El tomb dels socialistes reclama un nou acord estratègic de l’independentisme

  • «Cal reclamar la negociació d'una nova estratègia unitària entre tot l'independentisme, entre tots els seus actors, com a resposta seriosa al canvi de paradigma que capitaneja el Partit Socialista»

Vicent Partal
27.05.2019 - 21:50
Actualització: 28.05.2019 - 18:47
VilaWeb

A Europa el PSOE ven una imatge que, ara per ara, molta gent s’empassa: que Pedro Sánchez va apagant l’incendi català i va encarrilant Espanya per la via de l’estabilitat. En contrast amb la urgència de l’octubre del 2017, quan fins i tot el president de la UE va haver de suplicar que no es proclamàs la independència, la imatge que ara es va difonent dibuixa una Espanya on es fan moltes coses brutes i lletges però on, fet i fet, es va controlant la situació. L’independentisme guanya, continua guanyant, però no té marge de maniobra real. Perquè no té la majoria dels vots, encara que a les europees s’haja quedat a dècimes i prou, però també, i sobretot, perquè no té cap projecte comú, cap objectiu compartit.

El resultat aconseguit pel Partit Socialista a les eleccions de diumenge li atorga una gran credibilitat a Brussel·les. Cal que en siguem ben conscients. Han estat dues eleccions seguides i dures, però Pedro Sánchez pot dir a Europa que és l’home de l’estabilitat i reclamar una certa credibilitat. L’enfonsament espectacular de Podem i el fre evident del creixement de l’extrema dreta han fet de Pedro Sánchez una estrella en ascens. És l’únic socialista que domina clarament un dels estats europeus grans i, precisament en un moment de molta pressió dels extrems, ell s’erigeix en símbol de la moderació.

I això, aquesta imatge creada, li permet de tornar a endurir la seua (mala) relació amb l’independentisme. Curiosament, encara hi ha molts independentistes que no veuen amb els mateixos ulls el PSOE que el PP i que troben disculpables actuacions dels socialistes que serien un escàndol venint del PP o de Ciutadans, i no diguem de Vox. L’independentisme es va endurint a poc a poc i això és una gran notícia, però cal que s’adone que el PSOE també va endurint-se, alhora que fa cristal·litzar una imatge exterior d’Espanya més favorable als seus interessos i més difícil de tombar pel republicanisme.

Va en aquesta línia la decisió socialista de mirar d’impedir com siga un govern d’Ernest Maragall a Barcelona. En la crònica d’aquesta nit, Pere Martí explica amb tots els ets i uts una jugada que podria marcar el futur immediat del país. El PSC ha decidit de passar a l’altra banda de la ratlla i esdevenir el pal de paller de l’espanyolisme. I això, que li ha anat magníficament bé en termes electorals, hauria de tenir conseqüències en el camp independentista. La primera i fonamental, la d’entendre i acceptar finalment que la línia dels pactes i els suports posa definitivament en una banda les forces sobiranistes i en una altra les espanyolistes. Serà curiós, i serà molt trist si passa, de veure com l’independentisme polític continua barallant-se per l’hegemonia ideològica, fent oix a l’altre, mentre l’espanyolisme considera obertament de pactar, si cal, de Colau a Valls sense ni tan sols escabellar-se.

És evident, i em sap greu de dir-ho tan cruament, que els votants que van eixir el Primer d’Octubre necessiten polítics que sàpiguen interpretar on som i, sobretot, que deixen de justificar els seus anhels amb elucubracions intel·lectuals justificatives, pensades per a cobrir amb un mantell de respectable ideologia allò que no és sinó càlcul privatiu i egoista. Ha passat un any i mig d’ençà de la proclamació de la república i la lliçó que el carrer ha donat a tothom, de paciència, perseverança i perspectiva, és extraordinària. Les victòries inapel·lables d’ERC a les espanyoles i del president Puigdemont a les europees aclaririen en qualsevol país del món la incongruència monumental de la picabaralla partidista, d’un partidisme que la majoria dels votants ni entén ni fa seu. Però, encara avui, la classe política independentista es manté paralitzada, pensant en les cadires i en els escons més que no en el projecte. I prestant-se, si cal, a desqualificar l’altre, l’altre company, a cada ocasió que té.

