Adeu a les quarantenes: quins positius de covid ja no s’hauran d’aïllar?

  • Dilluns s'obre una nova etapa de control del coronavirus i ja no caldrà que els asimptomàtics o amb símptomes lleus facin quarantena

VilaWeb
Redacció
24.03.2022 - 17:17
Actualització: 24.03.2022 - 18:17

La comissió estatal de Salut Pública ha acordat d’eliminar les quarantenes dels positius asimptomàtics o amb símptomes lleus de la covid-19 a partir de dilluns vinent. Aquesta mesura, aprovada amb el vist-i-plau dels governs del país i de la resta de governs de l’estat, obre una nova etapa de control del coronavirus que implica acceptar una certa transmissió entre la població en un moment en què la immunitat vaccinal és del 92% a tot l’estat. El document aprovat reconeix que és una decisió que preveu riscs, però sosté que cal obrir una nova etapa de convivència amb el virus, tal com han fet altres països. Això sí, remarca que l’estratègia serà reversible si els indicadors ho fan necessari.

Les respostes sobre aquesta nova etapa de control de la pandèmia les recull el document “Estratègia de vigilància i control davant la covid-19 després de la fase aguda de la pandèmia”. Ara caldrà veure com adapten aquesta normativa les conselleries de Sanitat de Catalunya, les Illes i el País Valencià, que encara no s’hi han pronunciat.

Qui haurà de fer quarantenes?

D’ençà del 5 de març, les persones que són contactes estrets d’un positiu no han de fer quarantena de set dies. Sí que les havien de continuar fent els positius durant set dies o mentre tinguessin símptomes, fossin lleus o no. Ara els positius asimptomàtics i els que tinguin símptomes lleus tampoc no n’hauran de fer. Això vol dir que només haurà de fer quarantena un petit grup de població, que són els internats en residències i centres sociosanitaris.

Aquests positius, siguin asimptomàtics o no, hauran d’aïllar-se durant cinc dies des que comencin els símptomes o bé d’ençà del diagnòstic. I podran acabar l’aïllament quan hagin passat vint-i-quatre hores sense tenir símptomes.

Què entenem per símptomes lleus?

El document de la comissió de Salut Pública recull que es consideren símptomes lleus la tos, la dispnea –falta d’aire– i el mal de coll, amb febre o sense. En cas que els símptomes persisteixin o hi hagi una mala evolució, com pot ser una febre mantinguda per sobre els 38°C durant més de tres dies, es recomana de contactar amb el CAP. Serà el metge de capçalera qui determinarà si ens hem de fer una prova i com continuar l’aïllament.

Cal anar a treballar?

Al públic en general, sempre que sigui possible, es recomana d’optar pel teletreball. Els qui treballen amb persones vulnerables no podran anar a treballar durant els primers cinc dies d’ençà de l’inici dels símptomes o del diagnòstic del positiu. El document remarca el fet de no anar a treballar, que no vol dir fer quarantena. Passat aquest temps, cal fer-se una prova d’antígens i si el resultat és negatiu, es pot tornar a la feina.

A qui es faran proves?

A tota persona que es consideri vulnerable, és a dir, qui tingui seixanta anys o més, immunodeprimits i embarassades; treballadors de residències i centres sociosanitaris, per a confirmar que poden reincorporar-se a la feina passats cinc dies; qui tingui una infecció respiratòria aguda que requereixi ingrés hospitalari; i qui hagi estat els darrers catorze dies en una regió en la qual circuli una variant d’interès o preocupació.

Recomanacions per als positius

Encara que no calgui fer aïllament, el document especifica una sèrie de mesures que ha de prendre un positiu, sigui per una prova d’antígens o perquè el metge de capçalera li ha indicat que es faci una prova. Demana d’extremar les precaucions i reduir tant com sigui possible les interaccions socials utilitzant en tot moment la màscara i mantenint una higiene de mans adequada durant els deu dies posteriors a l’inici de símptomes o al diagnòstic en el cas dels asimptomàtics. També demanen d’evitar el contacte amb vulnerables i la participació en esdeveniments multitudinaris.

En els països on han optat per aquesta mesura, què ha passat?

Diversos països ja han optat per aquesta mesura, que és tractar la pandèmia com una grip i eliminar totes les restriccions, també les quarantenes dels positius. És el cas de Dinamarca, Suècia, Noruega, el Regne Unit i Finlàndia. En alguns casos, s’ha observat un descens dels positius, tot i un repunt previ, com a Dinamarca; en d’altres, com el Regne Unit, hi ha hagut un augment de les infeccions.

Per aquest motiu, hi ha epidemiòlegs, com Oriol Mitjà o Salvador Macip, que alerten que la mesura és precipitada. Sobretot, perquè Europa ara entra en un repunt de la sisena onada i la subvariant òmicron BA.2 infecta tothom que no ha passat la prèvia, la BA.1, incloent-hi la gent que fa més de tres mesos que es va vaccinar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any