El PP atrapa el PSOE en plena negociació de l’amnistia, segons el baròmetre del CIS

  • La diferència entre el PSOE i el PP ara és del 0,4% · En el sondatge del setembre era de l'1,8%

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
18.10.2023 - 13:15
Actualització: 18.10.2023 - 14:04

VilaWeb recorda que aquest article es basa en els resultats d’un sondatge i s’ha d’interpretar tenint en compte això: com s’ha demostrat, no hi ha garanties que s’avinguin amb els resultats finals.

El Baròmetre d’Opinió del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de l’octubre torna a donar la victòria al PSOE, aquesta vegada amb un 32,6% dels vots –a l’octubre era 33,5%–, però el PP pràcticament l’atrapa amb el 32,2% dels vots –en el darrer sondatge tenia un 31,7%. Tot plegat, enmig de la negociació de l’amnistia. La tercera força seria Sumar amb el 12,7%, un 0,8% més que en el darrer sondatge. I en quart lloc, Vox amb el 10,1%, una dècima menys que al setembre.

ERC millora la posició i aconseguiria un 1,9% dels vots, un 0,2% més que el mes passat, i Junts n’obtindria un 1,3%, un 0,4% menys. Bildu rebria un 0,9% dels vots –un 0,7% menys–, i el PNB un 0,8% –un 0,1% menys. El sondatge, finalment, pronostica que el BNG rebrà un 0,8% dels vots –un 0,1% més.

El sondatge del CIS s’ha publicat enmig de la negociació de l’amnistia i després del fracàs de la investidura del dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va aconseguir 172 vots a favor, 177 en contra i 1 vot nul, lluny de la majoria simple que necessitava en la segona volta. Immediatament, va començar el compte enrere perquè Pedro Sánchez, l’altre candidat a la investidura, emprengués la negociació amb la resta dels partits per a assolir de ser elegit una altra vegada president del govern espanyol.

27 de novembre, data límit

Felipe VI va proposar Sánchez de candidat el 3 d’octubre. Aquell mateix dia, la presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, va anunciar que la data d’investidura seria a tot estirar el 27 de novembre. D’aleshores ençà, Sánchez ha començat una ronda de contactes amb els partits polítics.

Després de reunir-se amb ERC, l’11 d’octubre, el portaveu del partit al congrés, Gabriel Rufián, va advertir que ERC negocia una investidura, no pas una legislatura. “La investidura és un partit i els pressuposts són un altre partit”, va dir. L’endemà passat va reunir-se amb Junts per Catalunya. Míriam Nogueras, la portaveu del partit al congrés, va dir que el partit era lluny d’arribar a un acord d’investidura. “Avui continuem lluny d’aquest compromís històric”, va dir Nogueras en referència a la conferència que havia fet el president Carles Puigdemont a Brussel·les per a fixar les condicions de Junts per a negociar la investidura.

Si el 27 de novembre ningú no aconsegueix de superar la votació d’investidura, el congrés es dissoldrà i hi haurà noves eleccions el 14 de gener. Sánchez té assegurat ara per ara el vot dels 121 diputats del PSOE, els 31 de Sumar i els 6 d’EH Bildu. Li cal encara el suport d’ERC (7), de Junts (7), PNB (5), BNG (1) i Coalició Canària (1). Aquest darrer podria donar-li suport, malgrat que també va votar a favor de Feijóo. En la primera volta, Sánchez necessita majoria absoluta, que són 176 vots. Ara en té 171 en contra, els del PP, Vox i UPN.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any