És en aquest context que es fa necessària, i cal reclamar, que es negocie una nova estratègia unitària entre tot l’independentisme, entre tots els actors, com a resposta seriosa al canvi de paradigma que capitaneja el Partit Socialista. Sense la urgència electoral i després d’haver constatat que els ciutadans entenen que ERC és el partit de referència i que això és compatible amb el fet que Carles Puigdemont siga el polític de referència, molta gent espera ara rigor, generositat i lleialtat de tots els partits al projecte nascut de les urnes del referèndum d’autodeterminació de l’octubre del 2017.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
27.05.2019  ·  22:24

El President Puigdemont,fa crides constants a la unitat estratègica de l’independentisme.ERC vol liderar tota sola el moviment independentista,i hauria de saber llegir amb precisió el resultat de les europees,que an donat la victòria a la candidatura mes transversal.

Josep Usó
Josep Usó
27.05.2019  ·  22:32

Cal que els polítics independentistes entenguen que no hi ha on tornar. Segurament, donar l’aval de franc al PSOE fa un any va ser una errada, però es pot esmenar si ells entenen que no hi ha més alternativa que la unitat. En cas contrari, els presos es podriran a la presó. A banda, la UE també té un problema seriós, ara mateix. Sense majoria absoluta dels socialistes i els populars, el veritable problema està en respondre el repte que, de segur els faran els feixistes: “Vosaltres només heu creat problemes i malestar als ciutadans. I ni tan sols plantegeu solucions. Nosaltres sí que en plantegem, de solucions”. L’actor important a l’independentisme és el president Puigdemont. Temps al temps

Antoni Biada
Antoni Biada
27.05.2019  ·  22:51

Amb una llista unitaria al Ajuntament de Barcelona, possiblement tindriem uns 17 regidors.

Es incomprensible en ple S XX Ique alguns polítics actuin com si mhi fosin als 1930…

Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.05.2019  ·  22:57

Jo d’ERC ja no n’espero res. Els considero els culpables del desgavell on ens han portat, des que ens van furtar els vots impedint l’investidura del candidat a la presidència del govern que havíem votat. Potser a ells els pagaran amb la mateixa moneda.
Fa molts dies que està clar que amb aquests companys de viatge no podem anar enlloc. Tant de bo se n’adonin de la seva supèrbia i facin neteja. Però mentre hi hagi els que hi ha ara no es pot fer cap mena de pla, no són de fiar.

Daniel Crespo
Daniel Crespo
27.05.2019  ·  23:08

Des del moment que vaig veure els resultats vaig témer la jugada Colau-PSC-Valls. És evident. Vals va fer campanya amb un STOP Independència. Ara farà servir l’excusa del trencament amb Cs pels pactes del trifachito i recordarà que un dia va ser socialista. I els seus votants li perdonaran perquè, com diu Vicens, l’unionisme no té manies ideològiques quan es tracta de parar la independència.
Els números són fàcils de fer. Sumant els vots de les quatre opcions independentistes a Barcelona haurien aconseguit 18 o 19 diputats. Vicens ho va dir fa mesos en un editorial: Regaleu Barcelona i pacteu la resta. No es va fer, i ara, si Barcelona cau de nou de la banda unionista cadascú haurà d’assumir la seva responsabilitat. Si ERC va apostar clarament per aconseguir l’hegemonia independentista ara no pot dir que perd la batllia de Barcelona per que els votants s’han equivocat. Guanyar les generals per no poder influir a Madrid, perdre Barcelona i quedar per darrere de Puigdemont a les Europees no es podrà mai considerar un èxit estratègic. Especialment quan Puigdemont es va oferir per anar de segon de Junqueras a les Europees i també va oferir un pacte a Barcelona.
No està prohibit equivocar-se, el que no convé és equivocar-se sempre.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
27.05.2019  ·  23:08

Estem perduts.

Antoni Morell
Antoni Morell
27.05.2019  ·  23:19

Sembla impossible que líders de partits “Sobiranistes”, en cada frase pronunciada en públic o davant de periodistes, facin sortir mots com :”democràcia, llibertat…i altres similars. Aquesta reiterada repetició, en boca seva, les deixa buides de contingut i perden el sentit original.
Aquesta impertèrrita insistència del PSC de seguir depenent del PSOE, em deixa bocabadat. Els deu ferir el subconscient veure la voluntat d’altres que (sense vantar-se de ser progressistes, com s’autodefineixen) estan disposats a decidir el seu futur amb INDEPENDÈNCIA de voluntats alienes. Fins i tot, si cal, acceptant la injustícia d’un Estat atrapat en el passat, lluitant només amb les armes del pacifisme i la resistència passiva.
Nosaltres no som d’eixe de mon de súbdits, aristòcrates i sobirans designats i hereus d’un dictador.
Davant de l’independentisme el seu dependentisme només s’aguanta amb porres, jutjats del tipus nº 13, forces de seguretat de l’Estat que son d’inseguretat dels ciutadans, binomis armats disposats a llençar per les escales gent de qualsevol estat i condició … I un ministre d’exteriors en funcions disposat a desinfectar el territori per evitar la propagació de la nostra vesània.

Roser Caminals
Roser Caminals
27.05.2019  ·  23:20

Molt d’acord, Daniel Crespo. I aquí tenim la centèsima crida a la unitat independendista:

https://www.elnacional.cat/ca/politica/jxcat-carles-puigdemont-unitat-independentisme-barcelona-europa_388549_102.html

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
27.05.2019  ·  23:23

ERC s’equivoca no volent unitat i ho pot pagar molt car a Barcelona. Cal gent més preparada i menys ‘de partit’.
Reflexioneu i renoveu lideratges ja!

Octavi Monsonís
Octavi Monsonís
27.05.2019  ·  23:28

Efectivament, és l’hora del replanteig de noves estratègies del camp independentista.
Així, la ciutat de Barcelona ha amagat la seua força independentista a límits intolerables.
Primer la CUP. Que s’immergeix i és a punt d’esdevenir cendra a Barcelona. Em pregunte què hauria passat si haguessen posat David Fernàndez, o en Baños, o l’Arrufat com a cap de llista.
Segon, el Graupera. Aquest volia unir i el que ha provocat és dispersió de vot i pèrdua de regidors. Quina gran vista política, la d’aquest senyor!
Tercer. Bé, Esquerra, sou hegemònics, però no es té assegurada la batllia de Barcelona. S’ho val, no tenir Barcelona a canvi de proclamar que s’és el partit indepe més important?
I del PDCAT què s’ha de dir? Si és una olla de grills? Si a cada dos per tres tenen nom nou?
Malament, molt malament.

Josep Salart
Josep Salart
27.05.2019  ·  23:35

Tota la culpa de no avançar units, es d’ERC. Es miri per on es vulgui mirar. I no hi donem més voltes amb frases, paraules, giragonses i palles mentals.
Ara, han de passar quatre anys perquè els votants d’ ERC s’adonin de que aquest partit els enganya de la manera mès innocent.
I d’aquí quatre anys, ningú parlarà de independència. Estic desolat, trist però optimista esperant un raig de llum.
Rés més a dir, i prou de pel.lícules, tots sabem qui son els responsables d’aquesta desunió. Pactistes, autonomistes i vaticanistes diría. No són ni d’esquerra, ni estan per fer una república ni molt menys per una independència.

Victor Serra
Victor Serra
27.05.2019  ·  23:38

La realitat és la que és, encara que no ens agradi. A Barcelona l’independentisme té 15 regidors i , per tant, no suma. Un cop constatat això cal ocupar les majors quotes de poder possibles i hauriem de mirar de no començar a retreure’ns coses gratuitament. Maragall hauria de ser alcalde, perquè més val un alcalde independentista que no que l’independentisme quedi fora del govern de Barcelona. I per això pot pactar amb qui sigui necessari. Ja valorarem més endavant si ho fa bé o no. De moment, cal evitar que l’unionisme es quedi exclusivament amb el govern municipal.

Albert T
Albert T
27.05.2019  ·  23:41

Per desgràcia no n’espero res de bo dels dirigents d’aquesta ERC tan desdibuixada i renegada de la seva essència!
I mentre la gent els segueixi votant sense entendre que ens estan venent, no farem res de res!
La culpa és nostra per no saber veure-hi més enllà del nas i deixar-nos enredar amb palabreria inútil!

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
27.05.2019  ·  23:42

Com sempre, crec que l’encertes. I no hi ha gaire lloc per l’optimisme.

Ramon Sans
Ramon Sans
27.05.2019  ·  23:52

LOS INDEPENDENTISTAS para ganar VOTOS se cargaron a SOLIDARITAT PER L ‘INDEPENDENCIA de Tena , Strubell ..y Laporta , POR ACCIÓN DE CiU y ERC , que fué a negociar con Laporta de espaldas a la coalición de un MONTON de pequeños partidos ver wikipedia https://ca.wikipedia.org/wiki/Solidaritat_Catalana_per_la_Independ%C3%A8ncia …. ahora , se han cargado la UNIDAD DE ACCIÓN , A LA CUP , PUSIERON A PEDRO SANCHEZ DE PRESIDENTE lavando los pecados del PSC ….y la imagen de España….. Y AHORA ….. AHORA …..

EL PSC VOTARÁ A COLAU A CAMBIO DE NADA Y SALDRÁ LA COLAU COMO ALCALDESA , la misma jugada que hace 4 AÑOS hizo BILDU para echar a MAROTO DE VITORIA , CON SORPRESA DE TOD@S , INCLUIDO EL PROPIO PNV DE URTARAN …..

ERC , PDCAT , CUP , LO QUE QUEDA DE SOLIDARITAT Y OTROS PARTIDOS INDEPENDENTISTAS MINORITARIOS , HABLEN , ESCUCHENSE Y DENSE LAS MANOS ….. PORQUE ME PARECE QUE NO SABEN QUE ES ESPAÑA Y SUS PARTIDOS … MUCHA SUERTE A TOD@S porque la desgracia de un solo independentista en un daño para tod@s …. los que puedan ser generos@s que no duden en serlo .

GRACIAS A ESA EDITORIAL , COMO A TANTAS QUE NOS OFRECE VILAWEB.

joan rovira
joan rovira
27.05.2019  ·  23:57

Com diu un proverbi japonès: “Visió sense acció és un somni; acció sense visió, un malson”

L’estat, en impedir concretar la independència pretén convertir-la en un somni i els dèbils, en pervertir la visió col.lectiva, en un malson.

(fa mesos que seguim les molles que ens van deixant, tant els d’allà com alguns d’aquí, per a portar-nos, pensant-se que som idiotes, un altre cop al seu somni autonòmic)

Quan recuperem la consciència política real trobarem el vent favorable per al projecte col•lectiu del país.

Francesc Gispert
Francesc Gispert
28.05.2019  ·  00:04

Però de quin independentisme parleu? Dels senyors que s’han dedicat a emblanquir el terrorisme espanyolista a canvi de res? Val més no esperar-ne res més que abraçades i petons als botxins, d’aquests “independentistes”. A més a més, fa gràcia que parleu d’un canvi al PSOE, que sempre ha estat tan anticatalà com tots els altres.

Antoni López
Antoni López
28.05.2019  ·  00:42

Te tota la raó Director, però no crec que els nostres polítics tinguin el nivell i la maduresa necessàries per a fer el que toca fer. Miren pel forat del pany.

jaume vall
jaume vall
28.05.2019  ·  00:46

Anava a posar una mica d’aigua al vi excessivament dionisíac d’alguns comentaris d’ahir, però no em cal. Subscric l’editorial d’avui, i davant de desitjos i esperances, i persistències del vot, que són reals, també hi ha una cosa ben real.

-El 50% dels votants catalans no volen la independència, i prioritzen la pertinença a Espanya, malgrat cops a gent innocent, malgrat corrupció generalitzada, malgrat les estadísiques de tota mena (amplitud en desigualtat social, encariment serveis bàsics, desconeixement anglès, baixa productivitat) que subratllen la desgraciada essència del llegat espanyol.

-La visita de P.Sánchez a E.Macron, en el context d’autoritat moral que se li suposa pels resultats espanyols. (¿Ens creiem que només han parlat de repartiment de càrrecs, o de nou, Sánchez li ha afirmat a la manera rubalcabiana, que el grup liberal si vota contra els drets dels eurodiputats independentistes, podrà demanar favors a l’estat espanyol?)

-No només els comentaris dels guanyadors municipals, ERC, que traspuen ressentiment, també els comentaris dels dirigents del PdCAT, continuen demostrant que el fort lideratge del President Puigdemont entre els votants, és qüestionat per enemics, per rivals, per col·legues.

Ho sento, però tenim el que ens mereixem. O dit d’una altra manera, no tenim el que no ens mereixem. (Tan de bo m’equivoqui, però això va per llarg).

Júlia Laforga
Júlia Laforga
28.05.2019  ·  07:23

Jo tampoc n’espero absolutament res d’ERC des de fa molt temps. Ens han anat ensenyant la poteta sense vergonya, i qui no ha volgut veure el que passava, no ho ha vist.
La cúpula actual només vol poder, al preu que sigui i com sigui. El resultat: s’enganyen i equivoquen l’estrategia. La conseqüència: ens endarrereixen a tots.
ERC serà el proper partit que s’haurà de reinventar si vol sobreviure. Però, el meu dubte és si tenim temps que els hi caigue la vena dels ulls o hem de tirar pel dret, avançar-los per l’esquerra i ja s’ho faran.
Actors com la CUP, l’ANC, la Crida i JxC s’hauran de replantejar què volen fer. Aquesta és la unitat d’acció que queda.
Deixo de banda Omnium per raons obvies

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
28.05.2019  ·  07:58

Vicent, tens molta raó i la majoria dels independentistes, que no estem als partits polítics ho tenim molt clar, NO ACONSEGUIREM LA INDEPENDÈNCIA SI NO ANEM TOTS JUNTS I A LA UNA.

Bé, jo crec que ells patits també en son conscients, ho saben de sobra, no son tontos, però el que passa és que potser no son tant independentistes com volen fer creure.

La manera de no posar-se en contra de la independència obertament, que tenen els partits és no voler anar junts amb la resta de partits, precisament per que saben que per separat mai l’aconseguirem.

Diuen, jo soc més independent que tu i per demostrar-ho haig d’anar per separat. Aquest és el parany que ens fan al poble que els votem, no ens hem de deixar ensarronar.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
28.05.2019  ·  08:06

D’acord amb l’editorial Director i malahauradament també amb Jaume Vall. Salut.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
28.05.2019  ·  08:21

Estic molt d’acord amb l’editorial. M’agradaria que es pogués fer un càlcul de com haguessin anat les municipals i europees (i les espanyoles també) si ERC i JxCat s’haguessin presentat amb una llista única.
Malament rai si segueixen amb la pugna partidista.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
28.05.2019  ·  08:40

Dues lliçons que no acabem d’aprendre: obrir-se als comuns, a l’espai sobiranista com diria Tardà, no ajuda avançar cap a la independència, ans al contrari. Ho veurem molt més clar quan Colau pacti amb PSC i Valls per usurpar l’alcaldia que no ha guanyat. La segona lliçó, aquesta fa mal, és que anar separats ens fa molt més dèbils. Els vots desaprofitats de la CUP i Graupera expliquen la corda fluixa en que es troba Maragall. En aquesta ocasió l’ANC amb les primàries no va saber jugar el paper que requeria el moment històric. Reflexionem-hi.

Montserrat Pla
Montserrat Pla
28.05.2019  ·  08:44

Comparteixo el teu editorial. Seran cecs i sords si no ho fan. Junts ens en sortirem, si tots anem a una, a la recerca de l’objectiu de l’1 d’octubre.

Pep Agulló
Pep Agulló
28.05.2019  ·  08:52

UNITAT ANTIINDEPENDENTISTA

Certament, Europa veu amb molt bons ulls al PSOE de Sánchez que vendrà el discurs polític de l’independentisme català com nacionalisme feixista, igualat amb l’extrema dreta. Tenim mala peça al teler. Haurem de bregar fort.

A Barcelona és més que possible una aliança per bandejar Maragall de l’alcaldia. Amb Colau-PSC-i 3 de Cs. Macrón i Sánchez ja es posaran d’acord perquè Valls els hi cedeixi. Els unionistes no tenen cap problema amb el tan nomenat eix social o programàtic, el fet important és tancar files en l’unionisme antidemocràtic més recalcitrant. Les seves línies vermelles són preservar la unitat de l’ Estat, garantir-ne l’existència.

Altrament, les forces independentistes diuen que volen un mateix objectiu, la república, però s’exclouen i es barallen amb excuses ideològiques que són cortines de fum per l’obsessió del poder, de l’hegemonia dins l’independentisme.

Però, ai, una majoria d’independentistes (votants d’ERC) hi està a favor del partidisme, del patriotisme de partit. Aquesta és una realitat que cal analitzar. Si aquesta guerra soterrada entre partits acaba sortint en tota la seva virulència en forma de confrontació estratègica, s’obrirà una escretlla dins l’independentisme que ens pot portar a la derrota començant pel decreixement de les forces indepes.

“Cal reclamar, que es negociï una nova estratègia unitària entre tot l’independentisme…” diu Vicent, el problema és a qui i amb quina força si fins i tot, la repressió de l’Estat s’utilitza com arma partidista!

Ens rabegem amb la victòria de l’independentisme, que ho és, però s’albiren núvols foscos… És hora de la unitat estratègica.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
28.05.2019  ·  09:01

Els companys comentaristes que tan obertament posen ERC a les potes dels cavalls, farien bé en considerar dues coses: la primera és què ho fa que ERC sigui una força política a la que cada cop voten més persones; la segona, si el President Carles Puigdemont té el control efectiu del Pd Cat o no. Un president sense l’eina d’un partit estructurat i disciplinat ho té complicat per acordar estratègies unitàries amb altres partits. L’altra qüestió, com molt bé assenyala l’editorial, és que no arribem al 50% i aixó no depén de la unitat o no, depén del que voten les persones i de si som capaços de convèncer del nostre projecte republicà. Em sembla que la digestió de la pèrdua de l’hegemonia per part de l’antiga CiU és més lenta del que es podi esperar. El problema, des del meu punt de vista, no és ERC. Em sembla que no hi ha cap dirigent d’ERC que tingui despatx al Passeig de Gràcia.

Pepa Cendrós
Pepa Cendrós
28.05.2019  ·  09:17

L’únic líder amb qui podem comptar és el President Puigdemont!A les manis ja es demanava UNITAT! Tots i totes sabem a qui hem de votar a les properes!!!

Agnès Buscart
Agnès Buscart
28.05.2019  ·  09:36

Hi som tots o el resultat és res, també al carrer. No perdem el temps en si és millor el que fa Esquerra, JuntsxCat o CUP…
Anem a totes al carrer i sumem CDRs+ANC+Òmnium+indepes+republicans+demòcrates…
Això va de veritat i felicitem-nos de cada petita victòria sigui qui sigui.
A qui interessa muntar l’Estat Català?

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
28.05.2019  ·  10:45

Em fa molta por que a ERC l’esperit de Carod i dels dos tripartits encara sigui viu. Sense dubte, tota la seva militància de base és indepe, però no entenc per què recolzen aquesta direcció enlloc de mirar de canviar-la. Estic segur que l’actual vot massiu a ERC es deu exclusivament a que l’Oriol Junqueras es troba on es troba. I l’Oriol ha comès els errors que ha comès, però és l’únic dirigent digne que els queda. En la seva absència, la direcció d’ERC les està fent de l’alçada d’un campanar. I si això no canvia, ja ens podem acomiadar de l’unitat.

Oriol Coll
Oriol Coll
28.05.2019  ·  12:04

Lluís Paloma, perdona que et digui que estàs molt equivocat. La direcció d’ERC no es tira un pet sense que Junqueras els autoritzi. Tota l’estratègia del partit l’ha dissenyat i la dissenya ell des de la presó. I t’he de dir que Junqueras és un personatge molt ambiciós, calculador, i amb esperit de màrtir, que espera algun dia recollir els fruits del seu sacrifici.

Jaume Planas
Jaume Planas
28.05.2019  ·  12:07

Tal i com ha piulat Sala i Martín (https://twitter.com/XSalaimartin/status/1133015372318289926), he calculat el % de vot independentista DESCONTANT nuls i blancs:
Total vots 3.440.373
Vots de Junts i Ara Rep.: 733.401
Total 50,01%. Contem com a no indepes els Comuns i el PACMA…Segurament amb el vot exterior això millorarà.

Per tant la frase “Perquè no té la majoria dels vots, encara que a les europees s’haja quedat a dècimes i prou” amb el 99,97% escrutat crec que no es correcte. tindria que ser: “Tot i tenir la majoria dels vots (50,01%) a les europees”

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
28.05.2019  ·  13:55

Copio aquestes paraules :
“…
L’independentisme guanya, continua guanyant, però no té marge de maniobra real. Perquè no té la majoria dels vots, encara que a les europees s’haja quedat a dècimes i prou, però també, i sobretot, perquè no té cap projecte comú, cap objectiu compartit…”

Al respecte dues coses d’entrada:

– La primera, no hem d’entrar en el joc d’espanya i Junqueras de jugar amb % de vots en unes eleccions, les que siguin. Els vots per a una independència s’han dr comptar en un referèndum binari, Si o No, ja que fer-ho per partits és decidir, que tot vot no donat a CUP, JxCat i ERC, es suma als unionistes, i això és una falsedat monumental, com tots sabem. Tot i així, s’ha obtingut, malgrat el sistema de comptar el suport a la independència, un èxit majúscul rl que estiguem al 50%. Això avala totalment una majoria més aclaparadora en un referèndum binari.

– La segona, es demanar que es posi noms i cognoms, i no es faci cafè per a tots, a qui és que no vol un projecte comú per motius egoistes: la ERC de Junqueras, que no són els votants d’ERC al 100 %. La seva educada equidistància, Sr. Partal, no es correspon amb la claredat periodística. O hem de recordar que Carles Puigdemont es va oferir d’anar de segon de Junqueras a unes llistes europees i Junqueras no va voler?. Si sumem els vots trets a Catalunya, una llista unitaria hauria col·locat els mateixos o més diputats a Europa que ara, però amb un missatge molt més clar i potent de Catalunya.
L’egoisme partidista, i contra el projecte independentista, te noms i cognoms.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
28.05.2019  ·  14:26

El “projecte nascut de les urnes del referèndum d’autodeterminació de l’octubre del 2017.”… Era el projecte CUP de 10 diputats més la conspiració final CUP+ERC per enterrar la dreta catalana… Segur que a dia d’avui Puigdemont (i altres) pensa que tenia que haver convocat eleccions el 26O i a veure com s’ho feien CUP i ERC per declarar i implementar la Independència… Segurament ja hagués caigut la careta a tothom, haurien plegat si tinguessin una mínima dignitat, i no hauríem d’estar veient aquest trist espectacle…

I jo em segueixo preguntat si tot allò era correcte o no, la via unilateral etc (i sense majoria social inquestionablement certificada), i sembla que al TEDH no li agraden els arguments exposats..

https://www.vilaweb.cat/noticies/tedh-refusa-recurs-parlament/

Els socialistes… Són vot refugi hores d’ara… Normal…

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.05.2019  ·  15:11

Acceptant la constitució borbònica, els independentistes, tindrem cada vegada menys capacitat de maniobra.

Sense desobediència cada dia ens fiquem més i més dins la boca de la fera espanyola.

Crec que retrocedim.. I el temps ho dirà.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
28.05.2019  ·  15:59

Sr Melitó, ja fa moltc de temps que a JxCat hem decidit de no mirar enrere sino cap al futur

Reconeixem els errors de l’època convergent . Tambè hi va haver encerts i implicació absoluta !
Que jo sapiga pel 9N no hi ha ningú ni encausat ni imputat que no sigui ex convergent.

Pel que fa al despatx del Passeig de Gracia em sembla un comentari vanal i fora de lloc … no posem a tothom al mateix sac … tinc entés que el president Benach tenia els seus capricis luxosos …

Com deia, hem après dels nostres errors, hem decidit mirar endavant, i lluitem pels nostres ideals amb il.lusió.

Ni el menyspreu ni el rebuig continuat d’ERC al nostre President i al nostre partit podran fer-nos perdre res de res.

Força President ! Anem fent sal ! Sense excloure ningú !

jordi Rovira
jordi Rovira
28.05.2019  ·  16:27

La pregunta clau és determinar per fer què té credibilitat el psoe a Europa. En el mateix text de l’editorial, sembla entendre’s que l’aposta de la dreta espanyola no té cap credibilitat ( tot sigui entès des de la contradicció de la possible credibilitat que té el psoe en opoció a la dreta ) ja que suposa un increment del problema català que no agrada a ningú. De fet prestar l’atenció a l’aposta europea per donar algun tipus de credibilitat a les institucions espanyoles es present en tot el recorregut argumental d’aquesta editorial. Que per l’independentisme en sentit pur, qualsevol altra possibilitat tercera sigui una contradicció, resulta de manual: davant d’això val a dir que una tercera via, sempre ha sigut l’aposta preferida d’Europa. De l’Europa política. De l’Europa dels estats que propugnen l’estabilitat i la persistència d’un determinat statu quo ( com sino entendre el prec de la UE per no declarar al independència ). Un statu quo per qui la superposició del poder judicial amb el polític, li suposa greus dificultats procedimentals, i per tant un mal sistema. Així, també, es podria comentar arrel de la resolució del TEDH, que la superposició dels drets polítics purs als institucionals, també els hi suposa un mal sistema. Fins aquí, res de nou. És per tot plegat que la segona part de la tesi de l’article pren tant protagonisme: l’independentisme ha de replantejar una estratègia democrática, popular, i d’empoderament que forci els esdeveniments, tal i com va ser l’1-O. Però una estratègia que no trenqui l’ordre establert; sinó n’explori les seves contradiccions, i n’estiri les seves possibilitats. És a dir, a l’independentisme se li demana més llenya al foc, amb aquesta pugna que apreta a l’estat espanyol des de dins. Certament, la persistència que tant esmenta el MHP Puigdemont és un bé a preservar. La mateixa persistència i prestancia que ha de tenir el constitucionalisme modern i espanyo del psoel, per estar al capdavant de l’estat en aquests moments que tothom qualifica d’excepcionals.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
28.05.2019  ·  16:50

ERC ens ha venut.
En Torrent ho va certificar el maleit gener 2018 i les bases continuen votant ERC estupidament. Alguns, fins i tot, pensen que és millor pactar amb Colau que no pas anb JxCat. Increible. No ho entenc. No entenc que ells no ho entenguin.
Tothom demanda unitat a totes i cadascuna de les manifestacions que hem vist en aquests ultims mesos. I ells (no tant sols la cúpula, també les bases) s’ho passen olimpicament pel forro.

El que no entenc, sobretot després de validar en Puigdemont com a lider indiscutible a Europa, és que hi hagi tants pocs inscrits al Consell de la República i a la Crida.
En Puigdemont necessita una estructura estable on sentir-se recolzat i que li doni força. Perqué el voten si després el deixen coix de supports?
L’unica manera de desempallegar-se dels enemics ex-convergents és disposar d’una altra estructura sòlida que justifiqui el trencament o l’aut-aut definitiu.

