Público aclareix una part del fosc ‘lliurament controlat’ de documentació dels Mossos

  • Fonts dels Mossos sospiten que un càrrec dins del cos era un infiltrat que treballava per a la policia espanyol

VilaWeb
Redacció
16.03.2018 - 14:45
Actualització: 17.03.2018 - 12:53

Darrerament, la policia espanyola ha filtrat  documents que van ser interceptats als Mossos d’Esquadra el 26 d’octubre a una incineradora de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès) en alguns mitjans de comunicació. Arran d’això, s’han publicat informacions falses, com ara que el Cesicat (Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya) en captava agents per espiar diversos polítics. Sobre l’episodi de la incineradora, el diari Público explica avui que els Mossos sospiten que algú del cos podria haver orquestrat un muntatge per incriminar-ne els superiors i hauria afegit documents seleccionats prèviament a les caixes i hauria avisat a la policia espanyola perquè els interceptés. És a dir, els autors del muntatge, en comptes de portar-la directament a instàncies judicials i ser identificats, van idear un ‘lliurament controlat’.

En la terminologia de l’espionatge, un ‘lliurament controlat’ té lloc quan un infiltrat no pot sostreure documentació ell sol però pot fer saber al servei pel qual treballa on es troba i com apoderar-se’n. En aquest cas tot indica que no li era possible d’endur-se el material de la central però sí de posar-lo dins la furgoneta i avisar a la policia espanyola que precisament llavors, si la interceptaven, el podien obtenir sense que l’infiltrat corregués perill. Els Mossos incineren documentació regularment però només aquell dia la policia espanyola els va trobar.

A més, segons Público, el contingut de les caixes no quadra amb la documentació habitual que s’envia a destruir. Els arxius semblen haver estat escollits de manera curosa i abracen temàtiques i un arc temporal molt grans. ‘Com pot ser que, si destruïm material cada quatre o sis mesos, apareguin de cop i volta documents seleccionats de 2011 a 2017 a més, sense triturar’, es demanen fonts del cos.

VilaWeb ja va explicar, arran de la famosa nota falsa de la CIA sobre l’atemptat de Barcelona, quin és el protocol dels Mossos per a destruir documentació, car aquella filtració a El Periódico justament és inclosa a les caixes intervingudes. Els arxius no poden sortir íntegres de les comissaries, ans es trituren i aleshores s’envien a incinerar.

Les mateixes fonts que cita el diari afirmen que el contingut de les caixes ‘reforça les sospites’ que un agent va escollir el material bo i sabent que el 26 d’octubre havia de ser interceptat abans d’entrar a la incineradora. ‘Els qui van donar l’avís eren també els autors del muntatge i per això el ministeri de l’Interior no obre cap investigació disciplinària interna al cos dels Mossos d’Esquadra’, expliquen.

En un informe, la Brigada Provincial de la policia espanyola reconeix que es va presentar a Sant Adrià arran d’una delació i no pas perquè Carmen Lamela, jutgessa de l’Audiència espanyola, els ho ordenés. Hores més endavant, amb la comitiva dels Mossos blocada davant la incineradora, la magistrada va emetre una ordre perquè es requisessin les trenta-sis caixes de documentació. Sense la presència d’un secretari judicial que acredités el material confiscat, els agents se les van emportar a la seu de la brigada.

El darrer comunicat del col·lectiu Guilleries, un grup de Mossos que es resisteix a la intervenció del govern espanyol, confirma la teoria d’un lliurament controlat. Podeu llegir-lo íntegre ací:

«COMUNICAT DE LES GUILLERIES (26)

Aquesta darrera setmana hem tingut un nou episodi de manipulació informativa i guerra bruta dels aparells de l’estat, en aquest cas contra els Mossos d’Esquadra: la policia espanyola acusa els Mossos ‘d’espiar il·legalment’.

Finalment s’ha sabut, segons que es desprèn del mateix atestat policial, que no tenia res a veure amb espionatge a polítics, sinó que es tractava d’una història rocambolesca per part de dues persones que, amb la finalitat de tenir una relació sentimental amb un agent de la policia catalana, es van fer passar per membres del Cesicat i que varen acabar detingudes.

Però cal anar a l’origen d’aquesta informació ‘fake’. Recordeu els documents intervinguts pel CNP quan es duien a destruir (com es fa 2 o 3 cops l’any) a la incineradora de Sant Adrià del Besòs?

Doncs, una revisió ‘acurada’ d’aquesta documentació per part d’uns policies espanyols, que semblen més aquells agents de la TIA d’en Mortadelo y Filemón, els va dur a deduir que aquell organisme de la Generalitat feia pràctiques d’espionatge a polítics i persones rellevants que defensen postulats unionistes.

Tot i aquest nou ridícul de la policia espanyola, volem posar l’èmfasi en el fet que fou un agent de la mateixa Comissaria General d’Informació qui va donar l’avís al CNP i que va possibilitar l’incautament de tota aquella documentació.

També és preocupant que quan subordinats del sots-cap de la CG d’Informació, l’Intendent Miguel Justo Medrano, anaven a ‘recuperar’ la furgoneta amb la documentació, aquest alt comandament ‒provinent del CNP‒ els ho hagués prohibit taxativament.

No serà que al Cos de Mossos d’Esquadra tenim massa guineus que tenen cura de les gallines?
Cal felicitar els responsables de la vergonyant selecció.

ELS MOSSOS D’ESQUADRA DEFENSAREM LES INSTITUCIONS CATALANES I VETLLAREM PER GARANTIR ELS DRETS I LES LLIBERTATS DELS NOSTRES CONCIUTADANS. TAMBÉ EXIGIM LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS.

Les Guilleries, 7 de març de 2018»

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor