Carles Puigdemont serà candidat a la presidència a les eleccions a Catalunya: “Avui començo el compte enrere del retorn”

  • Puigdemont renunciarà a formar part a les eleccions al parlament europeu del juny

VilaWeb
Redacció
21.03.2024 - 19:30
Actualització: 21.03.2024 - 21:00

Carles Puigdemont ha anunciat que serà el candidat de Junts a les eleccions a Catalunya del 12 de maig. En una conferència de premsa a Elna (Rosselló) aquesta tarda, Puigdemont ha posat fi a una setmana d’especulacions sobre la seva candidatura, que començaren tan bon punt el president Pere Aragonès convocà eleccions, dimecres de la setmana passada. “És el moment de ser-hi”, ha anunciat el president, que també ha explicat que no formarà part de la llista a les eleccions al parlament europeu d’aquest juny.

“Avui començo el compte enrere del retorn”

D’ençà de la convocatòria d’eleccions i fins avui, Puigdemont havia evitat de fer grans pronunciaments, i s’havia limitat a dir que el calendari electoral permetria que assistís a un possible debat d’investidura –quan l’amnistia ja estaria en vigor– però no pas que fes campanya a Catalunya. Però la cúpula de Junts, encapçalada pel secretari general Jordi Turull, havia deixat clar reiteradament que el president seria el candidat de la formació als comicis.

Tot ha canviat aquesta tarda. Després d’anunciar que concorrerà a les eleccions del 12 de maig, Puigdemont ha anunciat que tornarà al Principat per a ser candidat a la investidura. “Avui començo el compte enrere del retorn“, ha anunciat. I ha afegit: “Si soc candidat a la investidura, deixaré l’exili definitivament aquell dia per a assistir al ple de parlament […] Se suposa que els jutges hauran aplicat les disposicions previstes a la llei d’amnistia. Però ja sabem que si al jutge espanyol li dones mitja llimona, et fa una crema catalana. Si adopten una actitud de rebel·lia i insubmissió, es tornen de cop i volta revolucionaris, i es neguen a complir la llei, perquè saben que ningú no els perseguirà, assistiré igualment al ple del parlament si tinc majoria per a ser investit”.

Originalment, Puigdemont havia previst de presentar-se a les eleccions europees, previstes per al 9 de juny, tot renovant la immunitat com a eurodiputat, i deixar per més endavant un hipotètic retorn al Principat. Però l’avançament electoral ha desbaratat aquesta previsió, com bé ha reconegut el mateix Puigdemont. “Fa amb prou feines una setmana no comptava a ser aquí”, ha dit durant la conferència. Tot seguit, ha anunciat que no es presentarà als comicis al parlament europeu per a concórrer a les eleccions al parlament.

Proposa una candidatura unitària

Durant la conferència, Puigdemont ha fet referència repetidament a la necessitat de la unitat política de l’independentisme, tot al·ludint al projecte de Junts pel Sí, del qual ha dit que “no hi ha hagut mai més cap proposta política tan mobilitzadora i engrescadora com aquella”, ha dit. “Quan més hem avançat ha estat quan més junts hem anat: ningú no pot demostrar les bondats d’anar separats”, ha continuat.

I ha afegit: “La candidatura que vull encapçalar haurà d’anar més enllà del meu partit, de Junts per Catalunya. Haurà d’incorporar perfils i suports provinents d’altres sectors”. Puigdemont, tanmateix, no ha aclarit quins perfils o suports s’haurien d’incorporar a la llista. Sigui com sigui, ha afegit que “farà falta temps per a agrupar consensos per a emprendre els canvis profunds que són necessaris” i que “ara per ara l’opció d’una llista unitària té poderoses resistències i, atesa la precipitació amb què s’han convocat les eleccions, no disposem tots plegats del temps necessari per vèncer-les”.

“Crec que no m’equivoco si afirmo que la majoria de nosaltres compartim la idea que la millor proposta per correspondre a les esperances de la gent i poder batallar amb la màxima fortalesa en tots els fronts seria una candidatura unitària. Jo, en tot cas, ho crec fermament”, ha asseverat. I ha afegit: “Sóc dels que crec que els reptes que tenim al davant només els podrem encarar amb garanties d’èxit si recuperem la força de la unitat. No me’n desdiré mai, i ningú fins ara no m’ha pogut demostrar els beneficis per al país i per als nostres conciutadans de la desunió i la baralla entre nosaltres”.

“Sóc aquí per acabar la feina”

Puigdemont també ha al·ludit a la necessitat de conformar un projecte amb un lideratge fort per a afrontar el conflicte polític amb l’estat espanyol. “Per més recursos que tinguem, per més consensos parlamentaris que puguem articular, sense lideratge no anem gaire lluny. Si no hi ha lideratge, el més probable és que la gent no ens segueixi […] Cal bastir un projecte de lideratge clar que parli de tu a tu amb l’estat i tingui una veu pròpia”.

“Sóc aquí per a acabar la feina. Deixem de flagel·lar-nos i passem a l’acció”, ha asseverat. I ha continuat: “No hi ha hagut ni un sol dia en què hagi après de l’experiència. Cap dia hem deixat de treballar per a trobar la manera de fer-ho millor […] Sense lideratge no anem gaire lluny. Si no hi ha lideratge, la gent no ens seguirà- Liderar vol dir decidir, i plantar-se quan sigui necessari“.

Diu que va rebutjar l’indult

Durant la conferència, Puigdemont també ha parlat sobre els indults als presos polítics, tot revelant que també li van oferir a ell d’acollir-s’hi. “Quan encara teníem els nostres companys a la presó i em van venir a veure per proposar-me que m’acollís als indults que s’estaven negociant, els vaig respondre exactament el mateix que els he respost fa uns mesos quan em van venir a veure per demanar el suport de Junts per Catalunya a la investidura de Pedro Sánchez: els indults pretenen desactivar el conflicte; l’amnistia és una de les condicions necessàries, encara que no suficients, per resoldre’l. Avui, aquella amnistia que era impossible és a dos mesos de ser aprovada definitivament”.

Tot seguit, Puigdemont ha comparat l’estratègia negociadora de Junts amb mediador internacional a Suïssa amb la taula de diàleg entre ERC i el PSOE.

“Hem assegut el partit del govern espanyol en un espai de negociació a Suïssa
amb mediació internacional, que no ha fallat ni una sola vegada d’ençà que vam
arribar a l’acord. En aquests moments i venint d’on venim, no és el mateix reunir-se
a la Moncloa, que és com jugar al Bernabéu amb l’àrbitre i el VAR a favor dels
locals, que fer-ho a Suïssa amb mediació internacional, que és com jugar a
Wembley amb àrbitres neutrals. I si ens hi reunim, i agraeixo la formalitat del PSOE
a complir amb aquest compromís, és perquè volem negociar, no pas dialogar,
sobre les dues grans carpetes que ens han portat fins aquí”, ha dit.

I ha afegit: “Ells saben que nosaltres no hem renunciat a res, ni ho farem, i que mantenim la legitimitat i legalitat tant del referèndum com de la declaració d’independència. Ho saben tant que fins i tot ho hem escrit en l’acord que vam signar. I saben que sempre hem estat disposats a una negociació seriosa, en igualtat de condicions, en un marc favorable”.

“Proposarem a l’estat la votació d’un referèndum d’autodeterminació”

Sense oferir molts detalls, el president també ha parlat breument del seu full de cara a la negociació amb l’estat espanyol, tot revelant que proposarà un referèndum d’autodeterminació en cas que sigui elegit president.

“Si la via de la negociació no dóna fruits i s’allarga estèrilment, so veiem que hi ha una dilació en la negociació, nosaltres no renunciarem de cap manera a assolir la independència si aquesta és la voluntat dels catalans”, ha dit. I ha afegit: “En aquesta legislatura proposarem a l’estat la votació d’un referèndum d’autodeterminació, sense succedani. Treballarem amb el conjunt de l’independentisme per a culminar la feina que vam deixar pendent el 2017. Sobre aquestes bases, l’independentisme ha de recuperar la conversa col·lectiva”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any