27.09.2019 - 21:50
|
Actualització: 05.10.2019 - 13:17
Fa pocs dies que vaig ensopegar amb una pàgina web que parlava d’una ‘cuina pensada per nens’. No acabava de veure clar si els nens havien pensat l’espai o bé la gastronomia. Però quan hi vaig entrar —ai, las!— vaig descobrir que la mainada no havia pensat pas res, sinó que eren els pares que volien una cuina per a nens. Se’m va ocórrer, malalt de llengua com sóc, de cercar al Google les seqüències ‘pensat per nens’ i ‘pensada per nens’ i, en total, vaig obtenir més d’onze mil pàgines web. En vaig repassar una trentena i totes tenien la mateixa errada, la mateixa confusió. Definitivament, la gent confon ‘per’ i ‘per a’.
Aquest punt de la gramàtica s’ha presentat sovint com el gran trencacaps del català, i ho deu ésser. Però, d’entrada, s’ha de dir que la dificultat en l’ús de ‘per’ i ‘per a’ no és pas general a tot el domini lingüístic. Al País Valencià i a les terres de l’Ebre no els suscita pas gaires dubtes. En canvi, a la resta del país, sí. Per què? Perquè la gent no hi diu mai ‘per a’, sinó sempre ‘per’.
En aquest article, mirarem d’explicar per a què serveix cada preposició i, en acabat, algunes maneres de superar l’entrebanc. Som-hi.
Usos de ‘per’ i ‘per a’
D’aquestes dues preposicions, la més complexa és ‘per’, que indica:
—causa, motiu (El van castigar per les seves malifetes)
—autor (Un llibre fet per nens)
—mitjà, manera (És portat per tres camions)
—allò que serveix de pas (Passen per la drecera)
—el temps en què s’esdevé una acció (Pel maig, cada dia un raig)
—allò en lloc de què (M’ha pres per un convidat)
—a tall de, com a (Va agafar un bastó per espasa)
En canvi, ‘per a’ assenyala:
—destinació (Un llibre escrit per a nens)
—direcció (Enviar menjar per a l’Índia)
—ús, efecte o abast (És bo per a tothom)
—concreció temporal (Deixem-ho per al dia 10).
Primer desllorigador: la idea de ‘finalitat’
Com veieu, els usos de ‘per’ són molt variats. En canvi, en les frases amb ‘per a’, hi plana gairebé sempre una idea comuna, la de finalitat (o destinació o recepció, que són idees afins). En les dues primeres frases, en lloc de ‘per a’, podríem dir perfectament ‘destinat a’: Un llibre destinat a nens, Enviar menjar destinat a l’Índia.
La idea de destinatari o receptor es palesa encara més si comparem dues frases tan semblants com aquestes:
Un dibuix fet per alumnes novells (en són els autors)
Un dibuix fet per a alumnes novells (en són els destinataris)
Vegem més frases amb ‘per a’ i comprovarem que hi preval aquest concepte:
Hi fan espectacles per a tots els públics (destinats a tots els públics)
Escrivia articles per al diari (el diari n’era el receptor final)
És un concert pensat per a una generació (va destinat a una generació)
Hi ha una multa per a cada membre de l’organització (cada membre ha rebut una multa)
Ha tingut resultats nefasts per a la reputació dels presoners (la destinatària dels mals resultats és la reputació dels presoners)
L’independentisme és un perill per a l’estat espanyol? (el qui rep aquest perill és l’estat espanyol)
Segon desllorigador: la comparació amb les altres llengües
De les llengües que ens envolten, el castellà és la llengua que ens pot ésser més útil, en aquest cas. Per un seguit, el castellà ‘por’ es correspon amb ‘per’; i ‘para’ amb ‘per a’. Tanmateix, tinguem en compte que el castellà fa un ús de ‘para’ que per al català és excessiu, perquè tradicionalment s’ha resolt amb la preposició ‘de’. Exemples:
No tindrem temps de fer tantes coses (millor que no pas: temps per a fer tantes coses)
Això no serveix de res (millor que no pas: no serveix per a res)
Té una gran capacitat de controlar la situació (millor que no: capacitat per a controlar la situació).
Organitzen una comissió de defensa del medi (millor que no: una comissió per a la defensa del medi).
Quant a les altres llengües veïnes, ni l’occità, ni el francès ni l’italià no ens seran útils per a aclarir l’ús de ‘per’ i ‘per a’. En occità, ‘per‘ ocupa tots els significats. En francès, el repartiment de les preposicions ‘par’ i ‘pour’ no s’acaba d’avenir amb el de les catalanes ‘per’ i ‘per a’. I tampoc no hi ha aquesta correspondència amb l’italià, en què ‘per’ és predominant en la majoria d’usos, al costat de ‘da‘ o ‘a‘.
I si després ve un infinitiu?
L’ús de ‘per a’ davant infinitiu ha estat objecte de controvèrsies, estudis i teories, d’ençà de fa molts anys. Fins al punt que s’han acabat consolidant tres normes diferents i l’Institut d’Estudis Catalans ha optat per considerar-les correctes totes tres. Són, succintament, aquestes:
—Aplicar la mateixa distinció que en la resta de contexts. Així com escrivim Treballa per a la consecució d’un objectiu, escriurem Treballa per a aconseguir un objectiu. I així com escrivim És útil per a tot, direm És útil per a fer-ho tot. Aquesta norma s’adiu amb el parlar del País Valencià i de les terres de l’Ebre. La propugna, per exemple, el doctor Gabriel Bibiloni, que la va explicar i justificar en aquest article.
—Fer servir sempre ‘per’ davant un infinitiu (i mai ‘per a’). S’adiu amb els parlars orientals. La va proposar per primera vegada Joan Coromines. Segons aquesta norma, escriurem Treballa per aconseguir un objectiu i És útil per fer-ho tot.
—Mantenir ‘per a’ sempre que s’indiqui finalitat (És útil per a fer-ho tot), llevat dels casos en què la preposició depèn d’un verb d’acció voluntària (Treballa per aconseguir un objectiu). Aquesta norma, corrent en el català clàssic, fou establerta per Pompeu Fabra i és la que segueix VilaWeb.
Si voleu filar prim
Encara n’hi ha més, de casos que han suscitat dubtes i controvèrsies. Els enumerem breument:
—Davant ‘sempre’. El IEC admet tant Oblida-te’n per sempre més (opció triada a VilaWeb) com Oblida-te’n per a sempre més.
—Per a expressar l’opinió o el punt de vista. Segons la normativa, tant podem dir Per ell, tot és terrorisme (opció triada per VilaWeb) com Per a ell, tot és terrorisme.
—Quan equival a ‘en pro de’ o ‘en favor de’ —sovint amb verbs actius com ara ‘lluitar’, ‘maldar’, ‘esforçar-se’, ‘votar’…, o els noms corresponents—, la normativa estableix que s’ha de fer servir ‘per’: lluitar per la pau, pacte per l’habitatge.
Més informació
- Gramàtica Essencial del IEC (explicació i quadres): usos de ‘per’ i usos de ‘per a’.
- Servei lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya (explicació breu i succinta, amb exemples): les preposicions ‘per’ i ‘per a’.
A practicar:
Si voleu practicar, us proposem quatre blocs d’exercicis:
Teniu dubtes?
Si teniu cap dubte o suggeriment, podeu escriure directament a aquesta adreça de correu: jordi.badia@partal.cat.