Quina gràcia: les empreses fugen d’Espanya (i ara no cal que els ho demane el rei)

  • La fuga de Ferrovial és la conseqüència del sistema de funcionament peculiar del capitalisme espanyol, una cosa d'allò més exòtica

Vicent Partal
01.03.2023 - 21:40
Actualització: 02.03.2023 - 07:29
VilaWeb
La seu de Ferrovial a Madrid, que ara desapareixerà.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels llibres més influents de la història contemporània és L’ètica protestant i l’esperit del capitalisme, del gran sociòleg alemany Max Weber. Per Weber, la causa del naixement del capitalisme calia anar-la a cercar al trencament propiciat per la reforma luterana i, molt concretament, a les tesis dels calvinistes. Pel model de persona que creaven. Weber remarcava que el puritanisme ètic dels calvinistes va veure en el rebuig de l’ostentació i el deure del treball i del risc personal un signe de la gràcia divina, gràcia que no podien trobar fàcilment confessant-se, com els catòlics, o fent bones obres, com els luterans. Per això, el capitalisme va nàixer als Països Baixos i al centre d’Europa, i tot i que amb el pas dels anys el nou model econòmic destinat a dominar el món es va anar desprenent d’aquesta aurèola religiosa, el fet és que ja s’havia impregnat de la seua ètica.

Per això són molts els historiadors que han remarcat l’arrel estranya del capitalisme espanyol. Espanya sempre s’ha reivindicat com l’anti-Reforma, com la pàtria del catolicisme apostòlic i romà que s’havia d’enfrontar als descreguts del nord en defensa de la fe veritable –i no parle de l’edat mitjana, que el discurs franquista encara anava per ací. Quan Joan Fuster va atacar l’arrel mateixa del nacionalisme espanyol en aquell enlluernador llibre que és Contra Unamuno i tots els altres, va desencadenar una certa polèmica quan qualificava el filòsof basc de “Conchita Bautista de la cultura”. Però amb allò va aconseguir de remarcar molt gràficament que Europa continuava, i crec que continua, admirant d’Espanya solament l’exotisme: “L’espanyolada implícita.” Tot allò de la bravura en les inflexions adequades, la crispació dels músculs facials i la manera exagerada de remenar el cul. L’escriptor de Sueca deia que, en qualsevol terreny, “la reacció racial i exòtica” era l’única cosa que l’Espanya refugi d’occident sabia produir. Espanya mai no seria un país central a Europa, ni gaire europeu, perquè el pes del catolicisme, encara que ningú no vaja a missa, l’ofega. Perquè l’ètica segons la qual pots fer allò que vulgues, descaradament, que després tot s’arreglarà en un minut resant tres parenostres i una avemaria és incompatible amb la manera de fer d’una Europa que han construït els protestants.

Aquesta és la raó per la qual Espanya no ha tingut mai un capitalisme com Déu, i el senyor Karl Marx, manen. Amb totes les excepcions que siguen necessàries, i que bàsicament eren basques i catalanes, l’economia espanyola ha pivotat, i pivota encara, sobre aquella cosa feudal que l’esquerreta de la transició qualifica d’oligarquia latifundista castellano-andalusa i sobre els lladregots que envoltaven Franco: les famoses quatre-centes famílies que van començar envoltant i vampiritzant el dictador insurreccionat i han envoltat i vampiritzat, més encara i tot, els partits polítics i la monarquia successora. El capitalisme Cibeles, que va definir d’una manera tan encertada Francesc Sanuy.

Precisament en el llibre que porta aquest mateix títol, Sanuy retrata sardònicament “l’engranatge público-privat” que ha permès a empreses com l’avui famosa Ferrovial de fer-se grans. I la trampa que signifiquen en comparació amb el capitalisme seriós i exigent. Quan Ferrovial va adquirir la gestió de l’aeroport de Heatrow, a Londres, per a sorpresa dels seus competidors, que no podien assumir-ho, va pagar un 50% més del valor real de la instal·lació gràcies a les exempcions fiscals que li va regalar el govern espanyol de torn. Allò i més escàndols, com ara la compra de British Airways per Caja Madrid, van acabar fent que la Unió Europea prohibís aquestes conxorxes, que són el pa de cada dia a Espanya, però un comportament insultant fora de la península. Caja Madrid va durar a British Airways menys que no dura un acudit, perquè no tenien ni idea de què fer amb una empresa que es guanyava les garrofes competint al mercat, però, així i tot, aquell va ser el moment culminant del peculiar capitalisme espanyol, quan es va fer gran. D’un capitalisme que supera el decorat polític, com es descriu perfectament en un altre llibre fonamental –La patria en la cartera, de Joaquim Bosch: “No hi va haver alteracions en l’esfera econòmica durant el pas de la dictadura a la democràcia. Les pràctiques amiguistes estaven molt incrustades en les institucions perquè aquesta havia estat la manera habitual de relacionar-se amb el poder polític i els usos empresarials tampoc no es modifiquen del matí a la nit. […] Aquestes dinàmiques van permetre la continuïtat de les pràctiques vinculades a la corrupció.”

Per entendre-ho més bé permeteu-me que us done quatre dades selectes sobre Ferrovial, atès que aquesta empresa, que era la gran notícia d’ahir, n’és un espècimen ben representatiu. Ferrovial la va fundar Rafael del Pino y Moreno el 1952, un voluntari del bàndol franquista que arribaria a ser tinent. Acabada la guerra, li van encomanar funcions relacionades amb els ferrocarrils, però quan es va casar amb una Calvo Sotelo (Ana María), de sobte, i havent accedit al cercle selecte, Renfe li va oferir un gran contracte de manteniment, que el va portar a crear Ferrovial. Capitalisme a l’espanyola d’ençà del primer moment: cap risc personal i simbiosi amb l’estat. I així és com ha continuat creixent fins ara. Als anys seixanta, va passar a fer carreteres i, encara sense saber-ne fer, ja li van regalar les concessions de les autopistes basques. Als anys vuitanta, Felipe González li va adjudicar la construcció del primer TGV espanyol entre Madrid i Sevilla. Ja en aquest segle, es van quedar les famoses autopistes radials de Madrid, amb aquella clàusula de salvaguarda anomenada “responsabilitat patrimonial de l’estat”, que garantia que en cas de no complir les estimacions de recaptació previstes, tal com va ser, seria compensada per l’estat fins a cobrir les inversions no amortitzades. Compensació que venia dels nostres imposts, és clar.

Tot, en canvi de continuar regant els polítics amb uns ben abundants diners corruptes. Que és allò que feien amb Franco i continuen fent. Recordeu que tot l’escàndol de Fèlix Millet, la corrupció de Convergència i Unió i el cas Palau és de Ferrovial. O que entre els seus directius més importants sempre hi ha casualment connexions personal-polítiques, segons el govern que mana. Com podria ser ara el cas de Roger Junqueras o com va ser el cas de destacats familiars de dirigents d’ICV o del PSC en el seu moment. Quan convenia.

Aquest femer, i no els titulars anecdòtics, és el fons real, molt brut, sobre el qual cal situar la fuga de Ferrovial. I sobre el qual també caldrà situar, si arriba a passar, la fuga d’unes altres empreses espanyoles importants, que segons la rumorologia madrilenya s’ho pensen.

I per això la reacció indignada de l’esquerreta espanyola apel·lant al patriotisme solament puc dir que m’ha causat hilaritat. Quina manera de fer el ridícul. El patriotisme del capitalisme espanyol és la butxaca i prou, el robatori a mans plenes amb la salvaguarda del BOE quan toca que ens apugen el preu de qualsevol cosa i el pressupost estatal per a inflar les obres. El calvinisme, ni cap forma de moralitat que se li acoste, aquesta gent no sap què és. I el monstre d’estat que va crear la dictadura s’ofega davant els nostres ulls, atrapat encara en la crisi catalana i les decisions que va prendre per mantenir la farsa viva, i frenat cada dia més en les seues males pràctiques per una Europa que ara sí que mana i que ja no el deixa fer tan alegrement.

De manera que les empreses es poden moure de seu si convé, oi? Doncs si es pot fer si ho ordena el rei, també es pot fer si ho ordena una butxaca que veu que la vaca ja no es pot munyir gaire més. I quina gràcia que em fa veure, assegut a la butaca, l’espectacle.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
01.03.2023  ·  22:06

I ara, d’on treuran les mossegades els polítiquets locals? Sembla que serà divertit. I si se’n van més…

Josep Sendra
Josep Sendra
01.03.2023  ·  22:16

Editorial boníssima!!! Literària de la Basura Madrilenya!!!, ho dic amb la paraula castellana Basura, que sempre l’he trobada bonica.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
01.03.2023  ·  22:23

Per si algú encara no ho sap, Roger Junqueras és germà d’Oriol Junqueras.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.03.2023  ·  22:30

Algú ho havia de dir donat que els polítics i els intel·lectuals callen!!

Però l’amiguisme no és un invent del franquisme. L’amiguisme ve de segles amb dels cortesans dels reis castellans.

Pauli Morer
Pauli Morer
01.03.2023  ·  22:31

Això de que Ferrovial se’n vagi a Holanda em recorda allò de que “Nostre Senyor te un bastó que pega sense fer remor” o ” Tal faràs, tal trobaràs”.

Matilde Font
Matilde Font
01.03.2023  ·  22:43

Molt bon article, Vicent.

Antoni Soler
Antoni Soler
01.03.2023  ·  22:43

Ara diuen q apelaran als accionistes,no deuen recordar q al 2017 van suprimir el degut consentiment accionarial per aconseguir q qualsevol empressa pogués anarse’n.La Caixa per exemple

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
01.03.2023  ·  22:44

Vaja, sembla que la honradesa i bonhomia dels dos fills Junqueras va quedar mal repartida.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
01.03.2023  ·  22:44

mira que en pagaven poc d’impostos a madriz (ja en paguem nosaltres per a ells)pero es veu que alla encara en pagaran menys.

Carles Serra
Carles Serra
01.03.2023  ·  22:45

Ostres Vicent, amb aquesta editorial has fet el cim; com també recordar el germanet d’aquest gran català, que tant fa per aquesta societat de la colònia catalana, apart de lluitar per la seva llibertat, el gran català Oriol Junqueras i com no el seu germanet Roger Junqueres oferim els serveis de Ferrovial; és allò tant bonic i tant Spain, la família unida jamas serà vencida

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
01.03.2023  ·  22:46

Magnífic editorial! Ara queda per veure en què queda l’aventura flamenca de Ferrovial, doncs amb aquesta cultura empresarial tan ben retratada no trigaran a prendre-li el número els flamencs.

joan rovira
joan rovira
01.03.2023  ·  22:46

Sr. director, continua bé, però, que molt bé.

Perquè ja van sent hora que el que saben arreu algú ho digui aquí. Enhorabona i endavant.

No pot ser que hàgim de viure com durant el franquisme perquè seria la tercera generació i això el format del capitalisme actual no ho permet perquè és un disbarat.

Per tant, als ciutadans alliberats ens cal amb l’ajuda de les elits responsables, que hi són, descodificar i anul·lar les baules professionals controlades “per uns quants”, que impedeixen avançar a la majoria.

Per a quan, ens permetin desenganxar-nos del format colonial, fer-ho amb equips, projectes i una mirada moderna, convivencial i en català amb la resta del continent. Tot és més pròxim del que “uns quants” ens amaguen.

Perquè no hi ha tanta conxorxa per a tants que la volen continuar practicant de tota condició, procedència, professió, coloraina política, religiosa, sindical, institucional a tots els nivells de les divisions administratives en la nova era digital globalitzada. Afortunadament.

Francesc Valls
Francesc Valls
01.03.2023  ·  22:48

Doncs si, cal donar a Vicent Partal el mèrit què és mereix : vaja tros d’article ben parit. Tota una clase magistral d’autèntic periodisme, ací i avui. Felicitats mestre.

Mercè Viladrich
Mercè Viladrich
01.03.2023  ·  23:02

Si us llegeixen quedaran esfereïts, la gent de Flandes!

Joan Font
Joan Font
01.03.2023  ·  23:13

El Sr Carles Millan diu que Roger Junqueras es germà de Oriol Junqueras. Entenc que deu ser veritat, però Vicent ¿ ens podeu explicar des de Vilaweb fins on arriba aquest lligam ? Per que des de ERC sempre van presumint que no tenen cassos de corrupció i el Sr Oriol Junqueras diu (d’ell mateix) que es tan bona persona.

Francisco Turegano
Francisco Turegano
01.03.2023  ·  23:13

Crispetes

David Adam
David Adam
01.03.2023  ·  23:18

Aquest editorial m’ha recordat la gran pel·lícula de Berlanga La escopeta nacional, on el pobre industrial català, interpretat pel gran Saza, intenta introduir-se al capitalisme d’amiguets de Madrid sense aconseguir-ho (ja ho deia el meu pare, el viatjant de tota la vida).

Núria Castells
Núria Castells
01.03.2023  ·  23:24

Però aquests de Ferrovial no pretenen gestionar cap aeroport ni cap banc, a Flandes.
Només instal•lar-hi la seu.
I tributar a USA, diuen?
El territori de negoci (d’explotació) seguirà sent l’estat espanyol. O Sudamèrica, que també dóna joc!
De moment, el que es veu és que força serveis municipals “externalitzats”, en pobles i ciutats on mana el partit del germà del Roger citat… s’adjudiquen a Ferrovial. Oh, miracle!
Som lluny de l’ètica calvinista, sí.
Segles.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
01.03.2023  ·  23:26

I ara farem nostre aquell acudit iteratiu que fan a Antena3 i La Secta:

“españa, la tv de un gran país!”

A la marxa que van, no anem a poder arribar a temps d’expulsar l’estat colonial español de la nostra nació.

S’estan fent l’Hara-Kiri directament i davant nosre.

Un altre fracàs del nostre independentisme, xeeeee tu!

Josep Blesa (València)

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
01.03.2023  ·  23:30

Un editorial rodó. Jo diria que alguna cosa està fallant amb els fons NextGeneration.
No descartaria que Ferrovial no marxés si la vaca es deixa munyir.
Als Països Baixos encara recorden qui era el Duc d’Alba i Ferrovial n’és una versió moderna.
A veure…

Jesús Albiol
Jesús Albiol
01.03.2023  ·  23:32

Un article força interessant i il·lustratiu de com funciona aquest Estat. Jo també ho miraré des de la barrera, veient com el capital imita el monarca i la “plebe” que ara ràbia i s’indigna, quan obeíen al rei aplaudia i se’n reia sense parar.

Gerber van
Gerber van
01.03.2023  ·  23:34

Bon article, Vicent!
El del protestantisme i calvinisme puc confirmar. El què expliques sobre el kapitalisme Espanyola m’ho puc imaginar després del què he vist i llegit en aquest país.

Però el liberalisme, el benefici fiscal per a les multinacionals, de Països Baixos, i també el de Luxemburg i Irlandia, és un robatori per als ciutadans de la UE.

Fèlix Arias
Fèlix Arias
01.03.2023  ·  23:54

Benvolgut director,
Quina peça magistral de periodisme ens has regalat avui! De lectura imprescindible per entendre una part del sistema econòmic espanyol i la gran diferència amb bona part de la resta d’Europa. Les referències externes a Weber, Fuster, Bosch i Sanuy són un tresor dins d’aquesta breu història econòmica del capitalisme espanyol que has filat al voltant de la notícia del canvi de seu de Ferrovial.
Paso l’enllaç al teu article als meus fills i ho comentarem en família a la primera ocasió que tinguem.

jaume vall
jaume vall
01.03.2023  ·  23:58

Boníssim article.
Servirà d’alguna cosa, tenir més informació

Va servir d’alguna cosa constatar que la reunió del pont aeri, ara fa una dècada, ni serví per invertir més a Catalunya, ni perquè els “les nostres 200 famílies -capitalistes-” entenguessin que d’Espanya no se’n pot esperar res.
Una dècada més tard, tornen a reclamar més inversió. Una dècada més tard l’estat continua pixant-se’ls a la boca, i continuen fent reverències al rei.
De que ens serveix, a una minoria, saber el pa que s’hi dona, si la immensa majoria continuarà mirant tik-tok, veient tv3 (anava a dir A3 o T5, però ja quasi és igual), i els més votats seran PSC i ERC ?

Si un té molta informació, però no actua, potser no és tan intel·ligent com sembla.

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
02.03.2023  ·  00:00

Editorial extraordinària, que esperem que vagis complementant com vas fer amb les editorials sobre el català. La relació canviant de les multinacionals amb els grans estats ho va saber explicar amb precisió Bauman amb la seva teoria sobre la liquiditat dels nostres temps tan difosa com mal entesa, banalment utilitzada. La metàfora d’aquesta economia tan canviant i que alhora fa canviar tant les societats, Bauman la veia més com un àcid corrosiu que arrassant el món circulant a gran velocitat sense que cap estat el pugui controlar. El capitalisme financer ja no està subjecte als estats matrius. Fa pocs anys, després que es morís Bauman, jo també vaig viure un moment idèntic al que descrius avui: els països més rics del món estudiaven mesures per a impedir que les seves multinacionals es refugiessin en els anomenats paradisos fiscals, impedint recaptar-ne els impostos. És que intentarà ara l’estat espanyol. El que és un misteri és saber com pensen obtenir encàrrecs els de Ferrovial si trenquen aquesta simbiosi que tan bé has explicat. Felicitats un cop més per l’editorial.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
02.03.2023  ·  00:14

Quina gràcia. S’en va una empresa de Madrid a Flandes.
No podia trobar un lloc millor.

I si a més, a Ferrovial hi té accións l’actual Duc d’Alba, quina gràcia també.
Encara se’n recorden a Flandes dels Terç i del Duc d’Alba.
I no precissament amb carinyo.

M’agradaria veure-li la cara ara, a la Ayuso. Amb el seu model paràsit-extracriu.

I a l’uve palito. Que va trucar personalment moltes empreses de Catalunya perquè marxèssin.

Com deia algú sobre els fons Next Generation.
Potser veuen que a Madrid se’ls hi acabat la mamella.
I si és aixi n’hi hauran més de fugues.
Crispetes.
Un país fallit, Espanya.

Jaume Riu
Jaume Riu
02.03.2023  ·  00:43

FERROVIAL, PITJOR QUE EN TEMPS DE FRANCO
Editorial molt ben construït, de lectura obligatòria per veure d’on venim, i per repensar Catalunya com un nou estat d’Europa, independent del regne d’Espanya i en forma de república, per no cometre les errades del passat.
En realitat, diu Partal que no hi va haver alteracions en l’esfera econòmica durant el pas de la dictadura a la democràcia, i seria un titular per emmarcar, però es queda curt i tot, perquè després de Franco s’ha privatitzat totes (totes!…) les entitats bancàries públiques, i el regne d’Espanya és un cas atípic d’estat que no conserva cap (cap!…) banc públic, i s’han privatitzat totalment o parcial, totes (totes!…) les grans empreses públiques que hi havia.
Per exemple, quan la Companyia Telefónica franquista es va trobar a les portes de la nova tecnologia digital, el president César Alierta, va veure que es podia superar exponencialment el benefici si es privatitzava per un preu simbòlic, amb el nom comercial de Movistar que va llençar la marca el 1995, i es va fer efectiva la seva venda 10 anys després, el 2005.
Des d’aquest nou operador es podien multiplicar els operadors telefònics privats, com Jazztel per exemple, que s’havia creat el 1998, i el 26 de juny de 2015 ja es va vendre a Orange, i va marxar d’Espanya.
El mateix César Alierta tenia informació privilegiada i va posar els ulls en l’empresa Tabacalera, que era una empresa pública des de 1636, i es va privatitzar l’any 1995 -després de gairebé 360 anys-, per acabar obtenint molt més benefici que quan era pública, gràcies a la compra d’Altadis i a les operacions financeres per expandir-se internacionalment, que també vol dir marxar d’Espanya.
Per això, si FERROVIAL marxa d’Espanya, es confirma que el capitalisme exòtic ha arribat tan avall, que fins i tot és pitjor que en temps de Franco.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
02.03.2023  ·  01:18

