Per què ha pujat el preu dels panellets? El pinyó n’és el culpable principal

  • El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que els preus seran entre un 3% i un 5% més alts

VilaWeb
Redacció
29.10.2021 - 19:28
Actualització: 29.10.2021 - 21:29

Ben entrada la tardor, a casa nostra se celebra Tots Sants, i això vol dir castanyes i panellets. Els pastissers d’arreu del país treballen contra rellotge per oferir tota mena de panellets, tot i que el clàssic de pinyons continua essent el més venut. Ara bé, enguany seran més cars. Quin n’és el motiu?

El preu del pinyó, el problema principal, però no l’únic

La pujada del preu del pinyó repercutirà a la venda final del panellet. Però per què s’ha encarit? Hi ha diversos motius. Segons que detalla el president del Gremi de Pastissers de Tarragona, Josep González, hi ha una crisi de pinyons agreujada per la malaltia que tenen alguns arbres de Castella i Lleó, d’on provenen la majoria de pinyons. Cosa que els obliga a cerca pinyons en uns altres països més llunyans, com ara la Xina, cosa que encareix el producte malgrat que no siguin de tan bona qualitat.

Actualment, el dolç que no porta pinyó se situa a quaranta-cinc euros el quilo i el que en té, en val uns seixanta. “Aquesta crisi, per tant, fa pujar el preu del panellet. Si vas a comprar pinyons, te’ls trobes a vuitanta euros el quilo”, remarca. Per una altra banda, l’encariment de la llum, la pujada de les matèries primeres i el fet que sigui un producte molt artesanal ha obligat els pastissers a repercutir-ho a les vendes. “Provarem d’apujar-ho al mínim perquè arribi a tothom”, diuen.

“Els preus seran entre un 3% i un 5% més alts”

No obstant això, els pastissers catalans encaren amb optimisme la celebració de la Castanyada i preveuen de recuperar les vendes de panellets artesans d’abans de la pandèmia. Però la pujada generalitzada de preus també afecta aquest dolç típic de Tots Sants i el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que els preus seran entre un 3% i un 5% més alts. Aquesta és la primera celebració sense restriccions, atès que l’any passat encara hi havia limitacions tant de mobilitat com de participants en les trobades que van acabar afectant les vendes. També hi jugarà a favor que el cap de setmana sigui més llarg, perquè el dia de Tot Sants és dilluns. La previsió és que es venguin uns 250.000 quilos de panellets artesans a tot Catalunya.

El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, ressalta que amb la retirada de les darreres restriccions el sector respira. Aquest pastisser de Castellterçol diu que han passat un any i mig difícil, però apunta que la majoria de pastisseries del país ja han tornat a la normalitat en vendes. Tot i això, diu que hi ha zones on encara pateixen, com a la ciutat de Barcelona, en què molts negocis encara estan afectats per la falta de turisme.

Panellets per a tots els gustos

El panellet clàssic de pinyons continua essent el més venut amb diferència. El gremi calcula que tres panellets de cada quatre són de pinyons. Unes altres varietats que també són molt demanades són els d’ametlla, coco, bolet, castanya o cafè. Però els pastissers també opten per la innovació i a les botigues s’hi podran trobar panellets coberts de xocolata, amb gust de pera, gerds o cítrics, i també amb noves formes vinculades a Halloween. Una tendència d’aquests darrers anys també és reduir la quantitat de sucre per fer-los més lleugers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any