Que no governe Puigdemont, com siga

  • «És ben possible que a l'estat espanyol no li importe destruir fins el darrer bri de democràcia, en aquesta cursa enfollida per a evitar que s'acomplesca el resultat de les eleccions»

Vicent Partal
15.01.2018 - 22:00
Actualització: 16.01.2018 - 07:32
VilaWeb

Diuen que a vegades només cal mirar què fa l’adversari per entendre què has de fer tu. I si això és així és ben evident que la ratificació de Carles Puigdemont al capdavant de la presidència és l’opció més consistent que pot prendre l’independentisme avui.

Poques vegades s’ha vist una campanya, política i mediàtica, de la dimensió d’aquesta de què és objecte ara mateix el president de la Generalitat. Tot s’hi val, per a atacar-lo. El que fa i el que no fa. I el que podria fer. La bel·licositat desfermada en contra seu per polítics i periodistes espanyols o espanyolistes supera els límits de tot allò que havíem vist fins ara i deixa entendre fins a quin punt el nerviosisme i la por s’han apoderat del bloc del 155, després de la derrota electoral del desembre.

Però ahir vam assistir a un augment de la pressió realment sorprenent. Va ser quan Mariano Rajoy va afirmar que si Puigdemont continuava essent president el 155 es mantindria vigent. L’explicació és esbalaïdora. El 155, segons el decret signat per Mariano Rajoy, s’extingeix amb la presa de possessió del nou govern. Però ara resulta que el president del govern espanyol i dirigent del partit amb menys diputats del Parlament de Catalunya diu que no serà així i que si el parlament ratifica Puigdemont no podrà formar govern.

La situació ha arribat a un extrem tal que Rajoy ni tan sols es troba obligat a explicar com és que diu que el president elegit pels catalans no podrà formar govern. Sobretot tenint en compte que ja s’ha explicat a bastament que Rajoy no té raó. L’article 36 de la Llei del Govern i de la Presidència autoritza explícitament l’ús de mitjans telemàtics i el reglament del parlament no ho prohibeix. No hi ha cap norma que diga que una investidura a distància siga il·legal. I Puigdemont, a Brussel·les, legalment no és cap fugitiu, perquè no pesa cap ordre de captura sobre ell. Ja ho sé, que els tribunals espanyols, més que previsiblement, desoiran totes les raons i aplicaran la raó d’estat per damunt de la justícia, però tot té un límit, oimés si això que hi ha en joc va més enllà.

És ben possible que a l’estat espanyol no li importe destruir fins el darrer bri de democràcia, en aquesta cursa enfollida per a evitar que s’acomplesca el resultat de les eleccions. Però no és necessari, ni acceptable, que el Parlament de Catalunya siga arrossegat per l’espiral d’iniquitat autoritària del PP. Resistir-s’hi no serà fàcil, això ho sabem tots, però conformar-se a viure dins aquesta espiral on tot és arbitrari i on l’estat deixa d’existir per passar a ser només un braç auxiliar del partit és una opció molt pitjor encara. Enfrontar-se a l’arbitrarietat i l’autoritarisme, també des de la legitimitat de la República proclamada el 27 d’octubre, és l’única via que tenim al davant i és, certament, la que a ells els fa més por. I per això, perquè aquesta legitimitat l’encarna millor que ningú el govern que hi ha a Brussel·les, la perspectiva de la ratificació parlamentària de la presidència legítima els ha fet embogir, ha fet embogir el règim.

 

PS. La sentència sobre el cas Palau feta pública ahir arriba molt tard, després de vuit anys llarguíssims, però això, al capdavall, no li lleva ni importància ni contundència. La sentència demostra clarament que CDC es va beneficiar econòmicament de la trama organitzada per Fèlix Millet. Que CDC no fos l’única –també se n’aprofità la FAES i ha restat fora del judici– no canvia res de substancial. I els tecnicismes que es puguen adduir respecte de l’adjudicació o no de l’obra pública poden confondre, però no poden canviar el fet substancial: que Convergència Democràtica va participar en una trama econòmica irregular, que inevitablement taca el seu funcionament com a partit i els qui van estar al capdavant del partit, políticament parlant, la responsabilitat dels quals ahir es posà en evidència.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
15.01.2018  ·  22:37

No poden permetre que Puigdemont continue al davant del Govern. Ho faran tot, per evitar-ho. De fet, els importa un rave deixar clar que no són una democràcia ni ho han estat mai. No respectaran cap llei. Ni les seues. Per això cal fer possible l’impossible. I cal fer que el President ho continue sent. Això serà difícil i costarà represàlies, però s’han d’assumir. No hi ha altra eixida. I n’estic segur que es trobarà la manera. La seua fortalesa és falsa. No es mostrarien tan desesperats, si fóren realment forts. Perdran.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
15.01.2018  ·  23:20

Crec que cal ser forts i que el President Puigdemont sigui investit, si després ells no signen el decret ja s’ho faran. Ell serà President i governarà. No accepten els resultats ni son raonables, estan desesperats. Nosaltres ni un pas enrera

Danny Norton
Danny Norton
15.01.2018  ·  23:33

Em fa tot l’efecte que en Mariano està massa nerviós, la seva llegendària flegma l’abandona cada cop més sovint; se li tornen a veure el munt de tics propis dels seus moments tensos. Ben bé es comporta com un bon saltamartí, va rebent cops per tot arreu però sempre torna a la seva ideal postura immutable: ben dret i ferm com un soldadet de plom.

Que els seus lacais l’informin que el guanyador de les autonòmiques del 21-D pretén prendre possessió del càrrec de president de la colònia catalana des de l’estranger el treu de polleguera. Mai no s’hagués imaginat maniobres tan “diabòliques”, pobre home. Per cert, sembla que la secretària ja s’ha revifat del terratrèmol i per fi l’hem tornat a veure aplaudir i amenaçar. Tot va bé!

No els queda més remei que prorrogar indefinidament el 155 fins que aconsegueixin implantar-nos un bon majordom del seu gust.

Seguirà muda la UE quan el cap d’estat no firmi la investidura? Ens tancaran a tots en un gueto?

Em sembla que anem bé, nanos, endavant les atxes!

Visca la República!

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
15.01.2018  ·  23:49

Tot es molt sencill, s’han fet unes eleccions i les ha guanyat l’independentisme, pero com l’independentisme es “MALO” el resultat no val…………………….. doncs si no val, cal forçar que materialitzin la seva “justicia”, que es facin la foto, com a mínim haurem guanyat la foto i un kilo més de dignitat. ENDAVANT REPUBLICANS!!!!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
15.01.2018  ·  23:55

Jo pujaria la aposta.

Abans de la sessió d’investidura el parlament s’hauria de reunir i aprovar una resolució on en base al article 57 de l’estatut que diu que els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant, deneguin el permís per a detenir als diputats que son investigats pel tribunal suprem, que ordenin al jutge Llarena que posi immediatament en llibertat als que té detinguts a Madrid i que retiri les ordres de detenció i que també donin instruccions als funcionaris del parlament per tal que comuniquin a la policia que les ordres de detenció dels exiliats són nul·les i donin ordres als mossos d’esquadra per tal que protegeixin a tots els diputats i en especial als detinguts i els exiliats d’acord amb el que diu l’estatut.

Montse Roig
Montse Roig
16.01.2018  ·  00:12

Per poder compaginar la investidura de Puigdemont amb la retirada del 155, es podria:

-investir a un tercer com a president eventual

– en compliment del que va acordar el senat, això obligaria el govern central a deixar sense efecte el 155 ja que tindriem govern

– a continuacio hauria de dimitir el president elegit i s’hauria d’investir Puigdemont, sense que això fos motiu de tornar a aplicar el 155

-si el govern central recorrés la investidura de Puigdemont davant del TC, quedaria en suspens la investidura de Puigdemont però tindriem l’anterior president eventual en funcions i no tindriem el 155

Ramon Perera
Ramon Perera
16.01.2018  ·  00:12

El dissabte vaig anar a veure la peŀlícula ‘El instante más oscuro’i em va fer pensar molt en la nostra situació. Explica com W. Churchill com a primer ministre va governar el Regne Unit al començament de la segona guerra mundial quan Anglaterra estava en una gran inferioritat militar front a l’Alemanya nazi i en greu perill de ser invadida. Churchill va resistir les presions per cercar un acord de pau amb Hitler, que hauria estat nefast, i va saber veure que el poble britànic estava decidit a resistir al preu que fos per defensar la seva independència i llibertat.

La lliçó és que hem de plantar cara i estar decidits a defensar-nos al preu que sigui. No fer-ho ens portaria conseqüències encara pitjors i el primer pas és, evidentment, que Puigdemont sigui ratificat president de la Generalitat.

Josep Sindreu
Josep Sindreu
16.01.2018  ·  00:13

El què posi més nerviós i faci entrar en còlera al règim, marca el camí que hem de seguir: és l’estaca que hem d’acabar de fer caure. És per això que és tan lamentable la posició de Catencomú fent mostres d’una fal·laç equidistància. Ni que fos facilitant la votació i amb la posterior abstenció, demostrarien que no estan pel 155 i a favor del govern legítim i de la voluntat majoritària del poble.

No hi veig altra posició dignament democràtica.

Víctor Serra
Víctor Serra
16.01.2018  ·  00:14

El pitjor de tot és que el PSC segueix fent costat entusiàsticament al PP i Ciudadanos.

Jordi Balbastre
Jordi Balbastre
16.01.2018  ·  00:14

Recordo perfectament la cara de perplexitat de Millet i Montull, els primers dies després del descobriment de la corrupció del Palau. Era clar que no entenien que la seva nefasta actuació pogues ser considerada com un delicte. Pel que s’ha sabut ni se n’amagaven, per què a la fi ells quedaven bé amb els polítics de tots els credos, empreses contructores etc. i a sobre s’embolicaven amb la bandera de la catalanitat del Palau.
Senzillament formaven part de l’aquelarre de corrupció que és consubstancial al Reino.
Les preguntes que no tenen resposta son: Perquè van ser als Mossos els que van entrar al Palau i no la Guàrdia Civil com a Santa Coloma? Qui adjudicada les obres a la contructora, hi havia al poder el tripartit? perquè ningú, ha volgut saber res dels nou milions que diuen van retornar a Madrid?
Esperem ara paguin no tots els delictes, que purguin el mal fet a la imatge i reputació del Palau de la Música Catalana i al honor de tots els catalans que creiem en aquest símbol de la nostra cultura.
Fóra els corruptes i vida per a la República de Catalunya.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
16.01.2018  ·  02:49

D’acord amb l’editorial.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.01.2018  ·  05:34

Queda clar que ens ha tocat el pitjor enemic possible i que a Madrid són malos i feos. Però nosaltres també hem d’actuar per a frenar-los. Els hem de dividir, com ells estan intentant fer amb nosaltres. I només se m’acudeix una manera: informar la seva població. No dic que sigui fàcil, però s’ha d’intentar. Alguna manera hi ha d’haver.

Josep Jallé
Josep Jallé
16.01.2018  ·  05:38

Un parell de consideracions. D’una part ens seguim blasmant, contínuament, en els graus d’intervencionisme i manca de tota actuació democràcia, en el més ampli sentit, del conjunt denominat fora de Catalunya i comparses, els del 155. Però, és que costa tant d’acceptar que seguim en dictadura post franquista?. I d’altre, desprès de 8 any del remenat cas Palau, que ja no es tracta dels Millet, Montulls i cia., sinó de CDC, Mas i, al fons, Junts x Catalunya i Puigdemont. Perquè, sinó, com és que aquesta sentencia provisional, desprès de remugar i remugar 8 anys, arriba dos dies abans de reiniciar-se un Parlament, amb majoria independentista o republicana?. Vosaltres creieu en les casualitats?. Jo, no. En tot cas penso en les causalitats. Causa a efecte. Un atac més del menys representats: quatre de cent trenta cinc.

Josep Navarro
Josep Navarro
16.01.2018  ·  07:27

Rajoy te tant clar que sense Catalunya la “España” dels seus s’enfonsa, que vol governar Catalunya tant si guanya com si perd eleccions. Les eines per aconseguir-ho son irrellevants. Per ell la fí, justifica qualsevol mitjà imaginable. Tot s’hi val i desde la irrisòria representativitat del PP a Catalunya. La solució s’ha de trobar arrencant d’aquesta premissa.
Seria important aconseguir que el poble de l’Estat espanyol sabés la veritat sent informat desde la ciutadania majoritària catalana.
Han de saber que si no reaccionen pagaran les conseqüències rascantse la butxaca encara mes i, com sempre, començant pels febles.

pep gaya
pep gaya
16.01.2018  ·  07:55

Jo també he vaig veure el film “el instante más oscuro” on Churchill davant l’oposició del Parlament britànic baixa al metro i parla amb el poble per reforçar la seva estatègia de no voler tractes amb els facistes de Hitler i Mussolini. Al final, tot i estant en una sala d’un barri de majoria de Ciudadanos, el públic va aplaudir la determinació de Churchill. Vaig sortir de la sessió veient a Puigdemont en la interpretació del premier britànic. Puigdemont, el nostre president.

Albert Miret
Albert Miret
16.01.2018  ·  08:28

Tothom que conegui el ferro sap que per torçar una biga s’ha d’escalfar primer, i que roenta i tot, la primera torsió és la que requereix més força. Una vegada s’ha començat a doblegar, amb una pressió molt més fluixa s’acabarà de torçar. Ja serà molt més dèbil. Puc assegurar però, que pretendre torçar-la en fred és inútil. Ahir, per fi, vaig veure al nostre enemic realment escalfat i amb els ulls esbatanats. Ara sols falta una mica més de calor per a posar-lo al roig i pressionar-lo lateralment perquè iniciï la flexió. Una vegada fet això, es doblegarà amb qualsevol empenta, per fluixa que ens sembli i haurem fet caure una estaca que ens té amorrats a terra des de fa tres segles. Endavant companys, que com més s’acosta la República, més roent es posa.

josep SELVA
josep SELVA
16.01.2018  ·  08:43

S’ha de reconèixer que el 155 ha estat i és eficaç. No ho dic per els resulatats adminsitratius, gens negligibles, sinò per l’escapçament dels líders, a la presó o fora, ja desmovilitzats, i l’acolloniment de una bona part d’independentistes de seny, com es pot comprovar en molts comentaris.
L’incognita és si el nucli dur, irreductible, serà prou nucli i prou dur per evitar la desfeta

Agnès Buscart
Agnès Buscart
16.01.2018  ·  09:22

La República proclamada el 27 d’octubre…
Cada dia hauria d’haver-hi articles amb aquest titular. La colonització del cervell pels que es dediquen a anar escampant pors és tan potent que no arriba prou clar on som…
Gràcies perquè tu Vicent ets de les persones que procura repetir-ho cada dia.
I ens preguntem què podem fer perquè el governs de Catalunya sigui una realitat i la LLIBERTAT dels presos també. Aquesta sensació de estar atrapats per un estat sense llei o millor dit que cada dia es fa la llei a la seva mida és despietat…pura guerra.
Milions de gràcies!!!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.01.2018  ·  09:25

Era absolutament previssible.
Necessiten un ambient de guerra per guanyar.
Guerra per deprimir moralment els “vençuts”.
Fa tres-cents anys que ho estan fent.
Sense tàctiques de guerra no saben guanyar.

Però aquesta vegada ens en podem sortir.
S’ha fet massa evident el ‘Tot s’hi val’.
S’ha fet massa evident d’arbitrarietat de la constitució franquisto-absolutista.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.01.2018  ·  09:29

Qui són i de quina candidatura els tres diputats que han de constituir la mesa d’edat del Parlament??? Ells tendran la clau, o la primera de les claus, com a mínim.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.01.2018  ·  09:38

Pel règim neofranquista, l’independentisme català és una tara històrica que cal erradicar. No són exabruptes de qualsevol polític espanyol, és una consigna i l’estan aplicant fil per randa.

Perden els vots el 21-D amb el joc més brut de l’il·legalitat (presos i exiliats), i volen prohibir amb les seves lleis a la carta, la constitució del govern de Puigdemont. L’Estat ens acabarà traient qualsevol dret democràtic quan es tracti de la majoria republicana del parlament, per tant utilitzaran les seves lleis, a la seva conveniència (“el estado de derecho”), per imposarnos “todo el peso de la ley”, pur feixisme: “Una Cataluña española sin los “catalans”.

Aquest serà el panorama a que ens enfrontem en allò que preguntavem: ¿govern, per fer què? L’acció institucional serà zero perquè volen prohibir la voluntat (encara no l’existència) dels 2.100.000 de catalans i del seu govern. La política la farem entre Brussel·les (la república) i els carrers de Catalunya (la ciutadania).

La resistència no violenta s’enfronta a haver d’inventar-se noves fòrmules de lluita que no passaran per les institucions, passarà per la mobilització al carrer. La disjuntiva ja no és autonomia o república, és o rendició o lluita per sobreviure, l’enfrontament, és doncs, inevitable. Aquesta ha de ser la base del full de ruta.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.01.2018  ·  10:00

Ja ho he vist: els tresmembres de la mesa d’edat sçon d’ERC, i sembla que poden decidir acceptar la delegació de vot. Si la cosa és així no hi hauria d’haver problemes, sembla.

Teresa Puig
Teresa Puig
16.01.2018  ·  10:43

Gràcies, Partal per la teva aportació pel que fa a la investidura de Puigdemont. Hi estic totalment d’acord i espero que ERC trobi la persona adequada per la presidència del Parlament, és una decisió personal molt difícil, però segur que no ens defraudaran.
Sobre el cas Millet, està molt bé va que tot surti a la llum i crec fermament que qui la fa , l’ha de pagar. Però una sentència que obvia obertament la implicació de la FAES, deixa de tenir credibilitat. Tot ho poso en dubte. Això és el que ha aconseguit la justícia d’aquest país, no ens els creiem. No.

Jordi Roca
Jordi Roca
16.01.2018  ·  11:41

Em refot molt, però llegint la Llei del Parlament i el Govern, realment diu: article 4.3 “El candidat o candidata presenta davant el Ple..”. Aquest davant és un complement circumstancial de lloc, els lletrats de la càmara no van errats. Altra cosa seria si digués “presenta al Ple”. Em temo que cal buscar alternativa, via president provisional que ho digui en el moment de la presa de possessió (un cop ja nomenat), dimitint quan pugui retornar amb garanties el President legítim. Mentrestant cal nomenar-lo Alt Representant de la Generalitat a Brussel·les, tal com algú havia suggerit en un article anterior).

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
16.01.2018  ·  11:48

Dius que aplicaran la raó d’estat. No veig que siga raó ni que ho siga d’estat. A Espanya li aniria millor comportar-se com una democràcia homologable, a l’estil de les que han estat tradició a Europa, que accepten i defensen els veredictes de les urnes, el que diuen els seus electors -no uso la paraula ciutadans, ací tan devaluada-, els resultats que són la base de la democràcia. És, en canvi, la desraó partidista dels que es consideren amos del cortijo heretat. I de fet ho són, per vergonya d’Europa, amb la FAES al capdavant com confirma els cas del Palau.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
16.01.2018  ·  12:05

Enfocar els temes des de la coherència quan davant tens un adversari completament incoherent, és com entrar en combat amb les mans quan el teu adversari lluita amb una pistola i la pot fer servir impunement des de 20 metres de distància. La missió del feble és protegir-se. Si avança fins a 10 metres perquè pensa lluitar amb les mans, s’està equivocant o vol ser un màrtir. Cal fer compatible la coherència

Núria Menasanch
Núria Menasanch
16.01.2018  ·  12:06

Sr. Partal,
completament d’acord amb la totalitat de l’article.
Demà des de les TTE hi haurà una nodrida representació envoltant el Parc de la Ciutadella per a defensar la constitució de la mesa independentista.
Este és lo realisme que volem i el que hem votat.
Endavant les atxes!!!!

Àngels Folch
Àngels Folch
16.01.2018  ·  12:13

A la postdata s’hi afirma que “La sentència demostra clarament que CDC es va beneficiar econòmicament de la trama organitzada per Fèlix Millet.” De debò que ho demostra clarament? He escoltat l’advocat aquest matí per Catalunya Ràdio i el que ha afirmat és just el contrard’emetre sentències a partir de proves concloents, no pas a partir de relats de part que és, segons sembla, el suport en què es basa la sentència en contra del Sr. Osácar. L’advocat ha insistit molt fermament que no hi ha cap prova que provi que el Sr.Osácar és responsable del que se l’acusa.
La sentència té 600 pàgines i es va conèixer ahir. De debò que algú en menys de 24 hores se l’ha pogut llegir a consciència com per poder afirmar que demostra clarament els fets? Estic de debò molt perplexa. Com podem refiar-nos d’una justícia que sabem que és del tot menys justa? Com podem refiar-nos-en després del que estem veient des de fa anys? Han necessitat vuit anys per aconseguir una acusació (sense proves documentals) dels dos acusats confesos, feta sota el xantatge de reduir la pena de la filla de Montull, cosa que, com era d’esperar, no ha succeït i me n’alegro que no hagi succeït! (com podem premiar la delació sota xantage?!) però és una averració que en canvi s’hagi utilitzat el testimoni o acusació sota xantatge per acusar i condemnar una persona que potser és innocent. Si jo fos la jutge no tindria la consciència gaire tranquil·la.

Àngels Folch
Àngels Folch
16.01.2018  ·  12:18

Pel que a l’editorial hi estic plenament d’acord!
En tant que ciutadans i demòcrates hem de fer complir la voluntat expressada a le surnes el 21D i no podem permetre de cap manera que sigui burlada. Ens hi juguem no només la nostra credibilitat i dignitat, sinó també la del país, i el futur i salut de la democràcia a Ctalunya, a Espanya i a Europa.

Jordi Roca
Jordi Roca
16.01.2018  ·  12:29

Respecte al meu comentari anterior, crec que la mesa pot obviar la presencialitat del candidat a president, per tal de garantir el dret fonamental a la participació política directa. Entenc que hauria de prevaldre sobre la Llei del Parlament en aquest cas. Però l’altra opció (president provisional de la mateixa llista) tampoc seria gens dolenta, i facilitaria molt el nomenament.

Josep M Armengou
Josep M Armengou
16.01.2018  ·  12:59

D’acord amb l’editorial.
No tinc cap coneixement de com es produirà la sortida d’aquest atzucac monumental a la nostra política nacional.
Tinc l’esperança fundada que “es resoldrà”, amb la consciència natural de la importància de les grans concentracions d’avui mateix en suport dels Jordis i en la constitució ignota del Parlament demà.
Sí que hi ha un fet extraordinari (= no ordinari) en la compareixença d’ahir de Rajoy: el seu nerviosisme evident, sent com és una persona (?) freda com un glaçó de gel. Però res més.
Segueix sent de la màxima urgència que la majoria sobiranista (per mi incloent específicament els Comuns) passi a governar fermament el país. Els ciutadans vivim a límit de l’estat d’excepció, i alguns d’entre nosaltres de manera extrema.

Josep M Armengou
Josep M Armengou
16.01.2018  ·  13:00

Comparteixo també la PS de l’editorial. Amb un dubte exprés: per què ningú no denuncià, en aquest paquet sòrdid que fa 8 anys que dura, la implicació de la FAES ?.
No ho entenc.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
16.01.2018  ·  16:10

El 27S2015 el 4t de la llista se suposava que havia de ser el president i ho va acabar essent Puigdemont que era el 10e o 20e… JxS va ser la formacio mes votada de carrer… Es votava independencia, no un candidat, igual que al 21D, crec..

Jo no seria tant purista i buscaria una sortida diferent, Puigdemont tindra molta feina a fer a l’estranger (conseller d’exteriors impecable) a part de querellar-se als nivells que convingui per no deixar-lo ser president.. entre d’altres multiples i combinades querelles ja actives.. (Podria comencar la carrera d’advocat si esta avorrit i defensear-se ell mateix, potser s’estalviara uns calerons..)

Puigdemont es una figura molt important per l’independentisme, pero no insubstituible.. crec..

Hem d’anar a convencer mes gent per superar el 50% en vots i reforcar l’independentisme socialment, no a complicar-nos la vida i anar sempre “a la contra” (esquivem, fintem, evitem problemes..) .. El que no ens agradi d’Spain o ens impedeixin fer, no ho fem, ok, i que callin, pero querella directe al TC i al TEDH i la ONU, a veure qui te rao..

El 21D llegit en clau Referendum tipus Scotland, l’hauriem perdut, ho tenim clar aixo o no encara? Els Republicans Espanyols (Podem) no son Independentistes, en un referendum real haguessin anat a votar i haurien votat NO, perque no volen desunir-se dels seus suposats pobles germans d’Espanya.. Encara no han entes que l’Europa dels Pobles passara per sobre de l’Espanya dels pobles.. Hem de “despertar” els nacionalistes espanyols a Catalunya.. Cal que ens reconeguin com a NACIO, aixo lo primer…

(Parlo molt desde la distancia, estic bastant desconectat de les noticies.. Els politics han de demostrar que saben fer de politics..)