Basicament d’acord amb l’editorial. Pero hi ha una arruga important. El tema del catolicisme. U, hi ha paisos majoritariament catolics com Portugal, Italia i altres on no hi ha aquest capitalisme canyi. Dos, Francesc certament no penso que “combregui” amb aquesta manera de fer. Tres, hi ha una traduccio excel.lent, de Joan Francesc Mira, dels Evangelis. No es pot apuntar al professor Mira com a catolic, i certament el cristianisme que hi llegim, no es el catolicisme canyi. Mes aviat es fariseisme. Quatre i ultim, deu fer cosa de dues, tres setmanes en Ramon Barnils escrivia un diumenge sobre la corrupcio al centre i nord d’Europa, i com a conclusio afirmava que comparada, amb la canyi, de corrupcio, era “pecata minuta”. Pero, el sentit, la idea de l’article es correcte. Potser l’ anormalitat espanyola tambe deforma greument al catolicisme. Segurament.

TOMÀS SÀNCHEZ
TOMÀS SÀNCHEZ
02.03.2023  ·  01:43

Bé, jo no entenc tants escarafalls ni tanta picor ‘patriótico-alérgica’ -dit sia en castellano. ¿És que “MADRIT’ ja no està a l’UNIÓ EUROPEA -la dels 26 més 1, sense fronteres- o ja l’han fet fora tot d’una i encara no ens ho han comunicat? El cretinisme de la politica mesetària arriba un cop més a nivells intolerablement insultants per a l’intel·ligència mitjana de qualsevol súbdit tant metropolità com (encara) colonial que hagi entès de fa anys que totes i tots som ‘europeus’…

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
02.03.2023  ·  06:31

Molt bon editorial Sr. Partal. Salut.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
02.03.2023  ·  07:19

Un pot pensar que, quan entrin el homes de negre de la UE a Cibeles, les famílies ja tindran una bona pota de jabugo a Holanda, i podran seguir fent de les seves. Aviat veurem la Cibeles a Amsterdam i l’estadi Berbabeu envoltat de molins i roselles. I aquí, anirem inflant la vaca, com sempre, i rient de batalles perdudes. Temps al temps.

Toni Delgado
Toni Delgado
02.03.2023  ·  07:23

Càstic just a Espanya.

josep ortinez
josep ortinez
02.03.2023  ·  07:54

Els de Ferrovial son aquells que van rebre un contracte d’una picossada durant la pandemia per fer seguiments telefònics.
Sense fraccionar i sense concurs. L’escuds de la urgència.
Quina casualitat oi lo dels germanets?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
02.03.2023  ·  08:14

Les empresses espanyoles marxen d´Espanya pel procés català?

Joan Vich
Joan Vich
02.03.2023  ·  08:15

Magistral!

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
02.03.2023  ·  08:23

Gran editorial avui Sr. Partal.
He tingut el mateix pensament mentres el llegia que David Aman de la gran pelicula amb un tema encara tant vigent, per vergonya de tots, de La Escopeta Nacional, amb el gran Saza i la Mònica Randall.
Es estrany la fugida a Flandes on els espanyols no son gaire ben rebuts, ells sabran.
Seria bo que tornessin a Catalunya les empreses que van ser obligades a marxar, encara que només fos per a recuperar la dignitat.
Sempre he pensant i dit que s’està fent camí poc a poc per aconseguir la llibertat de Catalunya. Europa comença a veureu mes clar.

Francesc Montull
Francesc Montull
02.03.2023  ·  08:29

Magnífic article sr. Portal.

Antoni Roca
Antoni Roca
02.03.2023  ·  08:38

Ara els toca a ells menjar morena.

Joan López
Joan López
02.03.2023  ·  09:06

I ara que pasarà amb el germà del Junqueres???

Víctor Torguet
Víctor Torguet
02.03.2023  ·  09:06

Arriba a ser grotesc i esperpèntic veure com de descaradament “bananera” pot ser espanya a nivell de la corrupció polític-empresarial (pública-privada), però aquesta darrera demostració de Ferrovial del sàdic nou-feudalisme espanyol no portarà més que a una escalada de l’escanyament de Catalunya (i PPCC), doncs són les úniques comunitats que contribueixen a que l’estat espanyol no col·lapsi.

