PP i PSOE registren al congrés la proposició per a reformar un article de la constitució espanyola

  • Sánchez i Feijóo van acordar de reformar el punt 49 de la constitució en la reunió del 22 de desembre

VilaWeb
ACN
29.12.2023 - 20:19
Actualització: 29.12.2023 - 21:47

Els grups parlamentaris del PP i el PSOE al congrés espanyol han registrat la proposició de reforma de l’article 49 de la constitució espanyola per a eliminar el terme “disminuïts” i actualitzar la protecció dels drets de les persones amb discapacitat. Ambdós partits, que demanen de fer el canvi pel procediment d’urgència i lectura única, han acordat de modificar el text en un ple monotemàtic al mes de gener. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap del PP, Alberto Núñez Feijóo, van acordar d’aplicar aquesta modificació en la reunió que van fer a Madrid el 22 de desembre.

En concret, la proposta de PP i PSOE proposa que l’article 49 quedi redactat amb dos epígrafs. En el primer es reconeix que “les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives” i afegeix que “es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici”. L’epígraf segon estableix que els poders públics “impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles”. També “fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi”. “S’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat”, conclou.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha dit que la voluntat dels dos grups és que la reforma entri en vigor com més aviat millor, aquest mes de gener, i aspiren que s’aprovi amb el suport de tota la cambra. Quan es va aconseguir un primer acord sobre aquesta qüestió amb el PP, ja es va parlar amb tots els grups i tots hi estaven d’acord, ha dit Bolaños, que s’ha mostrat segur que no hi ha hagut cap canvi.

Bolaños ha qualificat de transcendental aquest acord, “la primera reforma de contingut social de la constitució”. “Saldem un deute amb les persones amb discapacitat, que veien com la constitució utilitzava un llenguatge inacceptable per a ells, i també els garantim dignitat i igualtat”, ha conclòs.

Juristes Valencians creu que és el moment de reintegrar el dret civil valencià

L’Associació de Juristes Valencians considera que, amb aquesta reforma, és el moment de reintegrar a la constitució espanyola el dret civil valencià. Juristes Valencians ha recordat que el Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat espanyol (CERMI) va acceptar de vincular la reforma del terme amb què possibilita la reintegració del dret civil valencià, aprovada per les Corts.  “L’oportunitat per reintegrar el dret civil valencià i constitucionalitzar l’Estatut és ara i depèn dels diputats valencians al congrés”, i suposarà donar solució a “una reivindicació històrica i útil per al conjunt de la societat”, indica.

El president de l’entitat, José Ramón Chirivella, ha demanat a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo que escoltin la societat valenciana i no discriminin l’11% de la població de l’estat que reclama el seu dret civil democràticament i per les vies constitucionals. En un escrit del 24 de maig de 2022 al president de les Corts d’aleshores, Enric Morera, el moviment CERMI del País Valencià mostrava el seu suport a la demanda de la reintegració efectiva del dret civil valencià, extensible al CERMI estatal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any