El programa del PSOE: cap proposta concreta per a Catalunya i cap menció a la taula de diàleg

  • El partit ha presentat avui el programa electoral del 23-J, el qual no presenta cap solució per a resoldre el conflicte amb Catalunya

VilaWeb
El dirigent del PSOE, Pedro Sánchez, durant la presentació del programa del PSOE (fotografia: ACN / Roger Pi de Cabanyes).
Redacció
07.07.2023 - 20:14

El PSOE ha fet públic avui el programa electoral amb què es presentarà en les eleccions espanyoles del 23 de juliol. És un document extens, de dues-centes setanta pàgines, però és completament buit de contingut pel que fa a Catalunya. No s’hi veu reflectit cap mena d’actuació concreta i, a més, tampoc no s’hi fa menció de la taula de diàleg i al referèndum d’autodeterminació. Tampoc no parla de la immersió lingüística ni de futures inversions. Durant la presentació, el president del govern, Pedro Sánchez, tampoc no ha parlat de cap proposta per al Principat.

Tot i no fer cap proposta, el document sí que parla de Catalunya. Concretament, el PSOE es vanta d’haver-se enfrontat a “importants desafiaments per a la convivència d’Espanya”, com ara el procés d’independència de Catalunya. Segons els socialistes, el procés, juntament amb la convocatòria del referèndum i la Declaració Unilateral d’Independència (DIU), ha originat la crisi constitucional més gran de l’estat espanyol d’ençà de l’any 1978. “Durant aquest període, el govern socialista ha treballat per recuperar la convivència amb diàleg i respecte, en el marc constitucional”, explica. I uns paràgrafs més avall, afegeix: “S’ha superat la situació de ruptura que existia fa cinc anys i el nombre de persones contràries al marc constitucional ha baixat abruptament a Catalunya”. El PSOE considera que el procés ja s’ha acabat i en el programa no hi presenta cap mena de proposta per desencallar el conflicte. Segons els socialistes, només el temps permetrà de valorar amb justícia “l’èxit aconseguit”.

Pel que fa a la pròxima legislatura, els socialistes proposen de reforçar la cogovernança i millorar el funcionament de l’estat autonòmic. Per això, proposen d’aprovar una llei de Cohesió Territorial i foment de la col·laboració. L’objectiu, asseguren, és posar en pràctica les lliçons apreses durant la pandèmia i cobrir algunes deficiències advertides. A més, es proposen de reconèixer la Conferència de Presidents com el màxim òrgan de cogovernança política amb el desenvolupament del nou reglament, i crearan una estructura que coordini la celebració de les Conferències Sectorials i reuneixi tota la informació d’aquestes unitàriament, per millorar la presa de decisions i la transparència.

En l’àmbit autonòmic, els socialistes també han promès d’aprovar en el termini d’un any la reforma del sistema de finançament autonòmic amb l’objectiu de garantir els recursos necessaris perquè hi hagi serveis públics de qualitat. El model, segons que diuen, serà basat en els principis d’equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional.

Sumar també enterra el referèndum

El programa electoral de Sumar, que es va publicar ahir, tampoc no inclou cap referència sobre una consulta ni un referèndum d’autodeterminació. “El referèndum no és damunt la taula. Sóc claríssima”, va dir amb insistència a Telecinco. Fa quatre anys, el programa d’Unides Podem al congrés espanyol incloïa clarament un referèndum pactat. Tot i que tampoc no s’hi especificava que fos una votació sobre la independència, no vinculava enlloc que la votació hagués de ser sobre l’acord de la taula de diàleg.

Malgrat les paraules de Díaz, la candidata de Sumar-En Comú Podem a les eleccions espanyoles, Aina Vidal, ha dit que el referèndum serà en el programa electoral de Sumar-En Comú Podem, que encara no s’ha fet públic. “Ho continuem portant en el programa electoral, però no enganyem”, ha comentat. I ha afegit: “Ja està bé de dir-nos mentides. Tothom sap que això no passarà d’aquí a vint-i-quatre hores. Posar-nos calendaris ficticis crea frustració”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any