La manifestació de la Diada de Mallorca, la primera gran mobilització contra les polítiques de PP i Vox

  • La marxa partirà a les 18.00 del passeig del Born de Palma i té previst d’acabar a les 20.00 a la plaça del Tub

VilaWeb
Martí Gelabert
28.12.2023 - 21:40
Actualització: 28.12.2023 - 21:41

La d’aquest dia 30 és la primera gran data en què la societat de les Illes –i, en concret, de Mallorca– tindrà l’oportunitat de posar de manifest el seu rebuig a les polítiques del govern del PP i Vox contra el català i a la retallada d’altres drets fonamentals. La manifestació sobiranista per la Diada de Mallorca –dissabte a les 18.00 al passeig del Born de Palma– té un lema clar: “Mallorca antifeixista, Mallorca en català: autodeterminació!”. Convocada per la plataforma 31D –Grup Blanquerna, Més per Mallorca, STEI i Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM)– la manifestació coincidirà, com cada any, amb la convocada també per l’esquerra independentista de Mallorca –Alerta Solidària, Arran, Cos, CUP, Endavant i el SEPC.

“Esperem que la gent respongui a la crida per molts motius. Aquest govern està disposat a arribar a l’enfrontament per temes lingüístics i culturals i a l’eliminació de drets. Hi ha prou raons perquè, si la gent estima allò que és seu, es mobilitzi.” Ho diu el portaveu de l’ASM, Joan Planes, que es mostra ben contundent, i afegeix: “Amb quatre anys d’aquest govern, pot ser que Mallorca ja no la conegui ningú. És ben necessari llevar-nos la son de les orelles i mobilitzar-nos.”

Per la seva banda, els convocants de l’esquerra independentista de Mallorca també defensen que enguany cal una “mobilització àmplia i contundent”, i diuen que aquesta Diada serà “un clam antifeixista i en defensa de la nostra llengua”, amb “l’horitzó posat en la independència, el socialisme i el feminisme dels Països Catalans”.

Crispació social

La manifestació arriba en un moment de crispació. Amb menys de mitja legislatura de Prohens n’hi ha hagut prou per a encendre els ànims de bona part de la societat civil. N’és un exemple el moviment que hi ha hagut a les escoles per a reactivar les assemblees de docents, cosa que no passava d’ençà que governava José Ramón Bauzá, i la campanya de “La llengua no es toca”, a la qual s’han adherit més de 170 centres arran dels intents del PP i Vox de segregar l’alumnat per motius lingüístics.

“Veiem que el PP i Vox, després d’una escissió per part dels segons dels primers, han fet una reunificació del que eren abans. Tenen les seves dèries: dur a terme qüestions socials neoliberals i atacar la identitat pròpia”, explica Planas, que diu que veu amb molta preocupació la situació política actual, tot i que pensa que les entitats cíviques s’han decidit clarament per no fer cap pas enrere i no deixar cap acció sense resposta.

Planas parafraseja Lluís Companys: “Tornarem a patir, tornarem a lluitar, però estem ben convençuts que tornarem a vèncer.” Diu que, després de molts segles de repressió colonial, continuen vius i il·lusionats per lluitar per defensar la identitat, la llengua i la cultura pròpies. “És una situació dramàtica i d’urgència”, subratlla.

Canvi de data de la Diada

Un dels altres motius pels quals pren força aquesta manifestació és perquè serà la darrera vegada que, oficialment i de moment, se celebri la Diada el 31 de desembre. En el Consell de Mallorca, el PP ha optat per recuperar la data del 12 de setembre i defuig del seu tret fundacional. Cal recordar que va ser el 31 de desembre quan les tropes de Jaume I varen entrar a Madina Mayurqa i quan, històricament, es commemora la data de naixement del Regne de Mallorca i l’entrada de l’illa a la cultura catalana i al món occidental.
“La Diada Nacional de Mallorca sempre serà dia 31 de desembre, quan vam néixer com a poble i entorn la llengua i la cultura catalana”, diu Planas. I afegeix: “És important mostrar que Mallorca està ben determinada a no deixar-se trepitjar per l’allau de la dreta i l’extrema dreta.”

Per part de l’esquerra independentista, també deixen clar en un comunicat el rebuig al canvi de data, atès que el 31 de desembre compta amb un llarg recorregut històric i una tradició de participació popular potent. Expliquen que, a més d’una reivindicació cívica de la catalanitat de Mallorca, és de fa més de tres dècades l’escenari de mobilització política pels drets socials i nacionals del poble de Mallorca.

Per aquest motiu, critiquen que el canvi de data “és un element més del programa espanyolitzador i ultraconservador del PP i Vox”, i que és fruit de la por dels partits al projecte que representa l’autodeterminació dels Països Catalans. De fet, recorden que el precedent d’escollir la data del 12 de setembre va ser en l’era de Jaume Matas i Antònia Munar per motius anticatalanistes.

A les 20.00, que és quan es preveu que acabi la manifestació a la plaça del Tub, la periodista Margalida Solivellas llegirà el manifest de la plataforma 31D. Per part de l’esquerra independentista, també hi haurà un acte polític i concerts d’Al-Mayurqa, Tesa i Fades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any