Paraulògic: tots els dubtes, totes les respostes

  • Resolem els dubtes més freqüents sobre el Paraulògic, el passatemps lingüístic de RodaMots que ha revolucionat les xarxes

VilaWeb
Redacció
30.01.2022 - 21:50
Actualització: 06.07.2022 - 09:32

Què és un tuti? Com puc saber quantes paraules hi ha avui? Qui hi ha darrere aquest joc? Com va sorgir la idea? Heus ací algunes de les preguntes que es fan els jugadors del Paraulògic, el passatemps lingüístic de RodaMots que ha revolucionat el país sencer, més enllà de les xarxes, i que VilaWeb us ofereix cada dia. En aquest reportatge, en forma de pregunta i resposta, volem aclarir dubtes, oferir eines i fer suggeriments que poden ser d’utilitat als més novells o poden satisfer la curiositat dels més experts.

El fenomen del Paraulògic va esclatar el desembre i no deixa de créixer, malgrat els pronòstics que asseguraven que seria una febre, una moda, que duraria quatre dies. Quan es va arribar a cent mil jugadors diaris semblava que s’havia tocat sostre. Però el joc continua creixent, cada dia té adeptes nous i els veterans no se’n cansen, fins al punt que aquella xifra que semblava irreal s’ha doblat amb escreix. Ara ja hi ha més de dues-centes mil persones que hi juguen cada dia.

El creador del Paraulògic és Jordi Palou, un home amb poca tirada a atribuir-se mèrits i a sortir als mitjans. Discret, és com un pagès que conrea les paraules. El seu projecte inicial i principal és RodaMots, però ha pres plena consciència que el Paraulògic, tot i ser un joc, és també un camp adobat per a mantenir aquest conreu que va començar fa més de vint anys amb RodaMots.

Tot allò que heu de saber per a començar a jugar al Paraulògic

Com s’hi juga, al Paraulògic?

El joc proporciona a l’usuari set lletres, col·locades en sis hexàgons blaus i un de vermell, a la manera de les cel·les d’un rusc. L’objectiu és trobar tantes paraules com sigui possible a partir d’aquestes lletres (que es poden repetir en una mateixa paraula), a condició que continguin la lletra de l’hexàgon central, de color vermell. Per introduir una nova paraula, cal pitjar damunt les lletres corresponents i, tot seguit, el botó “Introdueix” (si no es pitja aquest botó, el sistema no registra la paraula).

Com s’hi pot accedir?

Al Paraulògic s’hi pot accedir tant des de la pàgina web com des de l’aplicació mòbil de VilaWeb. Alternativament, s’hi pot entrar en l’enllaç https://vilaweb.cat/paraulogic/.

Quines paraules s’accepten?

Els mots que accepta el joc són els que registra la versió en línia del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). Com tots els diccionaris normatius, el DIEC no admet ni verbs conjugats (tornava), ni plurals de noms (terrats) i adjectius (bonics), ni sufixos (-ista), ni locucions llatines (statu quo). En general, tampoc no accepta noms derivats (boníssim), si no és que són al diccionari, perquè han adquirit un significat independent (per exemple, continuisme: ‘Doctrina que propugna la tendència a mantenir l’statu quo o les circumstàncies que s’esdevenen en una situació determinada’). Tampoc no admet prefixos, encara que surtin al DIEC (per exemple, homo-). Sí que s’accepten, tanmateix, noms femenins, que apareixen explícitament a les entrades del diccionari. Els usuaris hi poden trobar a faltar alguns mots que, teòricament, el DIEC hauria d’admetre (per exemple, torroner, ‘fabricant de torrons’, que apareix en uns altres diccionaris), però els creadors del joc van entendre que s’havien de basar en el diccionari normatiu de tot l’àmbit lingüístic. Cal recordar que el DIEC incorpora, en la versió en línia, mots nous cada any i, per tant, alguns que avui no hi són hi poden ser demà.

S’hi accepten paraules de qualsevol extensió?

El Paraulògic admet mots tan llargs com vulguem. De fet, com més llargs siguin més punts obtindrem. L’única limitació és que tinguin tres lletres o més. Les paraules d’una lletra o de dues no valen, encara que surtin al DIEC.

Com podem posar un accent, un guió o una ela geminada a una paraula?

El joc no permet de posar ni accents, ni guions ni tampoc eles geminades, però sí que admet paraules que tinguin aquests caràcters. Per a introduir una paraula amb accent, guió o ela geminada, doncs, cal simplement escriure-la sense aquests signes (per exemple, tam-tam s’escriuria “tamtam”, i il·lògic s’escriu “illogic”, però no “ilogic”), i el sistema ja s’encarregarà de registrar-la correctament.

Com podem saber quantes paraules hi ha avui?

Per saber el total de paraules diari, cal pitjar el botó “?”, situat a dalt a la dreta de la pantalla del joc. Podrem veure com s’obre un menú desplegable amb diversos apartats. A “Preferències”, hem de marcar l’opció “Mostra la puntuació i el nombre de paraules possibles”. S’obrirà un quadre de text a la pàgina principal del joc que ens indicarà el nombre de paraules que hem trobat (sobre el total) i la puntuació obtinguda (sobre el total de punts).

Què és un tuti?

En el Paraulògic, s’anomena “tuti” una paraula que conté totes les lletres del dia. Cada dia n’hi ha almenys un, tot i que sovint n’hi ha dos, o fins i tot més. Els tutis concedeixen deu punts extra, és a dir, afegits als punts rebuts pel nombre de lletres. Un tuti bàsic, de set lletres, val disset punts; però com que és probable que contingui lletres repetides segurament en valdrà més.

Com podem saber quants tutis hi ha cada dia?

Cada matí, els comptes oficials del Paraulògic a Twitter (@paraulogic) i a Instagram (@paraulogicoficial) fan un post en què informen sobre la xifra de tutis del joc del dia. Això canviarà aviat. El nombre de tutis apareixerà juntament amb la informació sobre el nombre de paraules possibles. 

Com podem saber el significat de les paraules?

Molta gent, jugant al Paraulògic, es troba amb paraules desconegudes i vol saber-ne el significat. El joc ens ofereix aquesta possibilitat. Si volem veure un significat concret, tan sols hem de pitjar damunt el mot que ens interessi. Però si el volem veure automàticament –és a dir, cada vegada que encertem un mot–, hem de pitjar el botó “?”, que hi ha a l’extrem superior dret de la pantalla joc, i, en el menú “Preferències”, marcar l’opció “Mostra les definicions del DIEC automàticament.” Això farà que cada vegada que introduïm una paraula es desplegui, automàticament, l’entrada corresponent al DIEC.

El Paraulògic té so? Com puc desactivar-lo?

El Paraulògic té so, que es correspon al de cada un dels ocells que simbolitzen els nivells del joc. El so es reprodueix automàticament cada vegada que es puja de nivell, però també el podem fer sonar manualment tot pitjant la icona de l’ocell, a la part inferior central de la pantalla, que indica en quin nivell som. Per desactivar-lo, cal pitjar el botó “?”, situat a l’extrem superior dret de la pantalla del joc. Això obrirà un menú desplegable amb diversos apartats. A l’apartat “Preferències”, cal marcar l’opció “Silencia el so”.

A quina hora es fa el canvi de partida diari?

El canvi de partida es fa cada dia, de manera automàtica, a la una de la nit.

Com podem compartir paraules?

Ara per ara, el Paraulògic no incorpora cap funció que permeti de compartir paraules a les xarxes socials. Tanmateix, els usuaris poden fer captures de pantalla i penjar-les com a imatge a qualsevol de les principals xarxes socials i serveis de missatgeria.

De què serveix el botó circular del mig?

El botó circular del mig serveix primordialment per a reordenar la disposició de les lletres del joc. També té la funció afegida d’esborrar de cop totes les lletres que s’hagin introduït a la part superior de la pantalla.

Preguntes de nivell d’expert

Quants nivells hi ha?

En ordre ascendent, hi ha set nivells, simbolitzats amb una escala d’inspiració ornitològica: el primer nivell és el pollet, el segon el colom, el tercer l’ànec, el quart el cigne, el cinquè el mussol, el sisè l’àguila i, finalment, el paó. Cada vegada que ens falta poc per a assolir un nivell, ens apareix un missatge que ens ho indica, per encoratjar-nos a fer un esforç més. Quan hi arribem, a banda de veure el canvi d’ocell, sentim el so del nou animal.

Quan es puja de nivell?

Pugem de nivell quan assolim un percentatge de punts determinat. Fins al 5% de la puntuació total, el nivell assignat és el pollet. Del 5% al 10%, el colom. Del 10% al 20%, l’ànec. Del 20% al 40%, el cigne. Del 40% al 70%, el mussol. A partir del 70% és l’àliga. El nivell final, el paó, el sentirem únicament quan completem el joc; és a dir, quan hàgim arribat al 100% de la puntuació.

Quants punts es concedeixen per paraula?

Els punts obtinguts per cada mot són directament proporcionals a l’extensió: com més llarg sigui, més punts obtindrem. Les paraules de tres lletres concedeixen un punt; les de quatre, dos; i a partir de cinc lletres, els punts són equivalents al nombre de lletres que tingui la paraula.

Com és que no arribem mai al final? S’hi ha d’arribar?

Jordi Palou sempre diu que el joc no ha estat creat per acabar-lo, que gairebé és impossible d’arribar al final sense ajuda. El joc s’ha creat per jugar amb les lletres i fer paraules. Tan senzill com això. Arribar als nivells més alts, com ara el mussol o bé l’àliga, ja és una gran fita, i tothom qui hi arriba n’hauria d’estar ben orgullós! I els qui no hi arriben no s’hi haurien de capficar gens ni mica. Tot plegat és un joc!

Hi ha trucs per a resoldre el Paraulògic?

Cadascú té els seus, però els que s’han fet més famosos són els que va explicar Màrius Serra en aquesta entrevista:
—No fer-lo seguit, jugar-hi una estona i continuar més tard.
—Cercar les paraules de tres lletres. Sempre és un començament estimulant.
—Cercar paraules derivades (ja sabeu que no s’admeten ni plurals ni formes verbals conjugades).
—Una obvietat que a vegades ens passa per alt: tenir en compte que les lletres es poden repetir.
—Fer sevir el botonet per a moure les lletres de l’hexàgon.
—Repetir síl·labes.
—Formar síl·labes i combinar-les.
—Cercar paraules derivades.
—Fer servir el teclat de l’ordinador.
—Fer servir el diccionari (millor en línia) i fer cerques.

Després de fer tot això, sempre podeu anar a les xarxes. Hi trobareu tota mena de gent disposada a escantaraixafar la guitarra, fer spoiler… Digueu-ne com vulgueu.

Com podem crear un accés directe del Paraulògic al mòbil?

En els telèfons i tauletes Android, podem crear un accés directe al Paraulògic tot clicant al botó dels tres punts col·locats verticalment (que en la majoria de telèfons és a la part superior dreta de la pantalla). Això obrirà un menú desplegable i, al capdavall, hi trobarem l’opció “Afegir a la pantalla d’inici.” Si pitgem “Acceptar”, el telèfon crearà automàticament un accés directe a la pàgina d’inici del Paraulògic, per a poder-hi accedir fàcilment, com si fos una aplicació.

En els telèfons i tauletes Apple, podem crear un accés directe tot clicant al botó de compartir, simbolitzat amb un quadrat del qual surt una petita fletxa, i que generalment és a la part inferior central de la pantalla. Això obrirà un menú desplegable on trobarem, al capdavall, l’opció “Afegir a la pantalla d’inici”. Si pitgem “Afegir”, el telèfon crearà automàticament un accés directe a la pàgina d’inici.

Què hem de fer perquè no s’esborrin les paraules?

Perquè no s’esborrin les paraules introduïdes, ens hem d’assegurar que acceptem les “galetes” de la pàgina web del Paraulògic, que permeten al sistema de recordar les dades introduïdes encara que la tanquem. Generalment, els navegadors accepten les galetes per defecte, però si hem inhabilitat aquesta opció la pàgina del Paraulògic ens enviarà un missatge en què ens demanarà d’acceptar-les. Una vegada pitgem “acceptar”, el sistema recordarà les dades introduïdes. Si hi juguem en l’aplicació de VilaWeb, les dades introduïdes es desaran per defecte.

Quines són les xarxes oficials del Paraulògic?

El Paraulògic té presència a Twitter (@paraulogic), Instagram (@paraulogicoficial) i Facebook (Paraulògic).

Curiositats del Paraulògic

El Paraulògic té relació amb l’actualitat?

Tot sovint, al Paraulògic hi surten mots, especialment tutis, relacionats amb l’actualitat. El dia de Nadal, per exemple, dos dels tutis possibles eren escudella i escudellada. El 31 de desembre hi sortia Silvestre, el sant del dia. L’endemà, Cap d’Any, hi trobàvem primer i primerenc. El dia de la ela geminada també hi havia moltes paraules amb aquest grafia. Tot i que es pot dir que el joc no és esclau de l’actualitat, el creador, Jordi Palou, pica l’ullet als jugadors, amb aquestes complicitats que són divertides i estimulants.

Com es trien les set lletres que surten cada dia?

El joc es fa a partir d’una paraula que contingui set lletres diferents, és a dir, un possible tuti, que canvia cada dia, i després s’hi afegeixen totes les que es puguin crear a partir de la configuració de lletres disponible.

Quina és la paraula més llarga que es pot escriure amb set lletres en català?

Entenimentadament.

Quanta gent hi juga?

Cada dia, uns dos-cents mil usuaris es connecten al Paraulògic per jugar-hi. No hi ha sempre la mateixa quantitat de jugadors. Per exemple, el cap de setmana el volum sol créixer. L’estona de connexió també és molt variable, però la mitjana és de set minuts per sessió. I la gran majoria s’hi connecten unes quantes vegades el dia.

A quines hores s’hi connecta més gent?

Hi ha tres moments del dia amb un pic d’usuaris connectats: a primera hora del matí, a migdia i a la nit. A més, a la una de la matinada, quan hi ha el canvi de partida, també creix el nombre d’usuaris connectats.

El Paraulògic ha impulsat el mateix joc en més llengües?

Aquestes darreres setmanes ha començat a funcionar el mateix joc en basc i en asturià. No els han pas impulsats els autors del Paraulògic, que, tanmateix, estan satisfets que s’hagi activat l’interès per aquesta mena de jocs, i han ajudat tant com han pogut aquests nous projectes.

La història del joc

Qui va crear-lo?

El Paraulògic fou ideat per Jordi Palou, creador de RodaMots. És adaptat de l’edició digital de The New York Times, on és anomenat Spelling Bee (terme amb què es designen, als Estats Units, els tradicionals concursos infantils de lletrejar). Es van anar fent proves durant la tardor del 2021 amb un grup reduït de jugadors (molts, vinculats a Softcatalà) que van fer-hi aportacions per a definir les regles del joc i polir detalls. 

Qui l’ha programat?

La programació del Paraulògic l’ha feta Pere Orga, amb la col·laboració de Jaume Ortolà, tots dos membres de Softcatalà, una de les associacions que treballa d’una manera més eficaç i reeixida per aconseguir eines informàtiques en català. Una de les més conegudes és el corrector en línia, però no és pas l’única. Softcatalà presenta constantment innovacions aconseguides col·laborativament, que serveixen perquè el català es mogui en les millors condicions en el món tecnològic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any