Alexandre Pineda
Alexandre Pineda
28.05.2019  ·  18:22

De canvi el PSOE, permeteu expressar un TURURUT! majúscul. 1941 el president de la república espanyola membre del PSOE Juan Negrin : ” Prefiero a Franco antes que una Espaa desmembrada”

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
28.05.2019  ·  18:25

Todo hace pensar que el 1-O fue organizado muy a pesar de los partidos políticos independentistas, salvo honrosas excepciones de algunos de sus miembros.

Increíble ¿a que sí?

Hoy viendo los vídeos de la fiscalía en la fase documental (por cierto, además del caos logístico – vídeos que se repetían por doquier -, parecían todos vídeos de la defensa) he sentido vergüenza por nuestros partidos políticos. Ver, una vez más, la dignidad con la que la gente defendía su derecho a votar y constatar como todo ese caudal de dignidad ha sido ninguneado y triturado, no por la Corte del Reino, sino por las maquinarias partidistas que anteponen sus intereses de partido a lo que, sin lugar a dudas, ha sido el mayor movimiento cívico transversal que ha vivido Catalunya en toda su historia.

Los partidos políticos (las maquinarias), a los que se les llena la boca con una facilidad pasmosa al referirse al “poble”, se lo han pasado a éste por su arco del triunfo, el arco del triunfo de ¡mi partido ha ganado!

Nada nuevo bajo el sol (en cuanto a política).

Menos mal que quedan Carles Puigdemont, Toni Comín y Clara Ponsatí a quienes he votado (aunque ideológicamente me siento más cercano de otros) y aun así ya veremos cuánto da de sí el recorrido porque una cosa está clara en el panorama político de Catalunya, el resultado del referéndum del 1-0 ha sido reemplazado “manu militari” (no por parte de la Corte del Reino) por la “Realpolitik” que no es sino mentar a los intereses partidistas de los partidos.

¡Vergüenza!

¡¡¡ Que desperdicio !!!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
28.05.2019  ·  20:13

Molt d’acord, Vicent. Front a Pedro el Hermoso a ulls d’Europa, no valen pals de cec ni afegir dispersió. I no n’eren prou que va parir Graupera.

Antoni Oller
Antoni Oller
28.05.2019  ·  20:15

Escric el comentari gairebé només perquè m’ha fet molta gràcia la resposta de l’Oriol Coll al Lluís Paloma, i hi estic d’acord. I em fa recordar que poc després dels fets d’octubre, Junqueras ja des de Soto del Real, va olorar que potser la Marta Rovira podria aspirar al lideratge efectiu d’ERC (l’efectiu, no l’afectiu!), més que res, perquè això semblava insinuar la premsa; …i no va durar gaire, es va exiliar ella també, però això no és tot: al poc d’arribar a Ginebra va declarar que ara sí que es sentia alliberada! (i jo em pregunto, alliberada de què i de qui?). Pel que fa a l’editorial, com deu estar el pati que fins i tot Partal avui no estigui gens optimista! I pel que fa a ERC, a qui considero també, com molts dels comentaristes, responsable els darrers temps del desgavell de l’independentisme, jo crec que si Maragall perd l’alcaldia perquè l’espanyolisme (Colau+PSOE+Valls) suma, això serà una patacada a l’estratègia d’ERC, i potser algú dins l’aparell gosarà posar en dubte l’autoritat del líder suprem, en línia amb la “suau derrota” soferta, un cop més, en una confrontació directa amb Puigdemont. I a l’altra banda, pel que fa a com Puigdemont gestiona la creació d’un partit que es pugui organitzar bé i amb temps, que sigui rigorosament independentista i amb esperit d’unitat, que és un tema que veig que ha sortit als comentaris i que m’interessa molt, lo primer és poder debilitar la encara resistent i capil·lar estructura de partit de l’antiga Convergència, cosa que no és feina de dos dies, perquè com diu en Colomines “ho destrossa tot”. Després cal aprofitar el previsible debilitament d’ERC a partir del que s’esdevindrà: pèrdua de BCN i inutilitat a l’estat per frenar el rampant espanyolisme recentralitzador del PSOE. I un cop ERC passi per una altra depressió com la post-tripartit, llavors serà el moment de crear un partit independentista unitari (com el SNP). Ja vaig dir fa moltes setmanes que em semblava que haver fet néixer la Crida tan aviat era massa precipitat, encara falta molt per poder fer botifarres del porquet, com diria en Dedéu; ara mateix La Crida ja sembla un artefacte inútil, avortat, i avortat no per la fortalesa actual (però efímera) d’ERC, sinó per la persistència de l’antic aparell de Convergència. Va per llarg això senyors, però no defallim, persistim i guanyarem. No oblidem que l’1-O vam tocar el cel amb la punta dels dits, no ho oblidem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes