Qui és Javier Milei, el president electe ultradretà de l’Argentina?

  • Es preveu que Milei, que fins fa poc era considerat un polític excèntric amb idees radicals i marginals, causarà un impacte sorprenent en el sistema econòmic i polític de l'Argentina

VilaWeb
The Washington Post
20.11.2023 - 21:40

The Washington Post · Samantha Schmidt i Sarah Dadouch

Buenos Aires, Argentina. El nou president de l’Argentina serà Javier Milei, un economista ultraliberal que és comparat amb l’ex-president dels Estats Units, Donald Trump, i que promet d’enderrocar l’establishment.

Milei, un ex-tertulià de televisió de cinquanta-tres anys, va guanyar les eleccions presidencials abans-d’ahir amb gairebé el 56% dels vots, una victòria contundent sobre el ministre d’Economia del país, Sergio Massa. Es preveu que Milei, que fins fa poc era considerat un polític excèntric amb idees radicals i marginals, causarà un impacte en el sistema econòmic i polític d’Argentina.

Prendrà possessió del càrrec el 10 de desembre, quan s’escau el quarantè aniversari del retorn de la democràcia al país. Si compleix les promeses de campanya, pot originar el tomb cap a la dreta més radical d’ençà de la caiguda de la dictadura militar.

A continuació, us expliquem tot allò que heu de saber sobre el president electe de l’Argentina.

Qui és Javier Milei?

Milei s’ha fet popular per les seves polítiques de dreta, un estil explosiu, les aparicions a la televisió i el seu passat com a músic de rock. Anomenat “la perruca”, pel pentinat malgirbat que duu –afirma que fa dècades que no es pentina i deixa que la “mà invisible” faci la feina–, aquest autoproclamat “anarco-capitalista” es caracteritza per la ràbia contra la corrupció, la classe dirigent i l’elit política.

De jove, Milei va ser porter d’un equip de futbol de segona divisió i va interpretar el paper de Mick Jagger en una banda de tribut als Rolling Stones.

Va estudiar economia a la Universitat de Belgrano, a Buenos Aires, durant els primers temps de la hiperinflació a l’Argentina. Ha ensenyat economia i ha escrit uns quants llibres, com ara El camino del libertario i El fin de la inflación, que és el darrer.

Va treballar d’analista de risc per a Corporación América, propietat d’un dels milionaris més importants de l’Argentina, abans de saltar a la televisió com a convidat habitual en programes.

El 2021 va entrar en la política amb un programa “anticasta” i ha estat diputat a la cambra baixa del congrés de l’Argentina fins ara.

La parella de Milei és Fátima Flórez, una actriu i humorista argentina, coneguda per les seves imitacions de l’ex-presidenta –i actual vice-presidenta– Cristina Fernández de Kirchner.

Però entre les figures més importants a la vida de Milei hi ha els seus quatre gossos mastins, que pesen més de setanta-set quilos cadascun i porten el nom d’economistes reconeguts.

El 2017, quan el seu gos Conan va tenir una greu afecció de salut, va convèncer un laboratori dels Estats Units per a produir-ne quatre clons. Milei va dedicar la seva victòria a les primàries als seus “fills de quatre potes”.

Quines opinions polítiques té Javier Milei?

Milei ha promès de “retornar la llibertat” als argentins perquè puguin ser “els arquitectes del seu propi destí”. Duia una serra elèctrica als actes de campanya, en què jurava reduir els fons del govern.

Ell mateix anomenat “minianarquista”, defensa limitar el govern a unes quants funcions i prou. Algunes de les seves promeses són que reduirà el nombre de ministeris federals de divuit a vuit, que acomiadarà els funcionaris públics contractats enguany i que tancarà o privatitzarà organismes estatals.

També vol abolir el Banc Central del país i dolaritzar l’economia. Defensa idees de lliure mercat, com ara la relaxació de les restriccions sobre les armes. Fins i tot ha dit que la compra i venda d’òrgans hauria de ser tractada com un mercat més.

Ha pres una posició ferma contra l’avortament, que a l’Argentina es va legalitzar el 2020 i creu que l’educació sexual és part d’una “agenda postmarxista” que pretén destruir el concepte de família. També ha criticat el papa Francesc, argentí, que considera un esquerrà “dolent”.

Milei diu que el canvi climàtic és una “mentida socialista”, tot i que l’Argentina fa tres anys que té sequera i els experts creuen que probablement s’ha agreujat a causa de les temperatures tan altes derivades del canvi climàtic.

En els debats presidencials, també ha posat en dubte el recompte oficial dels assassinats durant la dictadura, que va durar del 1976 al 1983. La que serà la seva vice-presidenta, Victoria Villarruel, va guanyar notorietat defensant soldats condemnats per abusos als drets humans durant la dictadura.

A quins desafiaments s’haurà d’encarar?

Segons que apunten els analistes, amb uns recursos financers i un suport polític limitats, Milei tindrà dificultats per a impulsar moltes de les seves propostes radicals, com ara la dolarització.

Tot i que va obtenir el suport de l’ex-president Mauricio Macri, arriba al càrrec amb poca infrastructura política i pocs aliats.

Com pot respondre l’economia de l’Argentina a la victòria de Milei?

En el dolar blue, com s’anomena el mercat no oficial de moneda a l’Argentina, el cost d’un dòlar va superar per primera vegada els mil pesos argentins el mes passat. Abans de les primàries, un dòlar costava uns sis-cents pesos, que contrasta amb els vuitanta que costava abans de la pandèmia.

Es preveu que el valor del peso caurà encara més avui, després d’un dia festiu bancari a l’Argentina. Segons que sembla, els argentins es precipitaran a vendre moneda en previsió de la presidència de Milei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any