Referèndum olímpic: i la claredat on és?

  • “La proposta de fer dos referèndums amb preguntes diferents i conseqüències diferents sembla un autèntic despropòsit”

Vicent Partal
04.04.2022 - 20:37
Actualització: 04.04.2022 - 22:37
VilaWeb
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, signant la convocatòria dels referèndums

De referèndums, en aquest país, en sabem. Durant anys, hem discutit per activa i per passiva com hauria de ser el referèndum d’autodeterminació. Vam fer una consulta no vinculant complicadíssima i amb una pregunta doble insòlita el 9-N i després una llei rotunda i un referèndum clar el Primer d’Octubre. I qui més qui menys, vull dir sobretot entre els polítics i els periodistes, ha llegit alguna vegada les famoses recomanacions de la Comissió Venècia del Consell d’Europa o ha debatut sobre el significat històric de la llei de transparència canadenca i la resposta que va donar al Quebec, en ocasió del seu referèndum d’independència. I al final de tot plegat, les conclusions eren –no sé si ho són encara– força compartides: un referèndum ha de ser un procés senzill i clar, sense subterfugis i on es puga identificar molt clarament què passarà després del vot i com s’aplicarà el resultat. Però heus ací que ara que ens en deixen fer un sense enviar-nos la tropa a pegar-nos, resulta que ho incomplim tot.

Efectivament, ahir el govern autonòmic català va anunciar un referèndum sobre si es volen els Jocs Olímpics d’Hivern o no. I la modalitat de la consulta proposada fa punts per entrar en l’Olimp, però en el de la confusió. No serà un referèndum sinó que en seran dos. Ben original. En dos territoris diferents. En el primer territori, els vots es comptaran tots en bloc, sense tenir en compte les comarques ni, ai!, tan sols l’especificitat reivindicada per tothom de la Vall d’Aran. I serà vinculant, políticament. Diuen. En canvi, en el segon referèndum sí que es comptaran els vots per comarques, i si alguna vota que no, aleshores aquesta comarca es despenjarà, opció que, curiosament, no tenen les que voten en el primer bloc.

A sobre, es votarà el diumenge 24 de juliol, com si el govern tingués interès que hi votàs tan poca gent com fos possible, no es permetrà el vot electrònic i ni tan sols el tradicional vot per correu, i es votarà el dia abans, m’ha semblat entendre, del dia que farà trenta anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. De manera que ja podeu esperar una sobredosi d’olimpisme nostàlgic i acrític en la majoria dels mitjans, que sens dubte serà hàbilment utilitzada a favor del sí –en una clara violació d’un altre dels punts de la Comissió Venècia.

Ah, sí! De manera sorprenent, Barcelona no hi votarà, perquè diuen que l’hoquei gel és molt poca cosa i que no cal fer una consulta tan sols per això, tot i que en realitat és molta més cosa que no el que acabaria passant, esportivament parlant, a les comarques del segon bloc. És a dir, que el raonament segons el qual aquestes comarques voten malgrat no tenir competicions esportives i Barcelona, que sí que en té, no vota és un autèntic misteri persa. Ah! I juraria que he sentit que la cerimònia d’obertura o de final, amb permís del president de l’Aragó i la monarquia espanyola, la farien a Barcelona.

El despropòsit, doncs, és excepcional. Entre més raonaments, perquè en aquestes condicions, el resultat, siga quin siga, no serà nítid i s’haurà d’interpretar. I això és el pitjor que pot passar en un referèndum. Imaginem, per exemple, que la Vall d’Aran vota a favor dels jocs però el Pallars Jussà hi vota en contra. I que el mateix dia i en la mateixa consulta, més o menys, el Berguedà hi vota a favor i el Ripollès, en contra. No voldria ser en el lloc de qui haja d’explicar que els ciutadans del Pallars Jussà s’hauran d’aguantar i els del Ripollès, no. El despropòsit també és significatiu políticament, amb el govern decantat clarament per aquella consigna cínica segons la qual el punt important en un referèndum no és escoltar la veu de la gent sinó guanyar-lo. Com siga.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
04.04.2022  ·  22:00

Quin despropòsit…! Semblant a la pregunta que va fer el Duran Lleida a l’extinta UDC

Ramon Ausió
Ramon Ausió
04.04.2022  ·  22:09

Ramon Ausió
Tot dissenyat al mode d’un referèndum totalment interpretable i manipulable, és bén cert el que dius, la claredat brilla per la seva absència, però al cap i a la fi, això és el que es preten, organitzar uns jocs i la copa Amèrica de vela, qualsevol cosa per a disoldre el procès és bona i amb la benedicció de Madrid, tot forma part d’un pla orquestat conjuntament per tornar a l’autonomisme. Només espero que la gent que tingui dret a vot no caigui a l’anganyifa i encara que molt difícil, fer que aquest pla també els surti malament.

