Quin és l’origen i el significat de la bandera negra catalana?

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
11.09.2023 - 14:13
Actualització: 11.09.2023 - 16:41

Cada Onze de setembre els carrers s’omplen de banderes negres, i molta gent es pregunta: què significa? Aquesta Diada 2023, no és una excepció, per això a continuació us expliquem el significat de la bandera negra:

Què significa la bandera negra catalana?

Aquesta bandera simbolitza resistència i fermesa i fa referència a la lluita sense quarter, en oposició a la bandera blanca de rendició. Però quin és el seu origen? Tot i que el disseny de la bandera tal i com el coneixem ara va ser creat l’any 2014 per la Fundació Reeixida per a commemorar els fets de 1714, la bandera negra ja apareix documentada en el segle XIV.

Segons que van detallar Joan-Marc Passada i Jordi Avià, els dissenyadors de la bandera actual, a VilaWeb, la bandera negra apareix documentada a la ‘Crònica’ de Ramon Muntaner a Gal·lípoli amb els almogàvers el segle XIV. Torna a sorgir a les guerres remences del segle XV. La guerra dels Segadors (XVI) ja té un romanç (la versió antiga de l’himne nacional) que la glosa.

Però la forja del mite arriba el 1714, gràcies a les cròniques i els gravats que es van fer del setge, popularitzats durant la Renaixença. El segle XIX, la revolta de la Jamància de Barcelona i la carlinada de Ramon Cabrera la van tornar a traure al camp de batalla. Aquesta darrera es conserva a Morella. El segle XX també té alguna bandera negra, esporàdicament durant la guerra del 1936-1939, però des de la fundació de la CNT, i la seva bandera, aquest color va fusionat quasi sempre amb el roig.

Amb el tricentenari dels fets del 1714 aquesta bandera es va recuperar amb un disseny entenedor i amb codis d’avui, amb elements gràfics de la tradició vexil·lològica catalana, com ara la creu de Santa Eulàlia i l’estel col·locat al costat del pal que remet a l’estelada.

A les descripcions històriques hi apareixia simplement com un tros de roba negra, com a màxim amb una calavera pintada o el conegut lema de ‘Lliures o morts’, anàleg al d’unes altres banderes de la guerra d’independència grega (‘elefthería i thánatos’, és a dir, ‘llibertat o mort’) i la nord-americana (‘Join or die’, ‘Uneix-te o mor’).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any