Els Ferrovials de la noticia d’ahir i els que vindran (espanya rodola sense fre cap a la fallida total) han d’accelerar el procés d’Independència de Calalunya !! Què no ho veiem??

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint… amb o sense l’ANC. És urgent !!)

sebastia puig
sebastia puig
02.03.2023  ·  09:23

Mol bon article que encara pot donar per mes. Ves que no sigui l’inici de moltes altres societats que tenen seu a España i Catalunya i quina majoria de capital es estranger.
Movistar,Santander,BBVA,Endesa…..i tantes altres. La experiencia Catalana a obert el cami.
Tambe els paradisos fiscals tots tolerats i oberts al capital amb les seves avantatges fiscals. Hem sebla que encara tarden masa a marxar. Segur que la “intel.ligencia artificial ” els hi esta recomanant .

Albert Miret
Albert Miret
02.03.2023  ·  09:25

Espanya, aquesta còpia grollera de la Cuba de Fulgencio Batista, on les prostitutes manaven més que els governs i els mafiosos suraven en llacs d’alcohol, on la llei era una contínua farsa, aquesta espanya que ja només reclama la unió, com és molt lògic, se n’està anant a la merda a passos de gegant. Corrompuda integralment, sense cap més ideologia que l’odi als catalans, amb un deute impagable a l’Europa que la manté, però no pot superar la seva incompetència en tot, rebentant vint-i-dos mil milions d’euros catalans cada any, se’n va a la merda. El primer avís és la marxa de Ferrosol presidit entre d’altres per en Roger Junqueras Vies, germà del botifler més maligne contra Catalunya en molts segles i investigat per l’oficina antifrau per irregularitats en la compra adjudicada a dit per la consellera de Salut, actualment presidenta del Parlament de Catalunya després de defenestrar a la Laura Borràs amb un judici-vodevil a l’espanyola, perquè els feia nosa. A madrit, es veu que els rumors sobre la marxa d’altres grans empreses i bancs està a l’ordre del dia, i tal com explica en aquest tan bon editorial d’en Vicent Partal, es va preparant la marxa de les empreses catalanes que van fer cas al rei d’espanya trufat d’odi, insultant a la Catalunya que les havia portat a ser el que eren.

Lluis Molist
Lluis Molist
02.03.2023  ·  09:45

Mes clar l’aigua. Per cert qui es aquest Roger
Junqueras….? germa del Mossen ? quien es el cas..? Algu en pot fer cinc centims.??

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
02.03.2023  ·  09:49

Un article excel.lent

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
02.03.2023  ·  09:56

” I el monstre d’estat que va crear la dictadura s’ofega davant els nostres ulls “.

Aquest monstre ve de més lluny i hores d’ara està desventrat . Aquest monstre es finalment víctima de les seves monstruositats .El temps, davant els nostres ulls ,va deconstruint tanta barbàrie , violència , nepotisme, e injusticia .

David Badia
David Badia
02.03.2023  ·  09:59

Crec que es un bluff aixo que Ferrovial portara la seu social al Països Baixos, es una estrategia per encara tenir mes favors a España, i quedar-si, fen veure que son molt patriotics

Rafael Benavent
Rafael Benavent
02.03.2023  ·  10:08

Vicent, com diuen a meu poble: “Parles per a que el tanquen”. Vols dir que no ho faran? Consola’t pensant que som molts els que anirem a vore’t. Huí quasi te’n passes… trepitjant la ratlla. A uns ens poses a cent i a altres a parir.

Victoria Pedrola
Victoria Pedrola
02.03.2023  ·  10:09

Article excels.lent.gràcies.
Consell per la República i DUI.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
02.03.2023  ·  10:31

Bon article del director i s’hi m’ho permet, m’he assec al vostre costat, per a veure com segueix la espectacle . En acabada la funció marxem de Ñ. 

Miquel Riera
Miquel Riera
02.03.2023  ·  10:35

Aquest article em reafirma, en el meu criteri de que un estat nascut de la merda només sobreviu de la merda, on tots aquells que no saven de que viure s´hi enganxen per sobreviure, tu ja m´entens

Ricard Pons
Ricard Pons
02.03.2023  ·  10:36

Molt bon article Vicent, un dia més per sentir-se orgullós de ser subscriptor de VilaWeb.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
02.03.2023  ·  10:49

Felicitats, un cop més, pel vostre article, Vicent, i un cop més també m’emociona el saber que coincidim en moltes definicions, quan parleu de “capitalisme a la espanyola” es a dir “castelano-andalús” . Jo en soc dir “capitalisme de la mesta”

Joan Cuscó
Joan Cuscó
02.03.2023  ·  10:52

Tot va quadrant i n´hi ha per totohom,
que si jocs al Pirineu, ampliació areoport, hard rock, cinturó, telecabina Setcases….

