Les onades de calor fan empitjorar la salut mental

  • Les onades de calor s'han relacionat amb un augment dels símptomes depressius

VilaWeb
Laurence Wainwright Eileen Neumann
19.08.2023 - 21:40

Les onades de calor tenen un impacte molt gran en la nostra salut física i mental. Els metges les solen témer, perquè les sales d’urgències s’omplen ràpidament de pacients amb deshidratació, deliris i desmais.

Uns quants estudis de fa poc suggereixen un augment d’almenys un 10% en les visites a les sales d’urgències dels hospitals els dies en què la temperatura assoleixen o superen d’un 5% la temperatura normal d’un lloc determinat.

L’augment de la temperatura també pot agreujar els símptomes de les persones amb problemes de salut mental. Les onades de calor, i més fenòmens meteorològics, com ara les inundacions i els incendis, s’han relacionat amb un augment dels símptomes depressius en les persones amb depressió i amb un augment dels símptomes d’ansietat en les persones amb trastorn d’ansietat generalitzada.

També existeix una relació entre les altes temperatures i el suïcidi i els intents de suïcidi. I, a grans trets, per cada grau d’augment de la temperatura mitjana mensual, les morts relacionades amb la salut mental augmenten d’un 2,2%. Els pics d’humitat relativa també causen un nombre més alt de suïcidis.

La humitat i la temperatura –ambdues canvien a conseqüència del canvi climàtic induït pels humans– s’han relacionat causalment amb un augment dels episodis maníacs en persones amb trastorn bipolar. Aquest estat de la malaltia genera danys importants i pot donar lloc a l’hospitalització per psicosi i a pensaments de suïcidi.

També sorgeixen uns altres problemes pel fet que l’eficàcia dels fàrmacs emprats per a tractar la malaltia psiquiàtrica pot reduir-se pels efectes de la calor. Sabem que molts fàrmacs augmenten el risc de mort relacionada amb la calor, per exemple, els antipsicòtics, que poden suprimir la set i fer que les persones es deshidratin. Alguns fàrmacs actuen de manera diferent segons la temperatura corporal i el grau de deshidratació de la persona, com ara el liti, un estabilitzador de l’estat d’ànim molt potent i d’ús molt estès que es prescriu amb freqüència a les persones amb trastorn bipolar.

Pensament confús, comportament agressiu

La calor també pot afectar la salut mental i la capacitat de pensar i raonar de les persones que no tenen cap trastorn mental. Els estudis demostren que les àrees del cervell responsables d’emmarcar i resoldre funcions cognitives complexes es veuen afectades per l’estrès tèrmic.

Un estudi fet amb estudiants de Boston va descobrir que els que es trobaven en habitacions sense aire condicionat durant una onada de calor rendien un 13% més malament que els seus companys a les proves cognitives i tenien un 13% menys de temps de reacció.

Quan les persones no pensen amb claredat a causa de la calor, és més probable que es frustrin, i això, al seu torn, pot portar a l’agressivitat.

Hi ha proves sòlides que relacionen la calor extrema amb l’augment dels delictes violents. Fins i tot un simple augment d’un grau o dos en la temperatura ambient pot generar un augment entre el 3% i el 5% en les agressions.

Per al 2090 s’estima que el canvi climàtic serà responsable d’un augment d’un 5% en totes les categories de delictes, a escala mundial. Les raons d’aquests augments impliquen una complexa interacció de factors psicològics, socials i biològics. Per exemple, una substància química del cervell anomenada serotonina, que, entre més coses, manté els nivells d’agressivitat sota control, es veu afectada per les altes temperatures.

Els dies de calor també poden exacerbar l’ecoansietat. Al Regne Unit, el 60% dels joves enquestats van dir que estaven molt preocupats o extremadament preocupats pel canvi climàtic. Més del 45% dels enquestats van dir que els sentiments sobre el clima afectaven la vida quotidiana.

Encara hi ha moltes coses que no entenem sobre la complexa interacció i els circuits de retroalimentació entre el canvi climàtic i la salut mental, sobretot els efectes de les onades de calor. Però sí que sabem que juguem una partida molt perillosa amb el planeta. Les onades de calor i els efectes que tenen en la salut mental són un recordatori que actuar contra el canvi climàtic és la millor solució per a ajudar-nos a nosaltres mateixos i a les generacions futures.

The Conversation

Laurence Wainwright és acadèmic interdisciplinari de la Universitat d’Oxford. És professor de departament i director de curs del Màster en Sostenibilitat, Empresa i Medi Ambient; facilitador de la participació pública dels pacients i investigador del Departament de Psiquiatria; i becari de recerca a l’Escola de Negocis Saïd.

Eileen Neumann és doctora en medicina i actualment treballa com a resident a l’Hospital Psiquiàtric Universitari de Zuric. També té una plaça de professora amb interessos transdisciplinaris en neurociència clínica, psicologia mèdica i psiquiatria en la Universitat de Zuric.

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any