El PP i Vox aproven el canvi de data de la Diada de Mallorca entre les crítiques de l’oposició

VilaWeb
Europa Press / Redacció
14.12.2023 - 14:31
Actualització: 14.12.2023 - 16:30

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat el canvi de data de la Diada de Mallorca del 31 de desembre actual al 12 de setembre amb els vots a favor del PP i Vox i els vots en contra del PSIB, MÉS per Mallorca i el PI.

Una data sense arrelament

El 31 de desembre –dia en què les tropes de Jaume I van entrar a Madina Mayurqa– és la data que tradicionalment han impulsat els grups mallorquinistes i catalanistes per commemorar la Diada de Mallorca. Però l’any 1997, Unió Mallorquina va decidir de canviar la data al 12 de setembre, que commemora el jurament de franqueses de Jaume II. Tanmateix, aquesta data no era coneguda més enllà dels cercles especialitzats, i tampoc no tenia arrelament social. Ara, el PP i Vox han recuperat la data del 12 de setembre, en una decisió que grups mallorquinistes denuncien que té l’objectiu de retirar-li el component de catalanitat que té la Diada de Mallorca.

El conseller de Vox David Gil, que ha defensat que el canvi no era pas un acte d’arbitrarietat política sinó que responia a la voluntat de la majoria de la població mallorquina, plasmada en els ajuntaments. Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Antoni Fuster, ha indicat que el Consell havia parlat sobre el canvi de data a tots cinquanta-vuit municipis de l’illa i que vint-i-vuit s’hi havien mostrat a favor, un ha demanat més informació i un altre s’hi ha mostrat en contra.

L’oposició titlla els arguments del Consell de molt dolents i poc rigorosos

El portaveu del PI, Antoni Salas, ha considerat que totes dues dates –31 de desembre i 12 de setembre– eren molt importants i ha demanat de crear una comissió d’experts amb entitats, associacions i la Universitat de les Illes Balears (UIB) per tractar el canvi. A més, ha lamentat que el suport de 28 municipis no era un consens.

Per part seva, el portaveu de Més per Mallorca, Jaume Alzamora, ha qualificat el canvi de data de nyap, ha qualificat els tres informes tècnics presentats pel Consell de tres simples articles d’opinió i ha afegit que el canvi no era més que una decisió política.

Quant a la participació dels ajuntaments, Alzamora ha dit que no havia estat reglada ni transparent. “Dels quals van respondre, un ho va debatre en el ple, la meitat en la junta de govern i l’altra meitat mitjançant un decret de batllia”, ha dit. Finalment, Alzamora ha criticat l’obsessió personal per recuperar temps passats del president insular, Llorenç Galmés, i ha demanat que es retirés el punt de l’ordre del dia.

En aquesta línia, el conseller del PSIB Javier de Juan ha compartit que els arguments per al canvi eren molt dolents i mal treballats. Ha mostrat el seu desacord amb la consulta als ajuntaments, “majoritàriament governats pel PP”: “Ni s’han dignat a aportar la proposta als plens municipals per a debatre-la amb la resta de grups polítics. […] La idea que tenen de Mallorca és molt pobra i limitada.”

En resposta a les intervencions de l’oposició, el conseller de la Presidència ha defensat el procés participatiu com a impecable i ha dit que l’equip de govern volia una Diada que fos “per sobre dels colors polítics“. Abans de la votació en el ple han intervingut membres de l’Obra Cultural Balear i de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, dues entitats que han defensat la data del 31 de desembre com el dia que va néixer Mallorca i han titllat la nova data de postissa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor