Qui hi ha darrere el fenomen generacional d’en Titó?

  • Conversem amb Bittor Fernández, actor amb experiència en musicals que interpreta un dels personatges estrella del SX3

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
13.04.2023 - 21:40
Actualització: 14.04.2023 - 17:54

Qualsevol persona que comparteixi sostre amb una criatura és més que probable que hagi sentit a parlar d’en Titó. És l’únic personatge de carn i ossos de l’S3, la franja per als més petits del nou Super3, i s’ha convertit en tot un fenomen entre les generacions més joves. Èxit de reproduccions a les plataformes digitals, TV3 n’acaba d’editar un llibre, Les excursions d’en Titó, que s’ha enfilat directament al capdamunt dels llibres més venuts. L’actor que l’interpreta és en Bittor Fernández –pronunciat “bítxor”–, un actor especialitzat en musicals i a qui la fama li ha arribat d’una manera que no havia previst.

Primer van ser en Top, en Buf i en Flash, després en Tomàtic, i en Petri, la Noti i la Nets, que van donar pas a la Família del Super3 i, finalment, va arribar en Mic. L’audiència infantil de TV3 sempre ha tingut personatges de referència, i ara el testimoni ha recaigut en mans d’aquest rubinenc de vint-i-sis anys de qui fins fa ben poc no se sabia el nom. A mesura que aquest nou personatge infantil es feia més i més conegut, anava creixent la curiositat entre els pares per saber com es deia l’actor que l’interpretava. Durant unes setmanes, com deia una usuària de Twitter, es va convertir en el secret més ben guardat de Catalunya, perquè el seu nom no apareixia als crèdits. A començament d’any, això es va esmenar i les cerques de “Bittor Fernández” es van enfilar.

En Titó és un personatge que a cada capítol proposa una excursió diferent acompanyat pel seu amic inseparable John C., un personatge que parla en anglès i que dóna un to còmic al programa. En Titó va vestit amb la seva gorra amb orelles característica, la samarreta de colors i la motxilla del sol solet. Amb aquesta indumentària descobreix diferents realitats del nostre entorn i s’emociona davant el món com ho faria un nen. Possiblement, aquí rau el seu èxit.

L’espetec del programa també ha sorprès els responsables del SX3. La primera emissió del programa va ser el mes d’octubre i en pocs mesos s’ha convertit en un dels productes estrella del SX3. Ja ha arribat als cinc milions de reproduccions entre totes les plataformes i és el quart programa més vist de la temporada de tot TV3, una dada per l’esperança en un context en què el català té dificultat per pentrar en el món audiovisual juvenil.

“Hem tocat la tecla adequada. És un programa que està fet amb molt d’afecte i on tot està molt cuidat. Però no perquè hi hagi una fórmula màgica. En Mic és un èxit, i justament és l’oposat a nosaltres. És un ritme molt tranquil, són programes gairebé antagònics, però que han sabut connectar molt bé amb els nens”, explica Bittor Fernández en una conversa amb VilaWeb.

Bittor Fernández
L’actor Bittor Fernández, en una entrevista amb VilaWeb Autor: Albert Salamé

No li preocupa encasellar-se perquè, de moment, a les nits continua pujant als escenaris per ballar i cantar en musicals de gran format com La jaula de las locas o Cantando bajo la lluvia. “No he estat mai només en Titó. Com que de moment no m’ha passat, no tinc aquesta por. Ara, si d’aquí a cinc anys només faig de Titó i no faig res més, potser sí, però espero que no passi.” Contràriament a allò que es podria pensar, els infants no el reconeixen pel carrer i l’han aturat poques vegades. “Crec que això passa perquè no porto la gorra amb orelles ni vaig vestit de Titó, però sobretot, perquè als nens els costa molt assimilar que puc ser jo. Són tan petits, que encara no saben ben bé què és ficció i què és realitat. No crec que es puguin imaginar que em poden trobar pel carrer”, explica.

Les bones xifres d’audiència fan pensar en el Titó com un personatge que pot esdevenir generacional, tal com ho va ser en Tomàtic i, més tard, la Família del Super3. Tot just acaba de començar, però els auguris són bons: “Li veig un recorregut llarg, tan llarg com els nens vulguin.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor