PP i Vox registren tres lleis a les Corts que capgiren l’edifici legislatiu del Botànic

  • Aquestes lleis són la nova norma de segregació lingüística, l'anomenada norma de "concòrdia", que substituirà la llei de memòria democràtica, i una nova llei d'À Punt

VilaWeb
Europa Press / Redacció
21.03.2024 - 19:00
Actualització: 21.03.2024 - 20:33

PP i Vox han registrat avui a les Corts cinc proposicions de llei perquè entren en vigor els mesos vinents. Una és la norma que promou la segregació lingüística i que establirà la consulta als pares sobre quina és la llengua en la qual volen que siguen educats els seus fills, una llei que fa perillar el català a les escoles.

Una altra és la que substituirà la llei de memòria democràtica per la de “concòrdia”, que pretén de reconéixer “tots els actes violents des del 1931”. Una altra de les proposicions, la nova llei d’À Punt, reformarà la radiotelevisió pública valenciana i unificarà els seus dos ens en un. Segons que diuen, la intenció és fer-la “més àgil i professional” i adaptar-la a la resta de televisions autonòmiques. Les dues últimes volen reforçar la transparència en matèria de dades personals i introduiran canvis en l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF).

Ho han anunciat en una compareixença de premsa a les Corts els síndics de PP i Vox, Miguel Barrachina i José María Llanos, i el secretari del grup popular, Juanfran Pérez Llorca. D’aquesta manera, continuen tombant tot allò que va fer l’anterior govern del Botànic.

En concret, la nova llei que promou la segregació lingüística regularà l’elecció de la llengua als centres amb l’objectiu, diuen, de “posar fi a la imposició del valencià”. S’aplicarà completament en el curs 2025-2026, però el curs vinent ja hi haurà algunes mesures en vigor, com ara la certificació automàtica de titulacions de català quan se supere aquesta assignatura.

Segons que han explicat, els pares podran triar la llengua en la qual seran educats els seus fills quan es matriculen per primera vegada. Per als que ja estiguen escolaritzats, es distribuirà una enquesta telemàtica per a optar entre català o castellà.

Dia negre i contrareforma

Els partits de l’oposició han reaccionat amb contundència. “Hui és un dia molt negre per a la democràcia valenciana. El PP i Vox han començat a dinamitar avanços que havíem aconseguit tots els valencians. Tenen un objectiu molt clar: volen fer-nos tornar al passat. Un passat d’opacitat, de corrupció, de manipulació de la televisió pública i de sectarisme. Exactament, el mateix passat que representava Zaplana, i que hui mateix s’està jutjant, i que assumeix el seu deixeble, Carlos Mazón. Des de Compromís ho diem clar, plantarem cara a tots i cadascú dels intents de PP i de Vox d’atacar els drets dels valencians, com el dret tan elemental d’aprendre la nostra llengua, d’aprendre valencià”, ha dit Joan Baldoví, el síndic de Compromís.

El PSPV, per la seua part, ha qualificat de contrareforma les actuacions del PP i Vox. “Les declaracions dels dirigents del Partit Popular i Vox són més pròpies del NO-DO que d’una societat moderna com la nostra. Mazón i el PP s’han rendit davant l’extrema dreta i convertit en ultres orgullosos. No confien en el sistema educatiu, ni en els professors, ni en l’Agència Antifrau i dubten de la professionalitat dels treballadors de À punt”, ha dit el síndic socialista, José Muñoz.

Escola Valenciana ja ha anunciat la campanya “Llibertat no és demagògia”, amb la intenció de contestar la Conselleria d’Educació en matèries com el districte únic i l’educació plurilingüe. “Sota el fals i demagògic mantra de la llibertat, neguen la igualtat lingüística i els drets fonamentals. Cal desmuntar les fal·làcies d’un model educatiu reaccionari, conservador i discriminatori que limita l’aprenentatge del valencià, divideix les famílies i degrada l’escola pública”, ha dit Alexandra Usó, la presidenta de l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any