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
02.03.2023  ·  10:57

Bon article, Vicenç.
Espanya és la teva especialitat, insisteix-hi.
Què esperem per fotre’n el camp?
Els empresaris botiflers serien dels més beneficiats en una Catalunya independent.

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
02.03.2023  ·  10:58

M’heu fet recordar allò que deia Pablo Picasso del tarannà espanyol: al matí missa i comunió, a la tarda toros i a la nit bordell

Francesc Josep Segarra
Francesc Josep Segarra
02.03.2023  ·  11:07

I C V

I niciativa per C aixa V ank.

I a resar a la moreneta per a que ploga…

Salvador Aregall
Salvador Aregall
02.03.2023  ·  11:34

Fa fàstic veure com el poder està tan imbrincat amb els polítics i, en el cas espanyol, amb un model “antieconòmic” que es relaciona o que s’origina en el franquisme, com tan bé ens explica en Partal. Jo m’he preguntat sempre, perdoneu la meva ignorància supina en matèria econòmica, què seria d’Espanya i sobretot què seria de Madrid sense aquest model de capitalisme castís, on tot comença i acaba a Madrid, on l’alta velocitat es relaciona més amb la construcció residencial -aquí està el negoci dels “amiguets”- que amb necessitats logístiques o econòmiques, on es vol fer passar el corredor mediterrani, tan sí com no, pel centre de la península, saltant-se la lògica econòmica i la planificació d’Europa, on les autopistes que circumval·len la capital -que no són rentables- les hem de pagar tots, igual que el cas Castor i un llarg etc. Aquesta relació extractiva de Madrid amb el país sencer, no té altre objectiu que l’enriquiment a curt termini dels hereus de la “cruzada nacional” i els necessaris lapes que ocupen l’administració, fins al punt de deixar Espanya tan buida com el Poble Espanyol de Barcelona. Insisteixo, què seria de Madrid sense aquesta xacra de nacional-catolicisme històrica que l’impregna com la xocolata al xurro, on seriem els països catalans i els altres pobles d’Espanya sense aquesta Kriptonita. El camí que hem de seguir està molt clar, el marca la fortor de la gangrena espanyola.

enric llopis
enric llopis
02.03.2023  ·  11:50

Ara sabran el que s’hi cou! O el borbó i els seus sequaços es creien que tenien les regnes. La pela és la pela Felipito, Pedrito, etc.

Montserrat Fürst
Montserrat Fürst
02.03.2023  ·  12:17

Tot plegat es una llástima, hans queixem pero la mquinaria madrilenya del Estad continue fen lo que sav fe, posa ben farcits els seus contes i mal-tracta la resta del pais i sobre tot a Catalunya i als catalans.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
02.03.2023  ·  12:19

Felicitats per aquesta editorial assagut a la butaca mirant aquest espectacle de la clavaguera espanyola segueixo al cami per la independéncia

Jordi Manchon
Jordi Manchon
02.03.2023  ·  12:54

L’ultra catolicisme que, avui encara perdura a Espanya, és ple de corrupteles i de favors entre reis i sants pares, de fet els únics que podien ser rics, la riquesa era pecat i entre altres coses, va fer que Luter provoqués la reforma i que permetés que el poble també pogués fer treballar els seus recursos i el seu capital sense estar en contra de Déu. Weber, ho explica molt bé en les seves obres, algunes publicades després de morir. A Espanya volen continuar sent catòlics, per anar al cel després de perpetrar totes les barbaritats del món i només després de confessar-se davant un altre intermediari corrupte, aconseguir la pau eterna. Luter els fa confessar davant la societat, en vida i purgant la vergonya d’haver estat una mala persona.
I Ferrovial s’adona de la fama catòlica dels espanyols i les seves pràctiques corruptes i com necessita ampliar negoci busca netejar la imatge i se’n va, vés per on al bressol del reformisme. Tot plegat és una bona metàfora.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
02.03.2023  ·  13:01

Algú pot explicar a qui/que es refereix quan esmenta ICV? Imma Mayol? Joan Herrera/ Saura. Algú que hi sàpiga ho pot explicar? Gràcies per endavant!

Daniel Mir
Daniel Mir
02.03.2023  ·  13:13

Tots aquests que friseu per d’on traurà ara els contractes Ferrovial, no patiu. Ferrovial no ha marxat de Madrid, ni d’Espanya, sols ha canviat l’adreça de la seu, per un altra, on els impostos son més dolços, però els xanxullos els seguirà fent a Madrid, que tampoc hi perdrà res per que lo que no tregui de Ferrovial i del germà del mossèn ens ho traurà de tu, de mi i d’aquell que es fa el despistat però que ja ho ha pagat amb retencions.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
02.03.2023  ·  13:49

Molt d’acord, amb un “però”.
No podem oblidar l’efecte letal per a l’economia i per a les empreses produït pels constants disbarats del Govern social-comunista (impostos altíssims, dèficit públic enfollit, sotracs legislatius cada setmana…)
Cap país seriós té ministres semi-analfabets com Irena Montera o Alberto Garzón… Això també pesa..

Carles Farre
Carles Farre
02.03.2023  ·  14:13

Les empreses són empreses, no cal buscar-hi tres peus al gat, i les grans empreses responen al seu accionariat fins a on jo sé, i a més amb la globalització s’han tornat apàtrides, es diguin Ferrovial, o es diguin la Caixa, no ens enganyem, es també una empresa..

Francesc Ermi
Francesc Ermi
02.03.2023  ·  14:32

Moltes gràcies per l’article.

Fa uns anys enrere vaig sentir en Francesc Cabana (advocat, economista i historiador) que deia una cosa així com: si coneixes els orígens de les grans fortunes espanyoles i catalanes pers tot el respecte cap a als seus representants

Gerard Palacín
Gerard Palacín
02.03.2023  ·  15:18

Però aquests que ara s’estripen les vestidures ¿no son els mateixos que se’n reien quan el rei, el govern de torn, i les forces vives, ajudades pels empresaris (perdó, vull dir gestors) es van aplanar amb molt de gust de poder anar fora de Catalunya quan es va succeir aquells episodi de desmantellament (intent afortunadament no reeixit) de fuga d’empreses a altres contrades fora de Catalunya?
Ferrovial és una empresa que sempre ha estat vivint del BOE i de la proximitat de l’obra pública, siguin contractes, concessions o el que calgui, amb uns contractes que sempre hauria calgut mirar dues vegades, perquè les garanties que oferia l’estat eren total i el risc de l’empres mínim. I no solament això, sinó que quan ha calgut han entrat en la corrupció, corrompent polítics, funcionaris i tot el que tocaven. O és que no tenim memòria?
Els desitjo que quant a la seguretat jurídica que cerquen la trobin allà on vagin, i possiblement els durà a la presó, cosa que aquí, el govern sempre els ho ha perdonat amb els diners dels ciutadans.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
02.03.2023  ·  15:38

Junqueras va donar un contracte sanitari al seu germà, sense concurs ni publicitat, amb un pressupost inflat. Ferrovial i Junqueras son el mateix, i la fiscalia ho permet, i la corrupta Verges va adjudicar el totem de corrupcio i per aixo exerceid de Presidenta del Parlament. Aragones dona una explicació, home, o no t’ho permet el Ferrovial Junquera? PROU CORRUPCIÓ AL GOVERN

M.Dolors Torras
M.Dolors Torras
02.03.2023  ·  17:02

No estic gens d’acord amb M.Àngel Montserrat, Irene Montero i Alberto Garzón poden ser moltes coses però no analfabets.
Felicitats a Vicens Partal, com sempre genial.

Albert Pérez
Albert Pérez
02.03.2023  ·  17:13

Superb article en efecte!

Oriol Martí
Oriol Martí
02.03.2023  ·  17:31

Com, sempre, magnífic treball !!!
L’ànalisi de la relació del capitalisme amb l’estat franquista està molt molt ben explicada.
Aprofito per felicitar pels anteriors relacionats amb la llengua catalana.
Ben afectuosament
Oriol Martí

Marc Mateos
Marc Mateos
02.03.2023  ·  18:23

Aviam quan s’acaba això d’Espanya, fot en pet com una gla i deixa Catalunya tranquila i autogovernada per sempre més!
El vessant econòmic espanyol és una més de les cares del fàstic d’aquell fangar putrefacte. Miris on miris, tot funciona a base de corrupció a Espanya. Per exemple, en esport el seu club bandera, el Penal Mandril, és un calc de tot això. I encara pretenen empudegar d’altres per a presentar-se com als garants de la netedat.
Tot el que referència a Espanya fa venir basques
//*//

josep pecanins
josep pecanins
02.03.2023  ·  19:23

Excel·lent article. Aclaridor.Només un dubte: estàs segur que la vaca no es pot munyir gaire més?.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.03.2023  ·  19:26

Rieu-vos amb la butaca i les crispetes però en el fons, mal finançats i privats d’inversió pública i sobrecarregats d’impostos i deute creixent, sabeu que estem com diu el capità moro: “Tot això ho pague jo”.

Josep Soler
Josep Soler
02.03.2023  ·  22:00

Gracies Vicent per aquest editorial impagable.
Gracies perquè amb aquest article dones una informació que mes enllà del que si diu (interessantíssim) dones les claus (potser t’hi has vist obligat perquè pel tema tractat, no es podia negligir de cap manera) del peu que calce, o de quin es i ha estat el seu propòsit real, d’aquest gran polític que segons ell i alguns del seu partit, es tant bo i que tant estima a tothom.
No crec que s’hagi de dir el seu nom, perquè de tant important com es, està en les oracions i en el pensament, de molts catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes