’on han sortit aquests diners si no n’hi havia?

L’explicació que va donar divendres el vice-president en funcions de president, senyor Aragonès, sobre aquest canvi sobtat, a mi, personalment, no em va convèncer. ‘Aquesta partida –va dir– és una mesura de cobertura que ha ampliat els fons de la partida d’emergència, gràcies a la suspensió de l’objectiu de dèficit per part de la UE, a la gestió òptima de la tresoreria i a la part dels fons de cohesió que Catalunya espera rebre.’ Diferenciar la partida d’emergència i la de cobertura no em quadra gaire; la gestió òptima se suposava també el 10 de novembre; i quant al fons de cohesió, suposo que ja se sabia. Tot plegat em sembla cercar una explicació –justificació– d’una actuació que difícilment en té. Si hi havia diners, calia utilitzar-los ja el 20 de novembre, suposant que la prioritat fos salvar el teixit empresarial del país. Per això em resta el dubte de les paraules de la consellera Budó, el ‘no tenim diners’.

El segon aspecte em sembla la visualització més palpable del drama de milers de persones. A la conferència de premsa esmentada, el senyor Aragonès va exposar, entre més coses, que el 100% dels autònoms sol·licitants que complien els requisits rebria els ajuts sense necessitat de fer cap més gestió que la sol·licitud ja registrada. Que el 80% dels autònoms que rebran els ajuts és del sector serveis. I que el 59% dels autònoms que rebran l’ajut hauria tingut ingressos menors a 5.000 euros durant els tres primers trimestres de l’any; el 27% hauria tingut ingressos entre 5.000 euros i 10.000; i el 13%, ingressos entre 10.000 euros i 13.000.

I aquí aturo la cinta. Diu que el 59% dels autònoms han viscut tres trimestres amb 555 euros el mes? Que el 27% ha viscut amb uns mil euros el mes? I que durant aquest temps han hagut de pagar tot de despeses, a banda les necessitats vitals? Això no és cap enquesta, són dades reals. Potser ajuda a explicar les cues als menjadors socials, on cada vegada hi ha més gent que hi va per primera vegada. Em faig creus que no es pugui ajudar una gent que vol treballar i no pot fer-ho o no li ho deixen fer. Que hagi de passar amb una misèria cada mes, sense comptar els efectes psicològics negatius que tot plegat pugui deixar en els qui han hagut de suportar la situació. I sap més greu, si és possible, quan penses que d’aquest país que a l’hora de la veritat no té diners per a ajudar la seva gent, en surten cada any uns quants milers de milions que ja no tornen. Però d’això sembla que ningú no en vol parlar gaire ara. Potser és que ‘no toca’.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: ARN: la molècula de moda contra la covid té una història de 3.800 milions d’anys
–CNN: Els països rics han comprat prou dosis de vaccins per a immunitzar tres vegades la seva població (en anglès)
–Infobae: Els catorze punts clau del vaccí de Pfizer i BioNTech que analitzarà la FDA per aprovar-lo als EUA (en castellà)
–The Straits Times: Cinc passos per a una distribució segura i eficaç del vaccí contra la covid-19 (en anglès)
–Le Monde: La Xina fa la prova de la covid a més de 250.000 persones en un dia arran de l’aparició d’un nou brot (en francès)
–The Economist: La pandèmia podria donar pas a una era de ràpid creixement de la productivitat (en anglès)
–New York Times: Expliquem per què les persones vaccinades encara han de portar màscara (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern avança a les 22.00 el confinament nocturn a Mallorca
El Regne Unit avisa que qui tingui reaccions al·lèrgiques “importants” no ha de rebre el vaccí de Pfizer
Protecció Civil proposa una reflexió sobre Nadal si augmenten els contagis arran del pont
Puig adverteix que el govern actuarà immediatament si hi ha un rebrot malgrat les restriccions vigents
La fiscalia investiga si es van complir els protocols en el brot del coronavirus a la residència de Tremp
[VÍDEO] Merkel implora als ciutadans alemanys que segueixin les restriccions en un discurs sentit
El Consell autoritza la reobertura dels locals d’oci nocturn en horari diürn
Més de 2.700 persones confinades en un creuer a Singapur per un cas de covid-19
Investigadors de la UPC alerten de l’asimetria de contagis dins de Catalunya
Port Aventura tampoc no obrirà per Nadal i dóna per acabada la temporada


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any