Núria Coma
Núria Coma
04.04.2022  ·  22:10

Si no fos veritat, faria molt riure

ANSELM Bodoque
ANSELM Bodoque
04.04.2022  ·  22:17

A voltes, fa la impressió que d’aquest govern (i de molts altres) no es pot esperar més que confusió i formes de no parlar a la població com persones adultes.

Josep Usó
Josep Usó
04.04.2022  ·  22:17

Acabaran arrossegats barranc avall. I s’ho hauran guanyat a pols. D’altra banda, els presumptes jocs olímpics no es faran. Al temps.

Josep Almar
Josep Almar
04.04.2022  ·  22:22

Es el caos buscat per manipular, si convé, els resultats perquè la decisió, ja està presa. Ens prenen per imbècils ! Quin govern x D

Matilde Font
Matilde Font
04.04.2022  ·  22:22

Tot junt és un despropòsit increïble!
I una manipulació fragant de la “suposada consulta” per saber què en pensen la gent. Déumeusenyor!

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
04.04.2022  ·  22:28

Jo tambe crec que’ls jocs olímpics no es faran.

Joan Benet
Joan Benet
04.04.2022  ·  22:32

Aquest govern és una desgràcia…

senen mases
senen mases
04.04.2022  ·  22:44

Ens prenen per cretins i ignorants. Quina pena que em fan.

Jaume Riu
Jaume Riu
04.04.2022  ·  23:01

OBEIR I PROU
Em fa l’efecte que els polítics del govern de la Generalitat autonòmica sempre intervinguda, definitivament ens prenen per humans residuals que només hem d’obeir, com fan ells. Obeir i prou.
El dictador Franco ens tractava igual.

Quim Calvo
Quim Calvo
04.04.2022  ·  23:03

No volen que la ciutadania de Bacelona opini? Doncs a opinar. Caldria realitzar un referèndum a Barcelona, organitzat per la ciutadania i entitats, amb votació també electrònica, amb garanties i transparència.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
04.04.2022  ·  23:05

La darrera frase ho resumeix perfectament. Aquesta proposta lamentable va nèixer a un despatx del govern amb la pregunta: “Com ho fem per guanyar el referèndum, com sigui?”

Ahir molta gent encara es resistia a no votar o votar en blanc si no hi havia una llista unitària independentista. Jo sempre havia defensat votar. Fins ara. Aquest govern indecent ha de plegar. Aquests partits són invotables. Mantenir el govern d’una gestoria autonòmica que només gestiona les patates calentes i no pot prendre cap decisió estratègica no té cap utilitat.

joan guinarda
joan guinarda
04.04.2022  ·  23:10

Jo crec que tot això dels multi-referèndums és per tenir-nos entretinguts, perquè no anem al fons de la qüestió i ens preguntem d’una punyetera vegada: a què venen aquests jocs per d’aquí vuit anys?? Perquè tant secretisme amb els informes -pagats per tots nosaltres- de viabilitat, econòmics, ambientals?
Qui s’emportarà els beneficis de pactar, jugar, compartir uns jocs amb una Espanya que ens reprimeix i un Aragó que en odia?

Potser és més aclaridora la informació d’Octuvre.cat (Albano Dante) que la dels mitjans tradicionals:
https://www.youtube.com/watch?v=_frGCC2tTGc&ab_channel=OCTUVRE

Llorenç Planes
Llorenç Planes
04.04.2022  ·  23:16

Completament d’acord amb l’argumentació de’n Vicent .
Amb tot, siguem precisos, l’estació de La Molina és cerdana, berguedana i ripollesa. Així ho diuen fins i tot, alguns dels cartells promocionals que hi ha a l’estació mateix i és ben cert: Bagà i Toses hi tenen part del seu terme tant a la mateixa àrea esquiable i de serveis ( Tosa i Albaus…), com -sobretot- els accessos.

Caldria incloure, almenys, aquestes dues comarques al primer grup d’aquest extrany invent de doble consulta.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
04.04.2022  ·  23:16

La claredat no els interessa perquè per sobre de tot volen fer els Jocs Olímpics espanyols i l’aeroport de l’IBEX.
¿Encara pensa algú que estan al servei del Poble i de Catalunya?

Cada dia tots ells demostren que no els interessa fer una Catalunya (de Salses a Guardamar) ni més rica ni més plena NI LLIURE.
La riquesa de les seves butxaques passa i passarà sempre al davant.

¿Com podeu esperar res de bo d’uns polítics que no havien preparat absolutament res abans del Primer d’Octubre?

Clara Ponsatí ho explica meridianament bé al seu llibre ‘Tots i ningú’.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
04.04.2022  ·  23:19

Tinc l’esperança que el “No” sigui tan rotund que no s’atreveixin a seguir endavant. I que si segueixen endavant, el COI es decanti per qualsevol altra candidatura. Aquests Jocs Olímpics són una barbaritat i només hi són per a anar contra Catalunya.

Albert Pérez
Albert Pérez
04.04.2022  ·  23:30

DEl (MHP) Aragonès (i sento posar el tractament en parèntesi perquè dubto que el mereixi i la història el jutjarà..) no tinc res més a dir que el que acabo de dir. D’ERC em pregunto: hi ha algun cap pensant no suicida en aquest partit?

Alfons Nadal
Alfons Nadal
04.04.2022  ·  23:37

Són tots el del govern una colla de gamarusos. Ells ja s’ho trobaran, però s’en sortiran; nosaltres ens hi trobarem però no ens en sortirem.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
04.04.2022  ·  23:38

És tan ridícul tot que faria riure, si no fos que ens afectarà tant i tan directament.

Quanta por tenen els polítics del seu poble!!!

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
04.04.2022  ·  23:46

Tot açò que ens està passant al Principat (Jocs d’Hivern, America’s Cup com a segons de la tómbola, atacs al català directes, etc.) i al País Valencià (atacs al català amb la votació a Alacant contra el valencià, l’America’s CUp que la batlia i Generalitat deixen passar malgrat haver estat oferta en 1ª instància, atacs a membres del Consell, l’ampliació del Port de VLC, etc.) que són incentivats amb diners públics des de Màtrix per tal de crear disensions i divisions entre la nostra societat, la tria de la planta de les bateries per part de Volkswagen, etc.) semblen fetes amb disseny intel·ligent, mentre comanden des dels soterranis de les clavegueres i fan moure els titelles del gobierno colonial.

Demane que anem enderrocant governs i consells per a que no ens facen de corretges de transmissió de llurs amos de Màtrix.

Si els cardem ací, allà no els resta “peonatge” que els faça de mitjancers.

Sense pors, que si vénen els VOX, pp, psoE, Posemos, etc., ja els tombarem també.

Si hem estat capaços a sobreviure 23 anys de pujolisme anestesiant i pepesoeïsme balenziano i illenc, què no podrem resistir o, fins i tot, doblegar com Zelesnski i els ucraïnesos estan fent amb Putin i llurs màfies?

Tots plegats fem una miqueta de peneta quan el “regalets” com les bateries ens estovem en clau española…perquè llegint Las Colonies de Màtrix, fan anàlisis com fan Ramon Tremosa, Joan Canadell, etc…que els molesta que vagen a parar a una altra banda de la seua nació, que no és, precisament, española.

Aquests, que se les donen de nacionalistes i independentistes, en el fons, pensen, actuen i se’n queixen com si foren la Guardia Sibil Aspañola.

Els encisa estar assegudets a la falda d’españa.

Podent ser la vuitena potència econòmica d’Europa som encara taaan provincians i provincials que ens posa a cent anar a refregar-nos amb els dirigents del règim colonial, com si ens calguera el caliu d’algú altri.

Josep Blesa (València)

Joan Pigem
Joan Pigem
04.04.2022  ·  23:46

I de passada podran votar els qui tot i viure a la metròpoli estan empadronats allà pels avantatges fiscals de tenir-hi segona residència, tot i tenir una relació gens real amb el país. Només pensant que els facin més curt el trajecte i no se’ls enfanguin gaire les rodes del tot-terreny…

Jordi Torruella
Jordi Torruella
04.04.2022  ·  23:53

Els autonomistes han imposat les seves regles de joc. Trenquem-les.
Parlem dels mateixos que van incomplir les regles del joc de l’1O, no?
Parlem dels mateixos que han anat incomplint els resultats electorals que han donat la victòria als independentistes però que han aplicat més autonomisme que mai, no?
Algú encara es creu que respectarien les regles del joc en cas de guanyar el no?
Jo sols hi veig una sortida. Rebentar el referèndum.

Oriol Roig
Oriol Roig
05.04.2022  ·  00:10

D’entrada, no vull els jocs, però reconec que es podrien aprofitar per fer país. Vull dir, fer uns jocs catalans, no espanyols. Demanar tant al sud, com al mig, com al nord dels Pirineus si els volen fer. No a Espanya o França, sinó a la gent dels Pirineus catalans. I si el Principat, Andorra i Catalunya Nord els vol, aleshores es fan. Seus a Andorra, Perpinyà, Puigcerdà, Vielha… Llengua oficial dels jocs, l’oficial d’Andorra i la comú del Pirineu.

Carles Benito
Carles Benito
05.04.2022  ·  00:17

És INADMISSIBLE!

I no és rauxa, és seny:
en un esdeveniment com aquest, també per la gran inversió que implica , però PRINCIPALMENT per allò que escenifica de rendició a l’imperi, HAURIEN DE VOTAR TOTS ELS CIUTADANS DE CATALUNYA.

És urgent una candidatura unitària d’independentistes independents i forçar (de manera no violenta -no en mancaria d’altra) la dimissió d’aquest govern contrari als electors.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
05.04.2022  ·  00:24

El Govern de la Generalitat va entrant en el pendent critic a partir del que ja no es pot frenar, i per tant va encarat a l’abisme directament de manera cada cop més clara. El mateix que li ha passat a España, i per les mateixes causes i raons; es crea un relat fals que no s’adiu per a res amb la realitat, s’entrega als mitjans de comunicació afins i /o controlats i així el relat es va fent cada cop més gran i indiscutible, i finalment quan es veu que tot era mentida ja no es pot frenar, ja no es pot parar i s’entra en el regne de l’absurd i la ineficàcia sense saber com s’hi ha arribat. I en aquest punt estem! Els referendums proposats són la mostra perfecta de l’absurd que no porta enlloc.

Aqui s’hi ha arribat per una barreja de pragmatisme de pega a ran de terra i del ciurt terminisme, i per la por i la falta de iniciativa. Deia avui Joan Canadell: “no serviria de res que Junts sortís del govern perquè passaria a governar el Psc o algú altre i encara aniriem pitjor”. Ja és francament difícil veure que aniriem pitjor que ara, que ja va sent un aquelarre (llei de educació i “imerssió lingüística”, referendums pels JJOO dignes de mortadelo i filemon,…). Però el que no es pot fer mai, MAI!, és acceptar xantatges: si no seguim al govern encara serà pitjor, si no ajudem al PsoE encara serà pitjor, etc, etc…Que governarà el Psc aqui i Vox allà? Molt bé, que ho facin i s’acabarà la rondalla! A veure què passa i a veure què fan. Que patirem? sí, és clar; però a veure si algu reacciona i es posa a lluitar de veritat. Fora enganys i caretes!! Que l’estat España és molt fort? Potser sí (no està tan clar), però torres molt més altes han caigut!

Josep Jallé
Josep Jallé
05.04.2022  ·  00:24

Santa paciència benvolgut director, amigues i amics, per dedicar-hi temps a aquesta colla de venuts, titelletes de la política entesa com un modus vivendi sense cap mena d’escrúpols.
Ah! si … una altre incògnita nova: en faran un de referèndum per saber si es farà el Mundial de Vela més a prop del Besos o del Llobregat?.
I així anar-hi anant, cobrant, i fent de la democràcia un escarni sense precedents. Han superat aquell tri(trist)partit amb aquesta nova involució: el tetrapartit. Salut!

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
05.04.2022  ·  00:37

Si el govern estes cohesionat i tinguessin clar si ens convenen aquest Jocs Olímpics, no caldria fer referèndum. Però com que ni una cosa ni l’altre es donen, farem un referèndum que fa riure i no fa res més que posar al descobert la incompetència de la gent que ens governa.

Carles Blas
Carles Blas
05.04.2022  ·  05:35

Només hi ha una solució. Fer plegar aquest govern.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
05.04.2022  ·  05:53

Deu meu, d’una colla de genteta indocumentada em diem GOBIERNO AUTONOMICO DE CATALUÑA. Fora l’autonomia desastrossa del pobre Aragones, que no pinta res de res, i no val res de res. FORA ESTATUT JA, FORA MALVERSAR IMPOSTOS amb genteta que no sap que es treballar. Malversar es legal

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
05.04.2022  ·  07:08

Los pebrots los tenen així de grossos.

Joan López
Joan López
05.04.2022  ·  07:30

Que façi la consulta amb no mès els que volan els jocs i acaba mes aviat, si no treiem aquet govern ple de autonomistes-lacayos, acabarem tots fotuts. Aragonès ets el pitjor president que ha tingut mai catalunya, ja has superat al Molt honorable JETA Montilla.

Salvador Molins
Salvador Molins
05.04.2022  ·  07:49

Un sol objectiu:
Utilitzar la imatge de Barcelona en favor seu (dels borbons i de tots els qui neguen Catalunya) i Espanyolitzar-nos a tots pel cap baix durant 10 anys més.

Invertiran 170 milions d’euros cada any, ens en robaran 16.000 milions d’euros cada any, ens ompliran el cap com un “bombó” ens fotaran els calers i s’asseguraran les poltrones pel seu cul i les seves butxaques, …

Negoci segur per a ells i en canvi per a Catalunya la submissió i la ruïna.
A pagar els de sempre.

Vergonyós.
ER, Aragonès i colla d’inútils que els hi fan costat, utilitzen un joc pervertit de Referèndums per sortir-se amb la seva.

Cap respecte pel que són els Referèndums. Cap respecte pel Poble de Catalunya.

I un sol objectiu, regalar Barcelona als Borbons i a Espanya, i un cost molt greu, sotmetre Catalunya, subjugar Catalunya i amb Catalunya tots els catalans.

Vergonya Aragonès, vergonya Vilagrà, vergonya tota la comparsa que es deixa utilitzar.

Aturem els vergonyosos autonomistes d’ER, Junts, …

Aturem aquest Aragonès que es preocupa tant dels JJOO i tan poc de la mentida i farsa de la taula de diàleg.

Aturem els Borbons espanyols lladres i vergonyosos.
Aturem Espanya l’aprofitaran presó de Pobles i entabanadora de rucs.

Vergonya!
No aquests JJOO !
No als espanyols, no als borbons, no a ER, no a les seves comparses!

Stop Stop Stop. JJOO .,. Prou!
Vergonya!

Utilitzaran Barcelona. Prendran el pèl a totes les comarques, incomodaran la Vall d’Aran. Tot plegat una jugada perfecte contra tot Catalunya i contra tots els que hi vivim.

No als JJOO d’hivern !

No!

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
05.04.2022  ·  07:52

Només tenen un objectiu, O dos ; genuflecsions als d’allà i tenir el seu cul i morro ben apuntalats a la menjadora. La TERRA tan se’ls in fot. Sí no els fem fora ben aviat de Catalunya no en quedarà res de res. Com hem sigut tan necis de creure amb botiflers i opuistes? De qui és la tremenda culpa? Bon dia i bona hora.☮️

Jordi Torres
Jordi Torres
05.04.2022  ·  08:24

Ens segueixen prenent per ximples.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
05.04.2022  ·  08:40

PLEGUEU!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
05.04.2022  ·  08:42

Amb això sol ja demostren que juguen brut . Catalunya té uns dirigents que fan pena.

Pep Agulló
Pep Agulló
05.04.2022  ·  08:45

Diuen que serà beneficiós (referint-se només als negocis) pel país (referint-se a Catalunya), llavors aquest hauria de ser l’àmbit del referèndum…

Dit això, l’únic referèndum que volem, el d’autodeterminació, ja vam guanyar….

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
05.04.2022  ·  08:45

Completament d’acord amb en Jaume Riu.

Montse Milian
Montse Milian
05.04.2022  ·  08:46

No repeteixo arguments, n’afegeixo un: per tot aquest despropòsit quants euros es gastaran, i han gastat ja, entre temps del govern, alts càrrecs, funcionaris, assessors, materials, desplaçaments, indispensables per engegar una maquinària que, amb sort, només amb sort, pot tombar el referèndum o el COI? Aquests diners els necessitem ara mateix per sanitat, educació i temes socials.
Dir que estic indignada i em sento estafada, és poc.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
05.04.2022  ·  09:08

Es evident que si votessin només les vaques i bedells, sortiría un 100 per 100 que NO.

Quan veus l’entusiasme de la Consellera d’ERC, que clarament no es cap vaca de la Cerdanya, no pots més que pensar: a les properes eleccions hem de fer desaparèixer alguns animals..

joan rovira
joan rovira
05.04.2022  ·  09:14

El text del missatge és una prova més de la dislocació entre l’escenari polític autonòmic oficial català (A) i l’escenari econòmic, social i cultural del “demos” català (B) reflex de la dissonància organitzativa de les dues percepcions simultànies de colonitzador i colonitzat traslladades fractalment a tot el país.

La qual cosa posa en relleu, també, el comportament dels diferents col•lectius que fan d’intermediaris d’aquesta dislocació per la manca d’anàlisi d’aquests dos escenaris (A) i (B) durant molts anys pels diferents col•lectius encarregats de fer-ho –premsa, mèdia, universitats, etc.-.

Així com, la poca exigència de gran part de la població per demanar-ho i posar-se al dia en tots els assumptes que fan referència a les condicions del benestar col•lectiu que passen pel coneixement de l’organització del país, fluxos dels diners, moviment de les persones i salvaguarda de la cultura.

Sabedors d’aquestes mancances tant dels partits com de les entitats intermèdies- més pendents de les hegemonies professionals-, com de les persones d’afirmar la seva postura que percebre la unitat d’objectius tal com varen fer uns i altres per arribar a fer el Primer d’Octubre (Fase I); cal afrontar la (Fase II) o descolonització.

Amb determinació i autocrítica per part de tots els implicats. Per això, tant les entitats intermèdies, especialment des de la premsa, han d’ajudar a descodificar els mecanismes de l’artefacte colonial i anar al fons de la seva organització colonial; així com, individualment aprendre a compartir les opinions i accions.

PS. Sona a abstracte; però si suggereixo una “Pissarreta” per entendre com funciona administrativament els escenaris (A) i el (B). O, els fluxos de diners entre els Països catalans. O, les migracions que s’estan produint actualment. Potser, llavors entendríem perquè l’escenari oficial (A) programa, d’acord amb els controladors oficials internacionals, 22 VAL capital mundial del disseny, 26 BCN capital mundial de l’arquitectura i 30 Jocs d’hivern. I, potser als partits aconseguidors catalans ja els hi està bé que manin els partits facilitadors que és el que uneix, sota les aparences de dretes i esquerres -tant espanyols com catalans- els interessos i no la política amb el fet que els mèdia distreuen i allarguen la dislocació dels dos escenaris en els quals malden, no per viure, sinó per sobreviure el “demos”. No troben?

josep ortinez
josep ortinez
05.04.2022  ·  09:22

Resulta curiós que a qui organitza un referèndum com cal el jutgen per malversament, mentre que a qui munta un bunyol no.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
05.04.2022  ·  09:47

Cal fer caure aquest govern
DUI ja per un pais nou , modern , democratic i en catalá

Aleix Gaus
Aleix Gaus
05.04.2022  ·  10:11

Si ésfan aquets jocs sera el gran ridicul que ferem i tornar a la pantalla autonómica
Espero que no és porti a terme pel bé de tots, per tant seguim volem independéncia

Albert Miret
Albert Miret
05.04.2022  ·  10:22

Estimat Vicent. Deu ser que no hi entenem prou. I Mira que surt ben clar en la cultura espanyola sobre referèndums (permitidos según a quien y segun cuando). Resulta que el gobierno españolizado de la Generalidad sucursalista madrileña, permite para ganar fácilmente un referendum permitiendo la participación solamente de aquellas zonas o pueblos donde la respuesta a las preguntas esté asegurada la que interesa al poder, hoy en Cataluña de la Generalidad española en Catalunya i un poquito catalana donde siempre luce el Sol y los Juncos… I després tenen els pebrots d’emprenyar-se molt quan els titllem de traïdors. Tu, jo i gairebé tots els comentaristes del V Web no hi arribarem mai a participar d’aquesta cultura de “la fuerza de las armas” i el “porque me da la gana” que tan comuna és a Rússia, a ehhhhpaña i darrerament a Catalunya. Tenim la desgràcia de ser demòcrates dins del país de “la democrácia más perfecta del mundo”. És que mai en sabrem prou!… reflexionem-hi, reflexionem-hi, que deia aquell.

Marta Prats
Marta Prats
05.04.2022  ·  10:24

Sense entrar en la qüestió de fons i el paper no innocent del Lambán, tot plegat em sembla una presa de pèl. Em pregunto quins interessos polítics i econòmics hi té el Govern “republicà” perquè els del Gobierno Ñ els coneixem tots.
Els polítics d’allà i d’aquí saben que aquests jocs no es celebraran a Espanya.
La candidatura espanyola no té cap possibilitat: ni acompanya la meteorologia ni les infraestructures existents ni la distància (molts kms i mala comunicació per carretera) entre les diferents seus) i això encareix les retransmissions per TV, obliga a quintuplicar staff, bla bla.
La candidatura Ñ no compleix els requisits de sostenibilitat i competeix amb Canadà, USA i Japó.

Catalunya un cop més s’ha deixat prendre el pèl i ens el volen prendre a tots nosaltres.

Valentí Ferran
Valentí Ferran
05.04.2022  ·  11:51

Referèndum Louis de Funes Style…

Victor Serra
Victor Serra
05.04.2022  ·  13:07

Alegrem-nos. És tot un desastre tant espectacular això d’aquesta candidatura, que seria molt extrany que aconseguís triomfat i seguir endavant. Que se la fotin tots solets, amb en Lambán, és el millor que ens pot passar..

Ricard Pons
Ricard Pons
05.04.2022  ·  13:17

Enhorabona Marta Prats , ets de les poques que posa el dit a la llaga, qui d’aquesta colla de brètols que ens manen te alguna certesa de que tenim unes grans possibilitats de ser escollits per el COI? Ho tenim tot en contra, manca de neu, poques infraestructures de comunicació entre seus, distància entre Barcelona i les seus del Pirineu i no diguem de Sarajevo , problemes polítics, i la més important: NO TOCA A EUROPA, que el 26 es fan a Milà-Cortina i tocaria, per la regla no escrita, a Amèrica i tenim dos competidors, repetidors Sant-Lake City i Vancouver amb les instal·lacions fetes i com a segons els del Japó.. Mireu quines ganes de llençar diners per tot arreu per distreure el personal. Val la pena tot aquest enrenou tenint tan poques opcions ?? ( penseu que al COI no hi tenim un president català com al 1987) Si algú sap que tenim certes possibilitats que expliqui el perquè….però és que ara no toca…la candidatura bona era la del 2018 o 2026 però no la del 2030 ..I és cert que es poden adjudicar 2 cops seguits a Europa, però necesitaría ser una candidatura molt i molt bona però aquesta sol.lucio de tantes seus i tantes ciutats i diferents paisos tant allunyats no es massa normal. Que ens diguin quines possibilitats tenim I que ens costarà aquesta candidatura perquè crec que les possibilitats són similars a las del Madrid del “cafè con leche en la Plaza Mayor”. Trist …molt trist

Albert Reinoso
Albert Reinoso
05.04.2022  ·  14:08

Com podem fer objecció fiscal al putos jocs olímpics d’hivern que la casta en vol imposar?

Daniel Mir
Daniel Mir
05.04.2022  ·  16:52

Recomanaria a en Ricard Pons que donés una ullada al Vikipèdia/Jocs Olímpics/Comitè Olímpic Internacional//Crítiques: https://ca.wikipedia.org/wiki/Jocs_Ol%C3%ADmpics#Cr%C3%ADtiques .

Si al 1987 teníem un president català al COI, avui hi tenim l’amo (si no de dret, si de fet), fill d’aquell, qui, com a bon vassall, farà lo que li mani el seu rei. Que per això hi és.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
05.04.2022  ·  18:29

Axò es diu manipulació!

Lluis Molist
Lluis Molist
05.04.2022  ·  20:02

Pantalons avall !!!!!

Antoni Díaz
Antoni Díaz
05.04.2022  ·  20:48

El 1966 el Franco va fer un referèndum i per guanyar va obligan a votar.
Ara ERC , alguns diuen el Govern, en fa un altre i per guanyar només deixe votar als que creuen que votaran a favor.
Pensava que un referèndum servia per conèixer la opinió de la gent abans de pendre cap decisió ! Aquí ja s’han repartit les seus i possiblement els càrrecs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes