Plataforma per la Llengua i l’AADPC convoquen entitats de l’estat espanyol per fer front comú a la llei de l’audiovisual

  • Totes dues entitats es mostren prudents sobre l'anunci d'ajornar l'aprovació del projecte de llei

VilaWeb
ACN
22.09.2021 - 15:48
Actualització: 22.09.2021 - 20:03

Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) han activat una campanya conjunta amb organitzacions sectorials de tot l’estat espanyol per fer front comú al projecte de llei de l’audiovisual anunciat pel govern espanyol aquesta setmana.

S’han mostrat prudents respecte de l’anunci d’ajornar l’aprovació del projecte de llei i han demanat a les entitats d’arreu de l’estat espanyol un posicionament contundent sobre la possibilitat que la llei escanyi encara més les llengües minoritzades. També han reclamat als partits i al conjunt de la societat civil que hi posin tota la força de negociació. Totes dues organitzacions reivindicaran el contingut de les al·legacions, que han estat especialment pensades amb aquest objectiu: “Normalitzar el català i les altres llengües oficials de l’estat espanyol diferents de l’espanyol al conjunt del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta.” A més, denunciaran les propostes del govern espanyol que menyspreïn la pluralitat lingüística.

Les al·legacions presentades al juliol per Plataforma per la Llengua i l’AADPC es basen en propostes concretes. Per exemple, es reclama que la llei estableixi que almenys el 60% del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta s’ofereixi en més llengües oficials, diferents de l’espanyola, i no respecte de les produccions europees sinó respecte del catàleg complet. També proposen que es creï un sistema d’incentius econòmics perquè s’asseguri la presència d’aquestes llengües fins i tot si les obligacions percentuals fossin recorregudes als tribunals.

A més, es reclama que les plataformes tinguin l’obligació de destinar un percentatge de la producció a continguts en llengües oficials diferents de l’espanyol. A les al·legacions, també es demana que TV3, À Punt i IB3 rebin part del finançament que, segons l’avantprojecte, les plataformes estaran obligades a destinar a Radiotelevisió Espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any