Què és el torb i per què és tan perillós?

  • Aquest fenomen meteorològic es produeix quan fortes ratxes de vent alcen la neu, fet que redueix la visibilitat i fa caure en picat la temperatura

VilaWeb
Redacció
11.12.2021 - 10:55
Actualització: 11.12.2021 - 11:53

Les primeres nevades intenses al Pirineu han arribat amb fortes ratxes de vent. Aquest context ha comportat l’aparició d’un fenomen meteorològic especialment perillós a l’alta muntanya: el torb. De fet, en aquests pocs dies de temporada de neu, el torb ja ha causat una víctima mortal, un muntanyista experimentat de Camprodon que es va perdre per la zona de Vallter en plena nevada.

Però què és ben bé aquest fenomen meteorològic? El torb apareix quan el vent aixeca la neu –tot i que es pot barrejar amb la mateixa precipitació de neu— i crea una cortina blanca de neu arremolinada que redueix moltíssim la mobilitat i la visió. La diferència entre una tempesta de neu i el torb és, sobretot, la força del vent. El torb es produeix amb ratxes del voltant de 60 km/h i temperatures que poden arribar a ser inferiors a vint graus negatius.

El torb pot durar unes quantes hores, tot i que en alguns casos s’allarga fins i tot dies. Això causa una reducció de la visibilitat per sota de 400 metres i la caiguda de la temperatura. Més enllà de la potència del vent, el fet que alci i arrossegui neu –a banda altres materials, com ara pedres petites–, pot fer ferides i dolor als ulls o la cara.

A la muntanya, els efectes del torb s’intensifiquen i sol causar desorientació, fet que dificulta i fins i tot impedeix d’escapar de la zona d’incidència. A més, la baixada brusca de la temperatura acompanyada de les ràfegues de vent fa que la roba d’abrigar sembli inútil. Una persona atrapada al torb pot tenir hipotèrmia en poca estona.

Fa una mica més de vint anys, el Pirineu va ser sacsejat per un torb que va durar uns quants dies. Va ser per Cap d’Any i el fenomen va atrapar uns quants muntanyistes. Aquest desastre, conegut per la tragèdia del Balandrau, va deixar una desena de morts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any