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
16.01.2018  ·  16:46

Amic Pep Agulló, m’agrada lo que dius sense complexes de no ser correcte segons la majoria, al final del teu escrit, “La disjuntiva ja no és autonomia o república, és o rendició o lluita per sobreviure, l’enfrontament, és doncs, inevitable. Aquesta ha de ser la base del full de ruta.” perquè es veritat que ja la disjuntiva es RENDICIÓ o LLUITA per SOBREVIURE, es veritat que volguèm o no, ens agradi o no, ens estan portant cap aquesta disjuntiva, i quant un lluita per sobreviure, o fa amb tots els mitjans. No se, ni puc entendre, qui esperem que ens regali res, si no fem caure als nostres opressors, tu també dius, que l’enfrontament es inevitable, jo fa temps que ho vinc dient, si no volem rendir-nos, ens estan acorrelant i retallant per tots costats, ja la ética de la democràcia no importa per a ells, ni tampoc respectar la seva Constitució, en fan lectures interessades, i lo que no hi es, s’ho inventen i ho fan llei, per anar estrenyent el cercle damunt nostre, ens volen borrar totalment del mapa als independentistes, recordem algun afirmació que varen dir,..”Descabezar”, “Esterilizar”, “Desinfectar”, volen espanyolitzar Catalunya, i no estalvient en mitjants, ni en diners, ni en males àrts, van a sac, “sin que se note el cuidado”, i davant d’això nosaltres esperant que plogui amb el lliri a la mà, cada vegada més minvats de recursos, i més perseguits, No es pot viure així, si com a mínim sabessim on es el final del túnel de las bruixes, però no ho sabem, ni ningú ens ho diu, només entomar tot lo que ens vingui a sobre, i anar perdent mica en mica la autoestima i la fe,….es veritablement una lluita per sobreviure, i sense un pla malament podem anar al enfrontament inevitable…perquè hi serà, o rendició, aguantar las ósties per totes bandes te un limit d’aguant, tant físic com psíquic….Fa un dies vaig anar a la Catalunya Nord, i al creuar la frontera amb França, em va semblar que em treia una gepa de sobre, i respirava millor, fins i tot vaig recuperar el bon humor i las ganes de riure, ja no estava sota el gran femer.

Albert Miret
Albert Miret
16.01.2018  ·  19:23

Hauriem de recordar constantment, que la bestial oposició espanyola i el gran silenci europeu és en realitat perquè estem posant en perill l’oligarquia espanyola, l’Ibex 35 i el pla de la UE de mantenir Espanya com a camp d’experiments econòmics a canvi d’un endeutament que l’haurà d’anar pagant, com sempre, la part més pobre del poble, però aquesta vegada a base de generacions.
Vull recomanar a tothom que tingui ganes de llegir-ho (és llarg) https://elrobotpescador.com/, i de títol: Experto en derecho internacional denuncia una conspiración de silencio en la ue i la onu contra catalunya. iI també l’article que conté: “Perquè tots els espanyols haurien de donar suport a la revolució catalana”. Altament aclaridor del que està passant i també de la desesperació cada vegada més evident del lacai Rajoy.

Montserrat Rodon
Montserrat Rodon
16.01.2018  ·  20:23

Exacte, Abert Miret, això és el que jo penso i vostè ho expressa ben clarament. Ni més ni menys.

eva salas
eva salas
16.01.2018  ·  23:11

Sr. Partal, la sentència dirà el que voldran que digui, però nosaltres no hauriem de repetir, i menys ara, el que volen que repetim; la sentència no demostra res. I el que aquí hauriem de demanar-nos és què passa amb els desviaments a la FAES des del Palau, què hi ha del tripartit i perquè la sentència surt ara. Miri jo mai he votat CDC però em resulta difícil -com si no ho fos ja prou- lluitar per un país on la seva gent, al so que toca l’amo, s’acusen uns als altres i juguen una rivalitat més per sobre dels interessos nostres de país i fins a fer-nos inútils per a la vida en llibertat. No és estrany així que tinguem amo.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
17.01.2018  ·  00:31

D’acord amb el que diuen Joan Roma i Josep Sindreu.
Estan més vençuts del que sembla i estem més forts que mai.
Fa 3 anys ben pocs de nosaltres hauríem somiat estar on estem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any